Kryptovaluutat
07
loka
audius opas

Sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Bitcoinkeskus voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos vierailet yhteistyökumppaneiden sivuilla linkkiemme kautta. Saat lisätietoja mainoksista info-sivulta.

Audius ja AUDIO-token

Audius on hajautettu musiikin suoratoistopalvelu. Se pyrkii luomaan muusikkoja taloudellisesti hyödyttävät toimintamallit lohkoketjuteknologian avulla. Tässä artikkelissa luodaan katsaus Audius-projektin historiaan, sen käyttämään teknologiaan ja alustan omaan AUDIO-tokeniin.

Rekisteröidy Binancelle

Audius toimii Ethereumin sivuketjuna

Audius on ensin hyvä asettaa oikeaan kryptovaluuttojen alakategoriaan. Bitcoinkeskus jakaa kryptovaluutat kolmeen selkeään alakategoriaan niiden käyttötarkoituksen mukaan: valuutat, platformit ja tokenit.

Valuuttojen ainoa merkittävä käyttötarkoitus on arvon siirtäminen/säilyttäminen. Bitcoin on tämän kategorian tunnetuin esimerkki. Muita valuuttoja ovat mm. Litecoin ja Monero.

Platformit toimivat käyttöjärjestelminä älysopimuksille ja hajautetuille sovelluksille (dapps). Tunnetuin platform on Ethereum, mutta sille on viime aikoina ilmaantunut yhä useampia haastajia, kuten esimerkiksi Cardano, Avalanche ja Solana. Platformien voidaan ajatella olevan hieman kuin iOS- tai Android-käyttöjärjestelmät.

Tokenit luodaan olemassa olevan platformin sisälle eikä niillä ole omaa lohkoketjua. Tokeneita voidaan käyttää esimerkiksi projektin hallintoon (governance token) ja käyttöön projektin sisällä (utility token). Aiemmin tokeneista on esitelty mm. Chainlink ja Uniswap.

Audius ei sovellu tähän jaotteluun täydellisesti. Se on käytännössä Solanan alustaa käyttävä Ethereum-sivuketju (tästä tarkemmin teknologia-kappaleessa). Perinteisessä jaottelussa se voisi hahmottua jonnekin platformin ja tokenin välimaastoon.

AUDIO-token on Ethereumin ERC-20 -tokenstandardia käyttävä hallinto- ja käyttötoken Audiuksen ekosysteemissä.

Audiuksen historia

Audiuksen perustivat kaksi Ivy League -yliopistoista valmistunutta tietojenkäsittelytieteilijää, Roneil Rumburg ja Forrest Browning. Molemmat olivat löytäneet kryptovaluutat jo vuonna 2011, louhivat Bitcoinia sen alkuaikoina ja onnistuivat myymään kolikkonsa lähellä vuoden 2013 härkämarkkinan huippua.

Tämän jälkeen he perustivat omat sijoitusyhtiönsä ja olivat aikaisia sijoittajia monissa kryptovaluuttayrityksissä. Näitä oli mm. Bitcoinin salamaverkkoa kehittävä Lightning Labs.

Sekä Rumburg että Browning olivat molemmat myös suuria elektronisen musiikin ystäviä. Monet heidän seuraamistaan artisteista käyttivät tuolloin SoundCloud-suoratoistopalvelua. soundcloud

SoundCloudin solmiessa lisenssisopimuksen kansainvälisen levy-yhtiömahti Warner Music Groupin kanssa vuonna 2014, monilta Rumburgin ja Browningin seuraamilta artisteilta evättiin SoundCloudin käyttö lisenssisopimuksesta mahdollisesti johtuvien tekijänoikeusrikkomusten takia.

Ethereumin vuosien 2017﹣2018 ICO-buumin jälkimainingeissa Rumburg ja Browning näkivät ajan olevan otollinen hajautetulle suoratoistopalvelulle. Audius keräsi kesällä 2018 5,5 miljoonan Yhdysvaltain dollarin rahoituksen kehitystyön vauhdittamiseksi. Syyskuussa 2019 Audius näki päivänvalon, ja lokakuussa 2020 projektin AUDIO-token aloitti kaupankäynnin mm. Binance-kryptovaluuttapörssissä.

