Takana on verinen viikonloppu, jonka aikana Bitcoinin kurssi romahti alle 10.000 dollarin. DeFi-kupla puhkesi ja suuret altcoinitkin tippuivat kymmeniä prosentteja. DeFi-buumi on nostanut DEX- ja stablecoin-volyymit hurjalle tasolle. Pornhub hyväksyi Bitcoinin maksuvälineeksi. Chainlink osti teknologiaa ja joutui DDoS-iskun kohteeksi.
Markkinakatsaus: Bitcoin
Bitcoinin kurssi on artikkelin kirjoitushetkellä noin 9900 dollaria. Edellisen uutiskatsauksen aikaan lukema oli 11600 dollaria. Laskua on siis takana melkoisesti.
Alla olevassa kuvassa on neljän tunnin (4h) tolpat Bitcoinin kurssista parin kuukauden ajalta.
Kuten näkyy, Bitcoinin kurssi käväisi hieman yli 12.000 dollarin viime viikon tiistaina. Markkina kuitenkin hylkäsi tämän nousun rajusti, kuten on hylännyt 12.000 dollarin ylityksen kolme kertaa aiemminkin edeltäneen 5 viikon aikana.
Bitcoinin kurssi rikkoi 12.000 dollarin 2.8. 10.8. 17.8. ja 1.9., mutta lopputulos oli jokaisella kerralla sama.
Pahempaa oli kuitenkin luvassa: Bitcoin romahti torstain ja perjantain aikana noin 1500 dollaria ja käväisi jopa alle 10.000 dollarissa. Artikkelin kirjoitushetkellä lukema on niin ikään pari kymppiä alle tämän tason. Kurssi on liikkunut viikonlopun ja maanantain pääasiassa 10.000 ja 10.500 dollarin välimaastossa.
Tällä hetkellä suurin mielenkiinto on siinä, täytetäänkö ns. CME gap, joka on 9500 dollarin tienoilla. Moni shorttaaja uskoo tähän, mutta toistaiseksi 9.900-10.000 dollarin lattia on pitänyt.
Monien mielestä Bitcoinin kurssiromahduksen taustalla on verinen päivä Yhdysvaltain osakemarkkinoilla. Teknologiaindeksi NASDAQ sukelsi noin 1000 pistettä keskiviikon huipuista perjantaiaamun pohjaan.
Kryptovaluuttojen ja osakemarkkina korrelaatiosta on puhuttu paljon. Jälleen kerran molemmat romahtivat samaan aikaan, joten liikettä tapahtuu kiistatta käsi kädessä.
Suurimmat romahdukset nähtiin DeFi-sektorilla, joka on ollut viime viikkoina suorastaan liekeissä. Moni kuuma kolikko romahti jopa 50 % viikonlopun aikana. Useat suuretkin altit, kuten Chainlink tai Polkadot, päätyivät tasolle, joka on 50 % niiden ATH-luvuista tältä syksyltä.
Tällaisina hetkinä, Bitcoin-sijoittajan on aina syytä pitää iso kuva mielessä. Edelliseen bull-markkinaan (2016-2017) mahtui myös useita 20-30 % suuruisia romahduksia. Ne ovat täysin luonnollisia Bitcoinin kurssikehityksessä ja toimivat vastavoimana valtaville nousuille.
Aloittelijan kannattaa pitää tämä grafiikka mielessä.
#Bitcoin 200 week moving average at $6600 and increasing ~$200 per month. BTC 200WMA never goes down. BTC monthly close has never been below 200WMA. Note BTC $1000 struggle in March 2017. pic.twitter.com/a3VlXoY3z2
— PlanB (@100trillionUSD) September 7, 2020
Kuvassa näkyy Bitcoinin 200 viikon keskiarvo, joka on nyt noin 6600 dollarissa. Bitcoinin kurssi ei ole koskaan ollut kuukauden viimeisenä päivänä tämän rajan alapuolella. Ja tuo 200 viikon keskiarvo kasvaa tällä hetkellä noin luokka 200 taalaa kuukaudessa.
Vuoden 2020 loppuun mennessä tuo ”lattia” on jo lähes 7500 dollarissa.
