Kryptovaluutat
28
loka
aptos

Sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Bitcoinkeskus voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos vierailet yhteistyökumppaneiden sivuilla linkkiemme kautta. Saat lisätietoja mainoksista info-sivulta.

Mikä on Aptos (APT)?

Aptos on vuonna 2022 markkinoille tullut älysopimusalusta. Aptoksen historia ulottuu aina vuoteen 2017 saakka, jolloin Meta (tuolloin vielä Facebook) käynnisti oman stablecoin-projektinsa. Aptoksen suurin myyntivaltti on sen teknologia, sillä sen lohkoketjun kapasiteetti on huikeat 160.000 transaktiota per sekunti.

Yksi Aptoksen erikoisuuksista on sen käyttämä Move-ohjelmointikieli. Aptoksen natiivitoken on APT. Aptos käyttää kilpailijoidensa tavoin Proof of Stake -konsensusalgoritmia.

Aptos on kiistatta puhutuin ja kohutuin uusi tulokas ja mielenkiintoinen sijoituskohde.

Mikä on Aptos (APT)?

Aptos on vuonna 2022 markkinoille tullut älysopimusalusta. Aptoksen kilpailijoita ovat mm. Ethereum, Solana, Cardano ja muut vastaavat platformit.

Aptos-projektin juuret ovat Metassa. Meta (Facebook) käynnisti Libra-nimisen stablecoin-projektin vuonna 2018, josta tuli uudelleenbrändäyksen myötä Diem. Aptos hyödyntää tässä projektissa kehitettyä teknologiaa, ja sen perustajajäsenet ovat myös entisiä Metan työntekijöitä.

Aptoksen natiivitoken on APT. Sen toimintalogiikka on vastaava kuin muiden älysopimusalustojen natiivitokenilla. APT-tokenia käytetään transaktioiden maksuun Aptos-lohkoketjussa ja steikkaukseen. Tulevaisuudessa tokenin holdaajat voivat osallistua myös päätöksentekoon projektin kehityksestä.

Alla on perustietoa Aptoksesta:

OminaisuusInfo
Perustaja Mo Shaikh & Avery Ching
Kategoria Älysopimusalusta
Ticker APT
Kierrossa nyt 440 milj. APT
Kierrossa max Ei maksimimäärää
Alin hinta (pvm) $3,09 (29.12.2022)
Ylin hinta (pvm) $19,90 (30.1.2023)

Tsekkaa ajantasainen kurssi tästä: Aptos kurssi.

Aptos on ns. uuden sukupolven älysopimusalusta. Harva kryptosijoittaja tietää projektista muuta kuin nimen johtuen sen lyhyestä ajasta markkinoilla. APT-token ei ole myöskään ollut erityisen hyvä sijoituskohde.

Moni näkee Sui-projektin olevan läheisin kilpailija Aptokselle, sillä Suin juuret ovat Aptoksen tavoin Metan Diem-projektissa. Molemmat ovat saaneet myös satoja miljoonia dollareita alan suurimmilta VC-firmoilta.

Aptos-projektin juuret ovat Metassa

Aptoksen historia ulottuu aina vuoteen 2017 saakka, jolloin Meta (tuolloin vielä Facebook) käynnisti oman stablecoin-projektinsa. Moni alaa pidempään seurannut muistaa vielä Libra-nimisen kryptovaluutan. Libra oli Metan visio stablecoinista. Se lanseerattiin suurelle yleisölle 2019, jolloin Libra sai osaltaan aikaan kesän 2019 kryptovaluuttabuumin.

Libran saama suosio kuitenkin hyytyi nopeasti. Se joutui heti julkaisunsa jälkeen regulaattoreiden hampaisiin Yhdysvalloissa ja Euroopassa. Moni on sitä mieltä, että nyt valmisteilla oleva regulaatio sai alkunsa poliitikkojen säikähdettyä Libran kehitystä.

Meta kohtasi niin suuria ongelmia, että sen tärkeimmät partnerit alkoivat kaikota. Meta yritti vielä pelastaa projektin uudelleenbrändäyksen kautta Diemiksi, mutta turhaan. Diem kuopattiin lopullisesti vuoden 2022 alussa.

Mutta, miten tämä kaikki liittyy Aptokseen? Aptos-projektin perustivat joulukuussa 2021 Mo Shaikh ja Avery Ching. Molemmat ovat Metan entisiä työntekijöitä. Avery Ching on ollut Principal Software Engineer roolissa sekä Metan että Yahoon palveluksessa, mikä on yksi korkeimpia positioita softakehityksen puolella.

