7.12. Uutiskatsaus: Markkinat, Yearn Finance, Visa, Bloomberg 50, ETH 2.0, Blackrock, Bitcoinkeskus

btc-uutiset

Bitcoin-markkina on odottavissa tunnelmissa; 20.000 dollarin rajapyykkiä on kokeiltu tuloksetta jo kolme kertaa. Yearn Finance valloittaa DeFi-markkinoita. Visa & USDC -yhteistyö on viikon jättiuutinen. Binancen CZ pääsi arvostetulle Bloomberg 50 -listalle. Ethereum 2.0 käynnistyi ongelmitta. Blacrockin tj otti kantaa Bitcoiniin. Bitcoinkeskus täytti vuosia ja rikkoo merkkipaaluja!

Rekisteröidy Binancelle

Markkinakatsaus: Bitcoin

Bitcoinin kurssi on artikkelin kirjoitushetkellä noin 19.200 dollaria. Edellisen kahden uutiskatsauksen lukema on ollut noin 18.600 dollaria, eli takana on muutaman prosentin nousu. Kyseessä on ensimmäinen kerta uutiskatsausten historiassa, kun kurssiksi voidaan raportoida yli 19.000 taalaa!

Takana on viikko, jonka ensimmäiset päivät olivat erittäin jännittäviä. Alla olevassa kuvassa on yhden tunnin (1H) tolpat 29.11. – 07.12. väliseltä ajalta.

bitcoin-kurssi-20201207

Bitcoinin kurssi raketoi maanantai-iltana (monien mielestä) jopa uusiin ATH-lukemiin! Riippuu hieman pörssistä, nähtiinkö ATH-lukema vai ei. Kurssi ei kuitenkaan rikkonut maagista 20.000 taalan rajapyykkiä, mikä on Bitcoinkeskuksen mielestä Ainoa Oikea Mittari uudelle ennätykselle.

Yrityksestä ei voi härkiä ainakaan syyttää, mutta karhut ovat toistaiseksi pitäneet pintansa noin 19.500-19.800 dollarin maastossa. Bitcoin on yrittänyt reilun viikon aikana 20.000 kurssia kolme kertaa, mutta se on aina hylätty vakuuttavasti.

Kurssi on nyt joka tapauksessa sillä tasolla, että 20.000 dollarin rajapyykki voidaan rikkoa milloin tahansa. Siihen vaaditaan vain muutaman prosentin nousu ja hieman positiivisia uutisia markkinoilta.

Yleisellä tasolla, mikään ei ole suuremmin muuttunut edeltävistä viikoista. Grayscale ja PayPal imuroivat jatkuvasti enemmän uusia bitcoineja, kun louhijat markkinoille niitä louhivat. Saamme lukea lähes joka päivä jonkun Wall Street hedge-rahaston tai sijoitusgurun hyppäämisestä kaninkoloon.

Viime viikolla syksyn 2020 superjulkkis Michael Saylor oli taas vauhdissa. Mies osti aiemmin tänä vuonna 175 miljoonalla bitcoineja, minkä jälkeen hänen firmansa Microstrategy sijoitti 425 miljoonaa bitcoiniin noin 11.000 kurssitasolla.

Saylor ilmoitti pari päivää sitten Microstrategyn uusista hankinnoista: 50 miljoonan taalan sijoitus bitcoiniin keskihinnalla 19.427$ per kolikko!

Paul Tudor Jones oli alkuvuodesta yksi ensimmäisistä Wall Street sijoitusguruista, jotka kertoivat löytäneensä Bitcoinin. Hän kertoi mielenkiintoisia näkemyksiä digitaalisten valuuttojen tulevaisuudesta Yahoo Financen haastattelussa.

Vielä vuosi sitten tällaiset jutut olisivat olleet kuukauden shokkiuutinen ja oma artikkelinsa sivustolla. Nyt Saylorin ja Tudor Jonesin kaltaisia uutisia tulee Bitcoiniin liittyen lähes joka päivä. Niin paljon, ettei niitä kaikkia edes ehdi raportoida.

Palaamme pariin suurempaan juttuun vielä tässä artikkelissa myöhemmin.

Isossa kuvassa mikään ei ole muuttunut Bitcoinin osalta, mutta lähitulevaisuus on hieman hämärän peitossa. On selvää, että markkinoilla on todella paljon myyntipainetta hieman alle 20K kurssissa. Matkaa on dollareissa vähän, mutta 20K haamurajan rikkoutuminen vaatisi rajua Bitcoin ostajien volyymia.