Audius on ollut viime viikkoina otsikoissa mm. sen solmiman TikTok-kumppanuuden kanssa. TikTok on lyhyiden videoiden jakamiseen tarkoitettu hyvin suosittu mobiilisovellus, jossa videoiden yhteyteen voi liittää musiikkia. TikTok-kumppanuuden myötä Audiusta käyttävät muusikot voivat liittää musiikkikappaleensa TikTok-käyttäjien valittaviksi.

Hiljattain uutisoitiin myös monen musiikkiteollisuuden suuren nimen, kuten esimerkiksi Katy Perryn ja Jason Derulon, yhteensä 5 miljoonan dollarin investoinneista Audiukseen.

Muusikot ja fanit lähemmäksi toisiaan?

Minkä ongelman Audius toivoo ratkaisevansa? Vaikka musiikkiteollisuus on kymmenien miljardien dollarien bisnes, sen ongelmana on tuottojen jakautuminen. Muusikoiden käsiin jää koko potista vain noin 12 prosenttia. Jos lukua vertaa esim. Yhdysvaltojen ammattilaisurheilusarjoihin, niin NFL-liigan sekä NBA:n tuloista lähes puolet päätyvät pelaajille.

Uutta musiikkia löydetään ja kuunnellaan nykyisin enimmäkseen suoratoistopalvelujen kautta. Kymmentä suurinta suoratoistopalvelua käyttää yli 250 miljoonaa asiakasta kuukaudessa.

Vaikka jotkut levy-yhtiöt ovatkin tehneet sopimuksia suoratoistopalvelujen kanssa, miljoona kuuntelukertaa Spotifyssa tuottaa artistille vain noin 7000 dollaria. Kun tästä potista jaetaan osuudet kaikille tuotannossa mukana olleille, artistille jää käteen vain noin 2000 dollaria.

Keskitetyissä suoratoistopalveluissa on muitakin ongelmia kuin tulonmuodostus. Muusikoiden saamat maksut eivät ole aina läpinäkyviä. Tekijänoikeusdatan puuttellisuus voi myös estää artisteja saamasta maksujaan ja usein muusikot joutuvat odottelemaan tekijänoikeusmaksujaan huomattavan kauan.

Audius pyrkii ratkaisemaan nämä ongelmakohdat tuomalla artistit ja fanit lähemmäksi toisiaan. Artistit tuottavat ja jakavat Audiuksen hajautetun alustan avulla musiikkiaan suoraan faneille ja fanit maksavat kuuntelemastaan musiikistaan suoraan artisteille.

Tällä hetkellä Audiuksen käyttäminen on musiikin kuuntelijalle ilmaista. Tämä tarkoittaa sitä, että artistitkaan eivät tienaa mitään. Audiuksen suunnitelmissa on kuitenkin näyttää kuuntelijoille mainoksia tai veloittaa muutaman dollarin kuukausimaksun.

audius screenshot

Valikoimakaan ei vielä päätä huimaa. Alustalla on joitakin tunnettuja artisteja, kuten esimerkiksi Skrillex, Weezer tai Mike Shinoda, mutta näidenkin tuotannosta Audiuksesta voi löytää vain hyvin pienen osan. Äänenlaatu on kuitenkin hyvä (320 kbps) ja sovelluksen käyttökokemus visuaalisesti miellyttävä.

Audiuksen teknologia

Audius-protokolla koostuu useasta eri kerroksesta. Käyttäjän kannalta huomion keskellä on luonnollisesti Audiuksen nettisivu ja mobiilisovellus, joihin voi kirjautua Audiukseen integroidulla käyttäjän itse hallinnoimalla (non-custodial) Hedgehog-selainlompakolla.

Käyttäjä voi luoda Hedgehog-lompakkonsa Audius-kirjautumisensa yhteydessä. Hedgehog-lompakon turvasanat (seed phrase) lähetetään käyttäjän sähköpostiin, mikä ei kuitenkaan turvallisuuden näkökulmasta ole paras ratkaisu. Audius ei kuitenkaan suosittele Hedgehogia suurten rahasummien siirtelemiseen. Koska Hedgehog on integroitu suoraan Audiukseen, se ei kysy transktioiden vahvistamista erikseen esimerkiksi MetaMask-lompakon tavoin.

