6.9. Uutiskatsaus: El Salvador, Cardano, Uniswap, Binance, Ethereum

El Salvador tekee huomenna historiaa! Siitä tulee ensimmäinen valtio, joka hyväksyy Bitcoinin viralliseksi maksuvälineeksi. Ethereum-maksimalistit hyökkäsivät Cardanon kimppuun viikonloppuna. Oliko syytöksissä perää? Uniswap sai puolestaan SEC:n tutkijat kimppuunsa. Binance rajoitti naapurimaa Norjan tarjontaa – poistuuko suomen kielikin pian? Ethereumilla historian ensimmäinen deflatorinen päivä.

Rekisteröidy Binancelle

El Salvadorista tulee Bitcoin-valtio

El Salvador oli vielä puoli vuotta sitten tuntematon valtio lähes jokaiselle Bitcoin-sijoittajalle. Tilanne muuttui kertaheitolla kolme kuukautta sitten. Tuolloin nähtiin historiallinen ilmoitus Miamin Bitcoin-konferenssissa.

Strike-appin kehittäjä Jack Mallers kertoi koko maailmalle, että El Salvador tekee Bitcoinista laillisen maksuvälineen. Lakiesitys hyväksyttiin pari päivää myöhemmin selvällä enemmistöllä. Sen käyttöönotolle annettiin kolmen kuukauden aikaraja, joka umpeutuu 7. syyskuuta. Bitcoinkeskuksesta löytyy myös erillinen artikkeli sekä video El Salvadorista.

Aiheesta kirjoitti tänään Helsingin Sanomat. Jutussa oli haastateltu Suomen Pankin Aleksi Grymiä, joka on tunnettu Bitcoin-kriitikko. HS oli valinnut jutussa selkeän linjan; ketään Bitcoin-asiantuntijaa ei haastateltu, ja Grymin kommentteja oli julkaistu ilman suurta lähdekritikkiä.

hs-el-salvador

Vastaavia uutisia nähdään lisää lähiviikkoina. Pankkijärjestelmän edustajat haluavat maalata El Salvadorin epäonnistuneeksi kokeiluksi ja luoda kuvaa valtiosta, joka survoo bittirahat kansalaistensa kurkkuun.

Näinhän asia ei ole. Bitcoinista tulee laillinen maksuväline dollarin rinnalle. Jokainen elsalvadorilainen voi käyttää jatkossakin vain dollareita. Ero on nyt siinä, että kauppiaan on hyväksyttävä myös bitcoinit maksuvälineeksi, jos joku haluaa niitä käyttää.

El Salvadorin valtio on luonut erillisen vaihtokassan ja sitoutuu ostamaan jokaisen bitcoinin, jonka kauppiaat (ja muut kansalaiset) haluavat myydä. Kauppiaan ei siis tarvitse kantaa valuuttariskiä, vaan hän voi vaihtaa helposti saamansa bitcoinit takaisin dollareiksi. Kansalaisille on tehty Chivo-mobiiliappi (bitcoin-lompakko), jonka käyttöönoton yhteydessä annetaan vielä $30 edestä bitcoinia.

Kyseessä on täysin poikkeuksellinen muutos rahan tuhansia vuosia vanhassa historiassa. Kasvukipuja nähdään aivan varmasti, eikä tällainen prosessi tapahdu ongelmitta. Tietyt tahot pyrkivät hyödyntämään jokaista vastoinkäymistä ja luomaan kuvan epäonnistumisesta.

Näin on tehty myös Bitcoinin kohdalla viimeiset kymmenen vuotta. Kannattaa muistaa tämä, kun luet uutisia El Salvadoriin liittyen.

Ethereum-maksimalistit hyökkäsivät Cardanon kimppuun

Kryptosijoittajien kalenterissa on El Salvadorin lisäksi myös toinen tärkeä päivämäärä. Sunnuntaina, eli 12. syyskuuta, nähdään vihdoin älysopimukset Cardano-alustalla. Olemme kirjoittaneet tästä myös aiemmissa uutiskatsauksissa.

Mitä lähempänä ollaan H-hetkeä, sitä enemmän nähdään hyökkäyksiä Ethereum-maksimalistien suunnalta. Tunnettu Ethereum-vaikuttaja Anthony Sassano villitsi kannattajiaan tällä twiitillä, josta lähti käyntiin laajempi sanasota Cardanoa vastaan.

Kyse on Cardanon käyttämästä eUTXO-kirjanpitomallista, joka on hieman vastaava kuin Bitcoinin UTXO. Tässä tilin saldo muodostuu sen kaikkien transaktioiden summasta, jotka on oltava lohkoketjuun tallennettuna tietyssä järjestyksessä.

