7.6. Markkinakatsaus: Sijoittajat odottavissa tunnelmissa

uutiset-bitcoin

Markkinoiden hiljaiselo jatkuu. Bitcoinin kurssi on jämähtänyt sivuttaisliikkeeseen, sillä nousun esteenä on kaksi kovaa kattoa: 200 päivän keskiarvo sekä 42.000 dollarin resistanssitaso. Elon Muskin trollaus sai markkinat jälleen laskuun. Altcoinit ovat pärjänneet Bitcoinia paremmin. Platformit sekä Dogecoin ovat suurimpia nousijoita. DeFi-markkinassa ei suurta draamaa.

Rekisteröidy Binancelle

Bitcoinin death cross lähestyy

Bitcoinin kurssi on artikkelin kirjoitushetkellä 36.300 dollaria. Kaksi edellistä mittausta ovat olleet 35.900 ja 35.200 taalaa, joten kurssi on polkenut paikallaan jo useamman viikon ajan. Mikään ei viittaa siihen, että trendi olisi merkittävästi kääntymässä.

Alla olevassa kuvassa ovat Bitcoinin päivittäiset tolpat TradingView-sivustolta.

btc20210607

Tilanne on tällä hetkellä hyvin selkeä. Bitcoinin kurssi on toipumassa parin viikon takaisesta romahduksesta. Grafiikkaan piirretään jatkuvasti uusi ”higher low”, eli jokaisen dipin pohja on edellistä korkeammalla. Tämä on positiivinen asia.

Keskimmäinen viiva on tärkeä 200 päivän keskiarvo. Se toimii selkeänä kattona kurssille, minkä lisäksi myös ~42.000 dollarissa on todella vahva resistanssitaso (ei piirretty kuvaan). Bitcoin ei osoita sellaista vahvuutta, että näiden tasojen rikkominen näyttäisi realistiselta juuri nyt. Volyymit ovat myös matalia.

Ylin trendiviiva on puolestaan 50 päivän keskiarvo. Kuten näkyy, se syöksyy tällä hetkellä uhkaavasti alaspäin. Jos 50 päivän ja 200 päivän trendilinjat risteävät, syntyy death cross. Tämä ei ole lainkaan hyvä asia. Se vahvistaisi entisestään käynnissä olevaa laskutrendiä.

The death cross is a technical chart pattern indicating the potential for a major selloff and has proven to be a reliable predictor of some of the most severe bear markets of the past century, including 1929, 1938, 1974, and 2008. (Investopedia)

Bitcoinin kurssi kehittyi viime viikolla positiivisesti ja oli nousemassa jo 40.000 dollariin. Perjantaina esiin astui kuitenkin Elon Musk. “Rakettimies” sai sai jälleen markkinat laskuun. Alla oleva twiitti sai aikaan yli 10 prosentin romahduksen.

Yhä useamman sijoittajan huumori loppuu Elon Muskin kanssa. Hänen jatkuva trollauksensa sekoittaa markkinoita ja aiheuttaa tappioita niin pienille kuin suurillekin sijoittajille. Kukaan ei tunnu tietävän, mitä yllä oleva Muskin twiitti lopulta tarkoitti.

Sijoittajien lisäksi, Muskin toiminta nyppii myös muitakin tahoja. Kuuluisa hakkeriryhmä Anonymous julkaisi kaksi videota, joissa se kertoo ottaneensa Muskin tähtäimeensä.

Rauhoittuuko Musk tämän uhkauksen seurauksena vai ei? Aika näyttää.

Sijoittajat ovat tällä hetkellä odottavissa tunnelmissa. Volyymit ovat alhaalla, sillä kukaan ei halua ottaa vahvaa positiota suuntaan tai toiseen. Markkina vaikuttaisi odottavaan vahvaa signaalia, joka kertoisi kurssin seuraavasta suunnasta.

Viime viikon Bitcoin-konferenssissa paljastettu uutinen El Salvadorista ei vaikuttanut Bitcoinin kurssiin. El Salvadorin tilanteeseen palataan tarkemmin tämän viikon uutiskatsauksessa.

Dogecoin sai nostetta Coinbasesta

Tarkastellaan sitten altcoinien kehitystä. Otetaan sitä ennen lyhyt katsaus Bitcoinin markkinaosuuteen.

btcdominance20210607

Tältä osastolta ei ole suurempaa raportoitavaa. Kaikki viittaa edelleen siihen, että pohja nähtiin toukokuun puolessa välissä. Bitcoinin markkinaosuus näyttää tasaantuneen toistaiseksi 40-45 prosentin välimaastoon.

