Uutiset
09
elo
kryptovaluutta

Sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Bitcoinkeskus voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos vierailet yhteistyökumppaneiden sivuilla linkkiemme kautta. Saat lisätietoja mainoksista info-sivulta.

9.8. Markkinakatsaus: Kryptovaluuttojen kurssinousu uhattuna

Bitcoinin kurssi on noussut kolme prosenttia viikon takaisesta. Koko markkina on ollut jo kaksi kuukautta nosteessa, mutta nyt bull runia uhkaa Yhdysvaltojen inflaatiodata. Altcoineissa näkyy myös vihreää väriä. Yksi kovimmista nousijoista on yllättäen Celsiuksen CEL-token. Defillama on muuttanut DeFi-protokollien TVL-laskentaa.

Bitcoinin kurssinousulle uhkaa Yhdysvaltojen talousdatasta

Bitcoinin kurssi on artikkelin kirjoitushetkellä 23.600 dollaria. Lukema oli viikko sitten noin 700 dollaria alempana , mikä tarkoittaa kolmen prosentin kurssinousua. Kesäkuun lopulla käynnistynyt nousutrendi jatkuu yhä.

Alla olevassa grafiikassa näkyy Bitcoinin kurssikehitys päivätason kynttilöillä. Kuvaan on piirretty myös kaksi kanavaa teknisen analyysin näkökulmasta.

btc-0908

Bitcoinin kurssi näyttää muodostavan jälleen ns. bearish flagin. Noin puoli vuotta sitten nähtiin vastaava muodostelma. Bitcoinin kurssi eteni nousevassa kanavassa koko alkuvuoden, kunnes se romahti kanavan pohjan läpi ja syöksyi yli 50 prosenttia alemmas.

Vaikka kanava onkin nouseva, kurssi breikkaa sen pohjan läpi yli kahdeksan kertaa kymmenestä. Tämä skenaario uhkaa taas Bitcoinia. Laskun ennuste olisi jopa kesäkuun pohjaa alempana.

Tällä viikolla kurssinousulle on tulossa uusi uhka. Saamme huomenna (ke 10.8.) Yhdysvaltojen uudet inflaatiolukemat. Konsensus on tällä hetkellä 8,7 prosentin luokkaa eli yhä todella korkealla. Miksi korkea inflaatio olisi erityisen vaarallinen juuri nyt?

Viime viikkojen kurssinousu johtuu siitä, että markkina uskoo Fedin koronnostojen hiipuvan. Tähän on syynä Yhdysvaltain heikkenevä talousdata sekä Jerome Powellin kommentit edellisessä FOMC:n pressitilaisuudessa. Nyt taivaalla kuitenkin näkyy mustia pilviä.

Yhdysvalloista saatiin viime viikolla poikkeuksellisen hyvää dataa työmarkkinasta. Työllisyyden kehitys on nimenomaan Fedin suurennuslasin alla. Tämä johtuu sen kahdesta mandaatista, jotka ovat täystyöllisyys sekä hintavakaus. Jos työmarkkina näyttää vahvalta, osakemarkkina on toipunut ja inflaatio on yhä korkealla, saadaan ikävä lopputulos. Fed jatkaa koronnostoja vähintään entisellä tasolla.

Jos inflaatio ei osoita merkkejä laskusta, markkina voi pudota keskiviikkona. Sijoittajat heräävät silloin todellisuuteen, jossa Fedin koronnostot jatkuvat huomattavasti aiempaa kovempina sekä ajallisesti pidempään. Koska kryptovaluutat seuraavat yhä osakemarkkinoita, korkealla inflaatiolukemalla olisi negatiivinen vaikutus myös Bitcoinin kurssiin.

Viime viikkojen kurssinousu on alkanut jakaa mielipiteitä yhä vahvemmin. Yhä useampi uskoo karhumarkkinan pohjan olevan jo takana. Bitcoinkeskus pitää vielä toistaiseksi kiinni näkemyksestä, että syksyn aikana nähdään uutta laskua. Se voi hyvinkin käynnistyä keskiviikon inflaatiouutisista.

Toivotaan siis laskevia inflaatiolukuja! Se olisi hyvä juttu kaikkien sijoittajien kannalta. Fedin koronnostot eivät tule loppumaan ennen kuin inflaatio saadaan merkittävästi alemmas nykytasolta.

Altcoineilla taas positiivinen viikko

Altcoin-markkinassa näkyy paljon vihreää väriä. Bitcoinin dominanssi on laskenut viikon takaisesta noin yhden prosenttiyksikön ja lähestyy pian jo 40 prosentin rajaa. Bitcoinin markkinaosuus oli kesäkuun puolivälissä parhaimmillaan lähes 50 prosenttia.

Käynnissä oleva nousumarkkina on kestänyt pian kaksi kuukautta. Se on ollut selkeästi altcoin-vetoinen. Suurista kryptovaluutoista ovat parhaiten pärjänneet älysopimustalustat – niin myös edeltävän seitsemän päivän aikana. Alla on lista top 15 -kryptoista sekä niiden kurssimuutoksista Bitcoiniin verrattuna.

alts-0908

Kun stablecoinit jätetään huomiotta, miinuksella on ainoastaan yksi kryptovaluutta: XRP. Parhaiten ovat pärjänneet BNB, Polkadot sekä Avalanche. Ne ovat todennäköisesti saaneet vetoapua Ethereumilta, joka on puolestaan noussut viime viikkoina The Merge -päivityksen lähestyessä.

