Kryptovaluutat
15
huhti
aave opas

Sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Bitcoinkeskus voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos vierailet yhteistyökumppaneiden sivuilla linkkiemme kautta. Saat lisätietoja mainoksista info-sivulta.

DeFi-lainapalvelu Aave

Mikä on Aave? Kyseessä on suomalaistaustainen kryptovaluutta sekä DeFi-lainapalvelu. Tämä artikkeli on opas Aave-projektiin sijoittajan näkökulmasta. Käymme läpi Aaveen historian, teknologian sekä soveltuvuuden sijoituskohteeksi.

Rekisteröidy Binancelle

Aave on DeFi-token

Aloitetaan asettamalla Aave oikeaan kategoriaan kryptovaluuttojen maailmassa. Bitcoinkeskus jakaa kryptovaluutat kolmeen selkeään ryhmään: valuutat, platformit ja tokenit.

Valuuttakategoriaa edustavat mm. Bitcoin, Litecoin, Bitcoin Cash ja Monero. Nämä kolikot on luotu digitaaliseksi rahaksi eli arvon siirtäjäksi. Niillä ei ole puhtaan valutaan lisäksi muita merkittäviä ominaisuuksia.

Bitcoinin narratiivi on tosin muuttunut yhä enemmän digitaaliseksi kullaksi, mutta se sopii parhaiten tähän kategoriaan.

Ethereum on platformien kuningas. Platformit tunnetaan myös nimellä framework, ekosysteemi tai käyttöjärjestelmä hajautetuille sovelluksille. Voit ajatella platformien olevan kuin iOS tai Android. Muita tunnettuja platformeja ovat Cardano, Binance Smart Chain sekä Polkadot.

Tokenit luodaan aina jonkun platformin sisälle. Useimmiten kyse on Ethereum-alustalle luodusta tokenista. Tällainen on myös esimerkkimme Aave. Tokenit ovat pääasiassa utility (käyttö) tai governance (hallinto) tokeneita. Niiden toiminta rajoittuu yleensä tiettyyn ohjelmistoon (Dapp).

Aave kuuluu siis token-kategoriaan, josta se voidaan asettaa vielä DeFi (Decentralized Finance) eli hajautettu talous -alakategoriaan. Lähes kaikki DeFi-tokenit ovat hallintotokeneita. Muita tunnettuja DeFi-tokeneita ovat Uniswap, Compound ja Maker. Aave-tokenin käyttökohteisiin palataan vielä myöhemmin.

Sana Aave tulee suomen kielestä. Kyseessä on markkinoiden ainoa tunnettu, suomalaistaustainen, projekti. Sana Aave voi tarkoittaa asiayhteydestä riippuen joko Aave-lainapalvelua tai sitten sovelluksen natiivitokenia (AAVE).

Huom. Tämä artikkeli ei ole Aave-palvelun käyttöopas. Sellaisen löydät tästä linkistä. Tämä artikkeli on kryptovaluuttaopas, jossa tarkastellaan Aavetta (ja etenkin sen natiivitokenia) sijoittajan näkökulmasta.

Aave on suomalaistaustainen projekti

Aaveen perustaja on suomalainen Stani Kulechov. Hänellä on varsin erikoinen tausta kryptomaailmaan, sillä Stanilla on tutkinto Helsingin yliopiston oikeustieteellisestä tiedekunnasta. Hänellä on myös työkokemusta asianajotoimistoista.

Projektin alussa mukana oli vain kourallinen henkilöitä, eikä Aavetta käynnistetty Piilaakson miljoonilla. Nykyisin mukana on jo kymmeniä henkilöitä, ja toimintaa pyöritetään Lontoossa sijaitsevasta yhtiöstä. Stani Kulechov toimii edelleen projektin keulakuvana sekä toimitusjohtajana.

Aave sai alkunsa nimellä ETHLend. Kyseinen sovellus julkaistiin Ethereumin MainNetissa vuoden 2017 alkupuolella. ETHLend osallistui myös vuoden 2017 ICO-huumaan keräten 16,2 miljoonan dollarin potin. Samalla LEND-token sai alkunsa.

Alla olevalla videolla on ”blast from the past” sitä kaipaavalle, eli ETHLend-protokollan toiminta selitettynä tammikuussa 2018.

Kyseessä oli P2P-lainapalvelu, jota kehitettiin eteenpäin vuonna 2018 rajusta ”kryptotalvesta” huolimatta. Tiimi kuitenkin huomasi, että P2P-malli ei ollut erityisen toimiva ratkaisu. Ongelmaksi muodostuivat ihmisten erilaiset tarpeet lainaustilanteessa.

