Kryptovaluutat
28
loka
aptos

Sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Bitcoinkeskus voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos vierailet yhteistyökumppaneiden sivuilla linkkiemme kautta. Saat lisätietoja mainoksista info-sivulta.

Mikä on Aptos (APT)?

Aptos on vuoden 2022 kohutuin uusi kryptovaluutta. Kyseessä on teknisesti erittäin kehittynyt älysopimusalusta, jota alan tunnetuimmat sijoitusyhtiöt ovat tukeneet sadoilla miljoonilla dollareilla. Tämä artikkeli on Aptos aloittelijan opas. Käymme läpi Aptoksen historian, teknologian sekä potentiaalin sijoituskohteena.

Mikä on Aptos (APT)?

Aloitetaan asettamalla Aptos oikeaan kategoriaan kryptovaluuttojen maailmassa. Kuten otsikkokin kertoo, Aptos on älysopimusalusta. Sen kategorisointi on siten erittäin helppoa.

Aptos pyrkii haastamaan kaikki alan suurimmat platformit Ethereumista ja Solanasta lähtien. Se on suora kilpailija edellä mainittujen älysopimustalustojen lisäksi mm. Cardanolle, BNB Chainille ja Avalanchelle.

Älysopimusalustat ovat käyttöjärjestelmiä hajautetuille sovelluksille (dapps). Voit ajatella niiden olevan kuin iOS tai Android. Aptos ei siis kilpaile millään tavalla Bitcoinin kanssa.

Nimi Aptos voi viitata koko ekosysteemiin, projektiin tai älysopimustalustaan. Sen natiivitoken on myös nimeltään Aptos. Lyhenne eli ticker pörsseissä on APT.

Aptos-tokenia käytetään maksamaan Aptos-alustalla suoritetut transaktiot. Koska kyseessä on Proof of Stake -järjestelmä, APT-tokenia tarvitaan myös steikkaukseen. Lisäksi sen holdaajat voivat äänestää projektin kehityksestä (governance).

Aptos-projektin juuret ovat Metassa

Aptos on projektina virallisesti noin vuoden vanha, mutta sen juuret ulottuvat paljon syvemmälle. Voidaan kelata aina vuoteen 2017 saakka, jolloin Meta (siihen aikaan vielä Facebook) käynnisti oman kryptovaluuttaprojektinsa. Moni alaa pidempään seurannut muistaa vielä Libra-nimisen kryptovaluutan.

Libra oli Metan idea stablecoinista. Se lanseerattiin suurelle yleisölle 2019, jolloin myös Bitcoinkeskus kirjoitti aiheesta artikkelin. Libra sai osaltaan aikaan alkukesän 2019 kryptovaluuttabuumin. Tämä ralli kuitenkin hyytyi nopeasti.

Libra joutui heti julkaisunsa jälkeen regulaattoreiden hampaisiin Yhdysvalloissa ja Euroopassa. Moni on sitä mieltä, että nyt valmisteilla oleva regulaatio sai alkunsa poliitikkojen säikähdettyä Libran kehitystä.

Meta kohtasi niin suuria ongelmia, että sen tärkeimmät partnerit alkoivat kaikota. Meta yritti vielä pelastaa projektin uudelleenbrändäyksen kautta Diemiksi, mutta turhaan. Diem kuopattiin lopullisesti vuoden 2022 alussa.

Miten tämä kaikki liittyy Aptokseen?

Aptos-projektin perustivat joulukuussa 2021 Mo Shaikh ja Avery Ching. Molemmat ovat Metan entisiä työntekijöitä. Avery Ching on ollut Principal Software Engineer roolissa sekä Metan että Yahoon palveluksessa, mikä on yksi korkeimpia positioita softakehityksen puolella.

Mo Shaikhin alueena oli puolestaan Metan strategiset kumppanuudet. Alla on miehen haastattelu parin viikon takaa.

Aptos pystyy hyödyntämään Libran ja Diemin aikana tehtyä tutkimustyötä. On lisäksi hyvä huomioida, että osa Metan pomoista perusti Aptoksen sijaan Sui-lohkoketjun. Sui ja Aptos päätyvät todennäköisesti kilpailemaan samoille apajille tulevina vuosina.

Shaikh ja Ching ovat keränneet taakseen noin 300 henkilön suuruisen tiimin. Käytännön toteutuksesta vastaa Aptos Labs, jonka pääkonttori sijaitsee Kaliforniassa. Projektin juuret ovat erittäin syvällä Silicon Valleyn maaperässä.

