Bitcoinin lohkoketju meni tukkoon sijoittajien innostuessa BRC20-tokeneista. Tapahtuma on herättänyt henkiin vuosia vanhan keskustelun Bitcoinin skaalautuvuudesta. Pieni Aasian valtio Bhutan kertoi louhineensa Bitcoinia jo vuodesta 2017 lähtien. Meemikolikko Pepe nousi tyhjästä yhdeksi markkinoiden suosituimmista kolikoista. Älysopimusalusta Aptoksen kilpailijaksi povattu Sui lanseerasi Mainnetin.
Sisällysluettelo
BRC20-tokenit tukkivat Bitcoinin lohkoketjun
Bitcoinin lohkoketjussa on nähty viime päivinä harvinaisia tapahtumia. Syynä tähän on kirjanlyhenne BRC20, joka viittaa uuteen token-standardiin. Sen avulla on mahdollista luoda esim. meemikolikoita Bitcoinin lohkoketjuun.
BRC20 hyödyntää aiemmin tänä vuonna julkaistua Ordinals-protokollaa. Ordinals hyödyntää puolestaan vuonna 2021 julkaistua Taproot-päivitystä. Taproot poisti tiettyjä rajoituksia liittyen Bitcoin-lohkon ns. witness-dataan. Sen avulla Bitcoin-lohkoon on voitu lisätä NFT-kuvia ja -videoita.
BRC20-standardin on luonut anonyymi on-chain analyytikko Domo. Hän esitteli BRC20:n jo maaliskuussa, mutta keksintö on lähtenyt toden teolla lentoon viime viikkoina. Käytännössä token luodaan Bitcoin-verkkoon liittämällä simppeli kuvausteksti yhteen satoshiin.
Alla on esimerkkikoodia, miten 1000 kpl ORDI-tokenien lähetyksestä. Kuten näkyy, koodi on luotu tarkoituksella helposti ymmärrettävään muotoon.
{ "p": "brc-20", "op": "transfer", "tick": "ordi", "amt": "1000" }
Ordinals-protokollaa hyödyntäviä BRC20-tokeneita voi hallita Ordinals-lompakon avulla. Voit ladata sellaisen osoitteesta ordinalswallet.com. Kyseiseltä sivulta voi selata myös suosituimpia BRC20-tokeneita:
Bitcoin-verkossa liikkuu edelleen vain bitcoineja (satosheja). BRC20-tokeneita ei käytännössä ole siis olemassa. On vain yksittäiseen satoshiin liitettyjä kuvaustekstejä, jotka voidaan tulkita Ordinals-protokollan avulla tokeneiksi.
BRC20:n luonut Domo ei olisi varmasti osannut arvata mihin hänen keksintönsä johtaa. Viikonloppuna käynnistyi nimittäin todellinen BRC20-mania, joka sai Bitcoinin lohkoketjun aivan tukkoon. Bitcoinin mempoolissa on ollut jonossa 400.000–500.000 transaktiota jatkuvalla syötöllä.
Samalla myös Bitcoinin transaktiomaksut ovat nousseet moninkertaisiksi. Tästä seurasi historiallinen tapahtuma!
🚨BREAKING🚨
Today is one of the first times in history that a #Bitcoin block contained more transaction fees than the 6.25 block subsidy.
Block 788700 contained:
🧱6.339 #Bitcoin in TX fees($183,318)
🧱5417 transactions
🧱An average TX fee of $33.84 pic.twitter.com/uPwzqFDqrh— CoinBeast (@coinbeastmedia) May 7, 2023
Bitcoinin louhijat saavat jokaisesta lohkosta itselleen sekä lohkopalkkion (nyt 6,25 BTC) ja sen sisältämät transaktiomaksut. Sunnuntaina nähtiin ensimmäistä kertaa tilanne, jossa lohkon sisältämät transaktiomaksut ylittivät siitä maksettavan lohkopalkkion!
Bitcoinin mempoolissa on artikkelin kirjoitushetkellä yhä noin 417.000 transaktiota jonossa, joten mikään ei toistaiseksi viittaa tämän hulluttelun päättymiseen.
Onko Bitcoin rikki?
Jatketaan Bitcoiniin ja edellä mainittuun BRC20-maniaan liittyvillä aiheilla.
Viikonlopun tapahtumat ovat nostaneet pintaan yli viiden vuoden takaisen keskustelun Bitcoinin skaalautumisesta. Onko Ordinals-protokolla ”rikkonut Bitcoinin”? Pitäisikö Bitcoinin lohkon kokoa nostaa, jotta siiheen saataisiin upotettua enemmän dataa? Näin aihetta pohti somevaikuttaja Ivan On Tech.
.@IvanOnTech supports doubling the bitcoin blocksize to make for more room for Ordinals inscriptions pic.twitter.com/HkSGjnt4CS
— Pledditor (@Pledditor) May 8, 2023
Moni peruskäyttäjä on valittanut viime päivinä Bitcoinin transaktiomaksuista, jotka ovat nousseet kymmeniin euroihin. Tämä tekee parin sadan euron suuruisista transaktioista kannattamattomia.
Yksi asiaa lienee varmaa – Bitcoinin lohkon koko ei tule nousemaan nyt eikä varmasti lähitulevaisuudessa. Tämä sisällisota on jo sodittu vuosia sitten, ja ”big blockers” joukkue forkkasi Bitcoinista tuolloin oman haaransa. Reilut viisi vuotta myöhemmin Bitcoin Cash ja Bitcoin SV -haarojen yhteenlaskettu markkinaosuus ei ole edes prosenttia Bitcoinista.
On tullut siis selväksi, että suurilla lohkoilla varustettu Bitcoin ei kiinnosta juuri ketään. Nopeita ja halpoja transaktioita varten on lisäksi olemassa jo satoja muitakin ratkaisuja.
Moni Bitcoin-maksimalisti argumentoi sen puolesta, että Bitcoinin lohkoketjun ei ole tarkoituskaan tukea halpoja transaktioita. On totta, että Bitcoin on jo ratkaissut skaalautumisen ja mikromaksujen toteutuksen salamaverkolla. Ongelma on tällä hetkellä siinä, että salamaverkon tuki on vielä heikkoa.
Maailman suurin kryptopörssi Binance joutui sulkemaan kotiutukset kahteen otteeseen viime sunnuntaina valtavan ruuhkan vuoksi. Nyt näyttää siltä, että Binance tukee pian Lightning-siirtoja. Coinbase on tehnyt myös aiemmin vastaavan ilmoituksen.
📢 Breaking: @binance to support #bitcoin #lightning⚡️ on the heels of a similar promise by @coinbase ceo 👏 pic.twitter.com/7vzHLqxfqN
— Lightning Network+⚡️ (@BTC_LN) May 8, 2023
Bitcoin ei siis ole rikki. Korkeat kulut ovat vain luonnollinen seuraus kovasta kysynnästä – näin vapaa markkina toimii. Todennäköisesti kyseessä on lyhytaikainen buumi, joka hyytyy kyllä ajan kanssa.
Täytyy myös muistaa, että todella monet ”meemikolikoilla hassuttelijat” joutuvat maksamaan valtavan määrän bitcoineja päästäkseen tekemään transaktioita. Ordinalsin mahdollistamat ”lisäosat” ja niiden tuomat transaktiopalkkiot voivat olla vielä merkittävässä roolissa lähitulevaisuudessa.
Yksi Bitcoinin potentiaalisista riskeistä muodostuu puoliintuvista lohkopalkkioista. Joko Bitcoinin kurssin tai transaktiomaksujen on noustava merkittävästi paikkaamaan tätä, tai iso osa louhijoista ei ole enää kannattavia. NFT- ja meemikasinot sekä muut Ordinals-viritykset voivat paikata tätä potentiaalista turvallisuusriskiä merkittävällä tavalla.
