9.11. Uutiskatsaus: Coinbase, Vattenfall, Taproot, Kiina, New York

new york

Kryptovaluuttapörssi Coinbase testaa uusia palveluita ja mahdollistaa jopa miljoonan dollarin lainat. Ruotsin valtion energiayhtiö Vattenfall näkee Bitcoin-louhinnan järkevänä. Bitcoinin Taproot-päivitys lähestyy. Kiinan e-CNY:n käyttö laajenee nopeasti. New York sai Bitcoin-myönteisen pormestarin.

Rekisteröidy Binancelle

Coinbase testaa lainoja sekä kulutonta kaupankäyntiä

Aloitetaan uutiskatsaus Coinbasesta. Kyseessä on Binancen ohella maailman johtava kryptovaluuttapörssi. Yhdysvaltainen Coinbase on nykyisin myös listattuna perinteisen pörssin puolella (ticker COIN). Sen osakkeita voi ostaa kuka tahansa esimerkiksi Nordnetin kautta.

The Block uutisoi viime viikolla mielenkiintoisesta pilotista. Coinbase One -nimen saanut palvelu olisi ilmeisesti kuukausimaksuun tai vastaavaan perustuva. Se tarjoaisi täysin kuluttoman treidauksen sekä priorisoidun puhelintuen jopa viikonloppuisin ja pyhäpäivinä. Coinbase haluaa testata asiakkaidensa kiinnostusta erilaisiin lisäpalveluihin.

Tällaiset lisäpalvelut voisivat olla myös maksuttomia. Näin toimii esimerkiksi suosittu amerikkalainen Robinhood-appi, joka on etenkin piensijoittajien suosiossa. Kuluttoman kaupankäynnin mahdollistaa se, että Robinhood myy sijoittajien treidausdatan eteenpäin.

Coinbase kertoi äskettäin myös uudesta lainapalvelusta.

Jatkossa palvelun käyttäjät voivat lainata kryptosijoituksiaan vastaan jopa miljoona dollaria. Maksimimäärä olisi alustavasti 40 prosenttia. Jos tililläsi on esim. yksi Bitcoin ja päivän kurssi olisi $60.000 / BTC, voisit saada sitä vastaan lainaa $24.000.

Rahat saisi suoraan omalle pankki- tai PayPal-tilille hyvin inhimillisillä kuukausierillä. Coinbase astuu näin sekä DeFi että CeFi-lainapalveluiden reviirille. Se yritti vastaavaa peliliikettä jo aiemmin tarjoamalla kiinteää (4%) korkoa USDC-talletuksille. Yhtiö kuitenkin luopui projektista, koska Yhdysvaltain arvopaperimarkkinoita valvova SEC uhkasi haastaa Coinbasen oikeuteen.

Coinbasen suosiosta kertoo jotain se, että Coinbasen mobiiliappi oli viikko sitten App Storen listaykkösenä Yhdysvalloissa kaikki kategoriat huomioiden.

Kauppapaikka on myös suomalaisten suosima. Se sopii käyttöliittymänsä puolesta erinomaisesti aloitteleville sijoittajille. Kryptovaluuttojen tarjonta nykyisin todella laaja. Aktiivitreidaajat voivat siirtyä Coinbase Pron puolelle ja käydä kauppaa matalilla kuluilla.

Lue lisää Bitcoinkeskuksen Coinbase-oppaasta.

Vattenfall näkee Bitcoin-louhinnan järkevänä

Ruotsi pääsee harvemmin esille Bitcoinkeskuksen uutiskatsauksissa, puhumattakaan globaalista Bitcoin-uutisoinnista. Hauskana yksityiskohtana voidaan kuitenkin mainita, että yksi sivustomme ensimmäisistä artikkeleista käsitteli Bitcoin-louhintaa Ruotsissa. Nyt tähän aiheeseen palataan neljä vuotta myöhemmin.

Kyse on Vattenfallista, joka on tuttu nimi myös suomalaisille kuluttajille. Vattenfall on yksi Euroopan suurimmista sähköntuottajista ja Ruotsin valtion omistuksessa. Yhtiö aiheutti tällä viikolla pienimuotoisen kohun Bitcoin-kommenteillaan. Asialla oli Head of Physical Power Management -tittelillä yhtiössä toimiva Henrik Juhlin.

Katso video alla olevasta Twitter-upotuksesta. Kannatta muutenkin lukea koko twiittiketju läpi.

Taustalla on Ruotsin ympäristökeskuksen (Naturvårdsverket) sekä finanssivalvonnan (Finansinspektionen) lausunto Bitcoin-louhintaa (Proof of Work laajemmin) vastaan. Energiaa rajusti käyttävä louhinta halutaan bännätä kokonaan ja samalla estää uusien louhintafarmien rakentaminen. Taustalla on mm. pelko siitä, ettei uusiutuva energiantuotanto riitä tarpeiden kattamiseen.

