Uncategorized
09
joulu
Ronnie Moas

Sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Bitcoinkeskus voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos vierailet yhteistyökumppaneiden sivuilla linkkiemme kautta. Saat lisätietoja mainoksista info-sivulta.

Menestynyt analyytikko Ronnie Moas: Bitcoinin kurssi 150.000$ vuoteen 2020 mennessä

Pitkän linjan analyytikko Ronnie Moas on ollut kuluneen syksyn aikana usein esillä Bitcoin-maailmassa. Hän oli äskettäin Bad Crypto -nimisen podcastin haastateltavana, jossa mies perusteli tulevia bittirahan ennustuksiaan. Ronnie Moasin track record on sijoitusmaailmassa vertaansa vailla. Hän on julkaissut satoja ennustuksia maailman suurimmissa sijoitusalan medioissa. Näiden ennusteiden paikkansapitävyys on ollut viimeisen kymmenen vuoden aikana sitä luokkaa, että Moas on tällä hetkellä yksi maailman top 10 -analyytikoista yli 4600 nimen joukossa.

Moas on jakanut mielipiteensä Bitcoinin tulevasta hintatasosta useissa eri haastatteluissa. Bad crypto -podcastissa hän kertoo konservatiivisen näkemyksensä olevan noin 100.000-150.000 dollaria tulevan 3-5 vuoden aikana. Bitcoin on 15-kertaistanut kurssinsa vuoden 2017 aikana ja Moas näkee kurssin 15-kertaistuvan uudelleen vuoden 2020 loppuun mennessä.

Moas arvioi Bitcoinin hintaa koko sijoitusmarkkinan näkökulmasta.

”We have 200 trillion dollars right now spread out across stocks, bonds, gold and cash around the world. That’s 25.000 dollars for every man, woman and child. Again, 200 trillion dollars across cash, stocks, bonds and gold. All four are overvalued. If two percent of that 200 trillion ends up in crypto, you’re looking at four trillion dollars valuation. That is 13 times where we are today.”

Tämän valtavan rahamäärän siirtyminen kryptovaluuttoihin alkaa jo osittain lähipäivinä, kun Bitcoin-futuurit tulevat markkinoille. Lähitulevaisuus näyttää sen, millainen vaikutus futuureilla on lopulta Bitcoinin markkinahintaan. Esimerkiksi CME Groupin futuurit ovat ns. cash-settled-tuotteita, eli instrumentin myyjä tai ostaja ei käytännössä omista Bitcoinia.

Ronnie Moas varoittaa podcastissa sijoittajia Wall Streetin ahneesta luonteesta. Hänen mukaansa useat eri tahot yrittävät varmasti manipuloida hintaa ja saada aikaan paniikkireaktioita, mitkä johtavat laajamittaisiin myynteihin. Tämän jälkeen laskun alulle saaneet henkilöt ostavat Bitcoinit kurssin romahdettua omaan taskuunsa.

Moasin neuvo on yleisellä tasolla se, että sijoittajan kannattaa unohtaa erilaiset vihjepalvelut ja kurssianalyysit ja yksinkertaisesti pitää Bitcoinit turvallisessa lompakossa ostonsa jälkeen, vaikka kurssi heiluisi rajusti kumpaan tahansa suuntaan. Bitcoinin reaaliaikainen kurssi:

 

Podcastissa pohjustetaan Bitcoinin tulevia kurssitasoja myös käyttäjämäärien näkökulmasta. Tällä hetkellä uusia Bitcoin-tilejä avataan satoja tuhansia, tai parhaillaan jopa miljoona, kappaletta viikossa. Tällainen kehitys johtaa parin vuoden sisällä tilanteeseen, jossa Bitcoinilla on satoja miljoonia ostajia.

Kaupantekoon tarvitaan kuitenkin aina kaksi osapuolta: ostaja sekä myyjä. Tilanne on tällä hetkellä se, että ainoastaan pieni osa maailman Bitcoineista on kaupan. Hieman alle 17 miljoonasta Bitcoinista on ensinnäkin kateissa pari miljoonaa. Joidenkin arvioiden mukaan jopa 75% makaa cold wallet eli hardware-lompakoissa eli poissa markkinoilta. Näin ollen jäljelle jää vain pari miljoonaa kolikkoa, jotka ovat ylipäätään kaupan.

Vaikka Bitcoineja louhitaan lisää, niin samalla moni sijoittaja myös vetää omistuksensa turvaan hintojen noustessa. Näin ollen vapailla markkinoilla olevien Bitcoinien määrä tuskin merkittävästi nousee lähitulevaisuudessa. Kannattaa myös muistaa, että Bitcoinien määrä on rajattu järjestelmätasolla 21 miljoonaan. Niiden louhinta hidastuu myös jatkuvasti. Halukkaita ostajia tulee markkinoille joka päivä (kymmeniä) tuhansia kappaleita jokaista uutta Bitcoinia kohtia.

Yleisellä tasolla Moas arvioi Bitcoinin nousevan maailman ykkösvaluutaksi markkina-arvolla mitattuna. Tällä hetkellä bittiraha on sijalla 26. Moasin mielestä Bitcoin saavuttaa lähitulevaisuudessa myös kullan markkina-arvon, joka on luokkaa 8 biljoonaa.