Tällä hetkellä kurssi on jämähtänyt noin 18.500-19.500 dollarin välimaastoon, jossa se sahaa ylös ja alas. Luvassa voi olla jonkin aikaa sivuttaisliikettä, kunnes markkinoille saadaan positiivisia uutisia. Esimerkiksi uusi stimulus-paketti Yhdysvalloista olisi varmasti riittävä triggeri.

Markkinakatsaus: altcoinit

Bitcoinin markkinaosuus on artikkelin kirjoitushetkellä 62,6 prosenttia. Viikko sitten lukema oli 62,2 %, ja tätä edeltävä viikko 63,2 %. Bitcoinin markkinadominanssi saavutti lakipisteensä noin 66 prosentissa, josta se on marras- ja joulukuun taitteessa hieman laskenut.

Katsotaan altcoin-markkinan tilannetta tuttuun tapaan Coinpaprika-sivuston näkymästä. Kuvassa ovat top 15 -altcoinit ja niiden 7pv sekä 30pv kehitys suhteessa Bitcoiniin.

altcoinit-20121207

Bitcoinin markkinaosuuden nousu näkyy hyvin altcoinien kurssissa, kuten odottaa sopii. LTC, BSV ja XMR ovat ainoat top 15 -kolikot plussalla Bitcoiniin nähden. Myös 30 päivän sarake on hyvin punainen, lukuun ottamatta paria rakettia.

Yksi näistä raketeista on XRP, jonka Spark-token airdropin deadline on tämän viikon sunnuntaina. Alla oleva videomme on tavoittanut jo nyt lukuisia XRP:n omistajia, jotka eivät olleet asiasta tietoisia. Jos omistat XRP:tä, etkä tiedä mikä on Spark, tsekkaa alla oleva video!

Hieman top 15:n ulkopuolella on yksi merkittävä nousija: XEM. Kyseessä on NEM-platformin natiivitoken. NEM oli vielä 2017 tuttu näky kryptovaluuttojen top 10 -listalla, mutta putosi sieltä edellisen karhumarkkinan aikana.

Nyt NEM on julkaisemassa uutta Symbol-versiota, jonka tuleva XYM-token airdrop on todennäköisesti buustannut NEM:n kurssia. Symbol vs NEM asetelman voi nähdä hieman kuin Ethereum 2.0 vs Ethereum, eli kyseessä on uusi lohkoketju.

Bitcoinkeskus julkaisee lähiaikoina päivityksen NEM-oppaaseen.

Markkinakatsaus: DeFi

DeFi-sektori on jäänyt kesän huuman jälkeen hieman paitsioon. Tästä huolimatta, se kasvaa tasaisesti viikko viikolta. TVL eli Total Value Locked -lukema on nyt 14,67 miljardia, kun viikko sitten oltiin 13,9 miljardissa.

Tarkastellaan tuoreita lukuja taas Defipulse-sivuston kautta.

defi-20201207

Viiden suurimman DeFi-protokollan osalta ei ole nähty mitään muutoksia. Compound ja Uniswap ovat saaneet näistä hieman lisää TVL-pottia viime viikkoon verrattuna.

Yksi suurimpia uutisia oli suomalaistaustaisen Aave-palvelun V2 -version MainNet-julkaisu, jota on odotettu muutaman kuukauden ajan. Tsekkaa lisätietoja tästä blogipostauksesta.

Aave-token pärjää myös hyvin; se kolkuttelee pian 100$ maagista rajapyykkiä. Aave on +17,6 % Bitcoiniin nähden 7pv ja +77,63 % 30pv ajalta, eli erittäin vahva suoritus. Myös muut DeFi-protokollat ovat pääsääntöisesti plussalla edeltävän 30 päivän ajalta Bitcoiniin nähden.

Toinen merkittävä uutinen liittyy Yearn Finance -palveluun, josta voit lukea tarkemmin seuraavasta kappaleesta.

Tällä hetkellä DeFi-markkina jää selvästi Bitcoinin varjoon uutisotsikoissa. Ei kannata silti kuvitella, että kesän 2020 buumi oli vain lyhytaikainen ralli.

Yearn Finance valtaa DeFi-markkinoita

Vuoden 2020 alkupuolella Yearn Finance -protokolla nousi uutisotsikoihin YFI-tokenin yksikköhinnan vuoksi. Koska tokeneita on markkinoilla vain 30.000 kappaletta, yhden tokenin kurssi kohosi kymmeniin tuhansiin dollareihin. Tällä hetkellä YFI:n kurssi on hieman yli 28.000$.

Yearn Finance on ollut kiireisenä viime viikot. Yksi DeFi-markkinan suosituimmista palveluista (yield farming) on yhdistänyt voimansa jo viiden eri protokollan kanssa. Viime viikolla Sushi Swap ja Yearn Finance ilmoittivat yhteistyöstä.

As Sushi focused on expanding their AMM [automated market maker] ecosystem, and as Yearn focused on expanding their strategies, more and more overlap became apparent, Yearn needed custom AMM experiences for their strategies, and Sushi started pushing the boundaries of yield and money markets, With these overlaps, more and more work started to become mutualistic, and at this point, it makes to take the relationship to the next level.

Näin kertoo Yearn Financen perustaja Andre Cronje The Block -sivuston artikkelissa. Tämän seurauksena Yearn Financen & Sushiswapin TVL yhdistyy, mikä nostaa projektin top 5 -listalle.

Yhteistyö SushiSwapin auttaa Yearn Financea saamaan kovasti odotetun DeriSwap-projektin markkinoille, joka on nimensä mukaisesti kauppapaikka eri DeFi-markkinan johdannaistuotteille (futuurit, optiot, swapit jne.).

Aiemmin Yearn Finance on jo yhdistynyt viiden muun DeFi-protokollan kanssa: Pickle Finance, Cream Finance, Cover, sekä Akropolis.

Visa ja USDC -yhteistyö

Viikon suurin uutinen oli ehdottomasti Visan ja USDC:n yhteistyö, joka jäi ehkä laajemmalta yleisöltä hieman pienelle huomiolle. Kyseessä on jälleen yksi merkittävä askel kryptovaluuttojen globaalissa adoptiossa.

Toisin kuin Tether (USDT), USDC on reguloitu ja auditoitu stablecoin, jonka takaa löytyy yhdysvaltalainen Circle. Kyseessä on ERC20-token, eli USDC liikkuu Ethereum-verkossa. Sen suosio on kasvanut vuonna 2020 valtavasti DeFi-sektorin myötä.

Visa tuo ensi vuonna markkinoille kortteja, joiden käyttäjä voi vastaanottaa ja lähettää USDC-stablecoineja. Digitaaliset valuutat voivat tarjota valtavia säästöjä esimerkiksi maissa, joissa shekit ovat yhä yleisessä käytössä (mm. Yhdysvallat).

Visa estimates that $120 trillion in payments annually are made using checks and instant wire transfers, costing as much as $50 each, regardless of the size of the transaction. Since USDC settles on the ethereum blockchain, transactions can close in a little a[s] 20 seconds and, importantly, can be done for nearly free.” (Forbes)

Circle liittyy yhteistyön kautta Visan Fast Track -ohjelmaan, jossa on mukana jo 25 muuta kryptovaluuttalompakoiden tarjoajaa. Mukaan liittyi äskettäin myös tunnettu lainapalvelu BlockFi, joka tuo markkinoille oman Visa-korttinsa vuoden 2021 aikana.

Visan ja USDC:n yhteistyö kertoo ennen kaikkea trendistä, jota myös Wall Streetin tulo Bitcoiniin vahvistaa. Kolmas selkeä palanen on tässä yhtälössä keskuspankkien pian lanseeraamat digivaluutat. Suunta on kaikilla sama: kohti 100% digitaalista rahaa. Mikä on lopulta kryptovaluuttojen ja esim. Bitcoinin rooli globaalissa taloudessa – aika näyttää.

Changpeng Zhao pääsi Bloombergin vaikuttajien listalle

Yksi maailman tunnetuimmista mediataloista, Bloomberg, julkaisee vuosittain The Bloomberg 50 -listan. Kyseessä on tietyllä tapaa hieman kevyempi versio Nobel-palkinnoista. Bloomberg listaa kuluneen vuoden merkittävimpiä henkilöitä bisneksen, viihteen, politiikan, teknologian ja tieteen eri aloilta.

Binancen perustaja Changpeng Zhao on ollut jo pari vuotta yksi kryptoskenen tunnetuimpia henkilöitä. Hän on luonut myös yhden koko maailman bisneshistorian menestyneimmistä startupeista. Binance-pörssi on johtanut kryptomarkkinaa pari vuotta, ja sen asema näyttää vain vahvistuvan.

Tänä vuonna Zhao pääsi myös Bloombergin arvostetulle top 50 -listalle, jossa harvemmin näkyy kryptoskenen edustajia. Kuten CZ yllä twiittaa, Binance-organisaatiosta pääsi listalle itse asiassa kaksi henkilöä!

Binance-pörssin menestys markkinoilla näkyy myös sen tuloksessa. Bloombergin mukaan Binance tekee voittoa vuonna 2020 noin 800-1000 miljoonaa dollaria!

