Ukraina on saanut jo lähes 60 miljoonan dollarin edestä lahjoituksia kryptovaluutoilla. DeFi-guru Andre Cronje ilmoitti yllättäen vetäytyvänsä – vaikutuksia kymmeniin DeFi-appeihin. Binance palautti SEPA-siirrot Eurooppaan. Bitcoinista ja Tetheristä de facto virallisia maksuvälineitä Luganossa. EU poisti Proof of Work -bännin regulaatiosta.
Ukraina saanut $60 miljoonan edestä kryptolahjoituksia
Ukrainassa käytävä sota on ollut suuri puheenaihe pian kaksi viikkoa. Myös kryptovaluutat ovat jatkuvasti esillä Ukrainaan liittyen.
Aloitetaan lahjoituksista, joita Ukrainaan virtaa monista eri suunnista. Maan hallitus on kerännyt analytiikkafirma Ellipticin mukaan lähes 60 miljoonan dollarin arvosta myös kryptolahjoituksia! Etheriä on noin 34 % ja bitcoineja 31 % koko potista Ukrainan hallitus julkaisi pian kriisin alkamisen jälkeen viralliset lahjoitusosoitteet halukkaille.
Myös Yle kirjoitti viime viikolla jutun aiheesta.
Ylellä juttua kryptovaluutoista liittyen Ukrainaan.
"Perinteisen talousavun lisäksi Ukraina on pyytänyt lahjoituksia kryptovaluutoissa. Kansakunnan tukemiseksi on luotu NFT-teoksia ja kryptokeräyksiä. NFT:itä on kutsuttu 2000-luvun sotaobligaatioiksi."https://t.co/0V15kqfHNR
— Bitcoinkeskus (@BTCkeskus) March 3, 2022
Ukrainan oli jopa tarkoitus tehdä airdrop kaikille lahjoittajille, mutta se peruttiin.
Ukraine DAO keräsi 6,75 miljoonaa dollaria tekemällä NFT-dropin Ukrainan lipun kuvasta. Ukrainalainen hyväntekeväisyysjärjestö Come Back Alive on kerännyt myös useita miljoonia bitcoineilla. Suurin yksittäinen lahjoitus oli peräti 80 bitcoinia eli kolme miljoonaa dollaria.
Polkadotin perustaja Gavin Wood lupasi lahjoittaa suuren summan, jos Ukraina hyväksyisi myös DOT-tokenit. Hän piti lupauksensa ja lahjoitti noin 300.000 DOT mikä oli arvoltaan 5,7 miljoonaa dollaria lahjoituspäivänä. Ukrainan hallitus on hyväksynyt sittemmin myös Dogecoinin lahjoituksia varten.
Ukraina on jo käyttänyt saatuja kryptolahjoituksia aseiden sekä muiden sotatarvikkeiden hankintaan.
Lukuisat yritykset poistuivat viime viikolla myös Venäjältä. Suomessa keskustelua on herättänyt etenkin Fazerin toiminta, joka viivytteli päätöksessään poistua maasta. Venäjä on varsin vähän esillä mitä tulee kryptovaluuttaprojekteihin. Tunnetuin venäläinen lienee Ethereumin perustaja Vitalik Buterin, jolla on nykyään Kanadan kansalaisuus.
Buterin tuomitsi Venäjän hyökkäyksen heti sen käynnistyttyä ja totesi sen jälkeen yksiselitteisesti: ”Vaikka Ethereum on neutraali, minä en ole.
Reminder: Ethereum is neutral, but I am not.
— vitalik.eth (@VitalikButerin) February 24, 2022
Buterinin tai Ethereumin kimppuun ei ole sosiaalisessa mediassa juuri käyty Venäjän hyökkäykseen liittyen.
Julkaisimme viime viikolla myös videon Bitcoinkeskuksen Youtube-kanavalla, jossa käsitellään Bitcoinin roolia sodan ja muiden kriisien keskellä. Kannattaa tsekata!
Yhä useampi henkilö on herännyt ymmärtämään Bitcoinin arvon myös länsimaissa. Sensuuriresistantti & globaali P2P-maksujärjestelmä toimii myös silloin kun pankkiautomaatit ja debit-kortit ovat pois käytöstä. Bitcoin on myös helppo ja turvallinen tapa kuljettaa omaisuus mukana toisiin maihin hätätilanteessa.