Yhdysvaltain osakemarkkina on tänään maanantaina kiinni. Artikkelin kirjoitushetkellä ei ole vielä tietoa siitä, jatkuuko osakkeiden raju alamäki vai ei.
Moni asiantuntija on yhtä mieltä siitä, että Yhdysvaltain keskuspankki Fed ei varmasti salli suurempaa romahdusta markkinoille pari kuukautta ennen vaaleja. Suurempi romahdus ennen marraskuun vaaleja olisi kyllä yllätys.
Markkinakatsaus: altcoinit
Bitcoinin markkinaosuus on tällä hetkellä 57,9 %. Edellisen katsauksen aikaan oltiin lukemassa 58 %, joten muutosta ei ole tapahtunut lainkaan. Tämä on hieman yllättävää, kun huomioidaan viikonlopun raju lasku altcoin-markkinoilla.
Selitys löytyy oikeastaan kuluneen 24 tunnin tapahtumista. Bitconin domination oli parhaimmillaan selvästi yli 58 prosentin, mutta useat suuret altcoinit ovat toipuneet sunnuntain ja maanantain aikana kymmeniä prosentteja pahimmasta kuopastaan.
Tällainen heilunta on varsin tyypillistä, eli Bitcoinin volatiliteetti on selkeästi altcoineja pienempää. Alla olevassa kuvassa on tuttuun tapaan näkymä Coinpaprika-sivustolta ja suurimpien altcoinien pärjääminen suhteessa Bitcoiniin.
Kuten näkyy, lähes kaikki suurimmat altit ottivat viikonloppuna kovaa osumaa Bitcoiniin nähden. Ainoa erotus ovat Binance Coin ja Tron, joiden DeFi-aiheiset julkistukset saivat aikaan lyhytkestoista nostetta. Todennäköisesti tämä ero häviää muutamassa päivässä.
Kuluneelta viikolta ei voi oikein nostaa esiin merkittäviä pärjääjiä tämän kaksikon lisäksi.
Markkinakatsaus: DeFi
DeFi-sektorissa on nähty todella rumaa jälkeä viime päivinä. DeFi-kupla puhkesi ainakin jollain tasolla. Monet viime aikojen kuumista kolikoista ovat 40-50 % pakkasella ATH-luvuistaan juuri nyt.
DeFi-skenestä kannattaa nostaa esiin UMA, joka on ilmestynyt kryptovaluuttojen top 30 -listalle lähes tyhjästä. Se on tällä hetkellä markkina-arvoltaan jopa suurempi kuin Aave, eli kyseessä on DeFi-sektorin ykkösnimi.
Alla oleva Coin Bureaun video selvittää, mistä UMA:ssa on kyse.
Suurin kohu liittyy ehdottomasti SUSHI-tokeniin, joka on Sushi Swap -protokollan natiivikolikko. Kyseessä on käytännössä klooni tai forkki suositusta Uniswap DEXistä. Sushi Swapin pääarkkitehti ”Chef Nomi” joutui hurjan Twitter-myrskyn kohteeksi, kun hän möi osan kehitystyöhön varatuista SUSHI-tokeneista Etheriksi.
The fact that I sold some $SUSHI devshare does not make Sushi more scam or less scam. The fact is on the code.
I'm not sure why everyone thinks I am a scammer now. I did not steal anyone's money. Devshare has been stated very clearly since the original blog post.
— Chef Nomi #SushiSwap (@NomiChef) September 6, 2020
Kyseessä ei ollut mikään pieni summa vaan 13 miljoonan dollarin arvoinen potti. Chef Nomia syytettiin exit scammista, ja mies sai jopa tappouhkauksia. Tapahtuneen jälkeen Chef Nomi ilmeisesti siirsi ohjat toiselle henkilölle.
Ei tässä vielä kaikki. Twitterissä on liikkunut sitkeitä huhuja koko viikon siitä, että Chef Nomi olisi itse asiassa Band-protokollan (eli Chainlinkin ykköskilpailijan) yksi perustajista sekä nykyinen CTO.
