Uutiset
07
kesä
krypto uutiset

Sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Bitcoinkeskus voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos vierailet yhteistyökumppaneiden sivuilla linkkiemme kautta. Saat lisätietoja mainoksista info-sivulta.

7.6. Uutiskatsaus: Optimism, Tulli, Solana, Bored Apes, Stepn, Binance

Optimism-tokenin airdrop ei onnistunut suunnitelmien mukaan. Suomen Tullin bitcoinit on vihdoin myyty! Solanan verkossa jälleen käyttökatkos. Bored Apes ja Stepn hyökkäysten kotheena. Reuters ja Bloomberg julkaisivat kohu-uutisia Binancesta.

Optimism-tokenin airdrop

ICO:t olivat merkittävä ajuri kryptovaluuttojen buumissa viisi vuotta sitten. Käytännössä jokainen uusi projekti lanseerasi tokeninsa juuri ICO:n avulla. Tämä buumi on sittemmin kuollut, koska Yhdysvaltain regulaattorit ovat hyökänneet ICO-projektien kimppuun.

Moni uusi token on lanseerattu viime vuosina airdropin kautta. Tavoitteena on usein palkita ns. early adopters -joukko eli sellaiset henkilöt, jotka ovat käyttäneet protokollaa ensimetreistä lähtien. Yksi kevään 2022 suurista airdropeista on ollut Apecoin. Tokeneita jaettiin Bored Apes NFT-kokoelman omistajille.

Viime viikolla nähtiin suuren kokoluokan airdrop, kun Ethereumin skaalausratkaisu Optimism lanseerasi oman OP-tokeninsa. Optimism on ns. Layer 2 -ratkaisu, jonka tarkoitus on vähentää liikennettä Ethereum-alustalla. Se käyttää Optimistic Rollups -teknologiaa.

OP-tokenin lanseeraus oli varsin kaoottinen tapahtuma. Näin tiimi kommentoi asiaa Twitter-ketjussa.

Airdropin lanseeraus ei mennyt putkeen, koska jotkut käyttäjät onnistuivat nappaamaan airdropin kommunikoimalla suoraan tietyn älysopimuksen kanssa ennen kuin virallinen käyttöliittymä oli julkaistu.

Tämän lisäksi Optimism-verkko meni pahasti tukkoon virallisen lanseerauksen yhteydessä. Lähes 250.000 osoitetta oli oikeutettu OP-tokenin airdropiin, mikä on samaa luokkaa kuin kuuluisassa Uniswap-airdropissa pari vuotta sitten.

Kuten tavallista, tokenin kurssi romahti nopeasti kymmeniä prosentteja sen pörssilistauksen jälkeen. Moni airdropin saanut möi kolikkonsa välittömästi ja nappasi ilmaiset rahat taskuunsa. OP treidasi pörssistä riippuen noin 2-4 dollarin maastossa lanseerauspäivänä (31.5.). Nyt kurssi on tasaantunut $1,2 tienoille.

OP-token sai heti tukea markkinoiden suurimmista pörsseistä. Se on tyypiltään hallintotoken.

Tullin bitcoinit on vihdoin myyty

Suomen Tulli on varmasti maan suurimpia sekä kuuluisimpia Bitcoin-holdaajia. Sen hallussa on ollut lähes 2000 bitcoinia jo vuosien ajan. Tulli on yrittänyt myydä näitä bittirahoja ainakin vuodesta 2018 lähtien, mutta byrokratian rattaat eivät ole syystä tai toisesta edenneet.

Vuosi 2022 on tuonut asiaan muutoksen. Uutisoimme kuukausi sitten historiallisesta päätöksestä laittaa Tullin bitcoinit myyntiin ja lahjoittaa tuotot Ukrainan tukemiseksi. Lakipykälistä johtuen, Ukrainalle ei voitu lähettää suoraan bitcoineja.

Moni saattoi vielä tässä kohtaa epäillä realisoinnin ajankohtaa. Viime viikolla saatiin kuitenkin vahvistus: Tullin bitcoineja on todella myyty! Voi olla, että artikkelin kirjoitushetkellä kaikki bitcoinit on jo realisoitu. Käytännön myyntiprosessista vastaavat kotimaiset Coinmotion sekä Tesseract.

