Uutiset
08
marras
crypto-news-14

Sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Bitcoinkeskus voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos vierailet yhteistyökumppaneiden sivuilla linkkiemme kautta. Saat lisätietoja mainoksista info-sivulta.

8.11. Uutiskatsaus: FTX, LBRY, Coinbase, KRP, Fed

Somessa kuohuu, kun markkinoiden jättiläiset sotivat keskenään! Hajautettu videopalvelu LBRY hävisi tärkeän oikeustaistelun SEC:lle. Coinbasen Q3-luvut eivät ole kaunista katseltavaa. KRP on yhä paremmin kryptoja käyttävien rikollisten jäljillä. Fed-pomo Jerome Powell murskasi sijoittajien toiveet korkojen laskusta.

FTX vs. Binance sota ravisuttaa markkinoita

Tämän päivän suurin puheenaihe on ehdottomasti FTX:n ja Binancen välinen sotatila. Tarkemmin sanottuna käynnissä on yhtiöiden perustajien eli Sam Bankman-Friedin (FTX) ja Changpeng Zhaon (Binance) välinen sapelinkalistelu.

Moni ei välttämättä tiedä, että Binance oli yksi FTX:n suurimmista tukijoista ja sijoittajista sen perustamistavaiheessa. Kun FTX alkoi uhata Binancea kasvamalla liian nopeasti, välit viilenivät, ja FTX osti Binancen ulos viime vuonna. Tästä kaupasta Binance sai stablecoineja sekä ison kasan FTT-tokeneita. FTT on FTX-pörssin oma token.

FTT nousi puheenaiheeksi viime viikolla Coindeskin uutisen jälkeen. Siinä kerrottiin, että Alameda Researchin taseesta on hälyttävän suuri osa FTT-tokeneita. Alameda Research on Sam Bankman-Friedin perustama treidausfirma. Se toimii mm. markkinatakaajana, ja yhtiöllä on luonnollisesti tiiviit suhteet FTX-pörssiin.

Tästä käynnistyi huhumylly, jonka mukaan Alameda Research olisi suurissa vaikeuksissa FTT:n romahtaessa. Tämä voisi johtaa myös ongelmiin FTX-pörssissä. Alamedan FTT-omistukset ovat useita miljardeja, joten yhtiö ei voisi käytännössä mitenkään dumpata niitä markkinoille likviditeetin puuttuessa.

Binancen perustaja Changpeng Zhao haistoi mahdollisuuden antaa isku FTX:lle. Hän twiittasi sunnuntaina, että Binance aikoo dumpata yli 500 miljoonan dollarin arvosta FTT-tokeneita markkinoille. Eikä tässä vielä kaikki. CZ kertoi päätöksen olevan riskinhallintaoperaatio ja mainitsi tarkoituksella Terra Lunan.

Binance-pomon ilmoituksella oli odotettu vaikutus. Eilen (maanantaina) moni tunnettu influensseri alkoi kehottaa FTX:n asiakkaita kotiuttamaan varansa pörssistä. Myös Coinmotionin perustaja Henry Brade liittyi joukkoon. Tämä on johtanut ”bank runiin” FTX:stä.

Miksi CZ on tehnyt tällaisen hyökkäyksen? Vastaus kysymykseen on yllä olevassa twiitissä. CZ uskoo, että Sam Bankman-Fried heittää kapuloita Binancen rattaisiin käyttämällä regulaatiota aseena. SBF oli mm. Joe Bidenin presidenttikampanjan toiseksi suurin tukija. Hän on myös lapioinut rahaa Washingtonissa monien eri poliitikkojen suuntaan.

Käynnissä on siis todellinen Game of Thrones kryptoskenen huipulla. Vastakkain ovat kaksi sektorin vaikutusvaltaisinta henkilöä ja pörssiä. Valitettavasti sodan kärsijöinä ovat tällä hetkellä kaikki sijoittajat. Sapelinkalistelu on hermostuttanut markkinaa ja saanut kurssit laskuun.

Kryptovaluutoista eniten ovat kärsineet FTT ja Solana. FTT-token on romahtanut kirjoitushetkellä noin 20 prosenttia eilisillan tasosta. Koko markkina seuraa tällä hetkellä sitä, pystyvätkö FTX & Alameda tukemaan FTT-tokenin kurssia. Sen romahdus voisi aiheuttaa likvidointeja Alamedan lainoille, joissa FTT-tokenia on vakuutena.

Solanan arvellaan romahtaneen siksi, että FTX ja/tai Alameda ovat myyneet SOL-tokeneita rahoittaakseen FTT:n tukiostoja. FTX on yksi Solanan suurimmista tukijoista.