Vuonna 2018 markkinoille ilmestyi myös muita DeFi-protokollia. Koko skene oli tuohon aikaan hyvin nuori, eikä kirjainyhdistelmä DeFi näkynyt vielä lainkaan julkisessa keskustelussa. Esim. Uniswap kehittyi näihin aikoihin kovasti, ja protokolla käytti P2C eli Peer-To-Contract -mallia.

Ideana oli luoda P2P-kommunikoinnin sijaan likviditeettipooli, johon sijoittajat tallettavat eri suuruisia panoksia. Lainaajat saavat sitten varoja tästä poolista haluamansa summan. Näin lainan antaja sekä ottaja kohtaavat aina toisensa.

ETHLend siirtyi myös P2C-malliin vuoden 2018 lopulla. Silloin suoritettiin myös uudelleenbrändäys Aaveeksi. Natiivitokeniksi jäi kuitenkin sama vanha LEND.

Finematicsin Aave-video käy läpi myös projektin taustaa ja niputtaa hyvin yhteen Aaveen toiminnan.

Vuosi 2019 oli Aaveen osalta vielä hyvin hiljaista aikaa, ja samaa voidaan sanoa kaikista DeFi-projekteista. Vielä vuoden 2020 alussa Aaveen likviditeetti oli vain muutamia miljoonia. Kesäkuussa 2020 lukema oli jo 100 miljoonaa dollaria.

Lopulta koko DeFi-markkina räjähti kesällä 2020, ja Aaveen likviditeetti nousi parissa kuukaudessa 1,5 miljardiin dollariin. Tammi-helmikuussa 2020 nähtiin uusi DeFi-buumi, jolloin Aaveen TVL (Total Value Locked) nousi noin 1,7 miljardista reiluun 6 miljardiin dollariin.

Artikkelin kirjoitushetkellä (4/2021) Aave on yksi DeFi-markkinan suosituimmista lainapalveluista. Sen TVL on noin 7 miljardia dollaria. Pahimmat kilpailijat ovat lainasektorissa Compound ja Maker. Ne ovat myös suurimpia DeFi-protokollia markkinoilla TVL:n mukaan mitattuna.

Alla oleva kuva on defillama.com-sivulta.

defillama

Vanhan LEND-tickerin tilalle vaihtui vuoden 2020 lopulla AAVE. Samalla tehtiin päivitys kierrossa olevaan määrään, eli migraatio suoritettiin 100:1-suhteella. Jokaista 100 kpl LEND-tokenia vastasi 1 AAVE. Tämä oli osa Aavenomics-päivitysten sarjaa, jossa esiteltiin myös erillinen Safety Module sekä Aaveen hallintoproseduuri. Palataan näihin vielä myöhemmin.

LEND (ja myöhemmin AAVE) ovat olleet erinomaisia sijoituksia. LEND-tokenin kurssi 40-kertaistui vuoden 2020 aikana noin 0,01 dollarista 0,4 dollariin. Tämän jälkeen suoritettiin 100:1 vaihto AAVE-tickeriksi, jolloin kurssiksi tuli noin 40 taalaa. AAVE on tämän jälkeen vielä 10-kertaistanut kurssinsa uudelleen yli 400 dollariin.

Aave on päivittynyt matkan varrella useampaan otteeseen. Viimeisin merkittävä päivitys(kokoelma) oli Aave V2 -version lanseeraus joulukuussa 2020. Voit lukea tarkemmin V2-päivityksestä Aaveen blogista.

Yleistä DeFi-palveluista

Aave on lainapalvelu, joka on osa DeFi-sektoria eli hajautettuja finanssipalveluita. DeFi-palvelut on käyty laajemmin läpi tässä artikkelissa.

Lyhyesti sanottuna kyse on eri platformien päälle rakennetuista sovelluksista. Näitä kutsutaan lyhenteellä Dapp (Distributed App). Kyse on hajautetuista sovelluksista, joka toimivat täysin itsenäisesti älysopimuksia hyödyntäen. Käyttäjä kommunikoi näiden Dappien kanssa Web3-lompakolla kuten MetaMask.

DeFi oli vielä vuonna 2020 synonyymi Ethereumille. Vuoden 2021 aikana myös muut platformit ovat nousseet DeFi-kisaan. DeFi-sovelluksia pyörii artikkelin kirjoitushetkellä etenkin Binance Smart Chainissa.