Kuten Hesarin juttu kertoo, Tullilla on hallussaan vielä enemmänkin bitcoineja. Tällä hetkellä 1889:sta bitcoinista on lainmukainen tuomio valtiolle menettämisestä.

Tullin bitcoinien myynti on triggeröinyt kitkerää kommentointia somessa alan harrastajien keskuudessa. Vaikka tuki Ukrainalle nähdään yleisesti positiivisena asiana, kritisoidaan bitcoinien käyttöä tähän tarkoitukseen. Kritiikissä on myös validi pointti.

Suomen valtio ottaa miljarditolkulla lisää velkaa joka vuosi. Bitcoin-myyntituotot ovat lähes merkityksetön osa tästä potista. Monien mielestä Ukrainaa olisi voitu tukea olemassa olevilla euroilla ja siirtää bitcoinit valtion taseeseen. Ajan myötä niiden arvo voisi olla jo kansantaloudellisesti merkittävä.

Vaikuttaa kuitenkin siltä, että prosessissa on ollut alusta asti vain yksi vaihtoehto: bittirahojen myyminen. Bitcoinit olisi laitettu lihoiksi ennemmin tai myöhemmin. Toivottavasti lakipykälät muuttuisivat tulevaisuudessa siten, että Suomen valtio voisi holdata bitcoineja ja vaurastuttaa kansalaisiaan sitä kautta.

Solanalla jälleen teknisiä ongelmia

Solana on yksi Ethereumin suurimmista haastajista. Sen SOL-token oli vuoden 2021 kuumimpia kolikoita ja raketoi yli 100x noin $260 kurssihuippuun marraskuun alussa. Solana on etenkin institutionaalisten sijoittajien suosiossa, ja projektiin on kaadettu satoja miljoonia VC-firmojen rahaa.

Edeltävä vuosi on ollut kuitenkin vaikeaa aikaa. Solana on kärsinyt teknisistä ongelmista enemmän kuin sen kilpailijat yhteensä. Sen lohkoketju on ollut myös poissa käytöstä useaan otteeseen. Näin tapahtui jälleen viime viikolla.

Solana kärsi ongelmista jo aiemmin, kun sen lohkoketjun sisäinen kello alkoi jäädä jälkeen reaalimaailman ajasta. Tämä johtui lohkojen prosessoinnin venymisestä yli sallitun ajan. Kellon viivästyminen ei vielä aiheuttanut suurempia ongelmia.

Viime viikolla tuli kuitenkin lisää lunta tupaan.

Solanasta löytyi uusi bugi, mikä aiheutti neljän tunnin mittaisen alasajon koko verkolle. Bugi liittyy offline-transaktioihin. Eilen saatiin ilmoitus, että Solana on poistanut käytöstä kyseisen ominaisuuden.

Viime viikon uutinen aiheutti noin 10 prosentin pudotuksen SOL-tokeniin yhdessä päivässä. Markkina putosi myös kokonaisuutena kyseisenä päivänä, joten vaikutus ei ollut lopulta suuri. Solanan kurssi on pudonnut nyt 85 prosenttia marraskuun ATH-lukemista. Suurin osa sijoittajista jaksaa silti uskoa projektin tulevaisuuteen.

Bored Apes ja Stepn verkkorikollisten kohteena

Kryptomaailman hakkeroinnit ovat siirtyneet viime vuosina pörsseistä aivan uusiin kohteisiin. Bitcoinkeskus on raportoinut jo lukuisista DeFi-protokollien hakkeroinneista, joiden kokoluokka on ollut jopa satoja miljoonia dollareita.

Vuoden 2021 NFT-buumi on nostanut suosioon myös uuden tyyppisen toimintamallin. Verkkorikolliset ovat hakkeroineet NFT-projektien sometilejä. Tämän jälkeen on postattu ilmoitus esim. airdropista tai vastaavista palkinnoista, jossa käyttäjää pyydetään yhdistämään NFT-lompakkonsa rikollisten älysopimukseen.

Supersuosittu Bored Ape Yacht Club (BAYC) joutui äskettäin vastaavan iskun kohteeksi, kun projektin Instagram-tili hakkeroitiin. Tuolloin menetykset olivat pari miljoonaa dollaria. Viime viikolla Bored Apes -yhteisö kärsi jälleen, kun sen Discord-kanava onnistuttiin hakkeroimaan.