UTXO-mallissa on omat rajoitteensa verrattuna Ethereumin käyttämään Account-malliin, joka on lähempänä tyypillistä pankkitiliä. Ethereum-fanit levittivät viikonloppuna FUDia siitä, että hajautettu pörssi ei mahdollistaisi Cardano-alustalla kuin yhden transaktion per lohko (20 sek.).

Cardanon kehityksestä vastaava IOHK kirjoitti Twitter-ketjun aiheesta.

FUD on lyhenne sanoista Fear, Uncertainty & Doubt. Kyseessä oli siis klassista FUDia. Uskovatko Ethereum-maxit omaan propagandaansa vai eivät, se on sitten toinen juttu.

Lyhyesti sanottuna, FUD lähti liikkeelle, koska yksi testiverkkoon rakennettu DEX (hajautettu pörssi) kärsi tästä ongelmasta. Kyse oli siis yhden applikaation heikosta toteutuksesta, jonka ongelmat sitten masinoitiin koko Cardano-infrastruktuurin ongelmiksi.

UTXO-malli tarkoittaa tiettyjä rajoitteita, mutta nämä ovat olleet tiedossa jo pitkän aikaa, ja siihen löytyy useita erilaisia ratkaisuja.

SEC tutkii Uniswapia

The United States Securities and Exchange Commission (SEC) on Yhdysvaltain arvopaperikauppaa valvova viranomainen. Kyseinen instituutio on tullut viime vuosina tutuksi kryptosijoittajille. SEC on jahdannut lähes kaikkia kryptovaluuttoja, jotka syntyivät ICO:n kautta.

Taustalla on käynnissä myös SEC vs. Ripple -vääntö, joka sai alkunsa jo viime vuoden joulukuussa.

SEC:n pomona toimi viime vuosina Jay Clayton, joka oli Trumpin hallinnon tavoin hyvin kryptovastainen. Kun Joe Biden valittiin presidentiksi, SEC:n johtajaksi tuli Gary Gensler. Moni piti Gensleriä ennakkoon positiivisena valintana kryptoskenen kannalta.

Näyttää kuitenkin siltä, että Gensler haluaa kiristää liekaa entisestään. Tuorein esimerkki on tästä SEC:n hyökkäys Uniswapia kohtaan.

Uutinen oli alun perin The Wall Street Journalin julkaisu, jossa siteerattiin ”asiaa läheltä seuraavia tahoja.” Voit lukea lisää esimerkiksi tästä The Blockin jutusta. Kyseessä ei ole vielä syyte Uniswapia kohtaan, vaan SEC kerää tietoa projektista.

Vaikka virallista syytettä ei ole annettu, niin Gensler haluaa lähettää kentälle selkeän viestin. Hän on puhunut jo aiemmin kesällä DeFi-sektorin reguloinnista. Uutinen ei siten ole suuri yllätys. Gensler haluaa antaa viestin; isku Uniswapiin tarkoittaa sitä, että mikään DeFi-projekti ei ole turvassa.

Aika näyttää, saako Uniswap tästä mitään syytteitä ja iskeekö SEC myös muihin DeFi-sovelluksiin.

Vaikka Uniswap on teoriassa anonyymi palvelu ilman käyttäjätilejä, niin lohkoketjuteknologia pitää huolen jäljityksestä. Jokainen treidi on tallennettuna Ethereumin lohkoketjuun. Viranomaisten on siten helppo seurata treidejä ja jäljittää jokainen osoite.

Ennemmin tai myöhemmin, henkilön on käytettävä jotain KYC:n takana olevaa pörssiä, jos hän haluaa käyttää varoja fiat-maailmassa. Jäljityksen esteenä ovat enemmänkin ns. mixer-palvelut, joiden avulla pyritään häivyttämään trackerit. SEC on myös ottanut mixerit tähtäimeensä.

Vaikka Uniswap on hajautettu sovellus ilman hallitsijaa, se ei ole turvassa viranomaisten iskuilta. Sen kehityksestä vastaa teknologiayhtiö. Tässä nähdään ero todella hajautettuihin projekteihin (Bitcoin).

Binance rajoitti norjalaisia asiakkaita

Olemme uutisoineet jo pari kuukautta Binancen ympärillä kiristyvästä regulaatiosta. Pörssi on tehnyt viikko toisensa jälkeen erilaisia toimenpiteitä parantaakseen asemaansa. Suurin muutos nähtiin elokuussa, kun Binance pakotti tunnistautumisen kaikille käyttäjille parin päivän varoitusajalla.