Moni sijoittaja spekuloi The Mergen mahdollisella epäonnistumisella ja hajauttaa betsejään kilpaileviin älysopimusalustoihin.

Suurimmat nousut on nähty tuttuun tapaan top 15 -listan ulkopuolella. Viikon kovin raketti on Flow, joka on noussut Bitcoiniin verrattuna yli 52 prosenttia. Flow on etenkin NFT-sektoriin keskittyvä platform. Se on saanut vauhtia Instagram-uutisista.

Instagram integroi pian NFT-teknologian alustalleen. Flow on yksi ensimmäisistä lohkoketjuista, joita Instagram tukee.

Toiseksi paras nousija on Celsiuksen natiivitoken CEL. Tämä on varsin yllättävää, sillä surullisen kuuluisa lainapalvelu on konkurssissa ja selvittelee velkojaan oikeussalissa. Miksi CEL token sitten raketoi? Kyseessä näyttäisi olevan klassinen short squeeze.

Termi short squeeze tuli tutuksi vuosi sitten meemiosakkeiden yhteydessä. Tuhannet sijoittajat alkoivat ostaa rajusti shortattuja osakkeita, mikä sai kurssin nousuun. Tämä ajoi puolestaan osakkeita shorttaavat tahot vaikeuksiin, sillä he joutuivat sulkemaan shorttinsa. Se taas tarkoittaa osakkeen ostoa markkinoilta – seurauksena kurssi nousee entistä enemmän.

Ilmeisesti Celsiuksen CEL-tokenille on masinoitu vastaava operaatio. Voit seurata keskustelua Twitterissä hashtagilla #CELshortsqueeze.

Kolmospaikalla on Oasis Networkin ROSE-token. Mainitsimme tästä jo viime viikolla, sillä ROSE oli raketoinut tuolloin 58 prosenttia Bitcoiniin verrattuna. Nyt kurssi on noussut 31 prosenttia lisää. Todennäköisesti Oasis Network saa edelleen vauhtia viikon takaisesta Meta-yhteistyön julkistamisesta.

Defillama on muuttanut DeFi-sektorin TVL-laskentamallia

DeFi-sektorissa on nähty merkittävä muutos TVL-laskennassa. TVL lukema kuvaa siis applikaatioihin tallennettua likviditeettä dollareissa. Raportoimme lukemat suositusta defillama.com -palvelusta. Kyseinen sivusto muutti viime viikolla TVL:n laskentatapaa johtuen ns. Solana-kohusta.

Tämän viikon TVL-mittaus on 68,71 miljardia dollaria. Lukema on 20 miljardia pienempi kuin viime viikon katsauksessa, mutta syy on siis uudessa laskentamallissa.

defi-0908

Todellisuudessa TVL on noussut noin neljä miljardia dollaria viikon takaisesta. Tämä on jälleen linjassa altcoin-markkinan muutosten kanssa.

Uusi laskentatapa ei ole vaikuttanut top 10 -listaan merkittävällä tavalla. Kärsijöinä ovat Lido, Convex sekä InstaDapp. Kaikki ovat kuitenkin säilyttäneet viime viikon sijalukunsa. Itse asiassa, protokollien top 10 -listalla ei ole nähty lainkaan muutoksia.

defiapps

Kakkospaikalla oleva Lido näyttää yhä todella vahvalta. Sen TVL on noussut kuukaudessa lähes 70 prosenttia. Lido tarjoaa Ethereum-steikkausta uuteen Proof of Stake -lohkoketjuun siten, että sijoittaja saa lukituista ETH-tokeneista synteettisen stETH-tokenin itselleen, jota voi hyödyntää tai treidata eri DeFi-sovelluksissa.

Lidon suosio on kasvanut viikko viikolta Ethereumin The Merge -päivityksen lähestyessä.

Tarkastellaan lopuksi lohkoketjujen tilannetta.

defi-chains-0908

Defillaman uusi laskentamalli on syönyt yli 16 miljardia dollaria Ethereumin lohkoketjun TVL:stä. Lukema on pudonnut siis viikon takaisesta rajusti. Ethereumin dominanssi on tästä huolimatta yli 58 prosenttia koko markkinasta.

Muutoksia on nähty vain listan loppupäässä. Ethereumin Layer 2 -ratkaisu Optimism on tuplannut likviditeettinsä viikossa ja noussut kymmenenneltä sijalta kahdeksanneksi. Optimism ohitti ensimmäistä kertaa kilpailevan Layer 2:n eli Arbitrumin.

Optimism-lohkoketjun natiivitoken OP on myös vahvassa vireessä. Sen kurssi nousi viime viikolla 16 prosenttia Bitcoiniin verrattuna. Dollareissa mitattuna OP:n kurssi on yli kolminkertaistunut yhdessä kuukaudessa. Myös Optimism saa todennäköisesti nostetta Ethereumin tulevasta The Merge -päivityksestä.


Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!

Bitcoinkeskus

Bitcoinkeskus-käyttäjän artikkelit ovat sivuston taustalla olevan tiimin tuottamia. Bitcoinkeskuksen parissa työskentelee useita kryptovaluutoista kiinnostuneita henkilöitä. Mukana on myös vierailevia kirjoittajia, jotka eivät halua esiintyä omalla nimellään. Bitcoinkeskuksen pääanalyytikko on Antti Hyppänen.