Kryptovaluutat
19
maalis
apecoin-opas

Sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Bitcoinkeskus voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos vierailet yhteistyökumppaneiden sivuilla linkkiemme kautta. Saat lisätietoja mainoksista info-sivulta.

Apecoin aloittelijan opas

Mikä on Apecoin? Kyseessä on maaliskuussa 2022 lanseerattu kryptovaluutta. Apecoin listattiin välittömästi suurimpiin kryptovaluuttapörsseihin ja se saavutti jo parissa tunnissa miljardien dollarien markkina-arvon. Tämä artikkeli on Apecoin aloittelijan opas. Käymme läpi projektin taustat, APE-tokenin käyttötarkoituksen sekä potentiaalin sijoituskohteena.

Rekisteröidy Binancelle

Huom. Artikkelin kirjoitushetkellä tietoa on vielä rajallisesti saatavilla. Päivitämme artikkelia tulevaisuudessa, kun saamme lisää informaatiota APE-tokenin käyttökohteista. Alla oleva informaatio löytyy myös videoformaatissa Bitcoinkeskuksen Youtube-kanavalta!

Yuga Labs hallitsee NFT-markkinaa

Aloitetaan Apecoinin taustoista. Tämä kryptovaluutta liittyy oleellisesti NFT-maailmaan sekä Yuga Labs -nimiseen yhtiöön.

Yuga Labs on ollut tähän saakka tuttu lähinnä NFT-skenen seuraajille. Huomattavasti suurempi joukko on kuullut sen sijaan Bored Ape Yacht Club (tai lyhyemmin Bored Apes) -brändistä. Kyseessä on kiistatta maailman tunnetuin NFT-kokoelma. Apinataidetta omistavat nykyisin myös lukuisat viihdealan julkkikset.

Huom. Jos NFT-teknologia ei ole sinulla ennestään tuttu, tsekkaa ensin Bitcoinkeskuksen NFT-opas.

Alla on kuvia myytävänä olevista Bored Apes NFT:stä OpenSea-kauppapaikalla. Floor price on noin 100 ETH, mikä tarkoittaa artikkelin kirjoitushetkellä hieman alle 300.000 dollaria. Kalleimmat Bored Apes -kuvat ovat miljoonien, tai jopa kymmenien miljoonien, dollarien arvoisia.

opensea-bayc

Edellä mainittu Yuga Labs on yhtiö Bored Ape Yacht Clubin taustalla. Tämän lisäksi Yuga Labs on luonut suosittujen apinoiden mutanttiversion Mutant Ape Yacht Club. Markkinoilta löytyy myös koirataidetta nimellä Bored Ape Kennel Club.

Yuga Labsin asema on tällä hetkellä todella vahva, sillä yhtiö ilmoitti vain viikkoa ennen Apecoinin julkistamista valtavasta diilistä. Yuga Labs osti CryptoPunks sekä Meebits NFT-kokoelmien oikeudet Larva Labs -yhtiöltä. Yuga Labs omistaa näin ollen NFT-markkinan tunnetuimmat brändit.

Diili on merkittävä myös siksi, että Yuga Labs ilmoitti antavansa CryptoPunks ja Meebits -kokoelmien omistajille immateriaali- ja kaupallistamisoikeudet. Tähän asti ne oli omistanut Larva Labs. Jokainen CryptoPunksin omistaja voi jatkossa kauppallistaa oman NFT:nsä. Bored Apes -omistajilla nämä oikeudet olivat jo ennestään.

NFT-bisnes on ollut erittäin kannattavaa, sillä Yuga Labs teki viime vuonna peräti 127 miljoonan dollarin nettotuloksen.

Apecoinin lanseeraus

Apecoin tuli vapaasti treidattavaksi 17. maaliskuuta 2022. Sen taustalta löytyy edellä esitelty Yuga Labs. Jotain Apecoinin sekä Yuga Labsin statuksesta kertoo se, että APE listattiin välittömästi markkinoiden suurimpiin pörsseihin: Binance, Coinbase, FTX, KuCoin, Kraken ja niin edelleen.

