blogi
12
huhti
ark

Sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Bitcoinkeskus voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos vierailet yhteistyökumppaneiden sivuilla linkkiemme kautta. Saat lisätietoja mainoksista info-sivulta.

Opas: mikä on ARK?

ARK on vuonna 2017 käynnistetty blockchain-projekti, jonka tavoitteena on tuoda lohkoketjuteknologia mahdollisimman helposti kuluttajien sekä ohjelmistokehittäjien käyttöön. ARK – Blockchains Made Easy.

Rekisteröidy Binancelle

ARK on monipuolinen ekosysteemi

Asetetaan ARK ensin oikeaan paikkaan kryptovaluuttojen maailmassa. Kyseessä on käytännössä Ethereum, NEO, ICON ja EOS -projekteihin verrattavissa oleva ekosysteemi. ARK ei siis ole Bitcoinin tai Litecoinin pelikentällä kilpaileva kryptovaluutta, vaan platform-tuote ohjelmistokehittäjille.

Suurin osa uusista lohkoketjuprojekteista syntyy tällä hetkellä Ethereum-alustalla järjestettävän ICO:n tuloksena, jolloin kyseinen kryptovaluutta on ERC20-standardin mukainen token. Näillä virtuaalivaluutoilla ei ole omaa lohkoketjuaan, vaan ne elävät Ethereumin ekosysteemissä. Hyvä esimerkki tästä on äskettäin esitelty Mithril-kryptovaluutta. ARK ei ole ERC20-token, vaan sillä on oma lohkoketjunsa.

Ekosysteemien ja platform-tuotteiden kentässä on tällä hetkellä paljon kilpailua, ja uusia projekteja syntyy myös jatkuvasti. Seuraavassa käydään läpi hieman ARK-ekosysteemin ideaa, eli miten tämä projekti haluaa erottua muista.

ARKin juuret ovat Lisk-projektissa

ARK on varsin uusi projekti kryptovaluuttojen maailmassa. Artikkelin kirjoitushetkellä ARK on hieman yli vuoden vanha, eli projekti käynnistyi toden teolla helmikuussa 2017. Sen juuret ovat vahvasti Lisk-nimisessä platformissa, sillä ARK on forkattu kyseisestä projektista.

ARK syntyi 27 kehittäjän yhteistyössä, ja ARK Core -tiimin jäseniä on tällä hetkellä 17. Yksi projektin perustajista on Mike Doty, jolla on pitkä historia kryptovaluuttojen alalla. Doty on mm. ollut perustamassa Crypti-nimistä projektia, joka toimi pohjana edellä mainitulle Lisk:lle (ja siten myös ARK:lle). Francois-Xavier (FX) Thoorens on myös entinen Lisk-projektin pääkehittäjä, joten ARK-kehitystyö on kokeneiden henkilöiden käsissä.

Käytännössä ARK on perustettu korjaamaan muutamia ongelmia, joita Lisk-projektissa monien mielestä on. Yksi näistä on Liskin konsensusalgoritmi, johon palataan hieman myöhemmin. ARK-kehittäjien tavoitteena on tällä hetkellä koodata koko ARK Core uusiksi, jonka pohjalla on mm. edellä mainitun Cryptin jäänteitä. Tämän valtavan työn lopputuloksena saadaan ARK Core V2, joka julkaistaan lähikuukausien aikana.

ark core

Tässä artikkelissa käydään läpi ARK Core V2 kehitystyön roadmappia ja sekä nykytilaa. Kyseisen kirjoittajan aiemmissa artikkeleissa käydään läpi muutenkin ARK-projektin kehitystyötä, joten ne ovat hyödyllistä luettavaa kaikille kiinnostuneille.

Lohkoketju nappia painamalla: Point. Click. Blockchain

ARK-projektin tärkeimpänä tavoitteena on blockchain-teknologian tuominen massojen käyttöön mahdollisimman helposti.

Teknisestä näkövinkkelistä katsottuna, ARK-projektin ytimessä on ARK lohkoketju. Tämän jälkeen sovelluskehittäjät pystyvät luomaan oman klooninsa tästä ketjusta nappia painamalla. Tällä hetkellä todellisuus ei ole aivan noin ruusuinen, mutta perustaja Mike Dotyn mukaan uuden lohkoketjun saa pystyyn noin 20 minuutissa.