Mo Shaikhin alueena oli puolestaan Metan strategiset kumppanuudet. Alla on miehen haastattelu syksyltä 2022.

Aptos pystyy hyödyntämään Libran ja Diemin aikana tehtyä tutkimustyötä. On lisäksi hyvä huomioida, että osa Metan pomoista perusti Aptoksen sijaan Sui-lohkoketjun. Sui ja Aptos päätyvät todennäköisesti kilpailemaan samoille apajille tulevina vuosina.

Shaikh ja Ching ovat keränneet taakseen noin 300 henkilön suuruisen tiimin. Käytännön toteutuksesta vastaa Aptos Labs, jonka pääkonttori sijaitsee Kaliforniassa. Projektin juuret ovat erittäin syvällä Silicon Valleyn maaperässä.

Aptos on saanut lyhyestä historiastaan huolimatta merkittävät panostukset alan tunnetuimmilta VC-firmoilta. Projekti keräsi vuoden 2022 maaliskuussa 200 miljoonaa dollaria ja heinäkuussa FTX Venturesin johdolla 150 miljoona dollaria lisää. Vaikuttavia summia projektille, jolla ei ollut noihin aikoihin julkaistuna edes white paperia.

Näiden rahoituskierrosten jälkeen on uutisoitu, että Binance-pörssi on sijoittanut myös merkittävän summan projektiin. FTX ja Binance ovat tällä hetkellä kryptoskenen aktiivisimmat pelurit.

Aptoksen TestNet julkaistiin maaliskuussa 2022. Se sai nopeasti peräti 20.000 nodea testaajakseen. Seuraava versio eli incentivized testnet julkaistiin toukokuussa. Sadan validaattorin rooliin tuli yli 30.000 hakemusta.

Lokakuun puolivälissä (2022) saavutettiin teknisesti merkittävä etappi.

Aptoksen MainNet eli lohkoketjun tuotantoversio saatiin ulos 17. lokakuuta. On tosin huomioitava, että kyseessä on vielä teknisesti raakile. APT-token tuli treidattavaksi suurimpiin pörsseihin vain kaksi päivää myöhemmin.

Tätä artikkelia kirjoitetaan reilu viikko MainNet-julkaisun jälkeen. Tässä vaiheessa Aptoksen historiasta ja virstanpylväistä ei ole vielä muuta sanottavaa. Päivitämme artikkelia lisää, kun projekti etenee vuoden 2023 aikana.

Aptoksen teknologia

Aptoksen suurin myyntivaltti on sen teknologia, sillä sen lohkoketjun kapasiteetti on huikeat 160.000 transaktiota per sekunti. Näin ainakin teoriassa. Vielä tässä vaiheessa Aptos ei yllä lähellekään näitä lukuja; testiverkon puolella on saavutettu vasta 4200 TPS.

Aptos käyttää muiden älysopimusalustojen tavoin Proof of Stake -konsensusalgoritmia. Aptos väittää myös ratkaisseensa blockchain trilemman. Sen lohkoketju on yhtä aikaa skaalautuva, turvallinen ja hajautettu.

Käytännössä Aptos on joutunut uhraamaan desentralisaatiota saavuttaakseen hurjan skaalautuvuuden. Myös moni muu älysopimusalusta on joutunut turvautumaan samaan ratkaisuun, vaikka ne olisivat PowerPoint-esityksissä hajautettuja.

Pelkkä PoS ei tuo Aptokselle mitään etua. Sen huikean transaktiokapasiteetin mahdollistaa rinnakkaisprosessointi (parallel execution) sekä modulaarinen rakenne. Aptos pystyy myös niputtamaan (batch) transaktioita ja erottamaan tietyt operaatiot pois konsensuksen muodostamisesta.

One of the key innovations of the Aptos blockchain is to decouple non-agreement related tasks out of the consensus phase, such as transaction dissemination, transaction execution and storage, and ledger certification.

Yllä oleva lainaus on FTX:n sijoittajaraportista. Löydät lisää tietoa myös Aptoksen white paperista

Yllä kuvattu teknologia mahdollistaa salamannopeat transaktiot sekä hyvin pienen viiveen. Aptoksen lohkot muodostetaan alle sekunnissa. Se pystyy näin ollen haastamaan kaikki markkinoiden nopeimmat ja skaalautuvimmat lohkoketjut.

Päivitys 26.5.2024. Aptos on rikkonut uuden ennätyksen transaktiokapasiteetissa. Sen lohkoketju käsitteli peräti 115 miljoonaa transaktiota yhden päivän aikana ja parhaimmillaan 32.000 transaktiota per sekunti. Yli 99,5 prosenttia transaktioista meni läpi ongelmitta.

