Kryptovaluutat
03
helmi
aave opas

Sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Bitcoinkeskus voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos vierailet yhteistyökumppaneiden sivuilla linkkiemme kautta. Saat lisätietoja mainoksista info-sivulta.

Mikä on Aave (AAVE)?

AAVE kryptovaluutta on Aave-lainapalvelun hallintotoken. Aave kuuluu DeFi-sektoriin eli hajautettuihin finanssipalveluihin. Aave on likviditeettiprotokolla, mikä tarkoittaa lainojen fasilitointia. Aave sisältää lainaustoimintojen lisäksi myös muita ominaisuuksia kuten safety module, flash loans sekä hallintomoduuli.

Aaveen perustaja on suomalainen Stani Kulechov. ETHLend nimellä perustettu palvelu uudelleenbrändättiin Aaveeksi syksyllä 2018. Aave-palvelusta on nykyisin käytössä versio Aave V3. Aave julkaisi kesällä 2022 myös oman stablecoininsa GHO. AAVE kryptovaluutta on ollut historiallisesti erittäin tuottoisa sijoituskohde.

Mikä on Aave (AAVE)?

AAVE kryptovaluutta on Aave-lainapalvelun hallintotoken. Aave-lainapalvelu on yksi markkinoiden suurimmista ja hajautetuista lainapalveluista eli likviditeettiprotokollista. AAVE kryptovaluuttaa ei tarvita palvelun käyttöön, vaan sillä on pääasiassa hallinnollinen rooli. Tämän lisäksi AAVE-tokenille on mahdollista saada korkotuottoa steikkaamalla.

Mitä hallintotoken tarkoittaa käytännössä? Hallintotoken (englanniksi governance token) on luotu nimensä mukaisesti hallintaa varten. Hallintotokenin holdaajat osallistuvat päätöksentekoon ko. palvelun tulevaisuudesta. Mitä enemmän hallintotokeneita omistat, sitä suurempi päätäntävalta sinulla on.

Aave kryptovaluutta perustiedot:

OminaisuusInfo
Perustaja Stani Kulechov
Token markkinoille 2.10.2020
Kategoria DeFi
Ticker pörsseissä AAVE
Kierrossa nyt 14,1 milj. AAVE
Kierrossa max 16,0 milj. AAVE
Korkein kurssi (pvm) $667 (18.5.2021)
Matalin kurssi (pvm) $26 (5.11.2020)

Voit seurata AAVE-tokenin ajantasaista kurssia tältä sivulta: Aave kurssi.

Aave-lainapalvelu on osa DeFi eli hajautettujen finanssipalveluiden sektoria. Kaikilla tunnetuilla DeFi-palveluilla on myös oma kryptovaluutta, jota kutsutaan myös tokeniksi. Myös muiden DeFi-palveluiden kryptovaluutat ovat Aaveen tavoin hallintotokeneita.

Aave kryptovaluuttaa ei siis tarvita Aave-lainapalvelun käyttöön. Kaikki transaktiomaksut maksetaan Etherillä, jos käytät Aavetta Ethereum-alustalla.

Sana Aave tulee suomen kielestä. Kyseessä on markkinoiden ainoa tunnettu suomalaistaustainen kryptoprojekti.

Aave on DeFi-lainapalvelu

Aave kuuluu DeFi-sektoriin eli hajautettuihin finanssipalveluihin. Aave on DeFi-lainapalvelu tai hienommin sanottuna likviditeettiprotokolla. DeFi-palveluita on käyty laajemmin läpi tässä artikkelissa.

Lyhyesti sanottuna kyse on eri älysopimusalustojen päälle rakennetuista sovelluksista. Näitä kutsutaan lyhenteellä dapp (distributed app). Kyse on hajautetuista applikaatioista, jotka toimivat täysin itsenäisesti älysopimuksia hyödyntäen. Käyttäjä kommunikoi dappien kanssa Web3-lompakolla, kuten esimerkiksi MetaMask.