At this stage there seems to be just too many coincidences:
– Domain/IP coincidence
– Website metadata & header similarities
– Hearthstone connection
– Fast Binance listing + deleted CZ tweets
– BAND CTO liking sushi tweets
– Why move to new hosting/IP if nothing to hide???— Harry Papacharissiou (@pappas9999) September 7, 2020
Aiheesta löytyy paljon tarinaa sosiaalisesta mediasta siitä kiinnostuneille. Toistaiseksi Band Protocol ja Sorawit Suriyakarn ovat kieltäneet tämän yhteyden. Niin tai näin, sekä SUSHI että BAND token kärsivät rajuja pudotuksia viime viikolla.
DeFi-maailmassa sattuu ja tapahtuu jatkuvasti!
Kazakstan houkuttelee louhintafarmeja
Kryptovaluuttojen louhinta on nykyisin miljoonabisnestä. Eikä nyt puhuta edes yksittäisistä miljoonista, vaan kymmenien tai jopa satojen miljoonien kokoisista sijoituksista.
Bitcoin-louhintaa dominoivat valtavat louhintafarmit, joita rakennetaan globaalisesti suotuisiin ympäristöihin. Käytännössä farmit keskittyvät alueille, joilla on tarjolla mahdollisimman halpaa sähköä. Kazakstan ilmoittautui myös mukaan tähän peliin toden teolla:
This is what all countries will be doing in the years ahead. Congrats for getting ahead of the upcoming government level #Bitcoin FOMO Kazakhstan https://t.co/LPdrOn7frC
— Simon Dixon (Beware Impersonators) (@SimonDixonTwitt) September 6, 2020
Uutisen otsikointi oli tosin huono, sillä moni kuvitteli ensin Kazakstanin valtion tekevän yli 700 miljoonan dollarin sijoituksen Bitcoin-louhintaan. Näin ei sentään vielä ole asia.
Maa on äskettäin selkeyttänyt lainsäädäntöään ja verotusta kryptovaluuttoihin. Tämän tarkoituksena on houkutella louhintafarmeja Kazakstaniin. Tarjolla on sähköä noin 0,04 $ kWh hintaan, mikä on globaalisti todella halpaa.
Kazakstan on noussut pikkuhiljaa merkittäväksi peluriksi myös globaalissa mittakaavassa. Noin 6 % Bitcoinin louhintatehosta on Kazakstanissa. Tämä on maailman neljänneksi suurin lukema Kiinan, Yhdysvaltojen ja Venäjän jälkeen.
Louhintateho on kasvanut peräti 334 prosenttia edeltävän 12 kuukauden aikana. Maassa operoi jo nyt 13 suurta louhintafarmia – neljä uutta on tuloillaan. Pian kyseessä on jo miljardin dollarin bisnes.
DEX-volyymit nousivat yli 11 miljardin dollarin
DEX on lyhenne sanoista DEcentralized eXchange eli hajautettu pörssi. DEXit ovat olennainen osa käynnissä olevaa DeFi-buumia. Moni suurimmista DeFi-protokollista on nimenomaan DEX. Lainapalvelut muodostavat toisen selkeän sektorin.
DeFi-markkinaa mitataan perinteisesti TVL eli Total Value Locked -lukeman mukaan. Se kertoo, kuinka paljon arvoa eri protokolliin on lukittuna dollareissa. Tämäkin lukema kasvoi elokuun aikana 4 miljardista noin 9 miljardiin dollariin – kasvua oli siis 150 %.
Uutisoimme viime viikolla Uniswapin historiallisesta rajapyykistä. Suosittu DEX ylitti volyymissa ensimmäistä kertaa Coinbase Pro:n.
🤯 Wow, @UniswapProtocol 24hr trading volume is higher than @coinbase for the first time ever
🦄 Uniswap: $426M
🏦 Coinbase: $348MHard to express with how crazy this is. pic.twitter.com/48o0xRkiUo
— hayden.eth 🦄 (@haydenzadams) August 30, 2020
Äskettäin saatiin päivitys hajautettujen pörssien volyymista elokuussa. Summa oli huikea: yli 11,6 miljardoa dollaria. Nousutahti on käsittämätöntä, kun sitä verrataan alkukesän lukemiin. Elokuun volyymi on lähes 10x kesäkuun 1,6 miljardin dollarin lukemasta! Kasvua tuli myös heinäkuusta lähes 200 prosenttia.