Alla olevassa kuvassa on suosittu PancakeSwap, joka on Uniswapin klooni Binance Smart Chainin puolella.

pancakeswap

Kyse on laajemmin finanssialan vallankumouksesta. DeFi tuo pankkien kontrollissa olleet palvelut kenen tahansa ulottuville. Koska kyse on autonomisista applikaatioista, KYC-prosessia tai muitakaan rajoitteita ei ole. Kuka tahansa voi käyttää Aavetta pelkällä matkapuhelimella ja internet-yhteydellä.

DeFi-sektori jakautuu karkeasti kolmeen osaan: lainapalvelut, hajautetut pörssit ja muut sovellukset. Kun mitataan sovellukseen tallennettua likviditeettiä (TVL – Total Value Locked), markkinoiden suurimmat DeFi-sovellukset ovat Ethereum-pohjaisia lainapalveluita (katso yllä oleva listaus).

Aave oli vuonna 2020 hetken aikaa jopa markkinoiden suurin DeFi-protokolla. Viimeiset puoli vuotta se on pyörinyt sijojen 3-6 välimaastossa.

Aave-protokollan toiminta

Käydään seuraavaksi läpi Aave-sovelluksen toiminta. Kyseessä on siis lainapalvelu, jonka toiminta nojaa kahteen pankkimaailmasta tuttuun peruspilariin:

  1. Koron maksaminen
  2. Lainojen myöntäminen

Aave toimii nykyään likviditeettipoolin avulla, kuten historiaosiossa kävimme läpi. Se vaatii toimiakseen sijoittajia, jotka haluavat tallettaa varojaan palveluun. Tästä hyvästä heille maksetaan vuosikorkoa kryptovaluutasta riippuen.

Alla oleva kuva on Aave.com-sivulta. Se näyttää eri valuutoille maksetut korot. Kuten näkyy, stablecoinien kysyntä on tällä hetkellä hurjaa. Niille maksetaan selvästi parempaa korkoa kuin muille kryptovaluutoille.

aave liquidity

Aaveen käyttäjänä voit tallettaa palveluun likviditeettinä esim. DAI-stablecoinia, jonka jälkeen protokolla maksaa sinulle 2,35 % vuosikorkoa. Korko vaihtelee kysynnän ja tarjonnan mukaan, välillä myös rajustikin. Välillä korot ovat olleet kymmeniä prosentteja. Aave-protokolla tekee rahaa korkojen erotuksella – aivan kuten tavallinen pankki.

Kun olet tallettanut palveluun varoja, voit ottaa niitä vastaan myös lainaa. Tällä tavalla voit ”vivuttaa” portfoliotasi ja ostaa lainatuilla varoilla vaikka lisää bitcoineja. Kunhan hankkimasi kryptovaluutta nousee enemmän kuin lainan vuosikorko, jäät toiminnassa plussalle.

Lainan ottaminen ja valuutan tallettaminen on kuvattu tarkemmin tässä käyttöoppaassa.

On syytä huomata, että Aave-tokenia ei tarvita palvelun käyttöön. Transaktiomaksut maksetaan aina Etherillä (ETH), kuten kaikissa muissakin Ethereumin sovelluksissa.

Aave safety module, flash loan ja hallinto

Vaikka lainaustoiminta on Aaveen ytimessä, protokolla sisältää myös muita ominaisuuksia. Käydään niitä seuraavaksi läpi.

Aloitetaan termistä Flash Loan, joka tuli tunnetuksi laajemmalle yleisölle Aaveen kautta. Kyseessä on nimensä mukaisesti salamalaina eli prosessi, jossa tietty taho voi lainata nopeasti suuriakin summia likviditeettiä. Homman pihvi on siinä, että laina otetaan ja maksetaan takaisin yhden transaktion aikana.

Alla oleva video selvittää aiheen hyvin.

Tämä on mahdollista, koska yksi transaktio voidaan luoda ketjuttamalla monta operaatiota peräkkäin. Tämän jälkeen koko prosessille annetaan ehto: jos yksikin operaatioista feilaa, koko transaktio perutaan. Aihe on tuttu tietokantojen maailmassa toimiville.

Salamalainat mahdollistavat DeFi-palveluiden tehokkuuden, sillä botit voivat niiden avulla mm. hyödyntää arbitraaseja ja tasata kursseja.

Aave Safety Module ja Governance ovat osa vuonna 2020 lanseerattua Aavenomics raameja. Aavenomics kuvaa käytännössä sen, miten Aave-protokollaa hallitaan. Lisäksi historiaosiossa mainittu LEND -> AAVE tokenvaihdos oli osa Aavenomicsia.