Move-ohjelmointikieli ja oma prosessori

Yksi Aptoksen erikoisuuksista on sen käyttämä Move-ohjelmointikieli. Move pohjautuu Rust-ohjelmointikieleen, jota käyttävät tunnetuista älysopimusalustoista Near Protocol ja Solana. Tässä kohtaa palataan myös Aptoksen historiaan. Move kehitettiin nimittäin jo vuosia sitten Diem-projektia varten.

Aptos on rakentanut myös täysin oman prosessorinsa älysopimuksille. Sana EVM lienee tuttu kaikille Bitcoinkeskuksen oppaita lukeneille. Se on maailman tunnetuin älysopimusten prosessori eli Ethereum Virtual Machine.

Moni Ethereumin kilpailija on luonut tarkoituksella EVM-yhteensopivan lohkoketjun. Se mahdollistaa Ethereum-sovellusten helpon kloonauksen (siirron), minkä avulla voidaan houkutella Ethereum-kehittäjiä ja appeja omaan ekosysteemiin.

Osa platformeista on kuitenkin valinnut toisen tien, ja Aptos on yksi näistä. Tämä polku vaatii myös oman älysopimusprosessorin kehittämistä. Se on hyvin harvinainen ratkaisu. Lähes kaikki kilpailevat vaihtoehdot ovat joko EVM-yhteensopivia tai pohjautuvat EVM:ään tavalla tai toisella.

Alla olevalla videolla vertaillaan Move-ohjelmointikieltä Ethereumin käyttämään Solidityyn.

Move on yksi esimerkki Libran & Diemin aikana tehdystä tutkimus- ja kehitystyöstä, jota Aptos hyödyntää. Meta oli antanut kryptoprojektilleen käytännössä rajattomat resurssit. Ei siis mikään ihme, että teknologisia innovaatioita on syntynyt.

Move on myös erittäin ”devaajaystävällinen” ohjelmointikieli – toisin kuin Solanan käyttämä Rust. Tämä on yksi ase, jolla Aptos pyrkii haastamaan juuri Solanan. Koska Move perustuu Rust-ohjelmointikieleen, Aptoksen on helppo houkutella Solana-devaajia omaan ekosysteeminsä. Kynnys oppia Move on matala.

Aptoksen ohjelmointiympäristössä älysopimuksia kutsutaan moduuleiksi (module).

APT-token

Aptoksen natiivitoken on APT. Se tuli markkinoille lokakuussa 2020 MainNet-julkaisun jälkeen. APT-tokenilla maksetaan transaktiot Aptos-lohkoketjussa, minkä lisäksi verkon validaattorit steikkaavat sitä. APT-tokenin allokaatio on seuraava:

  • 51,02 % yhteisölle
  • 19,00 % avainkehittäjille
  • 16,50 % Aptos Foundation
  • 13,48 % sijoittajille

Yhteisölle varatut tokenit holdaa käytännössä myös Aptos Foundation ja Aptos Labs, jotka päättävät niiden jakamisesta alustan kehitystyöhön tulevina vuosina. APT-tokeneita luotiin MainNet-lanseerauksen yhteydessä miljardi kappaletta. Tokenien vapautuminen markkinoille eli lukituksen poiston aikataulu näkyy alla olevassa kuvassa.

apt-supply

APT-tokeneita alkaa vapautua merkittäviä määriä vuoden 2024 alussa. On myös hyvä huomioida steikkauspalkkioiden osuus eli inflaatio, joka kasvattaa kierrossa olevien tokenien määrää. Inflaatio pienenee 1,5 % vuositasolla kunnes se saavuttaa 3,25 prosentin alarajan.

Aptos steikkaus

Aptos käyttää kilpailijoidensa tavoin Proof of Stake -konsensusalgoritmia. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että lohkoketjun dataa ylläpitävät louhijoiden sijasta validaattorit. Sen lisäksi verkosta löytyy myös erillisiä node-palvelimia, jotka tallettavat Aptoksen lohkoketjua.

Aptos-MainNetissa on sen käynnistyessä 102 validaattoria. Tässä vaiheessa on kuitenkin vaikea sanoa, miten monta entiteettiä ylläpidosta todellisuudessa vastaa. Miten moni validaattoreista ei ole Aptoksen kontrollissa tavalla tai toisella?

