Uutiset
08
helmi
teslastore

Sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Bitcoinkeskus voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos vierailet yhteistyökumppaneiden sivuilla linkkiemme kautta. Saat lisätietoja mainoksista info-sivulta.

8.2. Uutiskatsaus: Tesla, Elon Musk, Ethereum, Nigeria, Northcrypto, Jack Dorsey

Teslan uutispommi pisti maanantain katsauksen uuteen uskoon! Peräti 1,5 miljardin sijoitus Bitcoiniin tuli tänään julki. Elon Musk ei ole vielä kommentoinut asiaa, mutta hän on jatkanut twiittailuaan Dogecoinista. CME Group toi markkinoille kovasti odotetut Ethereumin futuurit. Nigerian keskuspankki yrittää estää pankkien maksuliikenteen kryptovaluuttapörsseihin. Northcrypto lisäsi välittömät talletukset. Jack Dorsey is running Bitcoin.

Rekisteröidy Binancelle

Huomaa, että kryptovaluuttojen kursseja koskeva uutisointi löytyy erillisestä markkinakatsauksesta.

Tesla ilmoitti 1,5 miljardin dollarin Bitcoin-sijoituksista

Viikon suurin uutispommi putosi tänään maanantaina, kun Tesla ilmoitti yllättäen 1,5 miljardin dollarin Bitcoin-sijoituksesta! Kyseinen uutinen räjäytti välittömästi sosiaalisen median kanavat.

Tieto Teslan sijoituksista tuli julki, kun yhtiö raportoi toimenpiteistään markkinoita valvovalle SEC:lle. Virallinen dokumentti löytyy tästä linkistä. Tesla kertoo raportissaan seuraavaa.

”In January 2021, we updated our investment policy to provide us with more flexibility to further diversify and maximize returns on our cash that is not required to maintain adequate operating liquidity. As part of the policy, which was duly approved by the Audit Committee of our Board of Directors, we may invest a portion of such cash in certain alternative reserve assets including digital assets, gold bullion, gold exchange-traded funds and other assets as specified in the future.

Thereafter, we invested an aggregate $1.50 billion in bitcoin under this policy and may acquire and hold digital assets from time to time or long-term. Moreover, we expect to begin accepting bitcoin as a form of payment for our products in the near future, subject to applicable laws and initially on a limited basis, which we may or may not liquidate upon receipt.”

Kuten boldattu osuus kertoo, Tesla on siis tehnyt 1,5 miljardin dollarin sijoituksen Bitcoiniin tammikuun aikana. Lisäksi yhtiö kertoo hyväksyvänsä Bitcoinin maksutapana lähitulevaisuudessa.

Uutinen sai Bitcoinin kurssi välittömästi lentoon. Uudet ATH-lukemat kirjataan nyt noin 44.100 dollarissa. Samalla monet kryptovaluuttapörssit joutuivat vaikeuksiin valtavan liikennemäärän vuoksi.

Moni odotti kurssin lentävän jopa 50.000 dollariin, mutta suurin hype näyttää ainakin toistaiseksi laantuneen.

Vertailun vuoksi, Michael Saylorin Microstrategy omistaa hieman yli kolmen miljardin dollarin edestä bitcoineja (ostohinta noin 1,1 miljardia). Tesla on markkina-arvoltaan lähes 100 kertaa suurempi yhtiö Microstrategyyn verrattuna. Ei olisi mikään yllätys, jos Teslan omistukset kasvaisivat nykyisestä esim. kymmenkertaisiksi.

Teslan peliliikkeen vaikutukset ulottuvat paljon laajemmalle. Kun tämän kokoluokan yhtiö ottaa Bitcoinin osaksi tasettaan, se pakottaa monet muutkin yritykset miettimään Bitcoin-strategiaan. Kyseessä on yksi sadoista pörssiyhtiöistä, jotka tekevät vastaavan ilmoituksen tulevina vuosina.

Kaikkia Teslan uusin peliliike ei kuitenkaan miellytä

https://twitter.com/ncweaver/status/1358780808144723968

Keskustelu Bitcoinin sähkönkulutuksesta kasvaa taatusti lähiaikoina. Todennäköisesti myös Elon Musk joutuu ottamaan aiheeseen kantaa.

Elon Muskin Dogecoin-twiittailu jatkuu

Elon Muskin perustama Tesla on siis varastanut uutisotsikot. Artikkelin kirjoitushetkellä ei ole saatu vielä kommentteja Muskilta itseltään. Hän on kuitenkin jatkanut twiittailua toisesta kryptovaluutasta, Dogecoinista.

Musk oli Bitcoinkeskuksen uutisissa myös viikko sitten. Tuolloin Teslan perustaja kohahdutti markkinoita vaihtamalla Twitter-bioonsa tekstin #bitcoin ja twiittaamalla mystisen ”In retrospect, it was inevitable.” Oliko tämä sitten viittaus Teslan Bitcoin-ostoihin? Mahdollisesti.

