Uutiset
08
marras
uutiset

Sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Bitcoinkeskus voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos vierailet yhteistyökumppaneiden sivuilla linkkiemme kautta. Saat lisätietoja mainoksista info-sivulta.

8.11. Markkinakatsaus: FTX vs. Binance -sota sai kurssit laskuun

FTX:n ja Binancen välinen sota on hermostuttanut sijoittajia ja saanut kurssit laskuun. Bitcoinin kurssi putosi pienen tauon jälkeen alle 20.000 dollariin. Fed-pomo Jerome Powell tylytti sijoittajia Fedin pressitilaisuudessa. Polygon on ollut isosti esillä ja nostanut kurssiaan kymmeniä prosentteja. Dogecoinin nousuralli on sen sijaan hyytynyt pahemman kerran.

Bitcoinin kurssi putosi alle 20.000 dollarin

Bitcoinin kurssi on artikkelin kirjoitushetkellä noin 19.600 dollaria. Lukema oli viikko sitten lähes tuhat dollaria korkeammalla. Lasku on peräisin lähes kokonaan tiistain kurssikehityksestä. Bitcoinin kurssi on nimittäin pudonnut tänään 4,5 prosenttia.

Alla olevassa grafiikassa näkyy Bitcoinin kurssikehitys päiväkohtaisilla kynttilöillä noin puolen vuoden ajalta.

btc-0811

Bitcoinin kurssi on laahannut edeltävät kuukaudet noin 18.500–19.500 dollarin välimaastossa. Trendiin saatiin vihdoin muutos kaksi viikkoa sitten. Bitcoin kohosi reilusti yli 20.000 dollarin ja pysyi kakkosella alkavissa kurssilukemissa aina tähän päivään saakka.

Lasku käynnistyi jo sunnuntaina, jolloin Bitcoinin hinta oli noin 21.300 dollarin tasolla. Viime yönä pudottiin myös läpi 20.000 dollarista. Todennäköisesti markkina hermoilee FTX vs. Binance -sodan vuoksi. Käsittelimme aihetta yksityiskohtaisesti tämän viikon uutiskatsauksessa. Kyseessä on lyhyesti sanottuna kovien panosten valtapeliä suoraan kryptomaailman huipulta.

Binancen perustaja Changpeng Zhao on ilmoittanut yhtiönsä myyvänsä yli 500 miljoonan dollarin arvosta FTT-tokeneita (kts. alla oleva twiitti). Kyseessä on FTX-pörssin luoma token.

Tämä on saanut monet epäilemään, että FTX-pomo Sam Bankman-Friedin treidausfirma Alameda Researchista tulee uusi 3AC. Kyseinen hedgerahasto kaatui kesäkuussa ja aiheutti valtavat tappiot monille alan yrityksille.

Alamedan taseessa on valtavasti FTT-tokeneita, joita on todennäköisesti myös erilaisten lainojen vakuutena. Binance voisi myydä FTT-tokeninsa FTX-pörssille helposti OTC-diilinä, jolloin se ei vaikuttaisi markkinoihin. Tätä Changpeng Zhao ei kuitenkaan halua tehdä.

Moni sijoittaja on kotiuttanut rahansa varmuuden vuoksi pois FTX-pörssistä. FTT-tokenin sekä Solanan (myös FTX:n tukema) kurssit ovat pudonneet rajusti. Sijoittajien hermoilu on todennäköisesti saanut myös muuta markkinaa laskuun.

Yhdysvaltain keskuspankki piti viime viikolla odotetun kokouksensa. Tästäkin löytyy lisää tarinaa uutiskatsauksesta. Fed ilmoitti odotetusti uudesta ohjauskoron nostosta, mutta pääjohtaja Jerome Powellin pressitilaisuus säikäytti sijoittajat.

Powell oli todella tyly ja suorasanainen sen suhteen, että sijoittajien on turha unelmoida korkojen laskusta tai edes nostojen pysäyttämisestä lähiaikoina. Powell jopa totesi, ettei Fediä edes pelota liika kiristys eli suomennettuna markkinoiden romahduttaminen. Voit katsoa koko pressitilaisuuden alla olevalta videolta.

Fedin uskottavuus on nyt pelissä. Se on tehnyt valtavia virheitä viime vuosina, joten uuteen ei ole varaa inflaation suhteen. Tämän vuoksi Powell kertoi, että Fed kiristää ennemmin liikaa kuin liian vähän.

Valitettavasti Powellin sanoma tarkoittaa sitä, että nykyinen markkinatilanne jatkuu todennäköisesti pidempään kuin sijoittajat haluaisivat uskoa. Fedin voi pysäyttää nyt lähinnä poliittinen paine tai yllättävän nopeasti heikkenevä työllisyystilanne Yhdysvalloissa.

Päivitys artikkeliin klo 19:00.

FTX vs. Binance -sota on virallisesti ohi! Se päättyi Binancen tyrmäysvoittoon kahdessa päivässä. Tänään syntynyt bank run ajoi FTX:n likviditeettikriisiin, josta yhtiö ei enää selvinnyt. SBF joutui pyytämään Binancen apuun pelastamaan tilanteen. Lopputuloksena Binance ostaa FTX:n. Raportoimme tästä tarkemmin ensi viikon uutiskatsauksessa.