Hedgehog

Audius-protokollan rakenne koostuu “sisältösolmuista” (content nodes) ja “löytysolmuista” (discovery nodes), jotka steikkaavat AUDIO-tokenia Ethereumin lohkoketjussa. AUDIO-tokenin holdaajat voivat steikata tokeniaan luomalla joko sisältö- tai löytösolmun. Tässä mielessä rakenne muistuttaa Theta Networkin arkkitehtuuria, jossa videosisältöä striimataan steikkaavien käyttäjien kaistanopeuden avulla.

AUDIO-tokenit toimivat Audiuksen protokollassa vakuutena siitä, että solmut toimivat protokollan sääntöjen mukaan. Jättäessään säännöt noudattamatta ne voivat menettää tokeninsa. Audiuksen protokollassa tämä tapahtuu kuitenkin hajautetun hallinnon kautta (governance voting) lohkoketjukoodin sijaan.

AUDIO-tokenin minimimäärä steikkaukseen on 20 000 kpl (lokakuun alun 2021 kurssilla noin 50 000 dollaria), joten steikkaus ei ole mahdollista kovin monelle. AUDIO-tokenia voi kuitenkin delegoida steikkaajille Audius-protokollan dashboardin kautta MetaMask-lompakon avulla 100 AUDIO-tokenin minimimäärällä. Solmu ottaa delegoijilta omien ehtojensa mukaiset komissiomaksunsa.

audius dashboard
Kuvassa Audius dashboard.

Solmut ansaitsevat vuodessa noin 7﹣10% steikkauspalkkioita, joiden määrä nousee kuitenkin noin 20 prosenttiin, sillä steikkaavat solmut ansaitsevat myös AUDIO-tokenin vuotuisen inflaation. Audiuksen whitepaperissa on kuitenkin maininta vuotuisen inflaation siirtymisestä myöhemmin aktiivisimmille protokollan käyttäjille.

Musiikkia Audiukseen faneilleen lataavan muusikon ei tarvitse itse toimia solmuna tai steikkaajana, eikä hänen tarvitse ymmärtää Audiuksen teknisestä toteutuksesta juuri mitään. Audius käyttää musiikin lataamiseen AudSP-teknologiaa, mukautettua versiota IPFS (InterPlanetary File System) -teknologiasta.

Kun artisti lataa musiikkikappaleen Audiukseen, se ladataan sisältösolmuun. Tämän jälkeen sen sisältämä data transkoodataan ja siitä luodaan viite, jotta muut sisältösolmut tunnistavat sen. Tieto siitä, että kappale on olemassa viedään lohkoketjuun, ja tämän metadata liitetään kappaleen ladanneen artistin käyttäjäprofiiliin. Lopulta löytösolmu indeksoi transaktion ja artisti saa tiedon siitä, että kappale on julkaistu onnistuneesti.

Audiuksen solmujen arkkitehtuuri muistuttaa toteutukseltaan jonkin verran Polygonin vastaavaa. Audius toimii Polygonin tapaan Ethereumin sivuketjuna, mikä parantaa alustan tarkoitusta palvelevaa nopeutta ja skaalautuvuutta säilyttäen kuitenkin samalla yhteyden Ethereumiin.

Polygonin solmut lähettävät tilannekuvia (snapshots) Plasma-ketjunsa tilasta Ethereumiin, jotta Polygonin käyttäjät voivat saada takaisin tokeninsa viimeisen tilannekuvan mukaan, jos Polygon sammuisi. Audiuksen solmut lähettävät samankaltaisesti Ethereumiin tilannekuvia Audiuksen protokollan tilasta, erityisesti musiikkia säilövän AudSP:n osalta, jotta artistit saisivat musiikkinsa takaisin siltä varalta, että Audius sammuisi.