”There is nothing to compare this to. And one of the reasons I think Bitcoin will catch gold is that I don’t know how much gold there is in the ground. I know how much Bitcoin there is. You have hundreds of millions of people in the world who don’t have access to a bank account.  They can now open their own businesses and transact with cypto currencies. In Venezuela you have an entire coutry trying to convert their local currency into Bitcoin.”

Moasilla on selkeä viesti henkilöille, jotka pohtivat Bitcoiniin sijoittamista.

”Yes, there is a concern about regulations and how the IRS is going to act on this. But, when you are looking at a situation where you can get a 10:1 or 20:1 payback, you have to ask yourself one question. What would be more painful: to risk and lose few months of your salary on this, or to sit on the side lines and find out I was right? And you blew up an opportunity to knock five or ten years of your retirement age.”

Tämä on varmasti kysymys, joka pyörii monen sijoittajan mielessä nyt. Jos olet pohtimassa samaa asiaa, niin bitcoinkeskus.com antaa kaksi selkeää suositusta:

1) Sivistä itseäsi

Opiskele mistä kryptovaluutoissa on kyse. Kuka tahansa sijoittamisesta kiinnostunut oppii halutessaan kryptovaluuttojen idean. Netti on täynnä aloittelijoiden oppaita ja esim. Youtubesta löytyy käytännössä rajaton määrä materiaalia. Facebookissa on aktiivinen yhteisö, jossa aloittelijat saavat apua kysymyksiinsä nopeasti. Bitcointalk.org -foorumilla on satoja tuhansia viestejä aiheesta. Bitcoinkeskus.com haluaa omalta osaltaan levittää tietoutta eri kryptovaluutoista.

Jos Bitcoinin ymmärtämistä vertaa vaikkapa monimutkaisiin sijoitusinstrumentteihin (joiden suosittelijatkaan eivät ymmärrä miten ne toimivat), niin kryptomaailma on niihin verrattuna huomattavasti yksinkertaisempi asia. Jokainen määrittelee sitten itse sen tason, milloin ymmärtää mielestään riittävästi.

Suosittelen myös käymään läpi negatiivisia argumentteja kryptovaluuttoja vastaan. Näistä artikkeleista suurin osa tosin ilmaisee lähinnä kirjoittajan laiskuuden paneutua asiaan. Mutta internetistä löytyy myös arvostettujen analyytikoiden asiallisesti perusteltuja, negatiivisia, näkemyksiä. Kuten tämä James Rickardsin video (suosittelen katsomaan).

2) Jos päätät sijoittaa kryptovaluuttoihin, niin sijoita vain sellainen summa, minkä voit hävitä huoletta kokonaan

Tämä summa on täysin subjektiivinen luku jokaiselle; se voi olla yhdelle 10 euroa ja toiselle 100.000 euroa. Edellä mainitun James Rickardsin suositus on laittaa 10% varallisuudesta fyysiseen kultaan. Myös monien kryptoanalyytikoiden 5-10% luokkaa portfoliosta on sopiva panostus bittirahoihin.

Tällä hetkellä kryptovaluutat houkuttelevat markkinoille paljon ihmisiä nopean rikastumisen toivossa. Samat ihmiset ovat myös sijoittaneet rahojaan osakemarkkinoille viime vuosina yrittäen hyötyä esimerkiksi FANG-osakkeiden (Facebook, Amazon, Netflix, Google) hurjasta noususta. Ajoituksesta riippuen jotkut tekevät nopeasti paljon rahaa, mutta toiset häviävät sijoituksensa ja joutuvat koko lystin maksumiehiksi.

Vaikka Ronnie Moasin kaltaiset henkilöt olisivatkin lopulta oikeassa, niin kryptovaluuttoihin liittyy myös paljon riskejä. Valtiot voivat omilla toimillaan tehdä niiden käytön niin hankalaksi, että mainstreamin into Bitcoinin käyttöön katoaa. Tämä voidaan suorittaa esimerkiksi kieltämällä pankkisiirrot kryptovaluuttapörsseihin, verottamalla kryptovaluutoista saatuja tuottoja kovalla kädellä jne. Tulevaisuudessa tilanne voi olla aivan toinen, mutta tällä hetkellä ala on vielä valtavassa murroksessa erilaisten säädösten osalta.

Lisäksi Bitcoinin korkea volatiliteetti pelottaa helposti aloittelevia sijoittajia. Artikkelin kirjoitushetkellä Bitcoinin kurssi on 14.000 dollaria. Se oli kuukausi sitten 6.000 dollaria, mutta toisaalta vain pari päivää sitten yli 18.000 dollaria. Mahdollinen sijoituksesi kryptovaluuttoihin on oltava niin pieni, ettet menetä yöuniasi kovien kurssivaihteluiden aikana.

Jos olet kiinnostunut kryptovaluuttojen maailmasta, niin suosittelen seuraamaan Ronnie Moasin kommentteja sekä hinta-arvioita. Pysyt hyvin kärryillä esimerkiksi miehen twitter-tilin kautta.

Edellä mainittu podcast on myös hyödyllistä kuunneltavaa. Löydät aiemmat sekä tulevat jaksot osoitteesta badcryptopodcast.com.

Kuva: kuvakaappaus tästä videosta.


Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!

Ei kommentteja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *