Uutiset
09
maalis

Sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Bitcoinkeskus voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos vierailet yhteistyökumppaneiden sivuilla linkkiemme kautta. Saat lisätietoja mainoksista info-sivulta.

9.3. Uutiskatsaus: Aker, Instituutiot, NFT, Coinbase, DeFi-hakkeroinnit, Konsensus Ry

Viikon suurin uutinen on tähän asti norjalaisen Aker ASA-yhtiön Bitcoin-hankinnat. Kyseessä on ensimmäinen pörssiyhtiö pohjoismaissa, joka sijoittaa bitcoiniin. Suomessa tilanne on täysin päin vastainen; kotimaiset instituutiot dissaavat bitcoinia Helsingin Sanomien artikkelissa. Markkinoilla on käynnissä hurja NFT-buumi. Coinbasen pörssilistaus lähestyy. Viikon aikana nähty kolme merkittävää DeFi-hakkerointia. Konsensus Ry:n mainoskisa poiki laadukkaita töitä.

Norjalainen pörssiyhtiö hankki bitcoineja

Ensimmäinen uutinen poimitaan tämän viikon maanantailta. Kyseessä on todella mielenkiintoinen tapaus vuonomaasta. Norjalainen pörssiyhtiö Aker ASA ilmoitti perustaneensa tytäryhtiön, joka sijoittaa Bitcoiniin, lohkoketjuteknologiaan sekä ympäristöystävälliseen louhintaan.

Virallinen pörssitiedote löytyy tästä linkistä. Uuden yhtiön nimi on Seetee, jonka sivut löytyvät täältä. Kannattaa ehdottomasti lukea perustaja Kjell Inge Røkken kirje sijoittajille. Kyseessä on tarina siitä, miksi Aker sijoitti Bitcoiniin. Kyseinen kirje on saanut suorastaan ylistystä sosiaalisessa mediassa koko alkuviikon.

Kauppalehti uutisoi aiheesta näin:

Aker ASA on tyypiltään sijoitusyhtiö. Sen liikevaihto oli 83 miljardia kruunua vuonna 2019, ja Aker on suoraan tai epäsuorasti pääomistaja yhdeksässä Oslon pörssiin listatussa yrityksessä. Öljy, kaasu, meriteknologia ja uusiutuva energia ovat Akerin toimialoja.

Tästä näkökulmasta on erittäin mielenkiintoista, että Aker lähtee panostamaan Bitcoiniin. Kyseessä on ensimmäinen pörssiyhtiö Skandinaviassa, joka ilmoittaa tällaisesta peliliikkeestä. Sijoitusfirma Seeteen kaikki likvidit varat pidetään lisäksi bitcoineissa! Seetee on hankkinut jo 1170 bitcoinia noin 58 miljoonalla eurolla.

Toivottavasti pörssiyhtiöt heräävät Akerin myötä laajemmin tarkastelemaan omaa tasettaan. Bitcoin mahtuu sinne aivan hyvin.

Suomalaiset instituutiot eivät sijoita Bitcoiniin

Uutiskatsaus alkoi positiivisella uutisella Norjasta. Nyt se valitettavasti jatkuu negatiivisella uutisella Suomesta. Samaan aikaan kun Aker ostaa bitcoineja ja toimii uranuurtajana, suomalaiset instituutiot ovat hyvin negatiivisia Bitcoinin suhteen.

Tämä kanta tuli selkeästi esille Helsingin Sanomien artikkelissa, joka herätti närää Bitcoin-sijoittajissa. HS halusi selvittää, sijoittavatko suomalaiset instituutiot Bitcoiniin. Lehti sitten haastatteli tahoja, jotka eivät vielä ymmärrä Bitcoinia, ja eivät siihen aio sijoittaa. Lopputulos ei yllätä. Juttuun ei kysytty esim. Coinmotionin kommentteja aiheesta, joka palvelee suomalaisia yrityksiä joka päivä.

On tietyllä tapaa ironista, että juttu tuli ulos samoihin aikoihin kuin Akerin edellä mainittu uutinen. Suhtautumisessa on eroa kuin yöllä ja päivällä. Bitcoinkeskus kävi tapausta läpi alla olevalla videolla.

HS:n artikkeli suututti sijoittajat etenkin siksi, koska se sisältää paljon vanhoja, todella kuluneita sekä täysin virheellisiä fraaseja Bitcoinista. On uskomatonta, että vuonna 2021 sijoitusalan ammattilaiset heittävät yhä kommentteja kuten ”kryptovaluuttojen arvo voi jopa mahdollisesti perustua niiden käyttöön harmaassa taloudessa ja rikollisuudessa”.

Artikkelin lopussa mainittiin totta kai myös vanha klassikko: ” Tässä on erinomaiset pyramidihuijauksen ainekset.” Ei mikään ihme, että jutusta nousi someraivo Suomen Bitcoin-skenessä.

Eikä tässä vielä kaikki. Lähes samana päivänä, Taloussanomat julkaisi vastaavaa negailua bitcoinista. Jan Hurri kirjoittaa, miten Bitcoin ei täytä edes rahan perusvaatimuksia eli ei toimi maksuvälineenä, ei arvon mittana eikä arvon säilyttäjänä. Väitteet ovat uskomattomia.

Tällaisten artikkeleiden lukeminen vetää surulliseksi vuonna 2021. Vielä viisi vuotta sitten asenne olisi ollut ymmärrettävää. Tämä kertoo ainakin siitä, että vielä on paljon tehtävää Bitcoin-tietoisuuden lisäämiseksi Suomessa.

NFT-buumi käy kuumana

NFT on kuuminta hottia kryptovaluuttojen maailmassa juuri nyt. Kyseessä on trendi, josta Bitcoinkeskus kirjoitti jo puoli vuotta sitten enteellisellä otsikolla: NFT on seuraava kuuma trendi. Artikkelissa mainitut Enjin, Decentraland ja Rarible ovat takoneet hurjia nousuja viime aikoina.

NFT tulee sanoista Non-Fungible Token. Kyseessä on lyhyesti sanottuna token, joka on uniikki. Esimerkiksi yksi bitcoin henkilön X lompakossa on yhtä arvokas kuin yksi bitcoin henkilöiden Y tai Z lompakoissa. Ne ovat vaihdettavissa keskenään (=fungibiliteetti) kuten muutkin tunnetut kryptovaluutat.

NFT mahdollistaa uniikin tokenin luomisen siihen tarkoitetulla Ethereum-standardilla. Poletilla on silloin ominaisuuksia, joita millään muulla ei ole. Sitä on myös mahdotonta väärentää tai kopioida. NFT:n käyttötarkoitukset löytyvät digitaalisen taiteen, keräilyesineiden sekä pelimaailman puolelta.  Teknologiaa hyödynnetään myös lohkoketjudomaineissa. Aiheesta on löytyy kiinnostuneille yksityiskohtainen opas.

Yksi suosituista NFT-alustoista on kuvassa näkyvä NBA Top Shot.

nba-topshot

Jos olet koskaan keräillyt lätkä- tai futispelaajien kortteja tai esim. Pokemon-kortteja, ymmärrät mistä on kyse. NFT tuo saman idean digitaaliseen maailmaan. Sinulla on lohkoketjussa todiste omistusoikeudesta tiettyyn keräilyesineeseen, mikä voi olla esimerkiksi kuva tai video.

Digitaalinen taide on noussut viime viikkoina framille. NFT-taiteesta on maksettu jopa miljoonia dollareita. CryptoPunks on yksi suosittu palvelu, ja Cryptoart.io listaa kalleimpia taideteoksia.

Viikonloppuna kohua on aiheuttanut myös Twitter-perustaja Jack Dorsey. Hän laittoi historian ensimmäisen twiitin myyntiin eli teki siitä NFT:n. Tarjoukset ovat jo miljoonissa dollareissa.

