Uutiset
09
elo
crypto-news-26

Sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Bitcoinkeskus voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos vierailet yhteistyökumppaneiden sivuilla linkkiemme kautta. Saat lisätietoja mainoksista info-sivulta.

9.8. Uutiskatsaus: Solana, Microstrategy, Coinbase, Ethereum, Aptos

Jopa 10.000 Solana-lompakon omistajaa joutui hakkeroinnin kohteeksi. Michael Saylor ilmoitti astuvansa sivuun toimarin tehtävistä. Coinbase solmi merkittävän diilin BlackRockin kanssa. Ethereumista on tulossa Proof of Work fork. Aptos voi olla seuraavan bull-markkinan kuumin nimi.

Tuhansien käyttäjien Solana-lompakot hakkeroitiin

Suosittu älysopimusalusta Solana on jälleen otsikoissa. Platformilla on ollut paljon teknisiä ongelmia edeltävän vuoden aikana, mutta tällä kertaa kyse on appiin liittyvästä hakkeroinnista. Noin kymmenen tuhannen käyttäjän lompakot nimittäin tyhjennettiin viime viikolla.

Kyseessä on varsin poikkeuksellinen tapaus hakkerointien kategoriassa. Miten on mahdollista, että useamman eri lompakkosoftan käyttäjät menettivät varansa yhtä aikaa? Samanlaisen bugin löytyminen kahdesta eri ohjelmistosta olisi todella epätodennäköistä.

Asiaa selvitti iso joukko alan ammattilaisia kellon ympäri, mutta haavoittuvuuden syy oli silti epäselvä tapahtumahetkellä. Lopulta ongelma onnistuttiin rajaamaan Slope-nimiseen lompakkosoftaan. Yhtiö julkaisi viime viikolla asiasta myös virallisen kannanoton.

Tapaus on käsitelty myös Bitcoinkeskuksen Youtubessa.

Ongelman aiheutti Slopen huono tapa käsitellä käyttäjien informaatiota. Ohjelmistolla luotuja privaattiavaimia oli tallennettu selkokielisenä palvelimelle, mistä hakkerit pääsivät niihin käsiksi. Miten sitten kilpaileva Phantom-lompakko joutui myös iskun kohteeksi?

Tämä johtuu siitä, että privaattiavain on mahdollista importoida myös Phantom-lompakkoon. Sama idea toimii myös esim. eri Bitcoin-lompakoiden välillä. Jos henkilö oli luonut privaattiavaimen Slopessa ja toi sen Phantomiin, myös nämä varat oli helppo tyhjentää.

Iskun uhreiksi on joutunut noin 10.000 käyttäjää. Vahingot ovat luokkaa 10 miljoonaa dollaria, mikä on varsin pieni summa 100–300 miljoonan dollarin hakkerointeihin verrattuna. Tästä iskusta tekeekin poikkeuksellisen uhrien suuri määrä. Suurin osa niistä oli aivan tavallisia piensijoittajia.

Hakkeroinnista on tärkeä ymmärtää se, että haavoittuvuus liittyy yhteen ohjelmistoon, ei Solanan lohkoketjuun. Myös kylmälompakoiden (Ledger Nano, Trezor yms.) käyttäjät olivat turvassa.

Vaikka Solanassa ei ollut tällä kertaa vikaa, kyseessä oli jälleen valitettava negatiivinen uutinen siihen liittyen. Tapauksesta voi oppia sen, että hot walleteissa kannattaa säilyttää vain pieniä summia omasta kryptoportfoliosta. Merkittävä osuus varoista on syytä pitää turvassa kylmälompakossa.

Michael Saylor astuu sivuun Microstrategyn toimitusjohtajan roolista

Maailman tunnetuin Bitcoin-holdaaja Microstrategy pudotti viime viikolla uutispommin Q2-2022 katsauksen yhteydessä. Yhtiön perustaja Michael Saylor ilmoitti siirtyvänsä sivuun toimitusjohtajan tehtävistä. Saylor oli toiminut tässä tehtävässä vuodesta 1989 lähtien.

Uutinen jäi varsin vähälle huomiolle osittain edellä mainitun Solana-kohun vuoksi. Toinen syy lienee se, että Saylorin roolin vaihdoksella ei uskota olevan vaikutusta yhtiön Bitcoin-strategiaan. Jos haluat analyysin tapahtuneesta videoformaatissa, tsekkaa alla oleva Youtube-klippi.