DeFi oli vielä vuonna 2020 synonyymi Ethereumille. Vuoden 2021 aikana myös muut platformit nousivat DeFi-kisaan mukaan. Ethereumin markkinaosuus on sektorissa artikkelin kirjoitushetkellä noin 60 prosenttia.

chains

Kyse on laajemmin finanssialan vallankumouksesta. DeFi tuo pankkien kontrollissa olleet palvelut kenen tahansa ulottuville. Koska kyse on autonomisista applikaatioista, KYC-prosessia tai muitakaan rajoitteita ei ole. Kuka tahansa voi käyttää myös Aavetta pelkällä matkapuhelimella ja internet-yhteydellä.

DeFi-sektori jakautuu karkeasti kolmeen osaan: lainapalvelut, hajautetut pörssit ja muut sovellukset. Aave on ollut viime vuosina pitkiä jaksoja jopa markkinoiden suurin DeFi-appi. Viimeisen vuoden ajan se on pyörinyt sijojen 3-6 välimaastossa.

Aaveen toiminta

Aave on likviditeettiprotokolla, mikä tarkoittaa lainojen fasilitointia. Aaveen toiminta nojaa kahteen pankkimaailmasta tuttuun peruspilariin:

  1. Koron maksaminen
  2. Lainojen myöntäminen

Aave toimii nykyään likviditeettipoolin avulla, kuten historiaosiossa kävimme läpi. Se vaatii toimiakseen sijoittajia, jotka haluavat tallettaa varojaan palveluun. Tästä hyvästä heille maksetaan korkoa kryptovaluutasta riippuen.

Alla oleva kuva on Aave.com-sivulta. Se näyttää eri valuutoille maksetut korot. Stablecoineille maksetaan tyypillisesti 0-2 prosentin suuruista korkoa (Supply APY). Niiden lainaajat maksavat 1-3 prosentin korkoa.

aave assets

Korko vaihtelee kysynnän ja tarjonnan mukaan. Välillä korot ovat olleet kymmeniä prosentteja tietyille kryptovaluutoille. Korot voivat myös liikkua nopeasti ylös tai alas, minkä vuoksi tietyille kryptovaluutoille on mahdollista valita kiinteä lainakorko. Aave-protokolla tekee rahaa korkojen erotuksella – aivan kuten tavallinen pankki.

Kun olet tallettanut palveluun varoja, voit ottaa niitä vastaan myös lainaa. Tällä tavalla voit vivuttaa portfoliotasi ja ostaa lainatuilla varoilla esimerkiksi lisää bitcoineja. Kunhan hankkimasi kryptovaluutta nousee enemmän kuin lainan vuosikorko, jäät toiminnassa plussalle.

On syytä huomata, että Aave-tokenia ei tarvita palvelun käyttöön. Transaktiomaksut maksetaan aina Etherillä (ETH), kuten kaikissa muissakin Ethereumin sovelluksissa. Jos taas käytät Aavetta esim. Avalanche-alustalla, maksat transaktiot Avalanchen natiivitokenilla AVAX.

Aave safety module, flash loan ja hallinto

Aave-palvelusta löytyvät lainaustoimintojen lisäksi myös safety module, flash loans sekä hallintomoduuli. Aloitetaan termistä Flash Loan, joka tuli tunnetuksi laajemmalle yleisölle Aaveen kautta. Kyseessä on nimensä mukaisesti salamalaina eli prosessi, jossa tietty taho voi lainata nopeasti suuriakin summia likviditeettiä. Homman pihvi on siinä, että laina otetaan ja maksetaan takaisin yhden transaktion aikana.

Alla oleva video selvittää aiheen hyvin.

Tämä on mahdollista, koska yksi transaktio voidaan luoda ketjuttamalla monta operaatiota peräkkäin. Tämän jälkeen koko prosessille annetaan ehto: jos yksikin operaatioista feilaa, koko transaktio perutaan. Aihe on tuttu tietokantojen maailmassa toimiville.