DeFi-guru Andre Cronje vetäytyi alalta
Viikonloppuna saatiin todellinen shokkiuutinen DeFi-sektorista, mikä jäi varmasti monelta huomaamatta sodan keskellä. Yksi DeFi-skenen todellisista supertähdistä, Andre Cronje, ilmoitti yhtäkkiä vetäytyvänsä alalta.
Uutisen kertoi Cronjen kollega, Anton Nell, joka on Fantomia ohjaavassa Fantom Foundationissa tittelillä senior solutions architect. Nell twiittasi sunnuntaina siirtyvänsä myös itse sivuun Cronjen tavoin. Päätöksellä on vaikutuksia noin 25 applikaation kehitystyöhön.
Moni DeFi-sijoittaja säikähti Nellin twiittiä johtuen hänen sanavalinnoistaan: ”There are around ~25 apps and services that we are terminating on 03 April 2022.” Tästä saattaa saada kuvan, että 25 sovelluksesta vedetään töpseli seinästä. Näin ei toki ole. Kehitystyö jää jatkossa muiden harteille.
DeFi-sektorista aktiivisesti raportoiva The Defiant -kanava julkaisi aiheesta Youtube-videon.
Andre Cronje nousi suureen julkisuuteen Yearn Finance -palvelun kautta. Hän on ollut viime vuosina myös tärkeässä roolissa Fantom-projektissa. Sekä YFI että FTM-tokenien kurssit putosivat noin 15 prosenttia Anton Nellin twiitin jälkeen.
Cronje on ollut isossa roolissa myös muissa DeFi-applikaatioissa. Uutisoimme mm. viikko sitten Solidly-pörssin lanseerauksesta FTM-alustalla. Cronje oli tässäkin mukana.
Todennäköisesti DeFi-superstara avaa päätöksensä taustoja lähitulevaisuudessa. Cronjen poistuminen on isku monille projekteille, mutta pitkässä juoksussa todennäköisesti vain hyvä asia. Minkään DeFi-apin menestys ei pitäisi olla kiinni yhdestä ohjelmoijasta – oli hän miten lahjakas hyvänsä.
Binancen SEPA-siirrot sekä Bifinity
Hyviä uutisia Binancen asiakkaille! Maailman johtava kryptovaluuttapörssi on palauttanut SEPA-siirrot takaisin valikoimiinsa eurooppalaisille asiakkaille (pois lukien Sveitsi ja Hollanti). Uutisoimme aiheesta ensimmäisen kerran jo kuukausi sitten. Tuolloin SEPA otettiin käyttöön vasta pienemmälle testiryhmälle.
Binancen perustaja Changpeng ”CZ” Zhao vahvisti asian eilen Twitterissä.
#Binance has fully reopened $EUR and $GBP deposits and withdrawals.https://t.co/GWdZMIH2NN
— CZ 🔶 Binance (@cz_binance) March 7, 2022
Binance joutui poistamaan SEPA-siirrot heinäkuussa 2021 johtuen regulaatio-ongelmista. Nyt sillä on partnerina maksuoperaattori Paysafe.
Jos et ole vielä avannut Binance-tiliä, nyt on mitä parhain hetki! Tarjolla on markkinoiden paras valikoima kryptovaluuttoja sekä lukuisia muita ominaisuuksia kuten steikkaus ja debit-kortti. Tutustu Binanceen tarkemmin Bitcoinkeskuksen käyttöoppaan avulla.
Binance ilmoitti myös toisesta aluevaltauksesta. Se avasi Bifinity-palvelun ovet asiakkaille. Kyseinen yhtiö on perustettu jo vuoden 2021 puolella, mutta se lanseerattiin virallisesti eilen (7.3.).
Bifinity on ennen kaikkea yrityksille suunnattu palvelu. Bifinity tarjoaa API:n, minkä avulla yritykset voivat hyväksyä helposti maksuja kryptovaluutoilla. Bifinity tukee 50 kryptovaluuttaa sekä Visan & Mastercardin debit-kortteja fiat-krypto -maksuja varten.
