Uutiset
08
helmi
uutiset

Sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Bitcoinkeskus voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos vierailet yhteistyökumppaneiden sivuilla linkkiemme kautta. Saat lisätietoja mainoksista info-sivulta.

8.2. Uutiskatsaus: Wormhole, Northcrypto, KPMG, Venäjä, Intia, GoFundMe, Cardano

Vuosi 2022 alkoi satojen miljoonien suuruisella hakkeroinnilla. Northcrypton tarjonta laajeni, Coinmotion toi puolestaan debit-kortin käyttäjilleen. Bitcoinin adoptiosta uutisia Venäjältä ja Intiasta. Bitcoin-sijoittajat riensivät Freedom Convoyn apuun kun GoFundMe sulki heidän rahoituksensa. Cardanon verkko on ollut tukossa viime viikot.

Wormhole-hakkerointi aiheutti yli $300 miljoonan tappiot

Aloitetaan uutiskatsaus viime viikon suurimmasta kohusta, joka on tuskin mennyt ohi keneltäkään alaa seuraavalta. Kyseessä on siis Wormole-protokollan hakkerointi. Mitä oikein tapahtui?

Kyseessä on suosittu token-silta (token bridge) Ethereumin sekä Solanan välillä. Se mahdollistaa Etherin eli ETH-tokenin siirron Solana-alustalle ja käyttämisen mm. vakuutena DeFi-palveluissa. Kun ETH siirretään sillan avulla Solanan puolelle, käyttäjä saa lompakkoonsa sitä vastaavan Wrapped-tokenin eli Wrapped ETH (WETH).

Wormhole-sillan molempia päitä kontrolloi älysopimukset. Ne pitävät huolen siitä, että WETH-tokeneita voidaan luoda vain siinä tapauksessa, että niille on asetettu pantiksi Etheriä sillan toiseen päähän. Hakkeri iski juuri tähän kohtaan.

Alla oleva CTO Larsson -kanavan video selittää tapahtuneen muutamassa minuutissa.

Hakkeri iski Solanan päässä olevaan älysopimukseen. Hän onnistui luomaan 120.000 Wrapped ETH -tokenia. Hän treidasi näistä 40.000 Solana-alustalla ja siirsi 80.000 sillan yli Ethereum-verkkoon Etheriksi (ETH).

Kyseessä oli fiat-rahassa mitattuna noin 320 miljoonan dollarin hakkerointi. Se on yksi koko DeFi-historian suurimmista.

Vaikutukset olisivat teoriassa olleet katastrofaaliset. Jokainen WETH-token olisi muuttunut Solana-alustalla käytännössä arvottomaksi. Tämä olisi koskettanut yksittäisten treidaajien lisäksi etenkin DeFi-palveluita, joissa lainojen vakuudet olisivat yhtäkkiä muuttuneet nollaksi.

Tilanteen pelasti lopulta Wormholen kehitysyhtiön omistava VC-firma Jump Trading – tarkalleen ottaen sen kryptoihin suuntautuva osasto, Jump Crypto. Se talletti Wormholeen kaikki hakkerin varastamat 120.000 Etheriä!

Kyseessä on jo toinen valtavan kokoluokan token-sillan hakkerointi puolen vuoden sisään. Jokainen alaa seuraava muistaa varmasti elokuun lopulla tapahtuneen Poly Network -hakkeroinnin. Tuolloin summa oli dollareissa mitattuna 600 miljoonaa.

Erona näiden tapahtumien välillä on se, että Poly Networkin hakkeri suostui hyvin nopeasti palauttamaan varat. Näin ei ole Wormholen tapauksessa asia – ainakaan toistaiseksi.

Northcrypton tarjonta & Coinmotionin debit-kortti

Northcrypto ja Coinmotion ovat Suomessa toimivia kryptovaluuttojen osto-, myynti- ja säilytyspalveluita. Ne ovat sementoineet asemansa markkinoilla luotettavina sekä helppokäyttöisinä toimijoina. Molemmat myös kehittävät palveluaan jatkuvasti uusien ominaisuuksien sekä tarjonnan osalta.

Aloitetaan Northcryptosta, joka toi viime viikolla palveluunsa kaksi uutta kryptovaluuttaa: Polygon (MATIC) sekä USD Coin (USDC). Näiden lisäysten myötä palvelusta löytyy seitsemän eri kryptovaluuttaa: Ethereum, Bitcoin, Litecoin, Chainlink, Aave sekä uudet tulokkaat.

Northcrypto on samalla uudistanut etusivunsa ilmettä modernimpaan suuntaan. Lähiaikoina on tulossa myös päivityksiä muille palvelun sivuille.

northcrypto

Northcrypto kertoi samassa yhteydessä lisänneensä kaksivaiheisen autentikoinnin. Tämä on myös erinomainen uudistus. Voit ottaa 2FA:n käyttöön klikkaamalla päävalikosta käyttäjäikonia ja valitsemalla Tilin tiedot.