Jos et ole vielä tutustunut Binance-pörssiin, voit avata tilin tästä linkistä. Voit lukea myös laajan esittelyn & käyttöoppaan Bitcoinkeskuksesta. Binancen suosio on kasvanut vuonna 2020 entisestään myös Suomessa, kun SEPA-siirrot tulivat pörssin tarjontaan.

Ethereum 2.0 käynnistyi onnistuneesti

Viime viikon uutiskatsaus julkaistiin maanantaina 30.11. eli vain päivää ennen Ethereum 2.0 -version lanseerausta. Tuolloin uutisoimme asiasta, mutta lohkoketju ei ollut virallisesti vielä käynnistynyt. Nyt ETH 2.0 on siis vihdoin ulkona!

Ethereumin perustaja, Vitalik Buterin, twiittasi seuraavasti:

Jos haluat tietää, mitä ”Mr F was here” teksti tarkoittaa Ethereum 2.0 genesis blokissa, niin tsekkaa Bitcoinkeskuksen Youtube-video aiheesta!. Kyseinen video käy läpi myös Ethereum 2.0 tulevat eri vaiheet sekä niiden vaikutuksen nykyiseen Ethereum-lohkoketjuun.

Viikko sitten käynnistyi siis Beacon Chain, joka on täysin erillinen lohkoketju ja uuden 2.0 -version selkäranka. Se pyörii seuraavat pari vuotta nykyisen Ethereum-lohkoketjun rinnalla. Kun 2.0 -versio on lopulta valmis, lohkoketjujen data yhdistetään, ja nykyinen versio poistuu käytöstä.

Kenenkään ei tarvitse tehdä ETH-tokeneilleen mitään vielä pitkään aikaan, sillä 2.0 -versio on lopulta valmis vuosien 2022-2023 tienoilla. Jos hyvin käy.

Beacon Chain toi mukanaan steikkauksen ensimmäistä kertaa Ethereumiin. Se on kerännyt valtavan määrän Etheriä jo nyt, sillä artikkelin kirjoitushetkellä yli 1,1 miljoonaa ETH-tokenia on lukittu Beacon Chainin steikkaukseen.

Toistaiseksi tämä erittäin tärkeä virstanpylväs saavutettiin ja ohitettiin ilman ongelmia. Työ 2.0 -version lopulliseen formaattiin on kuitenkin vasta alkanut. Sen onnistuminen mitataan tulevien vuosien aikana.

Blackrockin toimitusjohtaja puhui Bitcoinista

Blackrock on tuttu yhtiö kaikille, jotka ovat vähänkään perillä sijoittamisesta. Kyseessä on 7 biljoonan eli 7000 miljardin dollarin sijoituspottia manageroiva jättiläisyhtiö. Blacrock toimi myös tiiviissä yhteistyössä Yhdysvaltain hallinnon kanssa.

Voisi hyvin todeta, että Blacrock on koko sijoitusmaailman yksi kulmakivistä ja tärkeämpi kuin moni maailman keskuspankeista.

Blarckockin CIO of Fixed Income, Rick Rieder, puhui jo aiemmin Bitcoinista CNBC-kanavalla. Rieder kommentoi Bitcoinin asemaa suhteessa kultaan ja arveli uuden digikullan jopa syrjäyttävän keltaisen metallin tulevaisuudessa.

Viime viikolla koko yhtiön toimitusjohtaja Larry Fink otti kantaa Bitcoiniin.

Kuten yllä oleva video kertoo, Finkin kommentit eivät todellakaan olleet negatiivisia. Nyt on tultu kauas 3-4 vuoden takaisista ajoista, jolloin pankkiirit ja Wall Street -gurut kutsuivat Bitcoinia Ponzi-huijaukseksi.

Tällaiset kommentit tuovat valtavasti legitimiteettiä Bitcoinille sijoituskohteena. Vielä muutama vuosi sitten Wall Street -sijoittaja saattoi saada potkut, jos hän osti bitcoineja. Parin vuoden päästä moni sijoittaja saa potkut, koska he eivät hankkineet bitcoineja asiakkaidensa portfolioihin…

Bitcoinkeskus kasvaa ja täyttää vuosia

Kerrotaan lopuksi hieman uutisia Bitcoinkeskuksesta! Välillä on syytä tuoda hieman omaakin tekemistä esillä näin uutiskatsauksen kautta.

Bitcoinkeskus saavutti marras- ja joulukuun taitteessa kolmen vuoden rajapyykin. Kyseessä on merkittävä saavutus suomalaiselle kryptosivustolle, joista suurin osa kuolee (valitettavasti) yhtä nopeasti kuin ne syntyvätkin.

