7.7. Uutiskatsaus: Binance, louhinta, million token, EIP-1559, DeFi

bitcoin ja kryptovaluutat

Markkinajohtaja Binance on regulaattoreiden puristuksessa. Nyt myös SEPA-siirrot ovat pois pelistä. Bitcoinin louhinnan vaikeusaste putosi enemmän kuin kertaakaan historiassa. Onko Million Token pump & dump scammi? EIP-1559 päivityksen aikataulu varmistuu. Aave ja Compound houkuttelevat institutionaalisia sijoittajia.

Rekisteröidy Binancelle

Binancen SEPA-siirrot pois käytöstä

Markkinoiden johtava pörssi Binance on tällä hetkellä regulaattoreiden puristuksessa. Uutisoimme Binancen tilanteesta myös viime viikon uutiskatsauksessa. Tuolloin yhtiö oli saanut varoituksen Iso-Britannian FCA:lta. Tosin, tällä ei ollut Binancen mukaan käytännön merkitystä.

Käynnissä on laajempi regulaattoreiden ajojahti Binancea kohtaan. Viime viikkoina on saatu uutisia useista eri maista, mm. Thaimaan ja Japanin viranomaiset ovat myös pörssin kimpussa.

Tällä viikolla yksi Iso-Britannian suurimmista pankeista, Barclays, blokkasi puolestaan luottokorttisiirrot Binancelle. Pankki lähetti seuraavan viestin asiakkailleen.

Eikä tässä vielä kaikki. Binance ilmoitti eilen, että SEPA-siirrot poistuvat käytöstä vain yhden päivän varoitusajalla. Yhtiö on kommentoinut tapausta vain lyhyesti:

“Due to events beyond our control, we are temporarily suspending EUR deposits via SEPA bank transfers from 8am UTC on July 7, 2021. You are still able to deposit EUR and/or buy cryptocurrencies via credit or debit cards on Binance.”

Onko kyseessä vain lyhyt ja väliaikainen ongelma? Aika näyttää.

Binancen edustajat ovat toistaiseksi olleet vaitonaisia viime viikkojen uutisista. Myöskään yhtiön perustaja Changpeng Zhao ei ole ottanut kantaa esim. SEPA-ongelmiin. CZ tosin kommentoi Binancen tilannetta yleisellä tasolla tuoreessa blogipostauksessa.

Blogin taustalla on Binancen 4-vuotissyntymäpäivä, eli pörssi avasi ovensa kesällä 2017. CZ kertoo blogissa mm. Binancen yhteistyöstä regulaattoreiden suuntaan. “In 2021 so far, we have completed assisting 5600 investigation requests already, which is 100% more than those in 2020.”

Binance on myös kasvattanut compliance teamin kokoa yli 500 prosentilla kuluneen vuoden aikana. ”We are committed to being compliant with appropriate local rules wherever we operate.”, CZ kirjoittaa.

Yhtiö ilmoitti myös tänään rekrytoineensa uuden Director of Compliance -pomon, Jonathan Farnellin, eTorosta.

Toistaiseksi mikään ei viittaa siihen, etteikö Binance olisi turvallinen pörssi treidaukseen. Binance on joutunut (muiden pörssien tavoin) keskustelemaan aina regulaattoreiden kanssa. Tilanne tuskin muuttuu tulevaisuudessa.

Bitcoinin louhinnan vaikeustasossa historiallinen pudotus

Bitcoin-verkossa nähtiin viikonloppuna historiallinen tapahtuma. Louhinnan vaikeustasoa kuvaava network difficulty (mining difficulty) romahti enemmän kuin koskaan Bitcoinin historiassa. Mistä on oikein kyse?

Satoshi Nakamoto löi aikoinaan lukkoon Bitcoinin rahapolitiikan. Sen mukaan, bitcoineja syntyy 10 minuutin välein, ja kolikoiden maksimimäärä on 21 miljoonaa kappaletta. Tästä pidetään kiinni kahden parametrin avulla: puoliintuminen (halving) sekä louhinnan vaikeus (mining difficulty).