Bhutan paljasti louhivansa Bitcoinia
Bhutan on pieni valtio Himalajalla Intian ja Kiinan välissä. Se on vertailun vuoksi kooltaan alle puolet Lapin pinta-alasta. Asukkaita Bhutanissa on alle miljoona.
Kyseessä on pieni maa, josta ei tiedetty Suomessa tai globaalissa Bitcoin-yhteisössä mitään. Tilanne on kuitenkin muuttunut parissa viikossa. Bhutan on nimittäin paljastanut louhineensa Bitcoinia jo vuodesta 2017 saakka.
Vaikka Bhutan on pieni ja köyhä valtio Himalajan vuoristossa, sillä on ässä hihassaan energiantuotantoon liittyen. Bhutan saa Norjan tavoin valtavasti puhdasta energiaa vuoriston sulamisvesien muodostamista vesiputouksista ja joista. Viime vuosina maa on alkanut hyödyntää tätä energiaa myös Bitcoin-louhinnassa.
Eikä tässä vielä kaikki.
NEW: 🇧🇹 Bhutan is raising $500 million to boost its #Bitcoin mining operations 🙌 pic.twitter.com/P54vubF4iX
— Bitcoin Magazine (@BitcoinMagazine) May 4, 2023
Kuten yllä oleva twiitti kertoo, Bhutanin valtion investointiyhtiö DHI aikoo kerätä 500 miljoonaa dollaria kasvattaakseen maan louhintakapasiteettia. Partnerina operaatiossa on Bitdeer-niminen louhintayhtiö, joka on listattuna Yhdysvaltain Nasdaq-pörssiin.
Bitdeerin on perustanut Jihan Wu, jonka moni pitkän linjan kryptosijoittaja muistaa hyvin vuoden 2017 ”lohkosodasta”. Wu oli tuolloin kiinalaisen ASIC-valmistaja Bitmainin toimitusjohtaja.
Bhutan on myös tehnyt valtavia sijoituksia ASIC-siruihin. Viime vuonna niitä tuotiin maahan 142 miljoonan dollarin arvosta, mikä on 10 % koko maan tuonnista! Vuonna 2021 panostukset olivat myös merkittävät maan kokoon nähden, 51 miljoonaa dollaria.
Bhutan on tuskin ainoa maa, joka on louhinut (ja louhii) Bitcoinia valtiotasolla kaikessa hiljaisuudessa. On spekuloitu jo vuosien ajan, että suurista valtioista ainakin Venäjä ja Kiina harrastavat samaa.
Pepe sai aikaan meemikolikoiden buumin
Yksi viime viikon suurimmista kohuista on ollut ehdottomasti Pepe-kryptovaluutta. Kyseessä on puhdas meemikolikko, joka luotiin tyhjästä alle kuukausi sitten. Pepe saavutti viime viikon perjantaina jo huikean 1,8 miljardin dollarin markkina-arvon! Se nosti PEPE-tokenin jo kryptojen top 40 -listalle.
Meemikolikko saavutti kurssihuippunsa, kun Binance-pörssi uutisoi listaavansa Pepen. Samalla Pepestä tuli yksi koko markkinan eniten vaihdetuista kolikoista Bitcoinin ja Ethereumin jälkeen.
#Binance will list @pepecoineth $PEPE and @RealFlokiInu $FLOKI in the innovation zone.
➡️ https://t.co/yxcINj0whc pic.twitter.com/o4UTvWZkHj
— Binance (@binance) May 5, 2023
Parhaimmillaan Pepen kurssi oli yli 300 prosentin viikkonousussa, mutta artikkelin kirjoitushetkellä sen kurssi on pudonnut jo yli 50 prosenttia huipuista.