Audius on vaihtamassa oman luvanvaraisen ja yksityisen (permissioned) lohkoketjunsa Solanan lohkoketjuun. Prosessi alkoi aiemmin tänä vuonna, joten Audiuksen voidaan nähdä olevan tulevaisuudessa Solanan alustaa käyttävä Ethereumin sivuketju.

AUDIO-token

AUDIO-token on Ethereumin ERC-20 -standardia käyttävä token, jota käytetään steikkaamiseen, hallintoon ja erilaisten etujen lunastamiseen Audiuksen protokollassa.

AUDIO aloitti kaupankäynnin lokakuussa 2020. Se aloitti treidaamisen hintaan 0,18 dollaria ja saavutti huippunsa noin 4 dollaria kevään 2021 altcoin-maniassa. Hinta laski kesällä 2021 noin 0,60 dollariin per token, mutta on tätä kirjoittaessa lokakuussa 2021 osoittanut uusia elonmerkkejä osittain varmasti TikTok-kumppanuuden saaman julkisuuden myötä.

AUDIO-tokenin maksimimäärä on vähän reilu miljardi kappaletta ja näistä kierrossa on tällä hetkellä noin puolet. Tokenin kohdentamisessa huomionarvoista on se, että jopa yli 70% tokeneista on tiimin, neuvonantajien ja aikaisten sijoittajien, kuten Coinbase Venturesin ja Binance Labsin hallussa!

Näitä tokeneita koskevat erikseen määritellyt ansainta-aikataulut (vesting schedule). Ensimmäinen näistä ansaintamahdollisuuksista tapahtui huhtikuussa 2021, samoihin aikoihin kun AUDIO-tokenin tasaisesti laskeva kurssi alkoi, mikä saattaa herättää epäilyksiä kurssin manipuloimisesta. Seuraava “token unlock” tapahtuu lokakuun 2021 aikana, joten sijoittajan voi olla hyvä olla varuillaan.

Onko Audiuksessa potentiaalia?

Hyvä puoli Audiuksessa on se, että projektilla on jo jonkinnäköinen tuote kasassa eikä ainoastaan whitepaper täynnä suuria lupauksia. Sillä on jo tunnettuja muusikoita käyttäjinä tai investoijina.

Musiikkiteollisuus on myös suuri teollisuudenhaara, josta varmasti riittää kakkua jaettavaksi. NFT:den ja videopeliprojektien tapaan Audiuksen kaltainen musiikkitoken saattaa myös olla ainakin osittain enemmän ns. “bear market proof”, koska oletuksena on se, että pelien ja viihteen suosio ja mahdollisesti huomattavat määrät uusia käyttäjiä eivät korreloisi suoraan Bitcoinin neljän vuoden puoliintumissyklin kanssa.

Audiuksen yllä leijuu kuitenkin paljon epävarmuustekijöitä. Entä jos Spotifyn kaltainen striimausjätti luo oman tokeninsa ja saa kaikki musiikkiteollisuuden suuret nimet siipiensä alle? Musiikkiteollisuudessa kilpailu on kovaa ja Spotifyn kaltainen yhtiö ei varmasti luovu kärkipaikastaan ilman raadollista taistelua.

Suurena haasteena Audiukselle on myös tottuneiden ja mukavuudenhaluisten käyttäjien houkutteleminen vakiintuneilta alustoilta, kuten Spotifylta ja SoundCloudilta.

spotify
Streaming-jätti Spotify on selkeä uhka Audiukselle.

Audiuksen toiminnassa on nähtävissä myös jonkinlaisia hämäryyksiä. Keskitetyn token-allokaation lisäksi Audiuksen dashboardillaan ilmoittama 5,5 miljoonan käyttäjän määrä tuntuu liioitellulta, jos lukua vertaa esimerkiksi projektin alle 100 000 Twitter-seuraajaan tai mobiilisovelluksen latauskertoihin. Jopa kappaleiden kuuntelukerrat Audiuksen alustalla ovat vain murto-osa tästä reilusta viidestä miljoonasta. Luultavasti Audiuksen todellinen käyttäjämäärä on vain joitakin kymmeniä tuhansia.