Edellinen halving tapahtui reilu vuosi sitten. Se tarkoittaa uusien lohkojen yhteydessä maksettavien lohkopalkkioiden puoliintumista. Eli suomennettuna, bitcoineja syntyy ajan myötä verkkoon koko ajan vähemmän. Lopulta nolla kappaletta – noin vuodesta 2140 alkaen. Tällä hetkellä määrä on 6,25 BTC per lohko.

Vaikeustaso pitää taas huolen siitä, että uusia lohkoja syntyy aina 10 minuutin välein.

Vaikeustasoa säädetään 2016 lohkon eli noin kahden viikon välein. Lauantain romahdus johtui viime viikkoina uutisoidusta Kiinan louhintabännistä. Moni louhintafarmi on ajettu alas, eli verkon hashrate (louhintateho) on pudonnut kymmeniä prosentteja. Tämän vuoksi vaikeustasoa on korjattava alas.

Jos vaikeustasoa ei säädettäisi, lohkoja louhittaisiin pitkän ajan kuluessa aina vain nopeammin. Louhintalaitteet kehittyvät jatkuvasti tehokkaammiksi, minkä lisäksi niitä valmistetaan lisää joka päivä. Louhinnan vaikeus nousee samaa tahtia kuin verkon louhintateho, jolloin uusia lohkoja ei synny yhtään aiempaa nopeammin.

Vaikeustasoa säädetään myös aika ajoin alaspäin, mutta suurin osa säädöistä on toiseen suuntaan. Viikonlopun korjausliike oli kaikin puolin historiallinen.

Bitcoinin verkko toimii tästä valtavasta muutoksesta huolimatta täysin normaalisti. Lohkojen louhinta oli viime viikkoina hieman tavallista hitaampaa, mutta lauantain muutoksen jälkeen tilanne on korjaantunut. Samalla myös louhijoiden kannattavuus on erittäin korkealla tasolla.

Million Token ja Baby Shiba -kolikot

Tuorein kryptoskenen kohu liittyy TechLead-nimiseen tubettajaan, jolla on peräti 1,1 miljoonaa seuraajaa. TechLead toi markkinoille viime viikolla Million Token -nimisen kryptovaluutan. Nyt miestä syytetään pump & dump scammista ja rug pullista sijoittajia kohtaan.

Twitter-nimimerkki DCF GOD on tehnyt topicin aiheesta.

DCF GODin mukaan, Uniswapista oli poistettu valtava määrä likviditeettiä samaan osoitteeseen, joka oli lanseerannut tokenin. TechLead kutsui tätä viestiketjua suoraan FUDiksi. Tokenin perustaja on kommentoinut tilannetta tuoreella videollaan.

Million Tokenin lisäksi myös koirakolikot kiinnostavat edelleen sijoittajia. Tällä hetkellä markkinoille on lanseerattu jo kolmas sukupolvi! Dodgeoin on se aito ja alkuperäinen meemikolikko. Keväällä 2021 markkinoille luotiin uusia koirakolikoita, kuten Shiba Inu, Kishu Inu jne.

Nyt näille on luotu myös Baby-versiot, eli Baby Doge, Baby Shiba ja niin edelleen. Trendille ei näytä tulevan loppua. Kaikkia näitä markkinoidaan mainoslauseilla ”cute community coin”, ja tokenomics sisältää erilaisia prosenttikikkailuja.

Bitcoinkeskus suosittelee pysymään kaukana tällaisista sijoituskohteista. Näillä kolikoilla rikastuvat lähinnä projektin perustajat sekä marginaalinen ryhmä onnekkaita, jotka ostivat tokenin aivan alkumetreillä ja ymmärsivät kotiuttaa voittonsa.

Ethereumin EIP-1559 päivityksen aikataulu

Ethereumin EIP-1559 -päivitys on ollut yksi alkuvuoden suurimpia puheenaiheita. Se on hävinnyt hieman otsikoista viime kuukausina, kun kryptomarkkina on hiljentynyt ylipäätään. Nyt keskustelu Ethereumin ympärillä on jälleen kiihtymässä.