Salamalainat mahdollistavat DeFi-palveluiden tehokkuuden, sillä botit voivat niiden avulla mm. hyödyntää arbitraaseja ja tasata kursseja.

Aave Safety Module ja Governance ovat osa vuonna 2020 lanseerattua Aavenomics -raameja. Aavenomics kuvaa käytännössä sen, miten Aave-protokollaa hallitaan. Lisäksi historiaosiossa mainittu LEND -> AAVE tokenvaihdos oli osa Aavenomicsia.

Safety Module julkistettiin samalla kuin AAVE-token tuli maailmaan. Aave-protokollan käyttäjä voi lainata tähän moduuliin varoja, josta hänelle maksetaan korkona AAVE-tokeneita. Jos protokollassa tapahtuu jotain odottamatonta ja se joutuu likviditeettiongelmiin, Safety Module ottaa max. 30 % talletuksista käyttöön.

Safety Modulen avulla Aaveen käyttäjät kantavat halutessaan riskiä palvelun toimintavarmuudesta. He saavat tästä palkkioiksi noin seitsemän prosentin vuosikorkoa.

Aave Governance on nimensä mukaisesti Aaveen hallinto. Tässä kohtaa myös AAVE-token tulee mukaan. Tokenin haltijat vaikuttavat protokollan kehitykseen ja äänestävät muutoksista. Tyypillisesti nämä ovat asetuksia lainapalvelun korkoihin. Mitä enemmän AAVe-tokeneita omistat, sen suurempi päätösvalta sinulla on.

Voit tutkia kehitysehdotuksia osoitteesta governance.aave.com.

Sama idea on käytössä myös muissa DeFi-protokollissa. Natiivitokenit ovat lähes poikkeuksetta hallintotokeneita (governance token). Mitä suuremmaksi DeFi-palvelu kasvaa, sitä arvokkaampi myös hallintotoken on.

Aaveen perustaja on suomalainen

Aaveen perustaja on suomalainen Stani Kulechov. Hänellä on varsin erikoinen tausta kryptomaailmaan, sillä Stanilla on tutkinto Helsingin yliopiston oikeustieteellisestä tiedekunnasta. Hänellä on myös työkokemusta asianajotoimistoista.

Projektin alussa mukana oli vain kourallinen henkilöitä, eikä Aavetta käynnistetty Piilaakson miljoonilla. Nykyisin mukana on jo kymmeniä henkilöitä, ja toimintaa pyöritetään Lontoossa sijaitsevasta yhtiöstä. Stani Kulechov toimii edelleen projektin keulakuvana sekä toimitusjohtajana.

Aave sai alkunsa nimellä ETHLend. Kyseinen sovellus julkaistiin Ethereumin MainNetissa vuoden 2017 alkupuolella. ETHLend osallistui myös vuoden 2017 ICO-huumaan keräten 16,2 miljoonan dollarin potin. Samalla LEND-token sai alkunsa.

Kyseessä oli P2P-lainapalvelu, jota kehitettiin eteenpäin vuonna 2018 rajusta ”kryptotalvesta” huolimatta. Tiimi kuitenkin huomasi, että P2P-malli ei ollut erityisen toimiva ratkaisu. Ongelmaksi muodostuivat ihmisten erilaiset tarpeet lainaustilanteessa.

Vuonna 2018 markkinoille ilmestyi myös muita DeFi-protokollia. Koko skene oli tuohon aikaan hyvin nuori, eikä kirjainyhdistelmä DeFi näkynyt vielä lainkaan julkisessa keskustelussa. Esim. Uniswap kehittyi näihin aikoihin kovasti, ja protokolla käytti P2C eli Peer-To-Contract -mallia.

Ideana oli luoda P2P-kommunikoinnin sijaan likviditeettipooli, johon sijoittajat tallettavat eri suuruisia panoksia. Lainaajat saavat sitten varoja tästä poolista haluamansa summan. Näin lainan antaja sekä ottaja kohtaavat aina toisensa.