Bitcoinista de facto virallinen maksuväline Luganossa
Viime viikolla saatiin mielenkiintoisia uutisia Sveitsistä. Maa on jo ennestään tunnettu myönteisestä suhtautumisestaan kryptovaluuttoihin, ja monen kryptovaluuttaprojektin kehitystä ohjaava säätiö on perustettu Sveitsiin. Zurichin lähellä sijaitseva Zug on saanut jopa nimen Crypto Valley, mikä on viittaus Silicon Valleyyn Yhdysvalloissa.
Viime viikon uutiset liittyvät Luganon kaupunkiin. Se on tehnyt Bitcoinista, Tetheristä sekä Luganon omasta LVGA-tokenista de facto virallisia maksuvälineitä. LVGA on Sveitsin frangiin sidottu stablecoin.
#lugano #planb announced #bitcoin #tether and #luga (CHF stablecoin) as legal tender.
Here are all the things that you can pay for within few months in the city.
🍫🇨🇭 pic.twitter.com/xkNA9Sp4Xw— Paolo Ardoino (@paoloardoino) March 3, 2022
Sanat de facto on tässä hyvää pitää mielessä. Tarkoittaa sitä, että Sveitsin frangi on edelleen koko maan sekä Luganon virallinen valuutta. Lugano ei liity El Salvadorin seuraan muuten kuin epävirallisesti.
Kryptovaluutat ovat jatkossa merkittävästi esillä Luganossa. Voit pian maksaa mm. verot, lukukausimaksut sekä muita julkisia palveluita kryptovaluutoilla. Lugano pyrkii edistämään kryptovaluuttojen käyttöä yritysten maksuliikenteessä. Tällaisia askeleita toivoisi joku päivä näkevän myös Suomessa!
Edellä mainittu Tether on vahvasti mukana projektissa ja luo 100 miljoonan Sveitsin frangin suuruisen kehitysrahaston. Sen avulla tuetaan blockchain-startupeja Luganon alueella. Myös Polygon toimii infrastruktuuripartnerina nimenomaan Tether-stablecoiniin liittyen.
Lugano on noin 63.000 asukkaallaan Sveitsin kahdeksanneksi suurin kaupunki. Se toimii myös lokakuussa 2022 järjestettävän Bitcoin World Forum -konferenssin isäntänä.
EU poisti Proof of Work -bännin lakiehdotuksista
Viime viikolla saatiin hyviä uutisia EU:n regulaatiosta. Euroopan parlamentti poisti viime hetkillä uudesta lakiehdotuksesta kohdan liittyen Proof of Work -bänniin. Kyseessä on päivitys MiCA (Markets in Crypto Assets) -regulaatioon.
Proof of Work on ollut laajasti otsikoissa viime kesän Kiinan louhintabännin jälkeen. Muun muassa Ruotsi on ehdottanut koko EU:n laajuista bänniä Proof of Work -louhinnalle. Tosin, Ruotsissakin ideaa vastusti jopa maan energiantuotannosta vastaava Vattenfall.
Viime viikolla myös Euroopan Parlamentti tuli järkiinsä.
#EU ban on proof-of-work #cryptocurrencies like #bitcoin has been averted, report reveals. https://t.co/qhSzGKzkBO
— Bitcoin News (@BTCTN) March 3, 2022
Lainaus Bitcoin.comin uutisesta:
The text proposed by the factions of the Left, Greens, and Social Democrats would have prohibited companies from offering services for the acquisition, custody and trading of PoW-based crypto assets.
Vihreitä sekä vasenta laitaa olevat poliitikot halusivat estää yhtiöitä tarjoamasta palveluita PoW-pohjaisiin kryptovaluuttoihin liittyen. Näistä tunnetuin on tietysti Bitcoin. Onneksi lobbarit saivat äänensä kuuluville, joten tämä järjetön idea ei päätynyt lakitekstiin asti.
Keskustelut EU:n laajuisesta regulaatiosta kuitenkin jatkuvat. Taustalla on paine saada myös pykälät kuntoon Venäjään liittyen. Uutta regulaatiota kiirehtii etenkin EKP:n pääjohtaja Christine Lagarde, joka on tunnettu kryptovastaisista lausunnoistaan.
Toivottavasti kiireen keskellä pidetään myös järki kädessä, jotta EU ei aiheuta huonosti säädetyllä regulaatiolla merkittävää haittaa omille kansaisilleen.
Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!