Tilanne kehittyy jatkuvasti, eikä tälle sodalle ole vielä näkyvissä selkeää päätöstä. Bitcoinkeskus haluaa kuitenkin alleviivata, että toistaiseksi huhut Alamedan ja FTX:n likviditeettiongelmista ovat vain huhuja. FTX on käsitellyt kaikki kotiutukset, eikä markkinoilla ole nähty uutisia Alamedaan liittyen. Tämä on tilanne artikkelin kirjoitushetkellä.

Moni on panikoinut ja tyhjentänyt FTX-tilinsä, koska vastaavia esimerkkejä on nähty vuonna 2022 niin monta. Esimerkiksi lainapalvelu Celsius kaatui, koska sillä ei ollut likvidejä varoja maksaa ulos kaikkia kotiutuksia. Jos pörssi joutuu pistämään ovet kiinni edes hetkeksi, asiakkaiden luottamus on mennyttä.

Mikä tahansa palvelu voi joutua ongelmiin yhtäaikaisten kotiutusten vuoksi, vaikka sillä olisi riittävästä varallisuutta. Jos omaisuutta on lukittuna liikaa epälikvideihin sijoituksiin, varojen vapautus voi kestää liian kauan ja aiheuttaa maksukyvyttömyyttä.

Bitcoinkeskus seuraa tilannetta jatkuvasti Twitterissä. Raportoimme lisää aiheesta ensi viikon uutiskatsauksessa.

Päivitys artikkeliin klo 19:00.

FTX vs. Binance -sota on virallisesti ohi! Se päättyi Binancen tyrmäysvoittoon kahdessa päivässä. Tänään syntynyt bank run ajoi FTX:n likviditeettikriisiin, josta yhtiö ei enää selvinnyt. SBF joutui pyytämään Binancen apuun pelastamaan tilanteen. Lopputuloksena Binance ostaa FTX:n. Raportoimme tästä tarkemmin ensi viikon uutiskatsauksessa.

Tsekkaa Sam Bankman-Friedin twiitti sekä Changpeng Zhaon twiitti aiheesta.

LBRY hävisi oikeustaistelun SEC:lle

Eilen saatiin huonoja uutisia Yhdysvalloista. Hajautettu videopalvelu LBRY hävisi oikeustaistelun SEC:tä eli Yhdysvaltain Yhdysvaltain arvopaperi- ja pörssikomissiota vastaan. Päätöksellä voi olla kauaskantoisia vaikutuksia koko kryptsektoriin ja etenkin kaikkien tuntemaan XRP vs. SEC taisteluun.

LBRY on suurelle yleisölle varsin tuntematon protokolla. Se tarjoaa lohkoketjuun pohjautuvan eli hajautetun version Youtubesta. LBRY-protokollan sisältöä voi katsoa odysee.com-käyttöliittymän kautta tai ladata erillisen Windows-ohjelmiston.

LBRY:n ideana on luoda sensuurinkestävä ratkaisu sisällöntuottajille. Youtube voi sulkea kenen tahansa tilin, mutta Web3 tarjoaa erilaisen vaihtoehdon. LBRY:n (ja muiden vastaavien palveluiden) ongelma on verkostovaikutuksen puuttuminen. Videoiden katsojat (ja mainostulot) eivät siirry Youtubesta pois, joten sisällöntuottajia ei ole helppo houkutella.

Eilen julkistettu uutinen liittyy oikeustaisteluun, jota on käyty maaliskuusta 2021 lähtien. SEC haastoi tuolloin LBRY:n lakitupaan, koska LBRY:n luoma LBC-token oli sen mielestä arvopaperi. Valitettavasti koko kryptoskenen kannalta SEC voitti.

Miksi tapauksella voi olla myös laajempia vaikutuksia?

SEC:n pomo Gary Gensler on antanut tähän asti selvän signaalin, että ICO:ssa syntyneet tokenit ovat arvopapereita. LBC-token ei kuitenkaan luotu ICO:n kautta, joten eilinen päätös avaa SEC:lle mahdollisuuden jahdata periaatteessa mitä tahansa kryptovaluuttaa.

Miksi SEC on ylipäätään kryptovaluuttojen kimpussa? Siksi, koska Yhdysvalloissa treidattavat osakkeet ym. sijoitusinstrumentit ovat arvopapereita ja arvopaperilakien alaisia. Niitä voivat tarjota vain pörssit, jotka täyttävät tietyt säännöt.