Safety Module julkistettiin samalla kuin AAVE-token tuli maailmaan. Aave-protokollan käyttäjä voi lainata tähän moduuliin varoja, josta hänelle maksetaan korkona AAVE-tokeneita. Jos protokollassa tapahtuu jotain odottamatonta ja se joutuu likviditeettiongelmiin, Safety Module ottaa max. 30 % talletuksista käyttöön.

Safety Modulen avulla Aaveen käyttäjät kantavat halutessaan riskiä palvelun toimintavarmuudesta.

Aave Governance on nimensä mukaisesti Aaveen hallinto. Tässä kohtaa myös AAVE-token tulee mukaan. Tokenin haltijat vaikuttavat protokollan kehitykseen ja äänestävät muutoksista. Tyypillisesti nämä ovat asetuksia lainapalvelun korkoihin. Mitä enemmän AAVe-tokeneita omistat, sen suurempi päätösvalta sinulla on.

Voit tutkia kehitysehdotuksia osoitteesta governance.aave.com.

Sama idea on käytössä myös muissa DeFi-protokollissa. Natiivitokenit ovat lähes poikkeuksetta hallintotokeneita (governance token). Mitä suuremmaksi DeFi-palvelu kasvaa, sitä arvokkaampi myös hallintotoken on.

Aave sijoituskohteena

Aave on ollut kiistatta tuottoisa sijoituskohde. Mitä aiemmin projektiin on lähtenyt mukaan, sen suuremmista tuotoista on päässyt nauttimaan. Vuoden 2020 DeFi-buumi nosti Aavetta sen kilpailijoiden tapaan tuhansia prosentteja lyhyessä ajassa.

Miten Aavetta pitäisi luonnehtia sijoituskohteena? Aivan ensin on alleviivattava jo edellä mainittua asiaa: Aave on hallintotoken, ei käyttötoken. Moni asiasta tietämätön voi kuvitella, että Aavetta tarvitaan esim. lainan saamiseksi tai muihin vastaaviin toimintoihin.

Käyttötokenia on helpompi arvioida sijoituskohteena, koska palvelun suosion ja tokenin kurssin väliin voi vetää yhtäläisyysmerkkejä. Mitä enemmän sovelluksia, mitä enemmän transaktioita, mitä enemmän lompakoita ja niin edelleen – sitä enemmän ko. tokenia tarvitaan transaktiomaksuihin ja steikkaukseen. Näin toimivat esim. Ethereum, Binance Coin, Cardano ja monet muut platformien natiivitokenit.

Aaveen suosiolla ja tokenin kurssilla ei välttämättä ole suoraa yhteyttä. Kun katsoo Aaveen likviditeetin kasvua (tai laskua) ja tokenin kurssia, ne ovat edenneet usein hyvin eri tahtiin.

Tsekkaa alla oleva Coin Bureaun video, jos haluat hyviä Aave-näkemyksiä!

Moni sijoittaja vertaa palveluun tallennettua likviditeettiä (TVL) ja tokenin markkina-arvoa. Noin teoriassa voisi todeta, että mitä enemmän varoja Aaveeseen on tallennettu, sitä arvokkaampi protokollan kehitystä kontrolloiva token olisi.

Markkinat eivät kuitenkaan toimi näin. Aave-tokenin markkina-arvo on tällä hetkellä yli 2x suurempi kuin COMPin, vaikka Compoundin TVL on lähes 50 % Aaveen vastaavaa suurempi. Vastaavia eroja on muitakin.

Hajautetuissa pörsseissä (Uniswap) kannattaa tutkia palvelun treidausvolyymia. Lainapalveluista löytyy myös julkista dataa esim. duneanalytics.com-sivustolta.

Todennäköisesti DeFi-tokenien kurssiin vaikuttaa eniten koko DeFi-sektorin nousu. Tämä nähtiin hyvin kesällä 2020 ja tammikuussa 2021, jolloin kaikki tunnetut DeFi-kolikot raketoivat yhtä aikaa. Onko Aave nyt parempi sijoituskohde kuin Maker tai Compound? Tähän kysymykseen on hyvin vaikea vastata.

Aaveella on yksi ässä hihassaan. Sen brittiläinen kehitysyhtiö sai vuoden 2020 lopulla UK:n Electronic Money Institution -lisenssin. Kyseessä on sama lisenssi, joka mm. Coinbasella ja Revolutilla on Euroopassa. Se mahdollistaa myös fiat-yhteyden rakentamisen Aave-palveluun. Tätä tullaan testamaan ensin Iso-Britanniassa.

Jos Aave kiinnostaa sijoituskohteena, niin tsekkaa myös Aavegotchi eli GHST-token! Sen toimintalogiikka on selitetty tarkemmin tässä NFT-pelien oppaassa.