Tällä kertaa BAYC-sijoittajat menettivät noin 200 ETH eli $350.000 arvosta NFT-tokeneita. Taloudelliset tappiot jäivät siis pieniksi, mutta Bored Apesin jatkuvat hakkeroinnit eivät ole sen profiilille hyvä asia.

Myös toinen suosittu NFT-maailman projekti joutui iskujen kohteeksi. Kyseessä oli Stepn, joka on Solana-alustalla pyörivä Move-To-Earn -peli. Sen GMT-token oli maaliskuussa kryptojen top 100 -listan kovimpia nousijoita usealla viikolla. GMT:n kurssi on sittemmin romahtanut hieman yli 76 prosenttia.

Stepn joutui useiden DDOS-iskujen kohteeksi. DDOS tulee sanoista Distributed Denial-Of-Service. Kyseessä on verkkospämmi, jonka tarkoituksena on lamauttaa palvelun toiminta. Tämä oli jo kolmas projektiin tehty DDOS-hyökkäys kolmen kuukauden aikana.

Stepn kärsi myös kaksi viikkoa sitten iskun, kun projekti ilmoitti blokkaavansa pelaamisen Kiinassa. Uutinen aiheutti yli 25 prosentin pudotuksen GMT-tokenin kurssiin.

Binance kohujen keskellä

Maailman johtava kryptovaluuttapörssi Binance on joutunut alkuviikolla kahden uutiskohun keskelle. Ei ole yllättävää, että toinen näistä on peräisin Reutersilta. Kyseinen lehti on tunnettu kryptojen vastaisesta uutisoinnista.

Täällä kertaa Reuters uutisoi, että Binancen kautta olisi pesty rahaa 2,4 miljardin dollarin edestä viime vuosina. Raportin mukaan useita hakkerointeja tehneet verkkorikolliset siirsivät kryptovaluutat Binanceen ja kotiuttivat ne eteenpäin.

Binancen perustaja Changpeng “CZ” Zhao on tuominnut Reutersin uutisen käyttäen sanoja ”cherry picking, misleading, and time wasting journalists.” Zhao julkaisi yli 50 sivua kirjeenvaihtoa Binancen edustajan sekä Reutersin välillä todistaakseen lehden agendan. Voit tutustua materiaaliin alla olevan Twiitin kautta.

Toinen uutinen liittyy BNB-tokeniin. Se tunnettiin aiemmin nimellä Binance Coin mutta uudelleenbrändättiin BNB:ksi keväällä 2022.

Talousjulkaisu Bloomberg uutisoi SEC:n selvittävän rikkoiko Binance Yhdysvaltain arvopaperilakia Binance Coinin lanseerauksen yhteydessä vuonna 2017. Binance Coin (BNB) syntyi tuolloin ICO:n kautta. SEC on hyökännyt viime vuosina lähes jokaisen merkittävän projektin kimppuun, joka syntyi ICO:sta.

Binance vastasi käyvänsä jatkuvaa dialogia regulaattoreiden kanssa ja toimittavansa vapaaehtoisesti pyydettyä materiaalia. Moni projekti on maksanut SEC:lle sakkoja viime vuosina ICO:hon liittyen. Summat ovat olleet yleensä pieniä verrattuna kryptovaluutan markkina-arvoon, eikä sakoilla ole ollut suurempaa merkitystä.

Lue lisää Binance-pörssistä Bitcoinkeskuksen kattavasta artikkelista: Binance kokemuksia. Kyseessä on Suomen paras opas Binancesta, mikä sisältää kaikki pörssin avaintoiminnot ja kokemuksia palvelun käytöstä jo viiden vuoden ajalta.


Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!

Bitcoinkeskus

Bitcoinkeskus-käyttäjän artikkelit ovat sivuston taustalla olevan tiimin tuottamia. Bitcoinkeskuksen parissa työskentelee useita kryptovaluutoista kiinnostuneita henkilöitä. Mukana on myös vierailevia kirjoittajia, jotka eivät halua esiintyä omalla nimellään. Bitcoinkeskuksen pääanalyytikko on Antti Hyppänen.