Kryptovaluuttoja ei ole määritelty tähän asti arvopapereiksi, joten kryptopörssitkin toimivat täysin eri säännöillä. Jos joku kryptovaluutta saa arvopaperin statuksen, se käytännössä bännätään Yhdysvalloissa eli maailman suurimmassa markkinassa.

LBRY on vedonnut muiden tavoin siihen, että SEC ei itse ole julkaissut selkeitä pelisääntöjä alalle. SEC jahtaa projekteja vuosien takaisista toimista, vaikka tuolloin (eikä vieläkään) ole edes olemassa selkeitä toimintaohjeita, miten kryptovaluutta luodaan laillisesti Yhdysvaltoihin. Tämäkään argumentti ei kuitenkaan auttanut oikeussalissa.

Aika näyttää, millaisia vaikutuksia LBRY vs. SEC -tapauksella on koko sektoriin. Hyvä juttu se ei missään nimessä ole. LBRY:n LBC-token putosi eilen noin 35 prosenttia uutisten jälkeen. Sen kurssi on nyt peräti 99,5 % ATH-lukeman alapuolella.

Coinbase julkaisi Q3-tuloksen

Yhdysvaltalainen Coinbase on toistaiseksi ainoa kryptovaluuttapörssi, joka on listattuna Yhdysvalloissa myös ”perinteisen pörssin” puolella. Coinbase on ollut Nasdaqin listoilla keväästä 2021 lähtien. Koska kyseessä on julkinen pörssiyhtiö, sen on julkaistava myös tuloskatsaus kvartaaleittain.

Coinbasen Q3-2022 lukemat uutisoitiin viime viikolla, joten käydään niitä läpi seuraavaksi. Voit tsekata Bitcoinkeskusken Q2-uutisen tästä ja Q1-uutisen tästä. Aloitetaan ensin tärkeimmistä yhtiön toimintaa kuvaavista luvuista.

coinbase-q3-1

Coinbasen tulopuoli on jatkanut rajua laskua. Net revenue putosi kymmeniä prosentteja Q2:sta, joka oli jo todella heikko. Vuoden takaiseen verrattuna rahaa on tullut sisään yli puolet vähemmän. Yhtiö teki myös rajut tappiot. Ainoa positiivinen asia on se, että tappioiden määrä saatiin sentään puolitettua viime kvartaalista.

Coinbase on joutunut monien teknologiayhtiöiden tavoin rajulle kulukuurille vuonna 2022.

Ei ole yllättävää, että Coinbase syyttää heikkoa tulosta haastavasta makrotalouden tilasta, inflaatiosta ja kryptomarkkinan romahduksesta. Nämä tekijät ovat suuria aiheuttaneet tulonmenetyksiä jokaiselle alan yritykselle. Uutisoimme viime viikolla esim. Bitcoin-louhintafarmien konkursseista.

Yhtiön taloudellinen tilanne on tappioista huolimatta vakaa, sillä kassassa on yhä reilut viisi miljardia dollaria. Heikot kvartaalitulokset eivät siis heikennä Coinbasen turvallisuutta millään tavoin käyttäjien näkökulmasta.

Tarkastellaan sitten treidausvolyymia.

coinbase-q3-2

Piensijoittajien (retail) treidausvolyymi on romahtanut lähes 50 prosenttia edellisestä kvartaalista. Pörsseissä on siis todella hiljaista juuri nyt – ei vain Coinbasessa. Myös instituutioiden volyymi on pudonnut yli 20 prosenttia.

Karhumarkkinassa treidaus keskittyy enemmän suurimpiin ja ”turvallisimpiin” kryptovaluuttoihin. Bitcoinin ja Ethereumin osuus treidausvolyymista on ollut kasvussa koko vuoden 2022 ajan. Mielenkiintoista on se, että Ethereumin treidausvolyymi ohitti Q3:lla ensimmäistä kertaa Bitcoinin!

Coinbasen osakekurssi on seurannut vahvasti koko kryptomarkkinan kehitystä. Tickerillä COIN treidaava Coinbase on tällä hetkellä yli 80 prosenttia miinuksella ATH-luvuista.

KRP yhä paremmin verkkorikollisten jäljillä

MTV julkaisi viime viikolla artikkelin, joka kertoo KRP:n olevan yhä paremmin kryptovaluuttoja käyttävien verkkorikollisten jäljillä. Poliisissa on koulutettu osaavia tutkijoita, minkä lisäksi jokaisella laitoksella on jo kyvyt selvittää kryptoihin liittyviä rikoksia.

”Isoja harppauksia on tehty aika lyhyessä ajassa, kun on ollut pakko. Virtuaalivaluutat ovat niin vahvasti tulleet rikollisuuden repertuaariin.”, kertoo KRP:n rahanpesun selvittelykeskuksen päällikkö Jaakko Christensen.