Vattenfall on kuitenkin eri mieltä. Yhtiön mukaan Bitcoin-louhinta tarjoaa hyvän resurssin, sillä se voidaan kytkeä nopealla aikataululla päälle tai pois. Se toimii Vattenfallin mukaan puskurina energiantuotannolle. Eli energiaa voidaan myydä louhintafarmeille silloin, kun sen käyttö olisi muuten vähäistä. Lisäksi energiaa menisi myös paikoin täysin hukkaan. Nyt se voidaan monetisoida louhintatuloiksi.

On todella raikasta kuulla järkipuhetta Bitcoin-louhinnasta tämän kokoluokan energiantuottajalta! Ruotsissa, Norjassa sekä Islannissa on jo paljon Bitcoin-louhintaa. Sama koskee Venäjää. Suomi on valitettavasti tällä saralla naapureitaan jäljessä. Toimiiko tämä kannanotto herätyksenä myös kotimaisille energiantuottajille?

Taproot-päivitys aktivoidaan pian

Jatketaan Bitcoin-aiheilla ja tarkemmin sanottuna Taprootilla. Tämä ohjelmistopäivitys oli edellisen kerran otsikoissa touko-kesäkuussa 2021, jolloin jännäiltiin sen signalointivaiheen päättymistä.

Kuten moni lukija saattaakin tietää, Bitcoin on kuuluisa sen hitaasta päivitystahdistaan. Edellinen merkittävä päivitys nähtiin vuonna 2017. Kyseessä oli surullisen kuuluisa SegWit, joka toimi pohjana salamaverkon käyttöönotolle. Se aiheutti myös Bitcoin Cashin haarautumisen Bitcoinin lohkoketjusta.

Taproot on ensimmäinen merkittävä päivitys sitten SegWitin. Se eroaa kuitenkin vuoden 2017 tapahtumista merkittävästi. SegWit aiheutti suorastaan sisällissodan Bitcoinin skaalautumiseen liittyen, mutta Taproot on saanut koko yhteisön kannatuksen.

Suomen virallinen Bitcoin-guru Henry Brade kävi läpi Taprootia toukokuun lopulla Coinmotionin Youtube-kanavalla. Voit katsoa Henryn kommentit alla olevalta videolta. Ne alkavat kohdasta 42:30.

Taproot sisältää itse asiassa kolme päivitystä; BIP 340, BIP 341 ja BIP 342. BIP on lyhenne sanoista Bitcoin Improvement Proposal. Tämä kokonaisuus tuo päivityksiä liittyen yksityisyyteen, skaalautuvuuteen sekä turvallisuuteen.

Vaikka Taproot on merkittävä päivitys, sillä ei ole juurikaan vaikutuksia tavalliselle käyttäjälle. Taproot ei tee Bitcoinista uutta Moneroa eikä se vaikuta tavallisiin transaktioihin millään tavoin. Taprootin kanssa työskentelevät lähinnä Bitcoinin sovelluskehittäjät.

Voit lukea lisää Taprootista Bitcoinkeskuksen kattavasta oppaasta. Käymme artikkelissa läpi myös Bitcoinin päivitysprosessia laajemmin.

Taproot sai lopullisen hyväksyntänsä 12.6.2021 päättyneessä signalointivaiheessa. Noin viikon päästä (15.11.) päivitys otetaan Bitcoinin verkossa käyttöön. Twitter-tili @taproot_signal päivittää verkon solmujen (node) tilannetta, eli miten moni niistä on ladannut päivityksen.

Taprootilla ei pitäisi olla vaikutusta Bitcoinin kurssiin. On silti mahdollista, että sen ympärille luodaan lyhytaikaista hypeä, mikä tuo nostetta markkinaan.

Kiinan e-CNY kovassa kasvussa

Keskuspankkien digivaluutat eli CBDC:t ovat nousseet otsikoihin vuosien 2020 ja 2021 aikana. Tämä johtuu pitkälti Kiinan toiminnasta. Kiinan keskuspankki ajaa voimakkaasti omaa digirahaansa markkinoille, mikä pistää muut suurvallat mietteliääksi.

Viime viikolla saatiin uusia lukuja e-CNY valuutan adoptiosta. Vauhti on tällä hetkellä kovaa, ja adoptio näyttää koko ajan vain kiihtyvän.

Kiinan keskuspankin edustaja Mu Changchun kertoi Fintech Week -konferenssissa Hong Kongissa, että e-CNY lompakoita olisi ladattu jo 140 miljoonaa kappaletta. Digitaalista yuania on käytetty transaktioissa noin 9,7 miljardin dollarin edestä. Lompakoita oli ladattuna kesäkuussa 34 miljoonaa kappaletta. Siihen nähden tahti näyttää olevan kiihtymässä.