Apecoin on tyypiltään hallintotoken. Tällaisia ovat myös DeFi-protokollien tokenit, kuten Aave ja Uniswap. Ne ovat käytännössä äänestyslippuja protokollan kehitykseen. APE-tokenin äänivaltaa käytetään The Ape DAO -organisaatiossa, josta tarkemmin lisää seuraavassa kappaleessa.

Edellä mainitut NFT-kokoelmat Bored Ape Yacht Club, Mutant Ape Yacht Club sekä Bored Ape Kennel Club liittyvät myös oleellisesti Apecoinin lanseeraukseen. Jokainen kyseisiä NFT:tä omistanut henkilö sai airdroppina APE-tokeneita. Esimerkiksi jokainen Bored Apesin omistaja sai 10.094 APE-tokenia, joiden markkina-arvo on artikkelin kirjoitushetkellä yli 130.000 dollaria.

apecoin nft

Airdropit toimivat käytännössä kahdella tavalla. Saat joko tokeneita suoraan lompakkoosi tai sitten ne on käytävä hakemassa itselleen erillisen claim-prosessin kautta. APE-tokenin kohdalla kyse oli jälkimmäisestä tapauksesta. Omat tokenit voi hakea itselleen apecoin.com-sivuston kautta.

APE-tokeneita luotiin miljardi kappaletta, joista 530 miljoonaa meni edellä mainittujen NFT-kokoelmien omistajille, Yuga Labsille sekä yhteistyökumppaneille. Lähes puolet APE-tokeneista on DAO:n hallussa. Lanseeraushetkellä 117,5 miljoonaa on vapautettu lukituksesta. Loput vapautuvat DAO:n haltuun 7,4 miljoonaa tokenia per kuukausi -tahdilla seuraavien 48 kuukauden aikana.

Apecoin (APE) on Ethereum-alustalle lanseerattu ERC-20 token. Voit säilyttää sitä aluksi esim. MetaMask-lompakossa. Todennäköisesti APE-tokenille tulee nopeasti tuki myös kaikkiin suosituimpiin lompakko-ohjelmistoihin.

Ape DAO ja Apecoin Foundation

Artikkelin alussa esitelty Yuga Labs oli pohtinut kryptovaluutan lanseerausta jo pidemmän aikaa. Ilmeisesti keskustelut SEC:n ja omien lakimiesten kanssa johtivat siihen, että Yuga Labs päätti toteuttaa tokenin DAO-struktuurilla.

DAO on lyhenne sanoista Decentralized Autonomous Organization. Ne ovat olleet konseptina olemassa jo vuosien ajan, mutta yleistyneet valtavasti DeFi-buumin myötä. DAO:n voi nähdä olevan kuin virtuaalinen hallitus. Sen jäseneksi pääsee ostamalla ko. tokenia, ja jokainen token antaa omistajalleen yhden äänen.

Apecoinia hallitsee Ape DAO. Käytännön työstä vastaa erillinen Ape Foundation. Sen roolia kuvaillaan seuraavasti.

The Foundation facilitates decentralized and community-led governance and is designed to become more decentralized over time. It is tasked with administering the decisions of the ApeCoin DAO, and is responsible for day-to-day administration, bookkeeping, project management, and other tasks that ensure the DAO community’s ideas have the support they need to become a reality.

Apecoin-säätiöllä on myös oma johtokuntansa, jonka jäsenet löytyvät Apecoinin sivuilta. Apecoin-säätiö hoitaa siis Ape DAO:n päätökset teoriasta käytäntöön ja huolehtii muutenkin projektin hallintaan liittyvistä tehtävistä. Se saa käskynsä Ape DAO:n token-holdaajien äänistä. Todennäköisesti myös Apecoin-säätiön johtoa hajautetaan tulevaisuudessa.

Ape DAO ja Apecoin Foundation eivät ole siis Yuga Labsin omistamia. Yhtiö on toki organisoinut Apecoin-lanseerauksen, ja jonkun täytyy myös luoda DAO sekä Apecoin-säätiö käytännössä.

Yuga Labs sai lisäksi Apecoinin miljardista tokenista itselleen 15 prosenttia, minkä lisäksi vielä 8 prosenttia meni Bored Apesin eli Yuga Labsin perustajille, jotka ovat osittain samoja henkilöitä. Yuga Labsilla on siis todella painava äänivalta DAO:ssa.