Koska jokainen kryptoilla tehty transaktio tallentuu lohkoketjuun, rikolliset jättävät aina jälkiä. Vaikka nykyisin on käytössä myös ns. mixer-palveluita, poliisilla on aseet jäljittää siirtoja näistä huolimatta.

Suomessa myös palveluntarjoajat raportoivat aktiivisesti epäilyttäviä siirtoja. Jaakko Christensenin mukaan vuonna 2022 on saatu jo 200.000 ilmoitusta. Viime vuonna niitä tuli peräti 3,6 miljoonaa. Palveluntarjoajilla on ollut vuodesta 2019 velvoite ilmoittaa siirroista rahanpesulain pohjalta.

Poliisin työ on tuonut myös tulosta. KRP:n rahanpesun selvittelykeskus on tukenut tänä vuonna tutkintoja, joissa on takavarikoitu kryptoja rikoshyötynä 300.000 euron arvosta. Viime vuonna lukema oli peräti 990.000 euroa.

Pirkanmaan käräjäoikeudessa käsitellään myös parhaillaan petosjuttua, jossa kaksi suomalaista menetti 250 bitcoinia eli tämän päivän kurssilla noin viisi miljoonaa euroa. Myös surullisen kuuluisassa Vastaamo-tapauksessa bitcoinilla maksettujen lunnaiden selvittämisellä on ollut iso rooli.

Jerome Powell ei tarjonnut helpotusta sijoittajille

Viime viikon suurin puheenaihe oli ehdottomasti FOMC:n kokous. Kyseessä on kuukausittain järjestettävä tilaisuus, jossa Yhdysvaltain keskuspankin eli Fedin johtajat kokoontuvat. Miitingin jälkeen Fedin pääjohtaja Jerome Powell pitää pressitilaisuuden ja vastaa toimittajien kysymyksiin. Voit katsota Powellin pressitilaisuuden Youtubesta.

Kuten olemme koko vuoden 2022 ajan kirjoittaneet, Fedin koronnostot ja rahapolitiikan kiristystoimet ovat romahduttaneet osake- ja kryptomarkkinat. Viime kuukausina on mietitty sitä, milloin tälle kehitykselle saadaan stoppi? Sijoittajat odottivat viikko sitten kuumeisesti uutisia paremmasta. Joko Fed alkaa olla lähellä korkojen lakipistettä?

Fed nosti ohjauskorkoaan 0,75 %-yksikköä kuten oli odotettua ja tarjosi sijoittajille varsin myönteisin lehdistötiedotteen. Tämä sai kurssit ensin vihertämään. Bileet kuitenkin loppuivat tylysti, kun Jerome Powell astui mikrofonien eteen. Powell lyttäsi kaikki sijoittajien toiveet koronlaskuista lähitulevaisuudessa.

Kaiken lisäksi Fed-pomo antoi lausunnon, jonka mukaan edes liian kireä politiikka ei pelota Yhdysvaltain keskuspankkia!  Powellin mukaan on parempi kiristää liikaa (ja romahduttaa kurssit) kuin liian vähän. Fed ei halua tehdä sitä virhettä, että inflaatio jäisi kytemään ja leimahtaisi liekkeihin uudelleen.

Powell aikoo siis jyrätä inflaation alas – maksoi mitä maksoi. Pelissä on koko Fedin uskottavuus viime vuosien virheiden jälkeen. Yhteenvetona voidaan todeta seuraavaa:

  • Fed aikoo jatkaa ohjauskoron nostoa nykyisestä tasosta.
  • Korot tulevat nousemaan korkeammalle kuin aiemmin on Fedin sisällä uskottu.
  • Fed kiristää ennemmin liikaa kuin liian vähän.

Tämä tarkoittaa sitä, että joudumme todennäköisesti odottamaan positiivisempaa markkinaa pitkälle vuoden 2023 kevääseen. Powellin toimia voi hillitä vain poliittinen paine, ongelmat rahoitusmarkkinoilla, työttömyyden raju nousu tai vastaava. Muussa tapauksessa Fed jatkaa markkinoiden jyräämistä tulevina kuukausina.


Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!

Bitcoinkeskus

Bitcoinkeskus-käyttäjän artikkelit ovat sivuston taustalla olevan tiimin tuottamia. Bitcoinkeskuksen parissa työskentelee useita kryptovaluutoista kiinnostuneita henkilöitä. Mukana on myös vierailevia kirjoittajia, jotka eivät halua esiintyä omalla nimellään. Bitcoinkeskuksen pääanalyytikko on Antti Hyppänen.