Tässä kohtaa tulee merkittävä ero Ethereumiin. Kun Ethereum-ekosysteemiin luodaan oma kryptovaluutta (eli ERC20-token), se sijaitsee edelleen Ethereum-lohkoketjussa. ARK-ekosysteemissä voit luoda oman kryptovaluutan omaan lohkoketjuunsa nappia painamalla. Tämän lisäksi voit säätää lohkoketjusi ominaisuudet eroamaan varsinaisesta ARK-lohkoketjusta.

Sovelluskehittäjän kannalta ARK tarjoaa mielenkiintoisen ympäristön, sillä se tukee jo nyt monia eri ohjelmointikieliä: PHP, Java, JavaScript, .NET, Python etc. ARK haluaa tehdä lohkoketjuteknologiasta mahdollisimman helposti lähestyttävän.

Toinen ARK-arkkitehtuurin tärkeä ominaisuus on SmartBridge-teknologia. Tässä kohtaa ARK on lähtenyt omille teilleen sen ”isäntäprojekti” Liskiin verrattuna. SmartBridge-teknologia mahdollistaa edellä mainittujen omien lohkoketjujen yhdistämisen saumattomasti ARK-lohkoketjuun. Vieläkin tärkeämpää on ARK-ekosysteemin yhdistäminen kaikkiin maailman muihin lohkoketjuihin. Katso alla oleva kuva (lähde: ARK blog).

ark smartbridge

 

SmartBridgen-teknologiassa ns. encoded listener ­ pystyy välittämään informaatiota lohkoketjusta toiseen. Käytännössä kyse on palvelinkoneelle ohjelmoitavasta komponentista, joka ymmärtää ARK-lohkoketjun lisäksi vastaanottavan lohkoketjun toimintaa.

SmartBridge mahdollistaa esimerkiksi Ethereum-älysopimuksen ehtojen täyttämisen ARK-kryptovaluutalla ARK-lohkoketjusta käsin. Yhteys voidaan muodostaa samalla tavalla vaikkapa Bitcoinin lohkoketjuun. Tällä hetkellä Lisk, Ethereum ja Bitcoin ovat tuettuina SmartBridge-teknologiassa, ja lisää kryptovaluuttoja on tulossa vuoden 2018 aikana. Voit lukea lisää aiheesta tästä ARK-projektin blogipostauksesta.

Mahdollisuus luoda omia lohkoketjuja nappia painamalla sekä linkitys muihin blockchain-projekteihin ovat ARK-vision ydinasiat.

Delegaatit ylläpitävät lohkoketjua ja opettavat käyttäjiä

ARK-lohkoketjun konsesusalgoritmina toimii mielenkiintoinen DPoS eli Delegated Proof of Stake. Konsensusalgoritmi tarkoittaa käytännössä sitä teknologiaa, jolla lohkoketjun uudet lohkot muodostetaan. Tunnetuin konsensusalgoritmi on Bitcoinin käyttämä Proof of Work. Kuten moni lukija varmasti tietää, PoW-ratkaisussa uudet lohkot rakennetaan erillisten louhijoiden avulla, jotka saavat työstään palkintona uusia Bitcoineja.

PoW:n suosituin kilpailija on Proof of Stake. Tässä mallissa verkkoa ylläpitävät palvelimet palkitaan niiden holdaamaan virtuaalivaluutan määrän perusteella. Eli, mitä suuremman panoksen (stake) henkilö uhraa verkon ylläpitoon, sen suurempi palkinto.

Delegated Proof of Stake on tämän mallin demokraattisempi versio. DPoS-järjestelmässä jokainen ARK-kryptovaluutan holdaaja voi äänestää ns. delegaattia, joka on käytännössä verkon ylläpitäjä. Nämä delegaatit (51 kpl) ovat kuin hallituksen jäseniä, jotka hoitavat lohkoketjun ylläpitämisen. Delegaatit saavat palkinnoksi työstään uutta ARK-kryptovaluuttaa.

Delegaatit voivat myös jakaa osan palkkioistaan heitä äänestäneiden käyttäjien kesken. Tässä on esimerkkisivu siitä, kuinka henkilö voi hakea ARK-lohkoketjun delegaatiksi.

DPoS-konsensusalgoritmi on käytössä myös mm. Steem ja BitShares-kryptovaluutoissa sekä Lisk-projektissa, josta ARK on forkattu. Kriitikoiden mukaan Liskin DPoS-järjestelmässä on tällä hetkellä pahoja ongelmia, sillä delegaatit ovat suurien kartellien dominoimia. ARK on korjannut tämän asian omassa järjestelmässään seuraavalla rajoituksella: 1 ARK = 1 ääni = 1 delegaatti.

