Amerikkalaistutkimus kertoo, miksi suurin osa ei omista kryptovaluuttoja

finder tutkimus

Kryptovaluuttoihin sijoittaminen on yhä vieras ajatus valtaosalle väestöstä. Kyseessä on uusi teknologia, jonka ymmärtäminen ei ole yksinkertaista etenkään vanhemmille ikäluokille. Myös miesten ja naisten välillä löytyy selkeitä eroja kryptovaluuttoihin suhtautumisessa.

Rekisteröidy Binancelle

Finder.com on tehnyt äskettäin tutkimuksen 2001:lle amerikkalaisille liittyen kryptovaluuttoihin. Sen avulla on selvitetty mm. syitä ihmisten haluttomuudelle sijoittaa virtuaalisiin valuuttoihin. Tässä artikkelissa käydään läpi tutkimuksen tuloksia.

Kahdeksan prosenttia amerikkalaisista omistaa kryptovaluuttoja

Finderin tutkimuksen mukaan noin kahdeksan prosenttia amerikkalaisista omistaa kryptovaluuttoja. Sukupuolten välillä on suuria eroja: naisista 4,27% vastasi omistavansa kryptovaluuttoja, kun taas miehistä vastaava luku oli 11,86%. Sijoitettu dollarimäärä on lähes samassa suhteessa, sillä naisten keskimääräinen sijoitus oli 1821,65$ ja miesten 3923,16$.

Sijoittajien suosikkikohde ei ole yllätys, sillä Bitcoin dominoi kenttää selkeästi. Kryptovaluuttojen kuninkaaseen sijoitti 5,15% vastaajista keskimäärin 3453,89 dollaria. Kakkosena tuli Ethereum 1,8% osuudella ja 1243,42 dollarin sijoituksella. Muut olivat alle prosentin luokkaa.

Mielenkiintoista on se, että 7,76% vastaajista ilmaisi aikomuksensa ostaa virtuaalivaluuttoja tulevaisuudessa. Tämä tarkoittaisi kryptovaluuttojen määrän tuplaantumista (lähi?)tulevaisuudessa, mikä ei olisi lainkaan yllätys huomioiden viime aikaisen kehityksen.

Kun katsoo sosiaalisen median keskustelua sekä erilaisia konferensseja, saa helposti kuvan, että kryptovaluuttojen maailma on yli 90% miesten dominoimaa. Vaikka naiset eivät ole juurikaan esillä, heidän suhteellinen osuutensa kryptovaluuttojen omistajista on kuitenkin huomattavasti suurempi.

Miksi kryptovaluutat eivät kiinnosta?

Tutkimuksen mielenkiintoisinta antia ovat syyt sille, miksi henkilöt eivät ole vielä sijoittaneet kryptovaluuttoihin. Monilla on tästä aiheesta erilaisia teorioita, ja Finderin kysely kertoo seuraavaa.

Selkeästi suurin syy on vaihtoehto: ei ole tarvetta tai kiinnostusta. Tähän vaikuttavat varmasti kryptovaluuttojen harvat reaalimaailman käyttökohteet. Jos eri projekteja ei tunne yksityiskohtaisesti, on  hankala nähdä niiden potentiaali vuosien päähän. Tämä vastaus korostuu vielä naisten kohdalla (44% vs 35%).

Seuraavana kyselyssä nousevat esiin kaksi odotettua vaihtoehtoa: kryptovaluutat ovat liian vaikeita ymmärtää (30% naiset, 23,6% miehet) ja ne ovat liian riskialttiita sijoituksia (30,9% naiset, 39,8% miehet).

Tässä kohtaa on kuitenkin mielenkiintoinen ero sukupuolten välillä. Naisia pidetään normaalisti konservatiivisempina sijoittajina miehiin verrattuna. Finderin kyselyn mukaan kryptovaluutat ovat suurempi riski miehille kuin naisille. Sama asia korostuu seuraavassa kohdassa, eli vaihtoehto kryptovaluutat ovat huijaus. Vain 12,8% naisista on vastannut tämän olevan esteenä sijoittamiselle, kun taas miehistä peräti 24%.

Tämä tuntuu äkkiseltään hyvin epäloogiselta, mutta löytyy todennäköisesti selitys teknologian tuntemuksesta. Mitä syvemmällä kryptovaluutoissa on sisällä, sen paremmin henkilö ymmärtää myös niiden riskit ja kuulee erilaisista huijauksista. Kovinkaan moni harrastesijoittaja ei esim. ymmärrä täysin Tetherin riskejä järjestelmään, eikä erilaisista pyramidihuijauksista juuri kerrota Kauppalehden uutisissa. Tässä kohtaa voidaan todeta, että tieto lisää tuskaa?