Alla olevassa listassa näkyvät top 15 -kryptovaluutat ja niiden kehitys Bitcoiniin nähden 24h / 7pv / 30pv. Kuten näkyy, suurin osa alteista on mukavasti vihreällä 7 päivän ajalta. Bitcoinin markkinaosuus on pudonnut viime viikon mittauksesta noin kolme prosenttiyksikköä, mikä selittää asiaa.

altcoinit20210607

Dogecoin on pärjännyt erinomaisesti. Tämä meemikolikko pitää sitkeästi pintansa yhtenä markkinoiden suurimmista valuutoista. DOGE sai ylimääräistä nostetta, koska kolikko lisättiin viime viikolla Coinbasen valikoimiin.

Platform-kategoria on myös vihreällä laajalla rintamalla: Binance Coin, Ethereum, Polkadot, Solana, Theta, VeChain jne. Cardano on hieman yllättäen kilpailijoitaan perässä, vaikka kehitys kohti älysopimuksia etenee suotuisasti.

Top 100 -listan suurimpia nousijoita ovat Theta sekä Theta Fuel. Kyseiset tokenit ovat nousseet Bitcoiniin nähden +45 % ja +54 % viikon aikana. Ralliin vaikuttaa varmasti se, että THETA & TFUEL ovat kärsineet viime viikkojen romahduksista muita enemmän. Myös Theta MainNet 3.0 lähestyy (3 viikkoa).

Kun katsotaan kokonaisuutta, on altcoin-markkinoilla myös varsin hiljaista. Bitcoinin kurssikehitys vaikuttaa oleellisesti myös altcoin-sijoittajiin.

DeFi-markkinassa pientä nousua

DeFi-markkina jatkaa Bitcoinin ja altcoinien viitoittamalla tiellä. DeFi-sektorin TVL-lukema on viime viikkoon verrattuna noin 10 prosenttia korkeammalla. Matkaa on toukokuun huipputasolle lähes 50 prosenttia.

defi20210607

Aave pitää yhä ykköspaikkaa hallussaan protokollatasolla. Nyt Defillama.com -sivusto on korjannut myös raportointiaan siten, että Chain-sarakkeessa näkyy multi-chain yksittäisen lohkoketjun sijasta. Sivusto kerää siten TVL:ää esim. Aaveelle sekä Ethereum että Polygon-ketjuista. Sama koskee myös muita multi-chain protokollia. Tämä on mainio uudistus.

defiprot20210607

Defillama tarjoaa myös Overview-sivulta lohkoketjukohtaiset tilastot, joten seurataan myös tätä kehitystä jatkossa. Tilanne on tällä hetkellä seuraava:

  • Ethereum 86,3 miljardia (TVL)
  • Binance Smart Chain 18,8
  • Polygon 6,2

Nämä luvut lienevät oikealla ball parkilla. Ethereumin ykköspaikka on selkeä, mutta vuoden 2021 alusta alkanut kehitys jatkuu vahvana: DeFi-sektori leviää yhä useammalle alustalle, eikä kyseessä ole enää Ethereumin monopoli. Oman lusikkansa soppaan tuo pian Bitcoinin päälle rakennettava Sovryn.

Mainitaan vielä Aaveesta mielenkiintoinen fakta. Markkinoiden johtava DeFi-protokolla generoi ensimmäistä kertaa enemmän transaktiomaksuja kuin Bitcoin!

Voit tsekata tuoreet lukemat cryptofees.info -sivustolta.

Lista kertoo hyvin siitä, miten vahva peluri Uniswap oikein on. Sen TVL ei kerro koko totuutta protokollan ylivoimasta DEX-sektorilla. Pelkästään Uniswapin V3 generoi enemmän maksuja kuin koko Binance Smart Chain yhteensä. Kun V3 ja V2 lasketaan yhteen, lukema on 74 % koko Ethereum-verkosta. Tähän toki vaikuttaa myös Binance Smart Chainin huomattavasti pienemmät kulut.

Photo by Gio Rosado on Unsplash

Alec Baldwin eToro


Disclaimer: Bitcoinkeskus ei anna sijoitusvinkkejä eikä suosittele ostamaan mitään tiettyä kryptovaluuttaa. Kryptovaluutat sisältävät suuren riskin sijoituksen menettämisestä. Vuoden 2018 aikana suurin osa tunnetuista kryptovaluutoista on pudonnut yli 90% kurssihuipustaan. Lue lisää info-sivulta.