Hajautetut pörssit ovat nousseet suureen suosioon, koska DeFi-buumi on tuonut markkinoille uusia tokeneita niin nopeasti. Perinteiset pörssit eivät ehdi tutkimaan projektin taustoja ja lisäämään kolikoita edes teknisesti riittävän nopeasti. Kuka tahansa voi sen sijaan lisätä oman tokeninsa hajautettuun pörssiin treidattavaksi. Tämän jälkeen likviditeettipoolit ja automaattiset markkinamekanismit pitävät huolen hinnoittelusta.
Esimerkiksi Binancen sai viime viikolla kuraa niskaansa SUSHI-tokenin listaamisesta, josta mainittiin jo artikkelissa aiemmin. Binancen perustaja CZ perusteli päätöstä listata token kovalla kilpailutilanteella.
Todennäköisesti perinteiset pörssit ovat jatkossa varovaisempi ja listaavat vain pidempään markkinoilla olleita DeFi-tokeneita. Näin ollen DEXien suosio pysyy korkealla myös tulevaisuudessa. Käyttäjät ovat vielä toistaiseksi pääasiassa ns. valaita ja ammattisijoittajia.
Stablecoin markkina kasvaa rajusti
Vuoden 2020 aikana nähty DeFi-buumi on vaikuttanut edellä kuvattujen DEX-pörssien lisäksi myös stablecoin-markkinaan.
Koko stablecoin-markkina on laajentunut myös eri vaihtoehtojen kautta todella paljon viime vuosina. Vielä kaksi vuotta sitten markkinoita dominoi käytännössä 100 prosentin osuudella USDT eli Tether. Vuoden 2018 lopulla saatiin pikkuhiljaa uusia ja säädeltyjä toimijoita.
Tether on yhä monta kertaa suurempi kuin kaikki kilpailijat yhteensä. Suurin kilpailija USDC on markkina-arvoltaan 1,7 miljardia – se on sama summa kuin Tetherin markkina-arvo tammikuussa 2018.
Alla oleva kuva on Coinmetrics-sivustolta.
Kuten näkyy, stablecoin-markkina on kasvanut räjähdysmäisesti edeltävän 12 kuukauden aikana. Vaaleanpunainen alue on Ethereum-verkossa olevat USDT-tokenit – tämä siivu kakusta on noussut kaikista eniten. Se kertoo nimenomaan DeFi-buumin kasvusta. Vihreä on USDT Omni-verkossa ja ylin siivu on USDT Tron-verkossa. Vaalean sininen siivu on USDC.
Stablecoinit ovat tärkeä osa DeFi-buumia, sillä ne toimivat dollarin vastineena lohkoketjussa. Stablecoineja käytetään etenkin lainapalveluissa, kun käyttäjä haluaa poistaa riskin valuutan kurssivaihtelusta.
Stablecoin-markkina on tällä hetkellä lähes 8,5 miljardin dollarin suuruinen. Tasan vuosi sitten lukema oli hieman alle 5 miljardia. Kasvua on siis valtavasti, ja se on lähes täysin nimenomaan Ethereum-verkossa olevista stablecoineista.
Pornhub hyväksyy Bitcoinin ja Litecoinin
Pornhub on yksi maailman tunnetuista aikuisviihdesivustoista. Viime viikolla se pääsi otsikoihin myös kryptovaluuttojen maailmassa, sillä Pornhub alkaa hyväksyä nyt sekä Bitcoin- että Litecoin-maksuja asiakkailtaan Premium-palveluista.
Pornhub adds bitcoin and litecoin to its payment options https://t.co/uiHHw1u3BU
— The Block (@TheBlock__) September 2, 2020
Kyseinen sivusto ei ole ensimmäistä kertaa otsikoissa kryptovaluuttoihin liittyen. Pitkän linjan seuraajat voivat vielä muistaa kohun keväältä 2018. Tuolloin privaattikrypto Verge julisti yhteistyönsä Pornhubin kanssa.