Aptos on saanut lyhyestä historiastaan huolimatta merkittävät panostukset alan tunnetuimmilta VC-firmoilta. Projekti keräsi vuoden 2022 maaliskuussa 200 miljoonaa dollaria ja heinäkuussa FTX Venturesin johdolla 150 miljoona dollaria lisää. Vaikuttavia summia projektille, jolla ei ollut noihin aikoihin julkaistuna edes white paperia.

Näiden rahoituskierrosten jälkeen on uutisoitu, että Binance-pörssi on sijoittanut myös merkittävän summan projektiin. FTX ja Binance ovat tällä hetkellä kryptoskenen aktiivisimmat pelurit.

Aptoksen TestNet julkaistiin maaliskuussa 2022. Se sai nopeasti peräti 20.000 nodea testaajakseen. Seuraava versio eli incentivized testnet julkaistiin toukokuussa. Sadan validaattorin rooliin tuli yli 30.000 hakemusta.

Lokakuun puolivälissä (2022) saavutettiin teknisesti merkittävä etappi.

Aptoksen MainNet eli lohkoketjun tuotantoversio saatiin ulos 17. lokakuuta. On tosin huomioitava, että kyseessä on vielä teknisesti raakile. APT-token tuli treidattavaksi suurimpiin pörsseihin vain kaksi päivää myöhemmin.

Tätä artikkelia kirjoitetaan reilu viikko MainNet-julkaisun jälkeen. Tässä vaiheessa Aptoksen historiasta ja virstanpylväistä ei ole vielä muuta sanottavaa. Päivitämme artikkelia lisää, kun projekti etenee vuoden 2023 aikana.

Aptos-tokenin kurssihistoria on myös liian lyhyt tarkemmin analysoitavaksi. Näet reaaliaikaisen kurssin tältä sivulta: Aptos kurssi.

Aptos teknologia

Käydään seuraavaksi läpi Aptos-projektia teknisestä näkökulmasta. Kyseessä on Aptoksen suurin myyntivaltti, sillä sen lohkoketjun kapasiteetti on huikeat 160.000 transaktiota per sekunti (TPS). Näin ainakin teoriassa. Vielä tässä vaiheessa Aptos ei yllä lähellekään näitä lukuja; testiverkon puolella on saavutettu vasta 4200 TPS.

Aptos käyttää muiden älysopimusalustojen tavoin Proof of Stake -konsensusalgoritmia. Aptos väittää myös ratkaisseensa blockchain trilemman. Sen lohkoketju on yhtä aikaa skaalautuva, turvallinen ja hajautettu.

Käytännössä Aptos on joutunut uhraamaan desentralisaatiota saavuttaakseen hurjan skaalautuvuuden. Myös moni muu älysopimusalusta on joutunut turvautumaan samaan ratkaisuun, vaikka ne olisivat PowerPoint-esityksissä hajautettuja.

Pelkkä PoS ei tuo Aptokselle mitään etua. Sen huikean transaktiokapasiteetin mahdollistaa rinnakkaisprosessointi (parallel execution) sekä modulaarinen rakenne. Aptos pystyy myös niputtamaan (batch) transaktioita ja erottamaan tietyt operaatiot pois konsensuksen muodostamisesta.

One of the key innovations of the Aptos blockchain is to decouple non-agreement related tasks out of the consensus phase, such as transaction dissemination, transaction execution and storage, and ledger certification.

Yllä oleva lainaus on FTX:n sijoittajaraportista. Löydät lisää tietoa myös Aptoksen white paperista

Yllä kuvattu teknologia mahdollistaa salamannopeat transaktiot sekä hyvin pienen viiveen. Aptoksen lohkot muodostetaan alle sekunnissa. Se pystyy näin ollen haastamaan kaikki markkinoiden nopeimmat ja skaalautuvimmat lohkoketjut.

Move-ohjelmointikieli ja oma prosessori

Yksi Aptoksen erikoisuus on sen käyttämä Move-ohjelmointikieli. Move pohjautuu Rust-ohjelmointikieleen, jota käyttävät tunnetuista älysopimusalustoista Near Protocol ja Solana. Tässä kohtaa palataan myös Aptoksen historiaan. Move kehitettiin nimittäin jo vuosia sitten Diem-projektia varten.

