Tiistain uutiskatsauksessa käsitellään viime viikon Bitcoin-konferenssia. Miamissa nähtiin Bitcoin-skenen kerma, ja lauantai-iltana kuultiin myös historiallinen ilmoitus El Salvadorista. Instituutot ovat osto- ja myyntilaidalla. Elon Musk laittoi taas lusikkansa kryptosijoittajien soppaan. Stock-To-Flow-malli pitää vielä pintansa.
El Salvador tekee bitcoinista laillisen maksuvälineen
Viime viikon suurin uutinen kuultiin Miamissa, jossa järjestettiin historian suurin Bitcoin-konferenssi. Tästä vielä hetken päästä lisää. Uutispommin pudotti Strike-palvelustaan tunnettu Jack Mallers, joka esiintyi myöhään lauantai-iltana Suomen aikaa.
Mallers on vienyt Striken El Salvadoriin sekä asunut maassa usean kuukauden ajan. Nyt El Salvador on ottamassa historiallisen askeleen. Se tekee presidentti Nayib Bukelen johdolla Bitcoinista virallisen maksuvälineen (engl. legal tender).
Alla olevalla videolla on Jack Mallersin tunteikas ja historiallinen puhe kokonaisuudessaan.
Mallersin kehittämä Strike hyödyntää Bitcoinin salamaverkkoa. Se mahdollistaa ilmaiset ja lähes reaaliaikaiset transaktiot. Tällä teknologialla on valtava merkitys El Salvadorin kaltaiselle maalle, jonka BKT:sta viidennes on rahalähetyksiä Yhdysvalloissa asuvilta työläisiltä.
Englanniksi tästä rahanvälityssektorista käytetään termiä remittance market. Perinteisesti sitä ovat hallinneet globaalit yhtiöt kuten Western Union. Ne mahdollistavat kyllä rahanlähetyksen, mutta pienistä siirroista peritään pahimmillaan jopa kymmeniä prosenttia kuluja. Strike voi parantaa siten miljoonien elsalvadorilaisten taloutta.
Myös Helsingin Sanomat uutisoi aiheesta tuoreeltaan.
El Salvador on pieni ja köyhä maa, mutta kyseessä on ennen kaikkea historiallinen askel. El Salvadorista tulee ensimmäinen maa, joka laillistaa bitcoinin aseman maksuvälineenä. Tämä poistaa myös Bitcoinin volatililiteettiongelmaa, koska tuotteet ja palvelut hinnoitellaan bitcoineissa.
El Salvador on inspiroinut välittömästi muitakin Etelä-Amerikan maita.
Central and South America embracing #Bitcoin is massively underestimated, and Bitcoin is massively undervalued.https://t.co/5ZsUzIYt1G
— Lina Seiche (@LinaSeiche) June 8, 2021
Moni lukija muistaa vielä elokuun 2020 tapahtumat. Suurelle yleisölle vielä täysin tuntematon analytiikkafirma Microstrategy ilmoitti ostaneensa 21.000 bitcoinia. Kirjoitimme tuolloin seuraavaa:
MicroStrategy on tuskin viimeinen pörssiyhtiö, joka lisää kryptovaluutat strategisiin reserveihinsä. Kyseessä on historiallinen ja tärkeä pelinavaus. Kaiken lisäksi kauppa oli kokoluokaltaan massiivinen: 21454 bitcoinia dollariarvoltaan yli 250 miljoonaa! Mitä tapahtuu siinä vaiheessa, kun valtiot ja keskuspankit lähtevät mukaan tähän kilpajuoksuun?
Microstrategy oli ensimmäinen askel instituutioiden vyöryssä markkinoille. Michael Saylor aurasi latua tuhansille yrityksille, jotka pohtivat tällä hetkellä Bitcoinin hankintaa. El Salvador on nyt tehnyt saman valtioiden puolella. Pian joukkoon liittyy myös muita Etelä-Amerikan maita ja keskuspankkeja.
Historian suurin Bitcoin-konferenssi Miamissa
Bitcoin-skenen kerma kokoontui viime viikon lopulla Miamiin. Siellä järjestettiin Bitcoin Magazinen organisoima Bitcoin 2021 -konferenssi, joka oli kooltaan historian suurin. Miamiin kerääntyi kymmeniä tuhansia Bitcoinin ystäviä.
Varsinainen konferenssialue veti myös yli 12.000 henkilöä, joista vain osa mahtui kuuntelemaan mielenkiintoisia keskusteluita. Bitcoinkeskus suosittelee vahvasti käymään tallenteet läpi vaikka kesäloman aikana.
Ensimmäisen päivän tallenteen näet tästä:
Konferenssin avasi Miamin pormestari Francis Suarez, joka haluaa tehdä Miamista Yhdysvaltojen Bitcoin-pääkaupungin. Hänen jälkeensä lavan otti haltuunsa 86-vuotias vapaiden markkinoiden puolestapuhuja, Ron Paul.
Avauspäivänä nähtiin myös Bitcoin-skenen suurimpia tähtiä: Saifedean Ammous, Nick Szabo, Jack Dorsey, Winklevoss-veljekset sekä tietysti Michael Saylor.
Toisen päivän tallenteen näet tästä:
Lauantaina nähtiin myös monia mielenkiintoisia keskusteluita: esimerkiksi makropaneeli (mm. Preston Pysh & Mark Yusko) sekä Kevin O’Learyn vetämä louhintafirmojen keskustelu sisälsivät paljon hyödyllistä asiaa. Lavalla nähtiin myös Jimmy Song, Elizabeth Stark, Matt Odell sekä muita kovia nimiä.
Show huipentui Jack Mallersin puheenvuoroon, jota kävimme läpi jo edellisessä kappaleessa. Nuoren miehen tunteikas esiintyminen sekä El Salvador -uutinen jäävät Bitcoinin historiaan. Alla on Caitlin Longin hyvä twiittiketju sen merkityksestä.
1/ THREAD ABOUT A HISTORIC DAY in #bitcoin: #ElSalvador president publicly announced support for legislation to make #BTC legal tender. *IF* it does become law, it wld have many secondary effects. Steel yourselves bc a big fight on this probably coming thohttps://t.co/BrrNxaLzpZ
— Caitlin Long 🔑⚡️🟠 (@CaitlinLong_) June 6, 2021
Miamin konferenssi kertoi vahvaa kieltään Bitcoin-skenen huikeasta kehityksestä. Mukana on myös kasvava määrä instituutioiden edustajia. Bitcoin-vallankumous on tullut jäädäkseen. Sitä eivät yksittäiset kurssivaihtelut heilauta mihinkään.
Instituutiot myyvät sekä ostavat
Viime päivinä on saatu kaksi hyvin erilaista uutista instituutioihin liittyen. Aloitetaan ensin Ruffer Investment Management -yhtiöstä, joka ilmoitti pari päivää sitten tehneensä 1,1 miljardia dollaria Bitcoin-sijoituksillaan.
Woah. Asset manager Ruffer profited by more than $1 billion in profit from a $600 million Bitcoin investment made during November 2020. Will you trade more crypto if you were him? https://t.co/FM2xzZRbgu
— Cointelegraph (@Cointelegraph) June 8, 2021
Lontoossa päämajaansa pitävä sijoitusyhtiö lähti Bitcoin-raketin kyytiin marraskuussa 2020. Ruffer teki 600 miljoonan dollarin sijoituksen, kun Bitcoinin kurssi oli noin 15.000 dollaria. Yhtiö paljasti The Timesin -lehden artikkelissa myyneensä position huhtikuun aikana.
Uutinen on hyvä muistutus siitä, että instituutioiden mukaantulo tarkoittaa sekä Bitcoinin ostoja että myyntejä. Mukana on Microstrategyn kaltaisia holdaajia, mutta yhtä lailla hedge-rahastoja sekä muita investointifirmoja, joille Bitcoin on vain rahantekoväline. Positioita avataan ja suljetaan.
Instituutiot ovat myyntilaidalla etenkin nopeiden kurssinousujen aikana. Jos Bitcoin-positiot kasvavat suhteessa muihin sijoituksiin liikaa, niitä myydään pois, kunnes portfolio on taas balanssissa.
Michael Saylor ja Microstrategy jatkavat kuitenkin HODL-linjaansa. Yhtiö ilmoitti eilen jälleen uudesta Bitcoin-hankinnasta.
MicroStrategy Announces Proposed Private Offering of $400 Million of Senior Secured Notes to acquire additional #bitcoin. $MSTRhttps://t.co/ilhUt1M73j
— Michael Saylor⚡️ (@saylor) June 7, 2021
Tarkalleen ottaen yhtiö laskee liikkeelle 400 miljoonan dollarin edestä velkakirjoja. Tämä lainaraha käytetään sitten bitcoinien ostoon. Kyseessä ei ollut ensimmäinen kerta, kun Microstrategy ottaa lainaa ostaakseen bitcoineja. Yhtiö omistaa ennestään 92.079 bitcoinia. Kaupan myötä lukumäärä menee reilusti yli 100.000 kappaleen.
Microstrategy muodostaa myös erillisen Macrostrategy-tytäryhtiön, jonka ottaa haltuunsa kaikki bitcoin-omistukset.
Hakkeriryhmä Anonymous otti Elon Muskin tähtäimeensä
Ei uutiskatsausta ilman Elon Muskia. Tämä on ollut trendi jo monta kuukautta, eikä Muskia voi olla mainitsematta myöskään tämän viikon uutiskatsauksessa.
Mainitsimme Muskin myös tämän viikon markkinakatsauksessa, sillä mies sai jälleen aikaan pienimuotoisen kurssiromahduksen. Oliko tämä twiitti yksin syypää reilun 10 prosentin laskuun Bitcoinin kurssissa? Ei se ainakaan vaikuttanut positiivisesti.
Seuraavana päivänä Musk twiittasi vastauksen Vitalik Buterinin vierailuun Lex Fridman -podcastissa. ”I pretty much agree with Vitalik” -twiitti sai jälleen aikaan enemmän kysymyksiä kuin vastauksia.
Tässä vaiheessa lienee selvää, että Elon Musk trollaa Bitcoin-faneja mielensä mukaan. Yhä useampi sijoittaja on polttanut päreensä Muskin touhuun, josta puuttuu punainen lanka. Vaikka kyseessä olisi hassuttelu tai trollaus, niin markkinat reagoivat twiitteihin edelleen varsin rajusti.
Nyt näyttää siltä, että Musk on sohaissut myös isompaa ampiaispesää. Hakkeriryhmä Anonymous julkaisi nimittäin kaksi videota mieheen liittyen.
Part 2/2
Elon Musk vs AnonymousSmash that Like 👍 #crypto pic.twitter.com/5PzaG5yym7
— NOSTRA $RMED 🚀🏮☻ (@CryptoNostra) June 5, 2021
Anonymous-ryhmä kommentoi Muskin olevan narsisti, jonka patteriteknologiaan tarvittavat raaka-aineet tuhoavat ympäristöä kehittyvissä maissa. Lisäksi hänen twiittinsä ovat aiheuttaneet taloudellista vahinkoa monille sijoittajille.
“It seems that the games you have played with the crypto markets have destroyed lives.”
Tässä vaiheessa ei ole täysin varmaa, onko viesti aidon Anonymous-ryhmän tuotantoa vai ei. Aihetta käsittelee mm. Forbes tuoreessa artikkelissaan.
Oli videon takana sitten ”aito” Anonymous-ryhmä tai ei, niin Elon Muskin suosio on yhä rajummassa laskussa kryptosijoittajien parissa. Muskin toiminnasta on vaikea kyllä löytää positiivista twistiä.
Onko Stock-To-Flow -malli vielä voimassa?
Bitcoinin arvonmääritys ja ns. fair price on ollut aina yksi potentiaalisten sijoittajien suurimpia esteitä. Osakkeiden arvonmääritykseen tottuneen henkilön on todella vaikea (lähes mahdotonta) hinnoitella Bitcoinia. Onko Bitcoin tällä hetkellä kallista, halpaa vai jotain siltä väliltä?
Tämän keskustelun ytimessä on ollut kaksi vuotta Stock-To-Flow eli varanto-virtaussuhdemalli. Sen kehittäjä on nimimerkin PlanB takaa toimiva rahoitusalan ammattilainen. S2F-malli on ennustanut Bitcoinin kurssikehitystä hämmästyttävän hyvin. Moni uskoo sen olevan oikeassa myös tulevaisuudessa.
Viime viikkojen kurssiromahdus alkaa kuitenkin huolestuttaa sijoittajia. Onko Bitcoinin kurssi pudonnut liikaa? Onko S2F enää voimassa? Mallin kehittäjä PlanB twiittasi hetki sitten seuraavaa.
Few months ago people said that S2F model was invalidated, broken, because "all models are broken .. to the upside". Now people think S2F is invalidated, broken, and bitcoin is dead, because some Elon/banning/hacking FUD. IMO it is normal deviation, like 2019 bottom or covid 2020 https://t.co/tjJnMqaueg pic.twitter.com/Z7DFmoi4ae
— PlanB (@100trillionUSD) June 8, 2021
Kurssi on nyt noin -50 % mallin ennustetta alempana ja tumman sinisellä näkyvän hajonnan alareunassa. Tästä huolimatta, mallin tekijällä riittää uskoa. PlanB on ollut myös aiemmin sitä mieltä, että S2F on edelleen voimassa, ja Bitcoin jatkaa pian matkaansa kohti satojen tuhansien dollareiden tasoa.
On myös syytä huomioida viime vuosien tapahtumat. Bitcoinin kurssi romahti selkeästi S2F:n ”pohjasta läpi” myös joulukuussa 2018. Kurssi eteni tummansinisen alueen ulkopuolella parin kuukauden ajan. Myös maaliskuun 2020 koronaromahdus pudotti kurssin aivan ennusteen alareunaan.
Jokainen nousuralli on myös rikkonut S2F-mallin toiseen suuntaan. Halving-rallien historialliset huiput ovat aina olleet ennusteita korkeammalla. Vielä ei ole siis syytä huolestua. Ehkä tähän sopii jatkoksi lainaus Batman-leffasta The Dark Knight Rises: Now is not the time to fear… that comes later!
Image by Pete Linforth from Pixabay
Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!