Uutiset
08
maalis
bitcoinkeskus uutiset

Sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Bitcoinkeskus voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos vierailet yhteistyökumppaneiden sivuilla linkkiemme kautta. Saat lisätietoja mainoksista info-sivulta.

8.3. Markkinakatsaus: Kurssit laskussa osakemarkkinan perässä

Bitcoinin kurssi putosi jälleen alle 40.000 dollarin. Kryptovaluutat seuraavat yhä osakemarkkinoita, jotka ovat laskussa öljyn hinnannousun vuoksi. Korkea öljyn hinta on perinteisesti ollut signaali taantumasta. Meemikolikot ovat laskussa mutta stablecoinit sen sijaan nousussa altcoin-markkinassa. Ukraina-taustainen Waves on pärjännyt hyvin.

Rekisteröidy Binancelle

Bitcoinin kurssi putosi alle 40.000 dollarin

Bitcoinin kurssi on artikkelin kirjoitushetkellä noin 38.900 dollaria. Viikko sitten lukema oli peräti 43.600 dollaria eli 12 prosenttia korkeammalla. Orastava nousu kääntyi tylyyn laskuun viime viikon perjantaina, eikä kurssi ole tästä kuopasta toipunut.

Alla olevassa grafiikassa näkyy Bitcoinin kurssi sekä 50 päivän (sininen) että 200 päivän (purppura) liukuvat keskiarvot. Kurssi on palannut jälleen 50 päivän keskiarvon alapuolelle. Bull-markkinan signaalina toimiva 200 päivän keskiarvo on ylitetty edellisen kerran vuoden 2021 puolella.

btc-080322

Viikko sitten oltiin positiivissa tunnelmissa. Bitcoinin kurssi oli tehnyt maanantaina 28.2. suurimman päiväkohtaisen nousun yli vuoteen. Iloa riitti valitettavasti vain pariksi päiväksi. Torstaina alkanut alamäki kiihtyi perjantaina, jolloin Bitcoin oli pahimmillaan lähes kymmenen prosenttia pakkasella.

Kurssilasku ei yllätä, kun katsotaan osakemarkkinoiden liikkeitä. S&P 500-indeksi on laskenut useita prosentteja viime torstain jälkeen. Eilen (maanantai 7.3.) nähtiin pahin dippi, josta Bitcoin selvisi yllättävän pienillä vahingoilla.

Markkinoiden alamäki johtuu Ukrainan sodan vaikutuksista. Öljyn hinta on kohonnut valtavasti, mikä on historiallisesti enteillyt taantumaa. Edellisen kerran oltiin näin korkealla vuonna 2008 eli juuri ennen finanssikriisin pahinta kuoppaa.

Ukraina ja Venäjä ovat myös globaalisti suuria vehnäntuottaja. Sota voi aiheuttaa tämän vuoksi merkittävää nousua ruoan hintoihin. Samaan aikaan Venäjä uhkaa myös Eurooppaa kaasuhanojen sulkemisella, mikä voi johtaa energiakriisiin. Kaikki tämä tapahtuu tilanteessa, jossa Yhdysvallat on jo valmiiksi menossa taantumaan ja inflaatio raivoaa historiallisen korkealla.

Tilanne näyttää sen verran kiharaiselta, että Fed voi hyvinkin joutua perumaan suunnitellut koronnostot.

Uudet inflaatiolukemat saadaan kolmen päivän päästä. Jos aiemmat mittaukset rikotaan jälleen, luvassa voi hyvinkin olla lisää punaista väriä markkinoilla.

Bitcoinin kurssi reagoi siis edelleen osakemarkkinoiden suuntaan. Ja osakemarkkinat reagoivat puolestaan pakotteista johtuviin seurauksiin koko maailmassa. Tämä on näkynyt etenkin Helsingin pörssissä, joka on laskenut selvästi verrokkimaita enemmän viime viikkoina.

Varsinainen sota ei näytä heiluttavan enää kursseja, ellei Ukrainasta saada jotain poikkeuksellisia uutisia.

Epävarmuus siis jatkuu. Bitcoinin tilanne näyttää osakemarkkinaan verrattuna varsin hyvältä, sillä kurssit ovat edelleen reilusti tammikuun pohjia ylempänä. Paniikkiin ei ole siis syytä, mutta pitkäaikaisen nousumarkkinan alkamista on vaikea nähdä aivan lähitulevaisuudessa.

Meemikolikot laskussa altcoin-markkinassa

Viime viikon kurssilasku pudotti myös Bitcoinin dominanssia. Ei kuitenkaan merkittävästi, sillä Bitcoinin markkinaosuus on yhä 43,5 prosenttia. Se on ollut tasaisessa kasvussa tammikuun 16. päivän pohjista (39,1 %) lähtien.

Vaikka Bitcoinin dominanssi on hieman viime viikkoa alempana, altcoinit ovat silti pääasiassa punaisella. Rahaa on valunut bitcoinista stablecoineihin sekä harvoihin ja valittuihin projekteihin.