Aptos on rakentanut myös täysin oman prosessorinsa älysopimuksille. Sana EVM lienee tuttu kaikille Bitcoinkeskuksen oppaita lukeneille. Se on maailman tunnetuin älysopimusten prosessori eli Ethereum Virtual Machine.

Moni Ethereumin kilpailija on luonut tarkoituksella EVM-yhteensopivan lohkoketjun. Se mahdollistaa Ethereum-sovellusten helpon kloonauksen (siirron), minkä avulla voidaan houkutella Ethereum-kehittäjiä ja appeja omaan ekosysteemiin.

Osa platformeista on kuitenkin valinnut toisen tien, ja Aptos on yksi näistä. Tämä polku vaatii myös oman älysopimusprosessorin kehittämistä. Se on hyvin harvinainen ratkaisu. Lähes kaikki kilpailevat vaihtoehdot ovat joko EVM-yhteensopivia tai pohjautuvat EVM:ään tavalla tai toisella.

Alla olevalla videolla vertaillaan Move-ohjelmointikieltä Ethereumin käyttämään Solidityyn.

Move on yksi esimerkki Libran & Diemin aikana tehdystä tutkimus- ja kehitystyöstä, jota Aptos hyödyntää. Meta oli antanut kryptoprojektilleen käytännössä rajattomat resurssit. Ei siis mikään ihme, että teknologisia innovaatioita on syntynyt.

Move on myös erittäin ”devaajaystävällinen” ohjelmointikieli – toisin kuin Solanan käyttämä Rust. Tämä on yksi ase, jolla Aptos pyrkii haastamaan juuri Solanan. Koska Move perustuu Rust-ohjelmointikieleen, Aptoksen on helppo houkutella Solana-devaajia omaan ekosysteeminsä. Kynnys oppia Move on matala.

Aptoksen ohjelmointiympäristössä älysopimuksia kutsutaan moduuleiksi (module).

APT-token ja steikkaus

Aptos käyttää kilpailijoidensa tavoin Proof of Stake -konsensusalgoritmia. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että lohkoketjun dataa ylläpitävät louhijoiden sijasta validaattorit. Sen lisäksi verkosta löytyy myös erillisiä node-palvelimia, jotka tallettavat Aptoksen lohkoketjua.

Aptos-MainNetissa on sen käynnistyessä 102 validaattoria. Tässä vaiheessa on kuitenkin vaikea sanoa, miten monta entiteettiä ylläpidosta todellisuudessa vastaa. Miten moni validaattoreista ei ole Aptoksen kontrollissa tavalla tai toisella?

Alla oleva kuva on Aptoksen white paperista.

aptos validators nodes

Aptoksen steikkauspalkkio on aluksi 7 %, mikä tarkoittaa suomennettuna vuosittaista inflaatiota. APT-tokenien määrällä ei ole ylärajaa. Inflaatio kuitenkin pienenee vuosien kuluessa lähelle kolmea prosenttia. Lisäksi transaktiomaksut poltetaan.

APT-tokenilla on siis kaksi merkittävää käyttötarkoitusta: transaktiomaksut ja steikkaus. Se ei eroa tässä suhteessa mitenkään kilpailijoistaan. Myös muiden platformien natiivitokeneilla on vastaava rooli. Ajan kuluessa myös governance-käyttö eli äänestäminen palvelun kehityksestä saanee suurempaa roolia.

Aptos-platformille on mahdollista luoda omia tokeneita kuten myös kilpaileville alustoille. Niitä kutsutaan jostain syystä nimellä coin. Aptoksen erikoisuus on siinä, että tokenien (coin) luoja säilyttää kontrollin poletteihin ja voi esim. jäädyttää niitä halunsa mukaan. Tämä ominaisuus on todennäköisesti lisätty siksi, että Aptos olisi enemmän regulaattoreiden mieleen.

Aptos sijoituskohteena

Artikkelin kirjoitushetkellä eletään karhumarkkinan syvimmässä kuopassa. Tuntuu siltä, että kryptovaluuttojen top 100 -listalla ei ole tapahtunut mitään todella mielenkiintoista koko vuonna. Jos nyt ei lasketa Terra Lunan ja UST-stablecoinin romahdusta.