Aave skaalautuminen

Aave kilpailee DeFi-palveluiden lisäksi myös keskitettyjen lainapalveluiden kanssa. Tällaisia ovat mm. Celsius ja BlockFi. Keskitetyt palvelut miellyttävät enemmän osaa käyttäjistä; käyttötuki ongelmatilanteissa ja astetta helpompi käyttökokemus ovat tärkeässä roolissa.

Yksi Aaveen suurin ongelma on Ethereum-verkosta aiheutuvat kustannukset. Ethereum on ollut pahasti tukossa keväästä 2020 lähtien, eikä tilanne välttämättä korjaannu ennen Ethereum 2.0 -versiota (2022-2023). Verkon ruuhka on seurausta DeFi-palveluiden suosiosta. Tämä tarkoittaa sitä, että yksittäiset transaktiomaksut ovat nousseet kymmeniin euroihin.

Edes kymmenien prosenttien vuosikorko ei lämmitä piensijoittajaa, joka häviää talletuksensa tuotot transaktiomaksuihin. Vastaava ongelma on myös hajautettujen pörssien (Uniswap) ja muidenkin Ethereum-appien kohdalla.

Tilanne ei ole kuitenkaan toivoton. Markkinoille on tullut vuoden 2021 aikana myös Layer 2 -skaalausvaihtoehtoja. Tunnetuin näistä on Polygon. Aave on aloittanut yhteistyön Polygonin kanssa ja sai yhdessä päivässä lähes puoli miljardia likviditeettiä Polygon-version puolelle!

Hieman yksinkertaistettuna kyse on siitä, että Aave-protokolla voidaan kopioida Ethereumin lohkoketjusta Polygon-ketjuun, koska Polygon on yhteensopiva Ethereumin älysopimuksia pyörittävän EVM:n kanssa. Käyttäjä voi nyt valita Aave-palveun etusivulta haluaako hän operoida Ethereum- vai Polygon-verkossa nappia painamalla.

Aaveen Polygon-versio toimii aivan samoin kuin originaali Ethereum-versio. Suosittu MetaMask-lompakko vain vaihdetaan Ethereum-verkosta Polygonin puolelle. Tarvitset silloin lompakkoosi myös MATIC-tokeneita, joita käytetään Polygonissa transaktioiden maksuun.

Polygon-version likviditeetti on vielä toistaiseksi pientä verrattuna Ethereum-verkkon. Kuten yllä oleva twiitti kertoo, se kasvaa kuitenkin nopeasti. Polygon-verkon siirtokulut ovat lähes nolla, joten voit kerätä korkoa vaikka 10 euron suuruisille summille.

Tsekkaa tältä videolta esimerkki Aaveen käytöstä Polygon-verkossa.

Aave kurssi ja ostaminen

 

Suomalaiset kauppapaikat ovat lisänneet Aaveen valikoimiinsa keväällä 2021 – tämä on mahtava juttu! Nyt voi ostaa Aavetta kotimaisesta Coinmotion-palvelusta helposti ja turvallisesti. Välitön pankkisiirto vie eurot tilillesi ripeästi, josta voit vaihtaa ne Aaveeksi nappia painamalla.

Osta Aave Coinmotionista

Aave löytyy myös suomalaisen Northcrypton tarjonnasta. Kotimaisten kauppapaikkojen lisäksi, Aave on mm. markkinajohtaja Binancen sekä suositun Coinbasen listoilta.

Aaveelle löytyy paljon tukea myös suosituista lompakoista. Trustwallet-mobiililompakko sekä Exodus desktop/mobiililompakko soveltuvat hyvin säilytykseen. MetaMask-selainlaajennus tietysti myös. Ultimaattista turvaa tarjoavat Ledger Nano X ja Trezor Model S.

Seuraa Aavetta Twitterissä handlella @AaveAave. Perustaja @StaniKulechov on myös erittäin aktiivinen twiittaaja. Virallinen sivusto löytyy osoitteesta aave.com ja Reddit-yhteistö on puolestaan reddit.com/r/Aave_Official.

Youtubesta löytyy lukuisia Stani Kulechovin haastatteluita, jos kaipaat aiheesta lisätietoa. Aaveen perustaja oli tammikuussa 2021 myös suositun Rahapodin vieraana.


Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!

Disclaimer: Kryptovaluutat ovat korkean riskin sijoituskohde. Tutustu huolella riskeihin ja verotukseen ennen sijoittamista. Bitcoinkeskus.comin informaatiota ei pidä tulkita sijoitusneuvoksi. Lue lisää info-sivulta.