Tsekkaa Sam Bankman-Friedin twiitti sekä Changpeng Zhaon twiitti aiheesta.

Polygon on viikon raketti

Tarkastellaan seuraavaksi altcoin-markkinaa. Bitcoinin markkinaosuus on pysynyt lähes muuttumattomana viikon takaisesta, noin 40,5 prosentissa. Edeltävän seitsemän päivän aikana vain harvat ja valitut kryptovaluutat ovat liikkuneet merkittävästi Bitcoiniin verrattuna. Tsekkaa reaaliaikaiset kurssit tästä linkistä: kryptovaluutta kurssit.

alts-0811

Top 15 -listan ainoa merkittävä nousija on Polygonin MATIC-token. Sen kurssi on noussut seitsemän päivän aikana peräti 35 prosenttia Bitcoiniin verrattuna.

Syy Polygonin nousuun löytyy uutisista. Meta ilmoitti viikko sitten, että Instagramiin tuleva NFT-ominaisuus toteutetaan Polygon-alustalla. Influensserit voivat jatkossa mintata ja myydä Polygon-alustalla olevia NFT-tokeneita suoraan Instagramin kautta.

Top 15 -listan suurimmat laskijat ovat Solana ja Dogecoin. Solana on laskenut, koska sijoittajat pelkäävät FTX:n ja/tai Alamedan dumppaavan SOL-tokeneita tukeakseen FTT:n kurssia. Tästä ei ole vielä näyttöä, mutta pelkkä ajatus toteutuksesta on saanut Solanan kurssin laskuun. FTX on yksi Solanan vahvoista tukijoista.

Dogecoin taustalla on reilu viikko sitten nähty raju kurssinousu Elon Muskin Twitter-diilin yhteydessä. Nyt DOGE:n kurssi tekee kolikolle niin tyypillisen liikkeen toiseen suuntaan. Twitterin suunnalta saatiin myös uutisia, että aiemmin ilmoitettu oman kryptolompakon kehitystyö on toistaiseksi jäissä.

Top 100 -listan korkein nousija on OKX-pörssin OKB-token. Sen kurssi on kohonnut 37 % Bitcoiniin verrattuna. Edellä mainittu MATIC on top 100 -listan toiseksi parhaiten pärjännyt kolikko. Kolmantena listalla on Arweave, joka saanut myös buustia Metaan liityvistä uutisista.

Meta aikoo hyödyntää hajautettua tiedostonhallintaa tarjoavaa Arweavea Instagramin NFT-kokoelmien tallennukseen. AR-tokenin kurssi on siis liikkunut hieman samasta syystä kuin MATIC. Todennäköisesti molempien kohdalla on kyse lyhytaikaisesta pumpista.

DeFi-markkinan suunnassa ei muutoksia

DeFi-markkina on sille tyypillistä sivuttaisliikettä myös edeltävät seitsemän päivää. Koko sektorin likviditeettiä kuvaava TVL-lukema on defillama-sivuston mukaan 52,3 miljardia dollaria. TVL on pyörinyt 50 ja 55 miljardin dollarin välimaastossa jo kesäkuusta lähtien.

DeFi-protokollien sekä älysopimusalustojen rankinglistoilla ei näy myöskään dramaattisia muutoksia. Aiemmin artikkelissa mainittu Polygon on nostanut sekin TVL-lukemaansa vain 5,1 prosenttia. Tämä on tosin enemmän kuin millään muulla top 10 -lohkoketjulla edeltävän viikon ajalta.

Polygon on päässyt uutisiin myös DeFi-markkinassa. Globaali pankkijätti JP Morgan suoritti viime viikolla ensimmäistä kertaa transaktion julkisessa lohkoketjussa.

JP Morgan käytti operaatiossa modifioitua versiota Aave-protokollasta Polygon-alustalla. Kyseessä on tärkeä etappi DeFi-sektorissa, vaikka operaatio ei suoraan toisikaan kurssinostetta Aaveen tai Polygonin tokeneille.

Sijoittajien kannattaa pitää myös silmällä Algorandia. Uutisoimme syyskuun lopulla, että FIFA on lanseerannut MM-kisoista kertovan NFT-kokoelman Algorand-alustalle. Futiksen MM-skabat alkavat parin viikon päästä, joten tämä voi tuoda nostetta ALGO-tokenille.

Mainitaan myös lopuksi uutinen kotimaasta. Suomen paras DeFi-uutispalvelu Defi Suomi on täyttänyt vuoden! Marraskuussa 2021 avattu palvelu tarjoaa loistavien artikkeleiden lisäksi uutiskirjeen, Telegram-yhteisön ja paljon muuta. Bitcoinkeskus suosittelee tutustumaan!

Jos haluat hankkia pääsyn maksullisiin artikkeleihin, tee ostos tästä linkistä. Tarjolla on peräti 80 % alennus ensimmäisen kuukauden maksusta.


Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!