Ennen Bitcoinia ja Litecoinia sivusto on myös hyväksynyt Tetherin (USDT) sekä Tronin (TRX) maksuvälineeksi. Alun perin kryptot lisättiin vaihtoehdoksi, koska PayPal blokkasi maksut sivustolle.
The Block -sivuston mukaan kryptovaluuttojen suosio maksuvälineenä ei ole tällä aikuisviihdesaitilla noussut parin viime vuoden aikana. Se kertoo yleisellä tasolla siitä, että kryptovaluuttoja ei nähdä vieläkään maksuvälineenä.
Moni kryptosijoittaja haluaa (ja ihan hyvästä syystä) luopua ensin fiat-valuutastaan ja jättää esim. Bitcoinit tilille sijoituskohteeksi. Kannattaa siis olla realisti näissä adoptioon liittyvissä uutisissa. Vaikka Pornhub-sivustolla on 130 miljoonaa päivittäistä kävijää, Bitcoinin kysyntään sillä tuskin on vaikutusta.
Chainlink-hyökkäys ja Cornell University
Lopuksi pari mielenkiintoista uutista Chainlinkiin liittyen, joka on yksi seuratuimmista kryptovaluutoista juuri nyt. Eikä vähiten siksi, että uutisia tästä projektista riittää uutisia ja tapahtumia lähes jokaiselle päivälle.
Ensin uutinen reilun viikon takaa.
.@Chainlink has just acquired Cornell University's privacy based oracle DECO@AriJuels, former chief scientist of RSA and co-creator of DECO, is joining Chainlink Labs to head research
New #Chainlink $LINK whitepaper v2 is in the works as wellhttps://t.co/IE3AW5swqD
— ChainLinkGod.eth (@ChainLinkGod) August 29, 2020
DECO on mielenkiintoinen kaappaus ja liittyy digitaaliseen identiteettiin. Lainaus Coindeskin uutisesta:
“DECO can be used as a foundation for a few crypto wish list items, such as permissionless credit or decentralized identification. For example, he said DECO can prove a person is over 18 by pulling data from a DMV while hiding the individual’s birth date.”
Kyseessä oli jo toinen Chainlink Labs -yhtiön merkittävä hankinta. Samalla DECO:n kehittäjä Ari Juels siirtyy Chainlink Labsin palvelukseen. Avainsana on ”zero-knowledge proofs” -niminen teknologia, jonka Zcash nosti aikoinaan suosioon.
Samalla Juels sekä Chainlinkin perustaja Sergei Nazarov ovat alkaneet valmistella projektin white paperin 2. versiota.
Viime lauantaina nähtiin myös spam-isku, kuten alla oleva twiitti kertoo.
1/ This past Saturday night after SmartCon, someone attempted to spam a select few Chainlink nodes, aiming to disrupt the network through unnecessary on-chain computations
This spam attempt was unsuccessful and all Chainlink oracle networks continued to update with fresh data
— ChainLinkGod.eth (@ChainLinkGod) September 4, 2020
Kyseessä ei ollut suoranainen hakkerointi vaan enemmän DDoS-typpinen isku, jolla pakotettiin Chainlink-nodet maksamaan valtavan määrän ylimääristä Etheriä. Vahingot olivat ilmeisesti parin sadan tuhannen dollarin luokkaa.
Yllä olevasta twiittiketjusta:
”The cryptoeconomic security backing the Chainlink network ensured node operators spent resources to stay live as the incentive to maintain reliable oracle services in the long run is greater than going offline and taking a reputation hit.”
Tapahtuneen jälkeen on jo koodattu patch, joka estää vastaavat iskut jatkossa. Kyseessä oli tärkeä stressitesti, josta Chainlink selvisi puhtain paperein. Kaikki nodet pysyivät onlinessa ja toimittivat oikeaa dataa älysopimuksille. Chainlinkin kurssi ei reagoinut tilanteeseen liikaa.
Jos Chainlinkiin liittyvät tapahtumat kiinnostavat, niin yllä oleva käyttäjä @ ChainLinkGod on hyvä seurattava Twitterissä.
Image credit: Sergei Tokmakov, Esq. from Pixabay
Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!