Pepe perustuu nimensä mukaisesti suosittuun Pepe The Frog -meemiin. Kyseessä on sarjakuvataiteilija Matt Furien luoma piirroshahmo, josta on tullut viime vuosina erittäin suosittu meemi sosiaalisessa mediassa. Pepe-kryptovaluutalla ei ole kuitenkaan virallista yhteyttä Furien hahmoon.
in hindsight, it was inevitable $PEPE pic.twitter.com/cNlp8Xu2vK
— Pepe (@pepecoineth) May 3, 2023
Kyseessä on puhdas meemikolikko, eli Pepellä ei ole mitään varsinaista käyttöä. Kyseessä on muiden meemien tavoin Ethereum-alustalle luotu ERC20-token. Käynnissä on siis puhdasta kurssispekulointia ja sosiaalisen median hypeä. Aika näyttää, jääkö token pysyvästi top 100 -listalle Dogecoinin ja Shiba Inun seuraksi.
Onko Bitcoin-alustalla nähty BRC20-meemikolikoiden buumi osaltaan Pepen triggeröimää? Mahdollisesti. Pepe nosti myös muita tunnettuja meemikolikoita (FLOKI) nousuun, mutta mitään laajempaa altcoin-rallia ei ole kuitenkaan nähty.
Aptos-projektin kilpailija Sui käynnisti Mainnetin
Monet Bitcoinkeskuksen seuraajista muistavat varmasti Aptos-nimisen älysopimustalustan. Aptos oli suuri puheenaihe viime syksynä, jolloin kyseinen platform tuli markkinoille. Sen APT-tokenista povattiin jopa loppuvuoden rakettia, mutta toisin kävi.
Aptoksen ajoitus oli pahin mahdollinen, sillä APT-token tuli markkinoille vain paria viikkoa ennen FTX-pörssin romahdusta. FTX:n kaatuminen hyydytti koko kryptomarkkinan pitkäksi aikaa.
Aptos nousi otsikoihin johtuen sen teknologiasta ja taustavoimista. Aptoksen perustivat entiset Metan työntekijät, ja projekti hyödyntää Metan Diem-stablecoinin teknologiaa.
Kaikki Diem-projektin insinöörit eivät kuitenkaan siirtyneet Aptos-projektiin. Osa lähti omille teilleen ja perusti kilpailevan älysopimusalustan nimeltään Sui. Kyseinen projekti nousi viime viikolla otsikoihin johtuen Suin Mainnetin lanseerauksesta. Samalla natiivitoken SUI tuli treidattavaksi.
🌊After Devnet, multiple Testnet waves, Frenemies, #CapyHolidays, Builder Houses, and much more – what a monumental moment for the Sui community: Sui Mainnet has launched!💥
Let’s dive into what that means for all of you and why you should #BuildOnSui!
— Sui (@SuiNetwork) May 3, 2023
Sui on Aptoksen tavoin erittäin skaalautuva ja moderni Proof of Stake -älysopimusalusta. Molemmat käyttävät Move-nimistä ohjelmointikieltä, joka kehitettiin alun perin Metan Diem-projektiin.
Sui ja Aptos ovat arkkitehtuuriltaan melko vastaavia, mutta molemmat ovat toisaalta tehneet myös toisista eroavia ratkaisuja. Kumpaakin projektia yhdistää Meta-tausta sekä satojen miljoonien rahoitus alan suurimmilta VC-firmoilta.
Sekä Suin että Aptoksen kapasiteetti on teoriassa yli 100.000 transaktiota per sekunti. On mielenkiintoista nähdä, mihin asti tämä riittää erittäin kilpaillussa sektorissa.
SUI-tokenin kurssi on tällä hetkellä 1,1 dollaria, mikä antaa kryptovaluutalle noin 590 miljoonan dollarin markkina-arvon. Aptoksen markkina-arvo on puolestaan 1,6 miljardia dollaria eli lähes kolme kertaa kilpailijaansa suurempi.
Kannattaa huomioida, että vain 5,3 % SUI-tokeneista on tällä hetkellä kierrossa. Tulevina vuosina markkinoille vapautuu valtavia määriä kolikoita, jotka voivat aiheuttaa rajua laskupainetta. Kannattaa selvittää SUI-tokenin unlock-tapahtumat huolella, jos kolikosta kiinnostuu sijoituskohteena.
Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!