Apecoin sijoituskohteena

Nyt kun Apecoinin taustat on selvillä, voidaan tarkastella sitä sijoituskohteena. Millainen potentiaali APE-tokenissa oikein on?

Ensin on hyvä pohtia Apecoinin käyttökohteita. On tärkeää ymmärtää se, että APE ei ole suora linkki Yuga Labs -yhtiöön. Moni olisi varmasti kiinnostunut hankkimaan siivun Yuga Labsista, mutta se ei ole valitettavasti mahdollista.

Apecoin on aluksi Ape DAO:n hallintotoken. Sen yksikköhinta muodostuu teoriassa siitä, miten arvokkaaksi Ape DAO määritellään. Tämä ei olekaan aivan yksinkertaista. DeFi-sektori on todistanut sen, ettei protokollan suosio tai likviditeetti (TVL) ole suoraan yhteydessä sen kurssiin. DeFi-protokollien hallintotokenien kurssin ”oikea hinta” on haastavaa määritellä. Näin on todennäköisesti myös Apecoinin kohdalla.

Tässä vaiheessa on kuitenkin jo selvää, että Apecoin tulee olemaan muutakin kuin hallintotoken. Yuga Labs on nimittäin rakentamassa omaa metaversumia. Projekti tunnetaan nimellä Otherside. On todennäköistä, että Yuga Labsin NFT-brändit linkittyvät tähän maailmaan.

Yuga Labsin perustajat ovat suuria MMORPG (Massiivinen monen pelaajan verkkoroolipeli) -faneja, joten Otherside on myös luonteeltaan game-based metaverse. Mikä rooli esim. Bored Apesilla tulee olemaan – jää nähtäväksi. Apecoin on ilmeisesti tämän metaversen valuutta.

Tsekkaa alla oleva Yuga Labsin video ja tee omat johtopäätöksesi.

Eli Yuga Labs on rakentamassa nyt laajempaa ekosysteemia, mikä tuo Apecoinille lisää käyttökohteita. Viime päivinä on myös julkistettu jo pari pienempää uutista NFT-maailmasta Apecoiniin liittyen. yksi tällaisista on Benji Bananas.

Apecoin on vielä tässä vaiheessa todella iso kysymysmerkki. Sen markkina-arvo on jo nyt samaa luokkaa kuin suurimpien metaversumi-projektien tokenit (Decentraland & The Sandbox). Onko Yuga Labsin metaversumi näihin verrattuna paljon arvokkaampi?

Kannattaa myös huomioida airdropin haittavaikutukset. Miten moni Bored Apesin omistaja odottelee tällä hetkellä kurssinousua, jotta voi dumpata ilmaiseksi saadut APE-tokenit? Moni Bored Apes NFT:n omistaja voi nähdä Apecoinin mahdollisuutena lukita voittoja taideteoksestaan.

Apecoin on ollut artikkelin kirjoitushetkellä treidattavana pari päivää. Sen kurssi on heilunut jo nyt noin $6 ja $20 dollarin välimaastossa. Volatiliteettia on luvassa varmasti vielä jatkossakin, kunnes markkina pääsee pikkuhiljaa yksimielisyyteen projektin arvostuksesta. Bitcoinkeskus näkee Apecoinin korkean riskin sijoituskohteena eikä suosittele sitä aloittelijoille.

Apecoin kurssi ja ostaminen

Apecoin löytyy markkinoiden suurimmista kryptovaluuttapörsseistä. Paras ostopaikka on markkinajohtaja Binance, josta löytyy useita eri treidauspareja sekä paljon likviditeettiä. Voit tehdä talletuksen helposti debit-kortilla tai SEPA-pankkisiirrolla.

Osta Apecoin Binancesta

Turvallisia ja luotettavia ostopaikkoja ovat myös Coinbase sekä FTX.

Viralliset sivut löytyvät osoitteesta apecoin.com. Twitter-handle on @apecoin.

Tsekkaa myös alla oleva Coin Bureau-kanavan video Apecoinista.


Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!

Disclaimer: Kryptovaluutat ovat korkean riskin sijoituskohde. Tutustu huolella riskeihin ja verotukseen ennen sijoittamista. Bitcoinkeskus.comin informaatiota ei pidä tulkita sijoitusneuvoksi. Lue lisää info-sivulta.