Alla oleva kuva on Aptoksen white paperista.

aptos validators nodes

Aptoksen steikkauspalkkio on aluksi 7 %, mikä tarkoittaa suomennettuna vuosittaista inflaatiota. APT-tokenien määrällä ei ole ylärajaa. Inflaatio kuitenkin pienenee vuosien kuluessa 3,25 prosenttiin. Lisäksi transaktiomaksut poltetaan.

APT-tokenilla on siis kaksi merkittävää käyttötarkoitusta: transaktiomaksut ja steikkaus. Se ei eroa tässä suhteessa mitenkään kilpailijoistaan. Myös muiden platformien natiivitokeneilla on vastaava rooli. Ajan kuluessa myös governance-käyttö eli äänestäminen palvelun kehityksestä saanee suurempaa roolia.

Aptos-platformille on mahdollista luoda omia tokeneita kuten myös kilpaileville alustoille. Niitä kutsutaan jostain syystä nimellä coin. Aptoksen erikoisuus on siinä, että tokenien (coin) luoja säilyttää kontrollin poletteihin ja voi esim. jäädyttää niitä halunsa mukaan. Tämä ominaisuus on todennäköisesti lisätty siksi, että Aptos olisi enemmän regulaattoreiden mieleen.

Aptos sijoituskohteena

Aptos on kiistatta puhutuin ja kohutuin uusi tulokas ja mielenkiintoinen sijoituskohde. Sen APT-token sai heti lanseerauksen jälkeen hieman yli miljardin dollarin markkina-arvon ja ranking-sijan 50. Onko Aptoksessa potentiaalia sijoituskohteena vai onko projekti pelkkää hypeä?

Aptoksen vahvuudet ovat selvät. Kyseessä on kiistatta teknisesti edistynyt älysopimusalusta. Aptos on teoriassa markkinoiden skaalautuvin ratkaisu juuri nyt. Se ei edes puhu lohkoketjujen välisestä infrastruktuurista vaan haluaa luoda ”monsterin”, joka kykenee pyörittävään globaalia ekosysteemiä.

Projektin tukijoina ovat alan suurimmat VC-firmat ja kaksi vaikutusvaltaisinta pörssiä. Kuvio on hyvin vastaava kuin Solanan kohdalla. Jokainen voi itse katsoa SOL-tokenin kurssikehityksen vuosina 2020–2021. FTX:llä ja Binancella on molemmilla insentiivi luoda hypeä Aptoksen ympärille.

Negatiivisena puolena on projektin salamyhkäinen ja heikko tiedotus. Tästä löytyy hyvää analyysia Coin Bureaun videolta kohdasta Aptos Concerns. Edes APT-tokenin tokenomics-dokumenttia ei saatu julkaistua kuin hetki ennen treidauksen alkamista. Paljon muutakin olennaista tietoa puuttuu edelleen. Miksi?

Alla oleva kuva näyttää APT-tokenin vapautumisen ensivaiheen sijoittajien hallinnasta.

aptos tokenomics

Sijoittajan on pidettävä mielessä, että markkinoille alkaa tulla runsaasti kolikoita vuoden 2024 alusta lähtien. Sitä ennen suursijoittajat eivät voi dumpata omistuksiaan markkinoille, vaikka haluaisivat. Tämä ei tosin koske steikkauspalkkioina saatavia tokeneita.

Aptoksen juuret ovat myös syvällä Kalifornian Silicon Valleyssa eli ns. ”big tech” pyhätössä. Sen perustajat ovat Meta-taustaisia, minkä lisäksi Aptos tekee yhteistyötä mm. Googlen kanssa. Moni kyseenalaistaa miten hajautettu Aptos-platform oikein on. Projekti on taustoiltaan täydellinen vastakohta esimerkiksi Bitcoinille.

Vaikka Aptos olisi ”big techin” sylissä ja FTX:n & Binancen vaikutuksen alaisena, sille löytyy aina halukkaita sijoittajia. Desentralisaatio on toki hieno tavoite, mutta ei sen puuttuminen ole ennenkään sijoittajia pidätellyt. Jos Aptos saa merkittäviä influenssereita taakseen, se voi raketoida kryptomarkkinan kääntyessä rankingin top 20 -sijoille.


Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!

Bitcoinkeskus

Bitcoinkeskus-käyttäjän artikkelit ovat sivuston taustalla olevan tiimin tuottamia. Bitcoinkeskuksen parissa työskentelee useita kryptovaluutoista kiinnostuneita henkilöitä. Mukana on myös vierailevia kirjoittajia, jotka eivät halua esiintyä omalla nimellään. Bitcoinkeskuksen pääanalyytikko on Antti Hyppänen.