Sukupolvien välillä odotettuja eroja

Kyselyn mukaan sukupolvien välillä on selkeitä eroja, eikä tämä ole todellakaan yllätys. Sukupolvet on jaettu kolmeen kategoriaan: baby boomers (suuret ikäluokat), generation x (x-sukupolvi) millenials (milleniaalit).

Suuret ikäluokat tarkoittavat 2. maailmansodan jälkeen syntyneitä henkilöitä (1940-luvun alusta 1960-luvun alkuun). Niin sanottu X-sukupolvi tarkoittaa noin 1964-1979 syntyneitä. Milleniaalit ovat ns. nettisukupolvi, eli 80- ja 90-luvuilla syntyneet.

Suurten ikäluokkien edustajista vain 2,2% omisti kryptovaluuttoja. X-sukupolven edustajista 8,8% ja milleniaaleista peräti 17,2 prosenttia. Nämä luvut ovat hyvin linjassa sen kuvan kanssa, mikä kryptovaluutoista on julkisuudessa.

Suurten ikäluokkien edustajista 3,8% aikoi ostaa kryptovaluuttoja tulevaisuudessa, mikä on positiivista. X-sukupolven kohdalla lukema oli 10,3% ja milleniaalien osalla 11,5%.

Tässä kohtaa on merkittävää se, että milleniaalien lukema on selkeästi pienempi kuin edellä mainittu 17,2%. Suurin osa nuorista kryptovaluutojen ostajista on siis hypännyt jo mukaan kryptoihin, kun taas vanhempien ikäluokkien kohdalla tilanne on päinvastoin. Tämä on varsin looginen lopputulos.

Syyt kryptovaluuttojen skippaamiseen ovat pitkälti samat kuin edellä on kuvattu miesten ja naisten kohdalla. Suurin syy on myös eri sukupolvien välillä se, että kryptot eivät kiinnosta / niille ei ole mitään käyttöä.

Löydät kaikki tutkimuksen lukemat täältä.

Finderin tutkimus vahvistaa aika hyvin niitä ennakkoluuloja, joita monilla varmasti on kryptovaluuttojen maailmasta.

Yksi suurimpia yllätyksiä voi olla se, kuinka moni etenkin nuorista naisista on sijoittanut kryptovaluuttoihin. Vaikka naiset jäävät selvästi paitsioon alan uutisoinnissa ja somessa, heidän kiinnostuksensa on käytännössä paljon korkeammalla tasolla.

Tutkimus paljastaa myös erään toisen seikan, joka voi yllättää mainstream-median uutisia lukiessa. Todella harva on jättänyt sijoittamatta kryptovaluuttoihin siksi, että ne ovat vastaajan mielestä kupla. Tämä on ollut jo pitkän aikaan se viesti, mitä talousalan julkaisut ovat ihmisille syöttäneet.

Kiinnostuksen esteenä on tällä hetkellä selkeästi tiedon ja ymmärryksen puute. Tämän lisäksi reaalimaailman sovellusten puuttuminen on varmasti merkittävä tekijä. Moni henkilö kyseenalaistaa aivan syystäkin sen, mihin hän tällä hetkellä tarvitsee Bitcoinia tai Litecoinia?

Kryptovaluuttoja ostaneiden henkilöiden motiviina on mm. suojautua tulevalta fiat-valuuttojen romahdukselta. Niin kauan kun nykyinen systeemi on elossa ja inflaatio on parin prosentin luokkaa, kryptovaluutat kuulostavat monen korvaan liian abstraktilta idealta.

Suomessa jäädään todennäköisesti vielä kauas Yhdysvaltojen lukemista (8% omistaa kryptovaluuttoja). Bitcoinkeskuksen arvaus on aiheesta tällä hetkellä 2-3 prosentin luokkaa.

Kuva: Pexels

Alec Baldwin eToro


Disclaimer: Bitcoinkeskus ei anna sijoitusvinkkejä eikä suosittele ostamaan mitään tiettyä kryptovaluuttaa. Kryptovaluutat sisältävät suuren riskin sijoituksen menettämisestä. Vuoden 2018 aikana suurin osa tunnetuista kryptovaluutoista on pudonnut yli 90% kurssihuipustaan. Lue lisää info-sivulta.

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*