ETHLendistä tuli Aave vuonna 2018

ETHLend nimellä perustettu palvelu uudelleenbrändättiin Aaveeksi syksyllä 2018. Samassa yhteydessä Aave siirtyi P2P-lainaamisesta P2C-malliin ja likviditeettipooleihin. Aave kryptovaluutta ei kuitenkaan syntynyt vielä tässä yhteydessä, eli Aaveen natiivitoken oli aluksi ETHLendistä jäänyt LEND.

Vuosi 2019 oli Aaveen osalta vielä hiljaista aikaa, ja samaa voidaan sanoa kaikista DeFi-projekteista. Vielä vuoden 2020 alussa Aaveen likviditeetti oli vain muutamia miljoonia. Kesäkuussa 2020 lukema oli jo 100 miljoonaa dollaria.

Lopulta koko DeFi-markkina räjähti kesällä 2020, ja Aaveen likviditeetti nousi parissa kuukaudessa 1,5 miljardiin dollariin. Tammi-helmikuussa 2020 nähtiin uusi DeFi-buumi, jolloin Aaveen TVL (Total Value Locked) nousi noin 1,7 miljardista reiluun 6 miljardiin dollariin.

Vuoden 2021 aikana nähtiin toinen DeFi-buumi. Aaveen likviditeetti kohosi syksyllä 2021 yli 17 miljardiin dollariin. Se on pitänyt asemansa yhtenä top 5 DeFi-protokollista viime vuodet. Alla oleva kuva on defillama.com-sivustolta artikkelin kirjoitushetkellä (7/2022).

aave defillama

Vanhan LEND-tickerin tilalle vaihtui vuoden 2020 lopulla AAVE. Samalla tehtiin päivitys kierrossa olevaan määrään, eli migraatio suoritettiin 100:1-suhteella. Jokaista 100 kpl LEND-tokenia vastasi 1 AAVE. Tämä oli osa Aavenomics-päivitysten sarjaa, jossa esiteltiin myös erillinen Safety Module sekä Aaveen hallintoproseduuri. Palataan näihin vielä myöhemmin.

LEND (ja myöhemmin AAVE) ovat olleet erinomaisia sijoituksia. LEND-tokenin kurssi 40-kertaistui vuoden 2020 aikana noin 0,01 dollarista 0,4 dollariin. Tämän jälkeen suoritettiin 100:1 vaihto AAVE-tickeriksi, jolloin kurssiksi tuli noin 40 taalaa. AAVE on tämän jälkeen vielä 10-kertaistanut kurssinsa uudelleen yli 400 dollariin.

Aaveen versiot V2 ja V3

Aave-palvelusta on nykyisin käytössä versio Aave V3. Se otettiin virallisesti käyttöön Ethereumin lohkoketjussa tammikuussa 2023.

Ensimmäinen ”täysi versio” Aave V1 sai merkittävän päivityksen jo joulukuussa 2020. Tuolloin julkaistiin Aave V2. Voit lukea tarkemmin V2-päivityksestä Aaveen blogista.  Uusi versio on käytännössä kokoelma erilaisia päivityksiä, kuten lisäominaisuuksia sekä parannuksia käyttöliittymään sekä tehokkuuteen.

Artikkelin kirjoitushetkellä on käytössä jo Aave V3. Siitä uutisoitiin maaliskuussa 2022.

Aave V3 sisältää pitkän listan erilaisia päivityksiä liittyen mm. palvelun ulkoasuun sekä transaktioiden tehokkuuteen. Tärkein ominaisuus oli kuitenkin cross-chain liquidity eli mahdollisuus siirtää Aaveen likviditeettiä lohkoketjujen välillä. Se on merkittävä parannus, sillä Aave löytyy nykyisin jo seitsemästä eri lohkoketjusta.

Aave V3 otettiin käyttöön Ethereumin MainNetissa tammikuussa 2023.