Alla olevassa listassa näkyy altcoinien top 15 -ranking sekä suorituskyky Bitcoinia vastaan 24h / 7pv / 30 pv. Listalla ei näy yhtään merkittävää voittajaa, kun stablecoineja ei huomioida.

altcoins-080322

Äskettäin uudelleenbrändätty BNB Chain on saanut pientä plussaa. Samoin XRP, joka ottaa silloin tällöin nousuja liittyen uutisiin SEC:tä vastaan koskevasta oikeudenkäynnistä. Mitään virallisia ja merkittäviä päätöksiä ei ole saatu.

Top 15 -rankingista nousee esiin kaksi selkeää teemaa: stablecoinien jatkuva nousu sekä meemikolikoiden lasku. Dogecoin ja Shiba Inu ovat sinnitelleet koko laskumarkkinan ajan lähellä top 10 -sijoja. Nyt nämä suuren yleisön rakastamat meemikolikot ovat vihdoin laskemassa ulos top 15 -rankingista. DOGE on 84 % ja SHIB 74 % miinuksella ATH-luvuista.

Altcoinien lasku on nostanut stablecoineja koko ajan ylemmäs. Kolmanneksi suurin stablecoin, Binance USD (BUSD), on viittä vaille top kympissä. Myös Terran UST stablecoin on noussut top 15 -sijoille ja kohoaa tasaisen varmasti ylemmäs.

Top 100 -listan suurin voittaja on ehdottomasti Waves. Mainitsimme tästä kryptovaluutasta myös viikon takaisessa katsauksessa. Wavesin natiivitoken WAVES on noussut tälläkin viikolla huikeat 52 prosenttia Bitcoiniin verrattuna. Kurssinousua ajaa todennäköisesti Wavesin ukrainalainen tausta.

Wavesin lisäksi vain yksi kryptovaluutta on noussut yli 20 prosenttia Bitcoiniin verrattuna: Celo. Kyseessä on yksi monista älysopimusalustoista. CELO-tokenia buustaa tänään tapahtuva Espresso hard fork. Päivityksen jälkeen Celo-platform on entistä yhteensopivampi Ethereumin kanssa.

DeFi-sektori laskussa muun markkinan perässä

DeFi-sektori ei ole pystynyt vastustamaan suurempaa markkinatrendiä. Total Value Locked eli TVL on laskenut viime viikon 209 miljardista 195 miljardiin dollariin. Nyt on palattu samalle tasolle missä oltiin kahden viikon takaisessa kuopassa.

defi-080322

Vaikka stablecoinien markkinaosuus on kasvussa, se ei näy DeFi-sektorissa TVL:n nousuna. Toki tähän vaikuttaa myös muiden likviditeettinä toimivien kolikoiden dollarikurssin lasku, kuten Etherin sekä Bitcoinin (Wrapped Bitcoin).

Olemme palanneet yhden vauhdikkaan viikon jälkeen takaisin tylsyyteen. Tämä näkyy hyvin myös protokollatasolla. Top 10 -listalla ei ole nimittäin tapahtunut yhtään mitään.

defi-prot-080322

Lista oli täynnä raketteja viikko sitten. Parhaiten erottuivat etenkin Terra-alustalla pyörivät Lido sekä Anchor Protocol. Nyt näidenkin protokollien nousu on taantunut muun markkinan tasolle. Lido ja Anchor ovat kuitenkin pitäneet viime viikolla saavutetut asemansa.

Lohkoketjujen tasolla on nähty pientä liikehdintää. Listalta erottuvat selvästi Fantom sekä Waves. Ensin mainittu negatiivisesti ja Waves puolestaan positiivisesti.

defi-chains-080322

Fantom on menettänyt yli kolmanneksen TVL-lukemastaan viikon aikana. Tähän on hyvä selitys. Moni sijoittaja on hermostunut Andre Cronjen yllättävästä lähdöstä. Cronje on yksi Fantomin pääkehittäjistä, ja mies ilmoitti (kollegansa välityksellä) jättävänsä koko DeFi-skenen. Lue lisää uutiskatsauksen puolelta.

Vaikka Fantom-platform ja moni Cronjen kehittämistä protokollista jatkaa elämäänsä, kyseessä oli kova kolaus niiden maineelle. Sijoittajat eivät tarvitse tällaisina aikoina montaa tekosyytä myyntinapin painamiselle.

Fantom putosi TVL-laskun myötä listan sijalle viisi. Aiemmin artikkelissa mainittu Waves on sen sijaan noussut sijalle kymmenen. TVL:n kasvu tulee lähes täysin Neutrino ja Vires Finance -protokollista.


Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!

Disclaimer: Kryptovaluutat ovat korkean riskin sijoituskohde. Tutustu huolella riskeihin ja verotukseen ennen sijoittamista. Bitcoinkeskus.comin informaatiota ei pidä tulkita sijoitusneuvoksi. Lue lisää info-sivulta.