Kerrotaan seuraavaksi uutisia myös Coinmotionin sunnalta. Sähköpostiin tuli nimittäin tänä aamuna viesti, että kauan odotettu debit-kortti on nyt saatavilla kaikille Coinmotionin asiakkaille. Kyseessä on Mastercard prepaid debit-kortti, joka toimii maailmanlaajuisesti lähes 30 miljoonassa ostopaikassa.

Pääset tilaamaan kortin klikkaamalla päävalikosta Palvelut ja valitsemalla Kortit. Seuraa tämän jälkeen ohjeita kortin hankkimiseksi.

coinmotion debit

Krypto debit-korttien suosio on kasvanut viime vuosina rajusti. Suomessa suosituin lienee Crypto.comin Visa, joka toimii samalla idealla kuin Coinmotionin kortti. Voit käyttää sen avulla tililläsi olevia euroja. Bitcoinit (tai muut kryptovaluutat) on siis ensin myytävä euroiksi.

Bitcoinkeskus suosittelee vahvasti kotimaisia palveluita etenkin aloitteleville sijoittajille. Löydät sivuiltamme kattavat käyttöoppaat sekä Northcryptosta että Coinmotionista.

KPGM, Venäjä sekä Intia

Käydään seuraavaksi läpi kryptovaluuttojen adoptioon liittyviä uutisia. Aloitetaan Kanadasta.

KPMG on globaalisti yksi suurimmista yhtiöistä tilintarkastuksiin ja yrityskonsultointiin liittyen. Sillä on pelkästään Suomessa 1500 työntekijää, ja asiakaskuntaan kuuluu noin puolet pörssilistatuista yhtiöistä. KPMG ei ole pörssilistattu yhtiö, ja jokaisen maan edustaja on oma brändinsä.

Tämän viikon uutinen koskee KPMG:n Kanadan yhtiötä. Se ilmoitti eilen sijoittavansa Bitcoiniin ja Ethereumiin.

KPMG ei ilmoittanut sijoituksen tarkkaa summaa. Kyseessä voi olla enemmänkin markkinointitemppu, jonka avulla KPMG saa nimensä esiin ja kryptosijoituksista kiinnostuneiden yhtiöiden tietoisuuteen. Oli summa mikä tahansa, tämä tuo lisää legitimiteettiä kryptovaluutoille sijoituskohteena.

Siirrytään sitten Venäjälle, josta on kuulunut mielenkiintoisia uutisia. Tammikuun lopulla saatiin ensin uutisia, että maan keskuspankki haluaisi bännätä kryptot. Tämän jälkeen finanssiministeri puuttui peliin, ja jopa presidentti Putin lausui maalla olevan kilpailuetu Bitcoin-louhinnassa. Monet bitcoin louhijat on sijoitettu Venäjälle etenkin viime kesän jälkeen, jolloin Kiina bännäsi mainauksen maaperällään.

Nyt näyttää siltä, että Venäjä on siirtymässä selkeästi regulaation suuntaan. Venäläiset omistavat tuoreiden arvioiden mukaan yli 200 miljardin dollarin arvosta kryptovaluuttoja.

Venäjä on yksi maailman suurimmista maista Bitcoin-louhinnassa. Tarjolla on valtavasti halpaa energiaa sekä viileää ilmastoa, mikä on loistava yhdistelmä Bitcoin-louhijoille. Viime viikkoina on spekuloitu yhä enemmän myös sitä, onko Venäjän valtio sijoittanut keskuspankkinsa kautta Bitcoiniin.

Kolmas uutinen liittyy Intiaan, joka on ollut bännäämässä kryptovaluuttoja vähintään kerran vuodessa edeltävät viisi vuotta. Viikko sitten saatiin vihdoin positiivisia uutisia. Intia on tunnustanut kryptovaluutat sijoituskohteena ja määrännyt niistä saatavat tuotot verotettavaksi.

Intian päätöksellä voi olla merkittäviä vaikutuksia koko alaan tulevaisuudessa. Kyseessä on Kiinan ohella planeettamme väkirikkain valtio, jossa kryptovaluuttojen adoptio etenee nopeasti. Intiasta löytyy satoja miljoonia potentiaalisia Bitcoin-sijoittajia.

Intian keskuspankki ilmoitti myös samassa yhteydessä lanseeraavansa oman digivaluutan ensi vuonna. CBDC-kisa alkaa pikkuhiljaa kuumentua globaalilla tasolla.