Alun perin Ethereum-platformille julkaistu Aave on laajentunut vuosien 2021 ja 2022 aikana useille Ethereumin skaalausratkaisuille. Niistä ensimmäinen oli Polygon, keväällä 2021. Nykyisin Aave on myös Ethereumin Layer 2:lla Arbitrum sekä Optimism. Tämän lisäksi Aave löytyy Avalanchen, Fantomin sekä Harmonyn lohkoketjuista.

Aave-protokollan kloonauksen em. alustoille on mahdollistanut EVM-yhteensopivuus. Jos platform on EVM-yhteensopiva, se pystyy prosessoimaan Ethereum-alustalle koodatut älysopimukset. Moni Ethereumin kilpailija on tarkoituksella EVM-yhteensopiva, jotta se voi houkutella Ethereum-alustan dappeja siirtymään skaalutuvampaan ympäristöön.

Toukokuussa 2022 lanseerattiin myös Lens-protokolla. Aaveen perustaja Stani Kulechov on Lensin kehityksessä erityisen vahvasti mukana. Lens tarjoaa työkalut rakentaa hajautettuja some-appeja, esimerkiksi Twitterin korvaavia palveluita. Lens-alustalla käyttäjät omistavat itse sisältönsä sekä profiilinsa.

GHO stablecoin

Aave julkaisi kesällä 2022 myös oman stablecoininsa GHO. Ilmoitus tapahtui vain kaksi kuukautta sen jälkeen, kun Terran algoritminen UST stablecoin oli romahtanut ja ajanut koko kryptomarkkinan kaaokseen.

GHO ei ole kuitenkaan algoritminen stablecoin. Aaveen ratkaisua voi verrata Makeriin ja sen kautta luotuun DAI-stablecoiniin. GHO:ta voidaan ”mintata” antamalla ensin riittävästi vakuuksia, toisin sanoen, GHO on ylivakuutettu DAI:n tavoin.

Aave tuo GHO-stablecoinin mukaan erilliset fasilitaattorit. Ne voi nähdä tietynlaisina VIP-käyttäjinä, joille Aave DAO eli hallinto myöntää erikoisoikeuksia GHO:n minttaamiseen.

gho fasilitaattorit

GHO-stablecoinissa on muitakin mielenkiintoisia ominaisuuksia. Se sisältää kiinteän lainakoron, minkä taso asetetaan Aave DAO:n toimesta. Lainaajien maksamat korkokulut menevät myös suoraan Aaveen omaan rahakirstuun.

Tulevaisuudessa voi olla mahdollista, että Aave-tokenin steikkaajat (edellä mainittu security module) saavat lainattua GHO-stablecoinia muita halvemmalla. Tämä voisi vaikuttaa positiivisesti Aaveen kurssiin. Aika näyttää, millaisen suosion GHO saavuttaa markkinoilla.

Aave tulevaisuus 

AAVE kryptovaluutta on ollut historiallisesti erittäin tuottoisa sijoituskohde. Mitä aiemmin projektiin on lähtenyt mukaan, sen suuremmista tuotoista on päässyt nauttimaan. Jos olet kiinnostunut Aaveen ostamisesta, tutustu tähän artikkeliin: Aave ostaminen. Se sisältää yksityiskohtaiset ohjeet Aaveen hankinnasta.

Aaveen suosiolla ja tokenin kurssilla ei kuitenkaan ole välttämättä suoraa yhteyttä. Kun katsoo Aaveen likviditeetin kasvua (tai laskua) ja tokenin kurssia, ne ovat edenneet usein hyvin eri tahtiin. Moni sijoittaja vertaa palveluun tallennettua likviditeettiä (TVL) ja tokenin markkina-arvoa.

Noin teoriassa voisi todeta, että mitä enemmän varoja Aaveeseen on tallennettu, sitä arvokkaampi protokollan kehitystä kontrolloiva token olisi. Markkinat eivät kuitenkaan toimi näin. Välillä Aave-tokenin kurssi voi nousta, vaikka palvelun likviditeetti olisi laskussa.

