Uutiset
03
touko
aave

Sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Bitcoinkeskus voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos vierailet yhteistyökumppaneiden sivuilla linkkiemme kautta. Saat lisätietoja mainoksista info-sivulta.

Aave Labs julkisti V4 roadmapin ja Aave 2030 vision

Aave on yksi markkinoiden vanhimmista ja tunnetuimmista DeFi-protokollista. Kyseessä on lainapalvelu (lending protocol), joka maksaa korkoa talletuksille ja mahdollistaa lainan ottamisen vakuuksia vastaan. Aaveen perustaja ja keulahahmo on suomalainen Stani Kulechov.

Aave-protokollasta on parhaillaan käytössä V3 eli kolmas versio, joka lanseerattiin vuonna 2022. Kehitystyöstä vastaava Aave Labs julkisti tällä viikolla V4 roadmapin sekä Aave 2030 -vision, joka sisältää paljon mielenkiintoisia päivityksiä. Alla on X-postaus aiheesta.

Voit lukea virallisen postauksen Aaveen foorumilta tästä linkistä. Aave Labs kertoo päivitysten budjetin olevan noin 17 miljoonaa dollaria (15 milj. GHO ja 25.000 stkAAVE -tokenia).

Aave lanseerattiin Ethereum-alustalle, mutta nykyisin protokolla on laajentunut jo 12 eri EVM-yhteensopivaan lohkoketjuun. Aaveen tavoitteena on muuttua täysin lohkoketjusta riippumattomaksi protokollaksi. Tämän mahdollistaa mm. V4:n uusi likviditeettitaso ja Chainlinkin CCIP-protokolla.

With the adoption of CCIP, the concept of superchains, and V4’s Unified Liquidity Layer feature, Aave can soon scale to become a fully cross-chain liquidity protocol. This will allow borrowers to access instant liquidity across all supported networks.

aave 2030

Käydään seuraavaksi läpi muutamia päivityksiä, joita Aave V4 tuo nykyiseen versioon verrattuna.

  • Uusi arkkitehtuuri: V4 tulee irtautumaan teknisesti aiemmasta versiosta, koska se rakennettaan täysin uudelle arkkitehtuurille
  • Unified Liquidity Layer: V4 yhdistää Aaveen eri moduulien likviditeetin yhdeksi pooliksi, johon käyttäjillä on pääsy myös eri lohkoketjuista.
  • Muuttuvat korot: Korot ovat lainaustoiminnan ytimessä, ja jatkossa niitä säädetään tehokkaammin markkinoiden muuttuvat olosuhteet huomioiden. Aave käyttää termiä ”fuzzy-controlled interest rates”.
  • Likviditeettipreemiot: Likviditeettipreemiot mahdollistavat preemion asettamisen tokenin eri versioille. Esimerkiksi, ETH on riskittömämpi token kuin weETH tai stETH, vaikka niiden kurssit liikkuvat teoriassa 1:1 -suhteessa.
  • Dynaaminen riskinhallinta: Aave voi jatkossa muuttaa lainattavien assettien parametreja dynaamisesti markkinatilanteen muuttuessa. Muutoksen ansiosta uudet lainaajat voivat saada eri parameterit lainalleen kuin olemassa olevat lainaajat.
  • Soft liquidation: Jos esim. lainan vakuutena olevan Etherin kurssi alkaa laskea, osa vakuudesta voidaan konvertoida Aaveen GHO-stablecoiniksi eli tehdä ”soft liquidation”.

Uusi versio sisältää myös paljon muita ominaisuuksia, joista voit lukea lisää Aaveen V4 -foorumipostauksesta. Päivitys saadaan ulos tuontantoverkkoon tämän hetken tietojen perusteella vuoden 2025 alkupuolella.

Monet päivityksistä liittyvät GHO-stablecoiniin, jonka kysyntää Aave pyrkii lisäämään. GHO lanseerattiin heinäkuussa 2023. Se muistuttaa teknisesti DAI-stablecoinia, eli vakuutena on dollareiden sijasta kryptovaluuttoja. GHO ei ole saanut toistaiseksi suurta suosiota. Sen markkina-arvo on tällä hetkellä vain 50 miljoonaa dollaria.

Aaveen asema on tällä hetkellä vahva omassa sektorissaan. Vaikka Ethereumin staking ja restaking -palvelut ovat nousseet sen ohi DeFi-rankinglistalla, Aaveella on noin 34 prosentin markkinaosuus lainapalveluiden sektorissa (lähde: defillama.com). Aaveella on karkeasti sanottuna yhtä paljon likviditeettiä kuin sen kolmella suurimmalla kilpailijalla yhteensä.

Aave-token järjestelmän hallintotoken, jota voi myös steikata korkotuoton saamiseksi. Et tarvitse Aave-tokenia itse palvelun käyttöön. Transaktiomaksut maksetaan sen lohkoketjun natiivitokenilla, jossa käytät sovellusta. Esimerkiksi Ethereum-alustalla maksat transaktiot ETH-tokenilla.

Jos haluat ostaa Aave-tokenia, tutustu tähän artikkeliin: Osta Aave. Siinä neuvotaan Aaveen ostaminen kotimaisesta Coinmotion-palvelusta askel askeleelta.


Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!

Bitcoinkeskus

Bitcoinkeskus-käyttäjän artikkelit ovat sivuston taustalla olevan tiimin tuottamia. Bitcoinkeskuksen parissa työskentelee useita kryptovaluutoista kiinnostuneita henkilöitä. Mukana on myös vierailevia kirjoittajia, jotka eivät halua esiintyä omalla nimellään. Bitcoinkeskuksen pääanalyytikko on Antti Hyppänen.