Michael Saylor oli vielä pari vuotta sitten täysin tuntematon nimi Bitcoin-sijoittajille. Hänestä tuli kuitenkin julkkis yhdessä yössä, kun Microstrategy ilmoitti 250 miljoonan dollarin Bitcoin-ostoista lähes päivälleen kaksi vuotta sitten.

Tämän jälkeen Saylor on vieraillut tuhansissa tv-lähetyksissä ja podcasteissa. Hänestä on tullut kiistatta yksi maailman tunnetuimmista Bitcoinin puolestapuhujista. Saylor toimii myös aktiivisesti kesällä 2021 perustetun Bitcoin Mining Councilin vetäjänä.

Microstrategyn perustajalla on myös omat kriitikkonsa. Vaikka Saylorin ensimmäiset ostot ovat yli 100 prosenttia plussalla, yhtiön Bitcoin-potti on kokonaisuutena miljardi dollaria pakkasella. Yhtiön taseeseen tuli Q2-2022 aikana yli 900 miljoonaa taalaa miinusta Bitcoinin kurssilaskun vuoksi.

Saylorin kriitikot spinnasivat viime viikon uutisen siten, että mies sai potkut Bitcoin-tappioiden vuoksi. Tästä tuskin oli kyse. Saylorin mukaan siirtoa oli suunniteltu jo vuosia. Hän siirtyi pois toimarin pestistä keskittyäkseen yhä vahvemmin yhtiön Bitcoin-strategiaan.

Coinbasen diili Blackrockin kanssa

Viime viikolla uutisoitiin massiivinen diili liittyen instituutioihin, jonka merkitystä harva sijoittaja ymmärtää vielä tässä vaiheessa. Sen osapuolina ovat amerikkalainen kryptopörssi Coinbase sekä varainhoitoyhtiö BlackRock.

Ensin mainittu on tuttu nimi jokaiselle kryptosijoittajalle, mutta BlackRockin asemaa harva ymmärtää. Kyseessä on maailman suurin varainhoitoyhtiö. BlackRock hallitsee noin yhdeksän biljoonan dollarin varallisuutta. Sillä on valtava vaikutus koko sijoitusmarkkinaan, ja BlackRockilla on myös todella tiiviit yhteydet Yhdysvaltain hallintoon.

Mistä viime viikon uutisessa on sitten kyse? BlackRockin sekä Coinbasen yhteiset asiakkaat voivat sijoittaa Bitcoiniin (jatkossa myös muihin kryptoihin) Coinbasen kautta.

BlackRockin institutionaaliset asiakkaat käyttävät Aladdin-nimistä platformia. Jatkossa näillä tahoilla on pääsy Coinbase Primen kautta myös kryptotreidaukseen, custody-palveluihin ym. toimintoihin kryptovaluuttoihin liittyen. Tässä vaiheessa mukana on vain Bitcoin.

BlackRock-yhteistyön merkitystä voi arvioida osakemarkkinan kautta. Coinbasen osake (COIN) oli parhaimmillaan yli 40 prosenttia nousussa uutisen julkistamisen jälkeen. Yhtiön osake on noussut kahdessa viikossa peräti 80 prosenttia.

Kyseessä ei ole vain buusti Coinbasen osakekurssiin. Yhteistyö maailman vaikutusvaltaisimman sijoitusyhtiön kanssa parantaa taatusti Coinbasen statusta myös regulaattoreiden näkökulmasta.

Ethereumille tulossa uusi Proof of Work -lohkoketju?

Ethereumin tuleva The Merge -päivitys on ollut vuoden 2022 suurimpia puheenaiheita. Kyseessä on älysopimusalustan historian tärkein päivitys. Ethereum siirtyy sen myötä Proof of Workista Proof of Stake -konsensukseen eli luopuu louhinnasta.

The Mergen vaikutukset eivät jää louhintaan, mutta se on kiistatta päivityksen näkyvin vaikutus. Louhinnan päättyminen nostaa esiin myös tärkeän kysymyksen: mitä tuhannet Ethereum-louhijat tekevät jatkossa? Kaikki eivät myy laitteitaan ja lopeta louhintaa. Osa siirtyy Ethereum Classicin pariin tai muihin kryptovaluuttoihin.

Viime päivinä on noussut esiin myös uusi vaihtoehto. Entä jos Proof of Work -haara Ethereumin lohkoketjusta jatkaa elämäänsä entiseen malliin? Syntyykö The Mergen yhteydessä ”ETHPOW” -kryptovaluutta?