DeFi-tokenit ovat sijoituskohteena erittäin vaikeasti arvioitavia. Esimerkiksi hajautetuissa pörsseissä (Uniswap) kannattaa tutkia palvelun treidausvolyymia. Lainapalveluista löytyy taas julkista dataa esim. duneanalytics.com-sivustolta.

DeFi-tokenien kurssiin vaikuttaa eniten koko DeFi-sektorin nousu. Tämä nähtiin hyvin kesällä 2020 ja keväällä 2021, jolloin kaikki tunnetut DeFi-kolikot raketoivat yhtä aikaa. Onko Aave kryptovaluutta nyt parempi sijoituskohde kuin hieman vastaavat palvelut Maker ja Compound? Tähän kysymykseen on hyvin vaikea vastata.

Aloittelijan voi olla fiksumpi sijoittaa appeja pyörittäviin käyttöjärjestelmiin kuten Ethereum tai Avalanche. Silloin ei tarvitse arpoa voittajaa yksittäisistä DeFi-sovelluksista. Tällekin näkemykselle löytyy eriäviä näkemyksiä. Joidenkin mielestä arvo valuu seuraavassa buumissa nimenomaan appeihin sekä Layer 2:lle. Tsekka alla oleva ketju.

Yhteenvetona voidaan todeta, että Aave on sijoittajan näkökulmasta haastava. Uudet projektit kuten Lens ovat mielenkiintoisia, mutta miten paljon niillä on vaikutusta hallintotokenin kurssiin?

Samat haasteet koskevat Aaveen lisäksi myös muita DeFi-tokeneita, jotka ovat tyypiltään hallinto- eli governance-tokeneita. Jos kolikkoa ei tarvita suoraan itse sovelluksen käyttöön, sen kysyntää on vaikea arvioida.

Edellä kuvattu GHO-stablecoin voi tuoda nostetta Aaveelle tulevina vuosina. Tällä hetkellä sen vaikutuksia on vielä liian aikaista ennustaa. Eri maissa kiristyvä regulaatio keskittyy myös stablecoinien suuntaan johtuen erityisesti Terran romahduksesta. Aika näyttää, onko pienille stablecoineille tilaa markkinoilla regulaation kiristyessä.

FAQ

Alla on muutamia yleisimpiä kysymyksiä Aaveesta.

Mikä on Aave?

Aave on hajauteettu likviditeettiprotokolla eli lainapalvelu. Voit tallettaa Aave-palveluun kryptovaluuttaa ja saada talletuksellesi korkoa. Voit myös ottaa lainaa talletustasi vastaan. Aave kryptovaluutta on puolestaan palvelun hallintotoken.

Mikä on Aaveen kurssi juuri nyt?

Aaveen kurssi vaihtelee koko ajan markkinatilanteen mukaan. Löydät ajantasaisen hinnan Aaveelle tältä sivulta: Aave kurssi.

Onko Aave kryptovaluutta suomalainen?

Aaveen perustaja on suomalainen Stani Kulechov. Nykyisin Aave on kuitenkin kansainvälinen projekti, jonka päämaja sijaitsee Lontoossa. Aavetta ei voi siis kutsua suomalaiseksi kryptovaluutaksi.


Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!

Antti Hyppänen

Antti Hyppänen on Bitcoinkeskuksen perustaja sekä sivuston pääanalyytikko. Hän on seurannut kryptovaluuttoja työkseen vuodesta 2017 lähtien. Antti seuraa myös aktiivisesti makrotalouden tapahtumia. Kiinnostuksen kohteita ovat kryptovaluuttojen lisäksi kulta, hopea sekä Yhdysvaltojen osakemarkkinat. Antti vastaa pääosin Bitcoinkeskuksen sisällöntuotannosta sekä some-kanavien ylläpidosta.