Sivusto perustettiin marraskuussa 2017 vastaiskuna suomalaisen median luokattomalle uutisoinnille. Se voidaan todeta, että kolmen vuoden aikana on tapahtunut ilahduttavaa kehitystä. Vuoden 2020 Bitcoin-huuman uutisointi on ollut huomattavasti parempaa.

Bitcoinkeskus on tuottanut väsymättömästi sisältöä koko karhumarkkinan ajan. Vuonna 2018 ja 2019 työ oli välillä turhauttavaa, kun yleinen kiinnostus kryptovaluuttoihin oli Suomessa niin matalalla. Pitkäjänteinen uurastus on kuitenkin palkittu tänä vuonna.

Sivustolle on kirjoitettu yhteensä 375 artikkelia. Kopioimalla teksti default-rivivälillä ja fonttikoolla Word-dokumenttiin, materiaalia olisi reilusti yli 1000 sivua! Tämän lisäksi on tehty tuhansia some-postauksia vuosien mittaan, ja nyt myös reilusti yli 1000 minuuttia Youtube-materiaalia.

Sivuston kävijämäärät ovat nousseet mukavasti viime kuukausina Bitcoinin kurssin myötä. Twitter- ja Facebook-seuraajien määrä on myös kasvussa. Tämän lisäksi saavutamme lähipäivinä merkittävän etapin Youtuben puolella!

Bitcoinkeskuksen Youtube-kanava starttasi nollasta helmikuussa 2020. Kanava rikkoo mikä hetki hyvänsä 600 tilaajan rajan ja nousee lähipäivinä Suomen suurimmaksi 100% kryptovaluuttoja käsitteleväksi kanavaksi. Konsensus Network (569) ohitettiin viime viikolla, ja edellä on enää Bittiraha (608).

youtube-bitcoinkeskus
Tuoreita videoita Bitcoinkeskuksen Youtube-kanavalta.

Bitcoinkeskuksen videotuotanto on omaa luokkaansa aktiivisuudessa mitattuna. Videomme ovat keränneet alusta asti myös paljon positiivisia kommentteja ja tykkäyksiä. Näyttökertoja on vuoden 2020 videoilla lähes 23.000, mikä on reilusti enemmän kuin muiden suomalaisten kryptokanavien määrät yhteensä.

Youtubessa on myös mahdollista julkaista materiaalia, jota ei sivuilla ole. Esimerkiksi markkinakatsaukset Bitcoiinin ja altcoineihin ovat tällaisia. Kannattaa siis ehdottomasti seurata Bitcoinkeskus.comin lisäksi myös Youtube-kanavaa!

Haluamme kiittää lämpimästi jokaista some-kanavien seuraajaa, twiittien tykkääjää & uudelleentwiittaajaa sekä Facebook-faneja. Erityiskiitos ripeästi kasvavalle Youtube-seuraajakunnalle ja videoita peukuttaneille!

Palaute on ollut koko sivuston historiassa lähes sataprosenttisesti positiivista. Bitcoinkeskus on pyrkinyt alusta asti avaamaan tätä haastavaa skeneä aloittelijoiden ymmärrettävään muotoon. Palautteesta päätellen olemme siinä onnistuneet, joten jatketaan samaa linjaa myös tulevaisuudessa!

Seuraa Bitcoinkeskuksen some-kanavia: Youtube, Twitter sekä Facebook.

Tällä hetkellä Suomen kryptoskeneen toivoisi uusia tekijöitä! Vuoden 2017/2018 buumi toi markkinoille useita blogeja ja tubettajia, mutta tyly karhumarkkina kadotti monien kiinnostuksen. Kryptovaluuttojen maailmassa tapahtuu jatkuvasti niin paljon, että netissä olisi hyvin tilaa monille uusille sivustoille. Bitcoinkeskuskin pystyy raportoimaan vain pienen osan kaikista tapahtumista.

Jos olet kiinnostunut kryptovaluutoista ja osaat kirjoittaa tai tuottaa videoita, voit aina tarjota osaamistasi Bitcoinkeskukseen maililla info [at] bitcoinkeskus.com.

Photo by Pierre Borthiry on Unsplash

Alec Baldwin eToro


Disclaimer: Bitcoinkeskus ei anna sijoitusvinkkejä eikä suosittele ostamaan mitään tiettyä kryptovaluuttaa. Kryptovaluutat sisältävät suuren riskin sijoituksen menettämisestä. Vuoden 2018 aikana suurin osa tunnetuista kryptovaluutoista on pudonnut yli 90% kurssihuipustaan. Lue lisää info-sivulta.