Viime viikolla nähtiin mielenkiintoinen muutos myös länsinaapuriimme liittyen. Binance poisti nimittäin Norjan kruunun palvelustaan. Samalla myös norjan kielivalinta poistui. Taustalla oli Norjan finanssivalvonnan yhteydenotto Binancen suuntaan.

Binance toimi myös tässä tapauksessa hyvin ripeästi, eivätkä norjalaiset saaneet aiheesta ennakkovaroituksia. Norjan finanssivalvonnan edustaja kommentoi, että syynä oli Binancen tarjoamat palvelut norjalaisille, joihin vaaditaan rekisteröinti finanssivalvontaan.

Tilanne on täysin sama myös Suomessa ja Ruotsissa. Binancella on yhä Suomi ja Svenska kielivalintoina, mutta onko pitkään? Euroa ei varmasti olla poistamassa valuuttana, mutta suomenkielinen versio voi hyvinkin poistua. Kyse on lähinnä siitä, ottaako Suomen finanssivalvonta myös yhteyttä Binanceen.

Toistaiseksi mikään ei viittaa siihen, että Binance.comia pyrittäisiin blokkaamaan Norjassa. Aina on olemassa se mahdollisuus, että tietyn maan asiakkaat estetään palvelusta. Tämä on helppo toimenpide etenkin nyt, kun tunnistautuminen on Binancella pakollista.

Vaikea kuitenkin nähdä tällaista tapahtuvan, koska se ei hyödyttäisi viranomaisia millään tavalla. Kryptovaluuttojen treidaaminen ja omistaminen on täysin laillista. Todennäköisempää on se, että tietyt maksulaitokset eivät hyväksyisi rahansiirtoja reguloimattomiin pörsseihin. Tätä on nähty tapahtuvan jo pidemmän aikaa.

Ethereumilla deflatorinen päivä

Ethereum on ollut viime aikoina otsikoissa lähes joka päivä. Olemme uutisoineet myös Bitcoinkeskuksessa mm. valtavasta NFT-buumista. Se on lisännyt valtavasti Ethereumin lohkoketjun käyttöä ja pitää transaktiomaksut korkealla.

Kriitikot ovat olleet äänekkäitä. Elokuun alussa julkaistun EIP-1559 päivityksen piti helpottaa transaktiokuluja. Toisin on käynyt, mutta syy on enemmän virheellisessä markkinoinnissa. EIP-1559 ei todellisuudessa ollut Ethereumin kapasiteettia lisäävä päivitys.

EIP-1559 toi kuitenkin mukanaan tärkeän uudistuksen. Niin sanottu base fee eli transaktion perusmaksu tuhotaan. Englanniksi käytetään verbiä burn. Artikkelin kirjoitushetkellä 213.000+ Etheriä on jo poltettu, mikä vastaa noin 850 miljoonaa dollaria ja 0,2 prosenttia kierrosta olevista kolikoista.

Coin burn rikkoo lähipäivinä miljardin dollarin rajan. Voit seurata sitä esim. osoitteesta ethburned.info.

Kuten yllä oleva twiitti kertoo, pari päivää sitten tehtiin historiaa. Ethereum-verkossa tuhottiin enemmän transaktiomaksuja mitä uutta Etheriä syntyi louhinnan seurauksena. Kyseessä oli siis deflatorinen päivä!

Nykyisellä tahdilla Etheriä tuhotaan yli miljoonan dollarin edestä joka tunti. Ilman EIP-1559 päivitystä, iso osa näistä kolikoista olisi markkinoilla myytävänä. Kun tarjonta pienenee ja kysyntä edes pysyy samana, kurssilla on vain yksi suunta.

Ethereumin vuosi 2021 on ollut toistaiseksi erinomainen. Loppuvuodesta kurssia voi nostaa entisestään keväällä 2020 lähestyvä Ethereum 2.0 -versio.

Image by jorono from Pixabay

Bitcoinkeskus-käyttäjän artikkelit ovat sivuston taustalla olevan tiimin tuottamia. Bitcoinkeskuksen parissa työskentelee useita kryptovaluutoista kiinnostuneita henkilöitä. Mukana on myös vierailevia kirjoittajia, jotka eivät halua esiintyä omalla nimellään. Bitcoinkeskuksen pääanalyytikko on Antti Hyppänen.

Alec Baldwin eToro


Disclaimer: Bitcoinkeskus ei anna sijoitusvinkkejä eikä suosittele ostamaan mitään tiettyä kryptovaluuttaa. Kryptovaluutat sisältävät suuren riskin sijoituksen menettämisestä. Vuoden 2018 aikana suurin osa tunnetuista kryptovaluutoista on pudonnut yli 90% kurssihuipustaan. Lue lisää info-sivulta.