Dogecoin on ollut aina Elon Muskin suosikki. Viime päivinä hän on spämmännyt DOGE-aiheisia twiittejä jopa tavallista enemmän. Tässä yksi esimerkki eiliseltä.

Muskin Doge-vitsit ovat olleet tähän asti hauskoja, mutta monien mielestä hän on mennyt jo liian pitkälle. Dogecoinin kurssi on jatkanut raketointiaan viime päivinä, ja sen markkina-arvo on ylittänyt jo 10 miljardin rajapyykin!

Kyseessä on kuitenkin meemikolikko ilman suurempaa fundamenttia. Moni aloittelija on FOMOnnut mukaan tähän ralliin, jossa kaikki eivät voi todellakaan olla voittajia. Olisiko Muskin aika lopettaa tämä markkinoiden heiluttelu?

Viime päivinä on myös kohuttu siitä, omistaako Elon Musk yhden suurimmista Dogecoin-lompakoista.

Tämä Dogecoin-lompakko sisältää artikkelin kirjoitushetkellä lähes 37 miljardia DOGE-kolikkoa, kun kierrossa on hieman yli 128 miljardia kappaletta. Kuten explorer näyttää, lompakkoon on hankittu valtavia määriä kolikoita myös tänään.

Tuntuu hieman kaukaa haetulta, että Elon Musk omistaisi valtavia määriä dogecoineja ja pumppaisi kolikon kurssia sosiaalisessa mediassa. Maailman rikkaimman miehen ei todellakaan tarvitse vaivautua tällaiseen toimintaan.

Musk on saanut seurakseen myös musiikkialan vaikuttajia.

Yli puolet kaikista Dogecoineista on vain 20 lompakon hallussa. Kannattaa muistaa tämä fakta, jos lähdet spekuloimaan DOGE:n kurssilla.

CME Group toi markkinoille Ethereum futuurit

CME Group on amerikkalainen finanssialan jättiläinen. Kyseessä on myös maailman suurin johdannaisten kauppapaikka. CME Group tuli tutuksi kryptoskenessä ensimmäisen kerran joulukuussa 2017, jolloin yhtiö avasi Bitcoin-futuurien kaupankäynnin.

Tämä tapaus on jäänyt kiistellyksi aiheeksi Bitcoinin historiassa. Kyseinen päivä, joulukuun 18. vuonna 2017, oli nimittäin Bitcoin-rallin kurssihuippu. Moni analyytikko on edelleen sitä mieltä, että futuurien lanseeraus johti Bitcoinin kurssiromahdukseen näennäisesti pienestä volyymista huolimatta.

Todennäköisesti tämä pelko johti sunnuntaina pieneen markkinoiden alamäkeen Ethereum-futuurien yhteydessä. CME Group avasi nimittäin Ethereum-futuurit kaupankäyntiin sunnuntai-iltana.

Analyytikko Ryan Watkins tiivistää hyvin Bitcoinkeskuksen ajatukset tässä twiitissä.

Futuurit ovat isossa kuvassa vain ja ainoastaan positiivinen juttu. Ne tuovat legitimiteettiä Ethereumille sijoituskohteena ja mahdollistavat instituutioille entistä helpomman tavan tuoda Ether osaksi portfoliota.

CME Groupin Bitcoin-futuurit tulivat markkinoille edellisen kuplan huipulla. Jos ne olisi lanseerattu 3-4 viikkoa aiemmin, moni olisi todennäköisesti syyttänyt futuureita markkinoiden kuumentumisesta. Kuten Watkins myös yllä sanoo, shorttajia lienee tällä hetkellä aika harvassa.

Futuurit ovat yksi kohta lisää Ethereumin ”bull casessa”. Fundamentit näyttävät vuodelle 2021 erittäin hyviltä. Löydät aiheesta hyviä videoita Bitcoinkeskuksen Youtube-kanavalta.

Grayscale avasi myös Ethereum trustinsa uusille sijoituksille ja tankkasi viime viikolla yli 100.000 Etheriä.

Grayscalen Ethereum Trustissa on jo yli 5 miljardin dollarin arvosta Etheriä. Tämän lukeman tasainen nousu on myös selkeä viesti institutionaalisen kysynnän kasvusta.

Nigerian Bitcoin-bänni

Regulaatio on kiistatta yksi Bitcoinin potentiaalisista uhkakuvista. Vaikka valtiot tai keskuspankit eivät voisi sulkea Bitcoin-palvelimia tai louhijoita, niillä on kuitenkin kyky vaikuttaa sijoittajiin lainsäädännön sekä pankkien kautta.

Uutisoimme viikko sitten Intiasta, jossa kaavaillaan taas kerran kryptovaluuttojen kieltämistä. Tällä kertaa vastaavia uutisia on saatu Nigeriasta. Moni voi virheellisesti kuvitella Nigerian olevan merkityksetön alue kryptovaluutoissa. Kyseessä on kuitenkin väkiluvultaan maailman 7. suurin maa (noin 200 miljoonaa)! Nigeria on myös yksi Afrikan edelläkävijöistä kryptovaluuttojen osalta.