Audiuksen miljardista tokenista vain 5% jaettiin airdroppeina aktiivisille artisteille ja käyttäjille. Näitä airdropin saaneita oli vain 10 000, vaikka Audiuksen mukaan käyttäjiä alustalla oli tuolloin yli 700 000.

Toinen Audiuksen perustajista, Roneil Rumburg, sanoi aiemmin tänä vuonna, että suurinta osaa airdroppeihin varatuista tokeneista ei lunastettu. Ne päätettiin siirtää Audiuksen token-holderien hallinnoimaan kassaan (community treasury). Väite kuulostaa epäilyttävältä, sillä harva aktiivinen käyttäjä jättää lunastamatta kryptoprojektin airdroppeja varsinkaan altseasonin huipulla!

Audiuksella ei ole virallista julkista roadmapia, mutta projektin whitepaperissa on maininta stablecoinien käyttämisestä mikromaksuina artisteille. Stablecoinien sääntelyilmapiiri on kuitenkin vielä epävarma ja viimeaikaiset Yhdysvaltain arvopaperiviranomaisen SEC:n ulostulot mm. stablecoineihin ja arvopaperitokeneihin liittyen saattavat saada Audiuksen pitämään hiljaiseloa stablecoinien suhteen.

Vaikka Audiuksen päämaja onkin San Franciscossa, AUDIO-tokenia ei tarjoa mikään Yhdysvaltalainen kryptovaluuttavälittäjä.

Sijoittajan näkökulmasta Audiusta voi olla hyvä verrata esimerkiksi Thetaan, jonka markkina-arvo on tätä kirjoittaessa lokakuussa 2021 Audiukseen verrattuna noin kuusinkertainen. Kasvuvaraa voi siis olla ja voi olla että loppuvuodesta Audius voi hätyytellä omaa huippuaan ja noin viiden dollarin tokenhintaa, mutta edellä mainitut epävarmuustekijät huomioiden sijoittajan on hyvä olla erityisen varuillaan.

Audius kurssi ja ostaminen

Oletko kiinnostunut sijoittamaan tähän projektiin? Audiuksen AUDIO-tokenia voi hankkia kätevästi markkinajohtaja Binancesta, josta löytyy tokenille myös paljon likviditeettiä. Suurin volyymi Binancessa löytyy AUDIO/USDT -parille.

Osta AUDIO Binancesta

Muita suosittuja ostopaikkoja ovat FTX sekä Bitstamp. AUDIO-token löytyy myös hajautetuista pörsseistä kuten Uniswap.

AUDIO-tokenin säilyttäminen onnistuu esimerkiksi MetaMaskissa tai Ledger Nanossa ERC-20 -tokenina. Tunnetuista lompakoista myös esimerkiksi TrustWallet-mobiililompakko sopii hyvin säilyttämiseen.

Audiuksen nettisivut löytyvät osoitteesta audius.co. Projektiin liittyviä uutisia kannattaa seurata virallisen Twitter-tilin kautta tai Audiuksen blogista.


Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!

Disclaimer: Kryptovaluutat ovat korkean riskin sijoituskohde. Tutustu huolella riskeihin ja verotukseen ennen sijoittamista. Bitcoinkeskus.comin informaatiota ei pidä tulkita sijoitusneuvoksi. Lue lisää info-sivulta.

Teemu Antikainen on erityisesti hajautettuja rahoituspalveluja (DeFi) aktiivisesti seuraava kryptovaluutta-analyytikko. Teemun kiinnostuksen kohteisiin kuuluvat myös mm. Bitcoin, taloudellinen osallisuus (financial inclusion) sekä makrotalouden kiemurat.
Aiheeseen liittyvät artikkelit
23
elo
23.8. Markkinakatsaus: Bitcoin rikkoi 50.000 dollarin kurssin

23.8. Markkinakatsaus: Bitcoin rikkoi 50.000 dollarin kurssin

Bitcoin rikkoi tärkeän 50.000 dollarin kurssin ensimmäistä kertaa sitten toukokuun alun. Yhdysvaltain keskuspankin puheet hermostuttavat […]

Lue lisää