NFT on todella laaja ja rajusti kasvava osa-alue. Se muistuttaa hyvin paljon viime kesän DeFi-buumia. Todennäköisesti NFT-ralli jatkuu vielä hetken aikaa, jonka jälkeen moni token voi romahtaa 80-90 prosenttia kiinnostuksen laantuessa. Näin kävi myös DeFi-markkinalle viime syksynä.

Jos sama toistuu NFT-maailmassa, löydät kuplan puhjettua hurjia tarjouksia. Parhaat DeFi-ostot tehtiin nimenomaan silloin, kun DeFi-sektori ei enää kiinnostanut ketään. Uniswap, Aave ja monet muut DeFi-tokenit ovat yli kymmenkertaistuneet kuopan pohjalta.

Jos NFT kiinnostaa enemmän, etsi Youtubesta ja Twitteristä aihetta käsitteleviä tilejä!

Coinbasen pörssilistaus lähenee

NFT-buumin ja Bitcoin-rallin taustalla kytee todella kovan luokan uutinen, joka on toistaiseksi jäänyt monilta sijoittajilta pimentoon. Kyseessä on Yhdysvaltalaisen Coinbasen pörssilistaus. Se on merkitykseltään todella suuren luokan tapahtuma.

Yksi syy vähäiseen huomioon on IPO:n puute. Kun yhtiö listautuu pörssiin, sillä on käytössään kaksi vaihtoehtoa: IPO sekä DPO eli Direct Public Offering (direct listing).

IPO tehdään kolmannen osapuolen avustuksella. Siinä yhtiöön luodaan uusia osakkeita, minkä lisäksi mukana on usein erilaisia lockup-periodeja, jotka estävät vanhojen omistajien osakkeiden dumppauksen markkinoille. IPO:ta myös markkinoidaan paljon, ja siihen voivat osallistua piensijoittajat. Usein nämä ennakkoannit ylimerkitään reilusti.

Direct listing toimii eri tavalla. Silloin yritykseen ei luoda uusia osakkeita, eikä lockup-rajoituksia ole. Coinbase valitsi tämän tien. Sen osakkeilla on käyty kauppaa alkuvuoden ajan Nasdaq Private Market -kauppapaikalla. Kyseessä on ”pre-market” kaupankäynti ennen varsinaista pörssilistausta.

Valuaatio näyttää mielenkiintoiselta. Coindeskin mukaan, nykyinen kurssi viittaa noin 90 miljardin dollarin arvoon. Kauppaa on käyty aiemmin jopa 100 miljardin dollarin arvostuksella.

Coinbase listataan aikanaan Nasdaqiin kaikkien treidattavaksi tickerillä COIN. Siitä tulee ensimmäinen kauppapaikka perinteisen pörssin puolelle. Sijoittajille on ollut tarjolla jo alan muita yrityksiä, mm. Galaxy Digital -sijoitusyhtiö, louhintafirmoja sekä tietysti Michael Saylorin Microstrategy.

On helppo ennakoida Coinbasen osakkeelle todella kovaa suosiota, kun pörssilistaus tapahtuu Bitcoinin bull-markkinan aikaan.

Tapaus voi antaa myös mielenkiintoisia työkaluja muiden pörssien sekä niiden tokenien arviointiin. Jos Coinbase saa valuaation 100 miljardia, niin miten paljon Binancen arvo olisi? Tällä hetkellä esim. Binance Coinin markkina-arvo on 41 miljardia dollaria.

Toki BNB ei ole sama asia kuin Binancen osake, mutta sijoittajat voivat löytää keinoja hyödyntää Coinbasen valuaatiota myös kryptomarkkinoiden puolella.

Kolme DeFi-hakkerointia lyhyen ajan sisään

DeFi-sektorin huikea nousu on tuonut mukanaan lieveilmiöitä. Olemme nähneet jo pari kymmentä merkittävää hakkerointitapausta vuoden aikana. Kyse on lähes joka kerta puutteista ohjelmakoodissa, tietoturvassa tai kurssihintoja päivittävien orakkeeleiden huonossa käytössä.