Nyt maan keskuspankki (CBN) on iskenyt kryptvaluuttapörsseihin ja pankkeihin. Se haluaa estää pankkien talletukset pörsseihin, jolloin maan kansalaiset eivät saisi vaihdettua paikallista valuuttaa bitcoineihin. Esimerkiksi Binance lopetti tämän seurauksena talletukset Nigeriasta.

Tilanne ei ole kuitenkaan niin paha, mitä ensin uutisoitiin.

Coindeskin uutinen kertoo:”

“The news has caused a panic in the crypto space, especially for new crypto investors, but the true essence of crypto is decentralization. [The] majority of crypto trades that occur in Nigeria are peer-to-peer,” Aronu Ugochukwu, chief executive officer of DeFi platform Xend Finance, told CoinDesk via an email.

Nigeriasta saadaan taas yksi esimerkki siitä, miten kryptovaluuttoja on mahdoton bännätä käytännössä. Maan kansalaiset voivat ostaa kryptovaluuttaa toisiltaan tai P2P-pörssien kautta keneltä tahansa maailmassa ilman välikäsiä.

Kieltolait ja bännit johtavat vain kaupankäynnin siirtymiseen toisaalle, mistä on lopulta lähinnä haittaa esimerkiksi veroviranomaisille.

Northcrypto lisäsi välittömät pankkitalletukset

Northcrypto on yksi viidestä yhtiöstä, jotka Finanssivalvonta on rekisteröinyt virtuaalivaluutan tarjoajiksi Suomessa. Kolme näistä on kauppapaikkoja: Coinmotion, Localbitcoins sekä Northcrypto. Kyseessä on etenkin aloittelevien käyttäjien suosikkipaikka.

Northcrypto tuli markkinoille keväällä 2019. Bitcoinkeskus on seurannut siitä lähtien palvelun kehittymistä.

Yhtiö kertoi viime viikolla uutisista, jotka hyödyttävät jokaista suomalaista käyttäjää. Northcrypto toi valikoimiinsa välittömät pankkitalletukset. Tämä ominaisuus oli aiemmin tarjolla jo Coinmotionissa, joten Northcrypto kiri siltä osin kilpailijansa kanssa samalle viivalle.

Välitön talletus tehdään norjalaisen Neonomics-palveluntarjoajan kautta. Saat rahat heti tilillesi ja voit ostaa talletuksella myös kryptovaluuttoja. Kotiutukset Northcrypto-tililtä on turvallisuussyistä lukittuna sen aikaa, kunnes siirto on lopullisesti saapunut palveluntarjoajan tilille.

Välittömät siirrot ovat aluksi tarjolla Danske Bankin. OP:n, POP Bankin, Oma SP:n, Säästöpankin ja S-Pankin asiakkaille. Nordea puuttuu listalta, mutta tulee ilmeisesti valikoimiin pian. Voit myös suorittaa edelleen aivan normaalin SEPA-talletuksen.

Tutustu Northcryptoon tarkemmin Bitcoinkeskuksen oppaasta.

Jack Dorsey: Running bitcoin

Mainitaan lopuksi vielä Jack Dorseyn kannanotto Twitteristä. Kyseessähän on siis pikaviestipalvelun perustaja sekä toimitusjohtaja. Dorsey on ollut aina äänekäs Bitcoinin kannattaja. Mies twiittasi äskettäin seuraavaa: Running #bitcoin

Dorseyn viestin sisältö kuuluu yleissivistykseen Bitcoinista. Kyseessähän on viittaus Hal Finneyn legendaariseen twiittiin yli kymmenen vuoden takaa.

Vuonna 2014 menehtynyt Finney on yksi merkittävimmistä nimistä Bitcoinin historiassa. Hän on henkilö, joka vastaanotti ensimmäisen Bitcoin-transaktion Satoshi Nakamotolta. Finney twiitti vuodelta 2009 on yksi Bitcoinin historian tunnetuimmista.

Itse viestin sisältö tarkoittaa Bitcoin-noden eli palvelimen pyörittämistä. Bitcoin-verkon nodet ovat louhijoiden lisäksi olennainen osa verkon infrastruktuuria. Nodet valvovat transaktioiden oikeellisuutta ja ylläpitävät (full node) myös Bitcoinin lohkoketjua. Ne toimivat vapaaehtoispohjalta, sillä kaikki transaktio- ja lohkopalkkiot menevät louhijoille.

Huomaa myös päivitys Celsius-lainapalvelusta! Nyt tarjolla entistäkin parempaa vuosikorkoa. Löydät palvelun esittelyn myös Bitcoinkeskusken Youtube-kanavalta.

Kuva: Flickr / Tony Webster


Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!

Disclaimer: Kryptovaluutat ovat korkean riskin sijoituskohde. Tutustu huolella riskeihin ja verotukseen ennen sijoittamista. Bitcoinkeskus.comin informaatiota ei pidä tulkita sijoitusneuvoksi. Lue lisää info-sivulta.