Aihe on noussut esiin, koska EIP-1559 päivityksen sisältävä London hard fork lähestyy. Yksi Ethereum-yhteisön tunnetuimmista hahmoista, Anthony Sassano, vihjaa päivitykselle aikataulua 4. elokuuta. Lopullinen päivämäärä vahvistetaan tämän viikon perjantaina.

EIP-1559 on kiistatta yksi suurimpia ja kohutuimpia päivityksiä Ethereum-lohkoketjuun. Se muuttaa merkittävällä tavalla gas feen rakennetta ja määrää. Gas eli gasoline on virtuaalista bensaa, jota tarvitaan Ethereum-verkon siirtoihin ja älysopimusten kanssa kommunikointiin.

Gas-maksut ovat kohonneet viimeisen vuoden aikana taivaisiin johtuen DeFi-sektorin räjähdysmäisestä kasvusta. Ongelma on sama kuin Bitcoinin verkossa. Louhijat poimivat transaktioista ensin ne, joiden lähettäjä on maksanut suurimman siirtomaksun.

Kun puhutaan sijoittamisesta ja DeFi-sovelluksista, on välillä erittäin tärkeää saada oma transaktio läpi asap. Nykyinen järjestelmä kannustaa sijoittajia maksamaan varmuuden vuoksi ylisuuria bensamaksuja.

EIP-1559 tuo ratkaisuja tähän ongelmaan. Sen lisäksi ns. base fee -maksu tullaan tuhoamaan kokonaan, mikä voi tehdä Etheristä jopa deflatorisen valuutan. Ethereum-yhteisö onkin alkanut kutsua omaa tokeniaan ”ultra sound money”.

EIP-1559 aktivoidaan siis London hard fork -päivityksessä noin kuukauden päästä. Se voi hyvinkin nostaa Etherin kurssia heinäkuun lopulla. Tsekkaa tästä yksityiskohtainen opas EIP-1559 päivityksestä.

Aave ja Compound houkuttelevat instituutioita

Olemme kirjoittaneet DeFi-sektorin räjähdysmäisestä kasvusta vuoden 2020 ja 2021 ajan. DeFi-sovellusten huikea kasvu on saanut myös Ethereum-verkon tukkoon ja siirtomaksut pilviin, kuten edellisessä kappaleessa kuvattiin.

Vuonna 2021 on nähty kaksi selkeää trendiä DeFi-maailmassa:

  1. Suosittuja DeFi-sovelluksia löytyy myös muilta alustoilta kuin Ethereumista
  2. Layer 2 -ratkaisujen tulo markkinoille (mm. Polygon)

Kolmas trendi voi olla nyt alkamassa.

DeFi on ollut toistaiseksi varakkaiden sijoittajien (= valaat) sekä valikoitujen sijoitusyhtiöiden pelikenttä. Nyt Aave ja Compound ovat ottaneet selkeitä askeleita perinteisen sijoitusmaailman suuntaan. Ne haluavat madaltaa sijoitusyhtiöiden kynnystä tulla mukaan.

Compoundin lanseeraama Compound Treasury kilpailee ennen kaikkea valtion velkakirjojen ym. turvallisten sijoituskohteiden kanssa, joille on perinteisesti saanut useiden prosenttien vuosikorkoa. Nykyisten nollakorkojen maailmassa, tämä ei ole enää mahdollista. Compound tarjoaa turvallisen ja kiinteän 4 % vuosikoron USD-talletuksille.

Aave Pro -palvelun lanseerataan myös heinäkuun aikana. Tässä twiitissä on hyvä tiivistelmä sen sisällöstä. Pro-palvelu sisältää mm. KYC-prosessin ja rajatun määrän tokeneita sijoituskohteeksi. Se on suunnattu Compound Treasuryn tapaan institutionaalisille sijoittajille.

Photo by Roger Brown from Pexels

Alec Baldwin eToro


Disclaimer: Bitcoinkeskus ei anna sijoitusvinkkejä eikä suosittele ostamaan mitään tiettyä kryptovaluuttaa. Kryptovaluutat sisältävät suuren riskin sijoituksen menettämisestä. Vuoden 2018 aikana suurin osa tunnetuista kryptovaluutoista on pudonnut yli 90% kurssihuipustaan. Lue lisää info-sivulta.