ARK-ekosysteemissä nämä delegaatit osallistuvat myös aktiivisesti yhteisön kehittämiseen ja kertovat projektista ihmisille. Kuka tahansa voi siis keskustella ARK-lohkoketjun ylläpitäjien kanssa, mikä ei onnistu kovin monen muun kryptovaluutan kohdalla. Perustaja Mike Dotyn mukaan monet ARK-projektin nykyisistä kehittäjistä on myös palkattu delegaattien joukosta.

ARK-kryptovaluutta sijoituskohteena

ARK on mielenkiintoinen ekosysteemi, jonka DPoS-konsensusalgoritmi eroaa monista kilpailijoista. ARK-projekti pyrkii tuomaan lohkoketjuteknologian lähelle kuluttajia käytännön toteutusten avulla. Yksi hyvä esimerkki on Maker Space -projekti, jossa henkilö voi vuokrata rakennustarvikkeita ja työkaluja ARK-tokeneiden avulla.

ARK tarjoaa jo nyt erittäin nopeat transaktiot, sillä sen lohkoketjussa muodostetaan uusi lohko 8 sekunnin välein. Yhteen lohkoon mahtuu tällä hetkellä 25 transaktiota. Projektin whitepaperin mukaan ARK-lohkoketju saadaan skaalattua esim. VISA:n ja MasterCardin tasolle soft forkeilla, jos tarvetta tulee.

ARK on inflatorinen kryptovaluutta monen muun Proof of Stake-pohjaisen projekin tavoin. Sen perustamisvaiheessa (genesis seed) on luotu 125 miljoonaa ARK-kolikkoa, ja uusia syntyy 2 per blokki palkkiona edellä mainituille delegaateille. Tällä hetkellä inflaatio on noin 6% luokkaa vuodessa (putoaa ajan myötä 4% tasolle). ARK:n reaaliaikainen kurssi:

 

ARK-kryptovaluutta on hyvin samanlainen sijoituskohde kuin Ether, NEO tai muut vastaavat platformit. ARK-token on ”järjestelmän bensaa”, ja sen suosio on yhteydessä ekosysteemin menestykseen. ARK menestyy, jos se saa houkuteltua sovelluskehittäjiä rakentamaan palveluita juuri omalle platformilleen.

Jos haluat ostaa ARK-kryptovaluuttaa, se kannattaa tehdä Binance-pörssissä, jossa on suurin osa markkinoiden vaihdosta. Ark-kryptovaluuttaa ei voi ostaa sieltä suoraan euroilla, joten polku etenee seuraavasti:

  • Osta Bitcoinia euroilla esim. Coinmotion tai Coinbase-palveluista
  • Avaa tili Binancelle
  • Siirrä ostamasi Bitcoinit Binancelle
  • Osta Bitcoineilla Ark-kryptovaluuttaa

Toinen kelpo vaihtoehto on Bittrex, johon on mahdollista tallettaa myös euroja. Tarjolla on tällä hetkellä helppokäyttöinen desktop-lompakko – lisäksi suosittu Ledger Nano S tukee ARK-tokenia.

ARK tukee myös monia Hackathon-tapahtumia ja kehittää monia muita asioita. Kannattaa lukea lisää ARK-blogista, joka jakaa tietoa hyvin aktiivisesti. Viralliset sivut löydät osoitteesta ark.io. Twitter-handle on @ARKEkosystem ja Reddit-sivu on osoitteessa reddit.com/r/ArkEcosystem/.

Jos ARK-projekti kiinnostaa enemmän, suosittelen aloittamaan tästä youtube-videosta: ARK.IO – Hammers, Awesome Beard, and Solid Tech. Löydät lisätietoa myös seuraavista lähteistä: ARK whitepaper, What is ARK, Beginners guide to ARK, DPos and voting explained, SmartBridge technology by ARK

Kuva: kuvakaappaus tästä videosta


Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!

Disclaimer: Kryptovaluutat ovat korkean riskin sijoituskohde. Tutustu huolella riskeihin ja verotukseen ennen sijoittamista. Bitcoinkeskus.comin informaatiota ei pidä tulkita sijoitusneuvoksi. Lue lisää info-sivulta.

Ei kommentteja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.