Suurin kohu nähtiin PAID Networkin osalta, joka hakkeroitiin viikonloppuna. Sivusimme aihetta jo lyhyesti markkinakatsauksen puolella. Perustaja Kyle Chasse käy tapahtunutta läpi alla olevalla Ivan On Tech -kanavan videolla.

Mielenkiintoista tapauksessa on se, että PAID Networkin ohjelmakoodi oli auditoitu. Tämä ei silti auttanut asiaa, koska projektin tietoturva petti pahasti privaattiavaimien käsittelyn osalta. Hakkeri pääsi luomaan valtavan määrän uusia tokeneita ja romahdutti markkinan dumppaamalla ne Uniswapiin.

PAID Networkin on tarkoitus palauttaa tilanne hakkerointia edeltävälle tasolle. Tämä voidaan tehdä forkkaamalla nykyinen protokolla ja katsomalla lohkoketjusta jokaisen lompakon saldo juuri ennen hakkerointia. Tämä jälkeen uudet tokenit jaetaan näihin lompakoihin.

Nähtäväksi jää, mikä näiden tokenien arvoksi muodostuu. Tällä hetkellä sijoittajat ovat menettäneet yli 90 prosenttia.

Myös Binance Smart Chainissa nähtiin ensimmäinen ”rug pull” -tapaus. Meerkat Financesta katosi yli 30 miljoonaa dollaria vain päivä protokollan julkaisun jälkeen. Kyseessä on vähintään hämmentävä tapaus, sillä Coindesk uutisoi seuraavaa:

“At 5:30 AM UTC today, a Meerkat Finance developer identifying themselves as “Jamboo” posted a short message in a newly-created Telegram channel, “Meerkatrefunds.” In it, Jamboo said that the exploit was a “trial” testing user’s greed and “subjectivity,” and that the team was preparing to refund all victims.”

Aika näyttää, mitä tästä sopasta oikein muodostuu.

Ei kahta ilman kolmatta. Tänä aamuna uutisoitiin DODO-platformiin kohdistuneesta hyökkäyksestä. Kyseessä on PMM-algoritmia hyödyntävä hajautettu pörssi eli DEX. DODO on lanseerattu vasta äskettäin ja sen token nousi myös kohtalaiseen suosioon sosiaalisessa mediassa.

Useat DODO V2 Crowdpoolit joutuivat hyökkäyksen kohteeksi. Iskun tekijät onnistuivat viemään arviolta 3,8 miljoonan dollarin edestä varoja. Hakkerit ovat ottaneet jo yhteyttä palveluun ja tarjoutuneet palauttamaan varat. DODO:n isku johtui bugista ohjelmakoodissa.

Tapauksella ei ollut suurempaa vaikutusta DODO-tokenin kurssiin.

Konsensus Ry:n mainoskilpailussa kova taso

Sitten uutisia Suomesta ja Konsensus Ry:ltä. Jos joku lukijoista ei vielä tiedä, niin kyseessä on Suomen virallinen kryptovaluuttayhdistys. Suosittelemme kaikkia kryptovaluutoista kiinnostuneita liittymään jäseneksi ja osallistumaan toimintaan.

Konsensus Ry järjesti äskettäin mainoskilpailun yhteistyössä Northcrypton kanssa. Kilpailu sai kovatasoisia vastauksia, joita voit tsekkailla Konsensus Ry:n Facebook-sivuilta. Vaakaversioiden voittajat voit katsoa näistä Telegram-linkeistä: https://t.me/KonsensusRy/71813, https://t.me/KonsensusRy/71890 ja https://t.me/KonsensusRy/71891

Kaikki stadilaiset voivat bongailla pian näitä mainoksia kotikaupungissaan. Voittajat näkyvät nimittäin Helsingin katukuvassa viikolla 11.

Konsensus Ry järjestää pian myös uuden kilpailun mainoksiin liittyen. Pysy siis kuulolla ja seuraa yhdistystä eri some-kanavissa!

Photo by Vidar Nordli-Mathisen on Unsplash


Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!