GoFundMe sulki Freedom Convoyn rahoituksen

Kanadassa mieltään osoittavat rekkakuskit ovat nousseet globaaliksi uutisaiheeksi. Freedom Convoy on inspiroinut myös vastaavia protesteja muihin maihin. Viime viikonloppuna nähtiin Helsingin keskustassa myös Convoy Finland.

Freedom Convoylla ei ole ollut suoraa yhteyttä kryptovaluuttoihin. Tilanne kuitenkin muuttui perjantaina, kun suosittu rahankeräyspalvelu GoFundMe sulki Freedom Convoyn tilin. Se oli kerännyt lahjoittajilta jo 10 miljoonaa Kanadan dollaria eli noin yhdeksän miljoonaa Yhdysvaltain dollaria.

Kun uutinen tapahtuneesta levisi, Bitcoin-entusiastit puuttuivat peliin ja loivat Freedom Convoylle varainkeräyksen Tallycoin-palvelun kautta. Sen tavoitteena on kerätä 2,1 miljardia satoshia eli 21 bitcoinia. Tämä vastaa noin 930.000 dollaria nykykurssilla.

Tavoite on kova, mutta siitä on jo nyt kasassa puolet. Lahjoittajia on mukana tuhansia. Viikonloppuna heidän joukkoonsa liittyi myös Kraken-pörssin perustaja Jesse Powell. Hän lahjoitti sata miljoonaa satoshia eli yhden bitcoinin.

Oli Freedom Convoyn tavoitteista yhtä mieltä tai ei, niin tapaus on herättänyt monet länsimaalaiset pohtimaan Bitcoinin arvoa uudella tavalla. Usein käytetty ja kulunut sanontahan on se, että Bitcoinilla ei ole mitään arvoa modernissa demokratiassa elävälle henkilölle. Sensuurivapaa maksujärjestelmä alkaa yhtäkkiä näyttää arvonsa myös länsimaissa.

Osa lukijoista saattaa myös muistaa tapauksen Wikileaks, joka liittyy oleellisesti Bitcoinin historiaan. PayPal katkaisi Wikileaksin rahoituksen joulukuussa 2010, ja Bitcoin nostettiin PC Magazine -lehden toimesta esiin ratkaisuna ongelmaan. Samalla Bitcoin sai globaalia huomiota, mikä oli yksi triggeri Satoshi Nakamoton poistumiselle julkisuudesta.

Cardanon verkko kovassa käytössä

Uutisoimme viime viikolla Solanan ongelmista verkon kapasiteetin suhteen. Tällä kertaa otsikoissa on ollut Cardano, jonka lohkoketjun kuormitus on lähes sadassa prosentissa tällä hetkellä. Voit katsoa ajantasaista statistiikkaa täältä.

Taustalla on Cardano-ekosysteemin kasvu etenkin vuoden 2022 alussa. Cardano-alustalle saatiin älysopimukset vasta syksyllä 2021, mutta Dappien rakennus on edennyt toistaiseksi hitaasti. Yksi syy tähän on Cardano-lohkoketjun toistaiseksi rajallinen kapasiteetti.

Cardano kykenee vain noin 150.000 transaktioon per päivä, mikä on vähemmän kuin Bitcoinin vastaava. On kuitenkin huomioitavaa, että Cardanon transaktio voi sisältää useita maksuja. Kun katsotaan tilannetta payments-tasolla, ollaan noin 450.000 siirrossa per päivä.

Transaktiomäärät ovat kovassa kasvussa myös pidemmällä tähtäimellä.

Iso syy Cardanon ruuhkaan on tammikuussa lanseerattu SundaeSwap. Kyseessä on ensimmäinen toimiva DEX eli hajautettu pörssi Cardano-alustalla. Kerroimme aiheesta jo tammikuun uutiskatsauksessa. SundaeSwapin transaktioissa on ollut ongelmia jo parin viikon ajan.

Cardanon skaalausongelmat ratkaistaan vuoden 2022 lopulla julkaistavassa Hydra-päivityksessä. Nimi Hydra tulee kreikkalaisesta mytologiasta ja tarkoittaa vesikäärmettä, jolla on yhdeksän päätä. Päivityksen myötä jokainen Cardanon steikkauspooli voi luoda oman Hydran ”pään”, mikä pystyy käsittelemään jopa 1000 transaktiota per sekunti. Näin Cardano voisi skaalautua teoriassa jopa 1–2 miljoonaan transaktioon per sekunti.

Cardanon kovasta käytöstä kertoo myös uusi ennätys lompakoiden määrässä: Cardano-lohkoketjussa on nyt kolme miljoonaa uniikkia ADA-lompakkoa. Määrä on kasvanut puolella miljoonalla vain parissa kuukaudessa.


Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!