Kiina ei ole antanut virallista lanseerauspäivää uudelle e-CNY valuutalleen. Käynnissä on siis yhä pilottivaihe. Toistaiseksi on tehty digirahan airdroppeja sekä pienemmän kokoluokan testejä eri yhteisöissä.

CBDC on käytännössä digitaalista fiat-rahaa. Erotuksena nykyiseen, se mahdollistaa entistä tiukemman kontrollin jokaisesta transaktiosta. Moni analyytikko arvelee, että jonkin asteinen perustulo otetaan lähivuosina käyttöön monissa nimenomaan CBDC-pohjaisena.

Keskuspankkien digiraha avaisi tavallisille kansalaisille lompakon suoraan keskuspankin tilille. Se mahdollistaa etenkin perustulo-tyyppisten insentiivien jakamisen hyvin yksilökohtaisilla perusteilla. Kääntöpuolena on omaisuuden sekä transaktioiden kontrollointi keskuspankkien toimesta.

Vaikka EU ja Yhdysvallat eivät ole lähellä omaa digirahaansa, sellainen nähdään taatusti tämän vuosikymmenen aikana. Todennäköisesti 3-4 vuoden sisällä. Uhkaako e-Euro tai e-Dollari sitten Bitcoinia (tai päinvastoin), aika näyttää.

New Yorkin uusi Bitcoin-pormestari

Miamin Francis Suarez on pitänyt tähän asti valtikkaa Yhdysvaltain Bitcoin-myönteisimpänä pormestarina. Suarez on kertonut julkisesti aikeistaan tehdä Miamista maan Bitcoinkeskus (heh). Hän ilmoitti myös viime viikolla ottavansa seuraavan palkkasekkinsä 100-prosenttisesti bitcoinissa.

Suarez on saanut nyt haastajan. Kyseessä on tuore New Yorkin pormestari, Eric Adams. Hän twiittasi viikko sitten ottavansa kolme ensimmäistä kk-palkkaansa bitcoinissa. Eikä tässä vielä kaikki – Adamsilla on myös muita suunnitelmia. Hän haluaa luoda New Yorkista kilpailijan Miamin Bitcoin-haaveille.

Dalen mielestä Bitcoin sekä lohkoketjuteknologia kuuluvat osaksi koulujen opetusohjelmaa. Tsekkaa alla olevasta klipistä lisätietoja.

Kolmas mielenkiintoinen pointti on CityCoins. Kyseessä on kokeilu, johon Miamin kaupunki on lähtenyt jo mukaan kaksi kuukautta sitten. CityCoins on rakennettu Stacks-platformille, joka on Bitcoinin lohkoketjun päällä oleva DeFi-alusta.

New Yorkin asukkaat voivat tukea kaupunkia ostamalla tai louhimalla NYCCoin-tokenia. Aina kun uusia tokeneita syntyy, ne jaetaan 70-30 suhteessa tokenin holdaajille sekä kaupungille. New York saa näin ollen käyttöönsä varoja, jotka se voi sitten käyttää esim. infrastruktuurin parantamiseen.

Voit lukea lisätietoja osoitteesta citycoins.co/nyccoin. Aika näyttää, saako idea laajempaa kannatusta kansalaisten keskuudessa. MiamiCoin (MIA) on vielä toistaiseksi ostettavissa vain OKCoin-pörssissä.

Lopuksi vielä pari katselusuositusta. Tsekkaa Anthony Pomplianon eilen julkistama 2+ tunnin haastattelu Michael Saylorin kanssa. Kyseessä on mahtava läpileikkaus Saylorin ajatteluun sekä Microstrategyn tarina täydestä tuntemattomuudesta miljardien dollareiden Bitcoin-holdaajaksi.

Tsekkaa myös eilinen A-Studio, jossa keskusteltiin kerrankin fiksusti ja kansantajuisesti Bitcoinista. Studiossa olivat Aalto Yliopiston professori Vesa Puttonen sekä Suomen kryptovaluuttayhdistyksen puheenjohtaja Toni Heiskanen. Bitcoin-osio alkaa kohdasta 26:15.

Photo by Thomas Habr on Unsplash

Alec Baldwin eToro


Disclaimer: Bitcoinkeskus ei anna sijoitusvinkkejä eikä suosittele ostamaan mitään tiettyä kryptovaluuttaa. Kryptovaluutat sisältävät suuren riskin sijoituksen menettämisestä. Vuoden 2018 aikana suurin osa tunnetuista kryptovaluutoista on pudonnut yli 90% kurssihuipustaan. Lue lisää info-sivulta.