Aptos on kiistatta puhutuin ja kohutuin uusi tulokas. Sen APT-token sai heti lanseerauksen jälkeen hieman yli miljardin dollarin markkina-arvon ja ranking-sijan 50. Onko Aptoksessa potentiaalia sijoituskohteena vai onko projekti pelkkää hypeä?

Jos haluat hyvän ja kattavan analyysin projektista, tsekkaa myös alla oleva Coin Bureau -kanavan video.

Aptoksen vahvuudet ovat selvät. Kyseessä on kiistatta teknisesti edistynyt älysopimusalusta. Aptos on teoriassa markkinoiden skaalautuvin ratkaisu juuri nyt. Se ei edes puhu lohkoketjujen välisestä infrastruktuurista vaan haluaa luoda ”monsterin”, joka kykenee pyörittävään globaalia ekosysteemiä.

Projektin tukijoina ovat alan suurimmat VC-firmat ja kaksi vaikutusvaltaisinta pörssiä. Kuvio on hyvin vastaava kuin Solanan kohdalla. Jokainen voi itse katsoa SOL-tokenin kurssikehityksen vuosina 2020–2021. FTX:llä ja Binancella on molemmilla insentiivi luoda hypeä Aptoksen ympärille.

Negatiivisena puolena on projektin salamyhkäinen ja heikko tiedotus. Tästä löytyy hyvää analyysia Coin Bureaun videolta kohdasta Aptos Concerns. Edes APT-tokenin tokenomics-dokumenttia ei saatu julkaistua kuin hetki ennen treidauksen alkamista. Paljon muutakin olennaista tietoa puuttuu edelleen. Miksi?

Alla oleva kuva näyttää APT-tokenin vapautumisen ensivaiheen sijoittajien hallinnasta.

aptos tokenomics

Sijoittajan on pidettävä mielessä, että markkinoille alkaa tulla runsaasti kolikoita vuoden 2024 alusta lähtien. Sitä ennen suursijoittajat eivät voi dumpata omistuksiaan markkinoille, vaikka haluaisivat. Tämä ei tosin koske steikkauspalkkioina saatavia tokeneita.

Aptoksen juuret ovat myös syvällä Kalifornian Silicon Valleyssa eli ns. ”big tech” pyhätössä. Sen perustajat ovat Meta-taustaisia, minkä lisäksi Aptos tekee yhteistyötä mm. Googlen kanssa. Moni kyseenalaistaa miten hajautettu Aptos-platform oikein on. Projekti on taustoiltaan täydellinen vastakohta esimerkiksi Bitcoinille.

Vaikka Aptos olisi ”big techin” sylissä ja FTX:n & Binancen vaikutuksen alaisena, sille löytyy aina halukkaita sijoittajia. Desentralisaatio on toki hieno tavoite, mutta ei sen puuttuminen ole ennenkään sijoittajia pidätellyt. Jos Aptos saa merkittäviä influenssereita taakseen, se voi raketoida kryptomarkkinan kääntyessä rankingin top 20 -sijoille.

Tässä vaiheessa on vaikea ottaa tarkemmin kantaa Aptokseen. Sen DeFi-ekosysteemi on vasta kehittymässä ja MainNet on ollut auki reilun viikon. Palataan asiaan uudelleen vuoden 2023 alkupuolella!

Aptos ostaminen

Aptos-token on listattuna markkinoiden suurimmissa pörsseissä. Paras likviditeetti ja eniten vaihtopareja löytyy suomalaisten suosimasta Binance-pörssistä. Se on todennäköisesti paras ostopaikka juuri nyt.

Osta Aptos Binancesta

Muita luotettavia ostopaikkoja APT-tokenille ovat Bitget ja Kraken.

Aptos-tokenilla löytyy jo nyt useita lompakoita. Suosittu vaihtoehto on Martian Wallet, jota on ladattu Googlen sovelluskaupasta yli 600.000 kertaa.

Aptoksen nettisivut löytyvät osoitteesta aptoslabs.com. Virallinen Twitter-handle on @AptosLabs.


Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!

Bitcoinkeskus

Bitcoinkeskus-käyttäjän artikkelit ovat sivuston taustalla olevan tiimin tuottamia. Bitcoinkeskuksen parissa työskentelee useita kryptovaluutoista kiinnostuneita henkilöitä. Mukana on myös vierailevia kirjoittajia, jotka eivät halua esiintyä omalla nimellään. Bitcoinkeskuksen pääanalyytikko on Antti Hyppänen.