Ethereum forkin takana näyttäisi olevan kaksi puuhamiestä: Tronin perustaja Justin Sun sekä kuuluisa kiinalainen louhija Chandler Guo, joka oli masinoimassa jo Ethereum Classicia vuonna 2016. Gao teki seuraavan twiitin pari viikkoa sitten.

Justin Sun on mukana tukemassa hard forkia Poloniex-pörssin kautta, jonka hän nykyisin omistaa. Poloniex sekä Sun ovat ilmoittaneet tukevansa ”ETHPOW” forkkia sekä siinä syntyvää kryptovaluuttaa.

Ethereumista on siis olemassa jo nyt Proof of Work -versio – Ethereum Classic. Miksi ihmeessä tarvittaisiin toinen PoW-lohkoketju? Tämä on hyvä kysymys. Projekti haiskahtaa todella pahalta rahastukselta, jossa ”ETHPOW” -kolikkoa yritetään taatusti shillata etenkin piensijoittajille.

On vaikea nähdä tällaisen forkin saavan mitään laajempaa tukea markkinoilla. Kaikki merkit kuitenkin viittaavat siihen, että Proof of Work Ethereum jatkaa toiminnassa The Mergen yhteydessä.

Aptos on uusi Solana?

Vaikka kryptovaluuttojen kurssit ovat viime viikkoina nousseet, uusi bull-markkina ja todellinen hype on vielä kaukana. Karhumarkkinat ovat sijoittajien kannalta ankeaa aikaa, mutta silloin rakennettaan seuraavan kryptorallin menestyjät. Onko Aptos tulevan nousumarkkinan hypekolikko?

Solana oli kiistatta yksi viime vuoden suurimmista menestyjistä. Sen taustalta löytyivät kaikki skenen suurimmat VC-firmat eli riskisijoitusyhtiöt sekä FTX-pörssi, jolla on sormensa pelissä kaikissa merkittävissä projekteissa. Solanan SOL-token nousi vuonna 2021 parhaimmillaan yli 100x.

Nyt alkaa vaikuttaa siltä, että Aptos-nimisestä projektista leivotaan seuraavaa Solanaa.

Aptos-lohkoketjulla on pitkälti samat ominaisuudet kuin Solanalla. Sen perustajat ovat Metan (ex Facebook) Diem-projektista, joka kuopattiin virallisesti vuoden 2022 alussa. Diem lähti liikkeelle Libra-nimellä kesällä 2019. Meta luopui lopulta omasta stablecoin-ideastaan etenkin regulaatio-ongelmien vuoksi.

Diemin strategisista kumppanuuksista vastannut Mo Shaikh sekä teknologiajohtaja Avery Ching ovat saaneet projektilleen Solanan tavoin valtavasti rahoitusta. Ensin 200 miljoonaa dollaria keväällä 2022, jota seurasi 150 miljoonan rahoituskierros heinäkuussa. Mukana ovat kaikki VC-skenen suurimmat nimet kuten a16z, Tiger Global, Circle sekä tietysti FTX.

Aptosta myydään poikkeuksellisella parallel execution (rinnakkaisprosessointi) -teknologialla, mikä mahdollistaa kehitysyhtiö Aptos Labsin mukaan jopa 160.000 transaktiota per sekunti -tason skaalautuvuuden.

Tässä projektissa ovat siis päällisin puolin samat tunnusmerkit kuin Solanassa. Suurimpien VC-firmojen rahoittama älysopimusalusta, jota myydään markkinoiden nopeimpana ja skaalautuvimpana ratkaisuna. Kuulostaa tutulta…

Aptos-tokenia ei ole vielä lanseerattu markkinoille. Kun se aikanaan julkaistaan Aptops MainNetin yhteydessä, luvassa lienee yksi kuumimmista ja eniten hypeä saavista kryptovaluutoista.


Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!

Bitcoinkeskus

Bitcoinkeskus-käyttäjän artikkelit ovat sivuston taustalla olevan tiimin tuottamia. Bitcoinkeskuksen parissa työskentelee useita kryptovaluutoista kiinnostuneita henkilöitä. Mukana on myös vierailevia kirjoittajia, jotka eivät halua esiintyä omalla nimellään. Bitcoinkeskuksen pääanalyytikko on Antti Hyppänen.