Uutiset
06
heinä

Sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Bitcoinkeskus voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos vierailet yhteistyökumppaneiden sivuilla linkkiemme kautta. Saat lisätietoja mainoksista info-sivulta.

6.7. Uutiskatsaus: Markkinat, Cardano, debit-kortit, Telegram, Kanye West

Maanantain uutiskatsaus aloitetaan tutustumalla Bitcoinin sekä altcoinien viimeisimpiin käänteisiin. Cardano ja VeChain ovat pärjänneet hyvin viime aikoina, ja tutustumme tarkemmin Cardanon päivityksiin. Debit-kortit tulevat kryptoskeneen kovaa vauhtia – nyt myös Binance on ilmoittautunut kisaan. Telegram on hylännyt kryptoprojektinsa. Bitcoin-myönteiset Kanye West ja Brock Pierce ilmoittautuivat kisaan Yhdysvaltain presidentiksi.

Rekisteröidy Binancelle

Markkinakatsaus: Bitcoin

Bitcoinin kurssi on artikkelin kirjoitushetkellä noin 9200 dollaria. Lukema on pari sataa dollaria edellistä uutiskatsausta matalampi, mutta kyseinen mittaus sattui olemaan pari päivää kestäneen ”kuplan” huipulla.

Kun katsotaan isoa kuvaa, niin Bitcoinin kurssissa ei ole tapahtunut mitään mielenkiintoista oikeastaan kahteen kuukauteen. Alla on kurssigrafiikka koko vuodelta 2020.

bicoin-kurssi-20200706

Moni analyytikko odotti kurssiin rajua heiluntaa molempiin suuntiin toukokuun puolivälissä tapahtuneen halvingin jälkeen. Toisin on kuitenkin käynyt. Bitcoinin volatiliteetti on todella matala ja samaan aikaan bittirahan korrelaatio osakemarkkinoihin (S&P 500 -indeksi) on korkeammalla kuin koskaan.

Tilanne ei siis ole muuttunut parin viikon takaisesta katsauksesta millään tavoin. Olemme toistaneet tätä samaa jo useissa uutiskatsauksissa, eli markkina on nyt odottavalla kannalla. Heinäkuussa saadaan yritysten Q2-raportteja, joissa on mukana koronaviruksen aiheuttamat vaikutukset.

Samaan aikaan maailman tartuntamäärät ovat korkeammalla kuin koskaan, ja epidemia on käynnistynyt uudelleen monissa maissa. Pelättyä toista aaltoa odotetaan nyt joka puolella. Se voisi aiheuttaa uuden osakemarkkinoiden romahduksen, vai pelastavatko keskuspankit jälleen markkinat?

Bitcoinin kurssi on kiistatta edennyt osakemarkkinoiden kanssa käsi kädessä. Moni kryptosijoittaja uskoo saman jatkuvan myös lähitulevaisuudessa, joten kaikkien katseet ovat nyt Yhdysvaltain osakemarkkinoilla ja koronavirus-uutisissa.

On kuitenkin selvää, että Bitcoinin ja osakemarkkinoiden korrelaatio ei jatku loputtomiin. Jossain vaiheessa Bitcoin eriytyy osakemarkkinoista omalle tielleen. Nyt on käynnistynyt vuoden 2020 toinen puolisko, jolta moni odottaa Bitcoinin uusia ATH-lukuja halvingin tuoman nosteen myötä.

Vastaavia jaksoja on ollut viime vuosina useita. Vuoden 2018 loppu, vuoden 2019 alku ja vuoden 2019 loppu. Bitcoinin kurssi eteni lähes vaakasuoraan kuukausia ilman suurempia tapahtumia. Nämä tylsät jaksot päättyvät kyllä aikanaan rajuun kurssimuutokseen joko ylös tai alas.

Markkinakatsaus: Altcoinit

Tutkitaan seuraavaksi altcoinien kehitystä viime viikkoina. Bitcoinin markkinaosuus on tällä hetkellä 63,2%. Lukema oli viikko sitten 64,7% ja tätä ennen 65,2% ja 64,3%. Altcoineilla on siis ollut vahva jakso, mutta mistään alttirallista tai -buumista on turha puhua vielä tässä vaiheessa.

Uutta altcoin-rallia on odotettu jo pari vuotta, mutta Bitcoin on pitänyt hyvin pintansa. On totta, että Bitcoin dominance näyttää saavuttaneen lakipisteensä viime syksyn 70 prosentissa. Altcoinit ovat kuitenkin vallanneet markkinaa tuskastuttavan hitaasti.

Alla olevassa kuvassa on top 15 altcoinien menestys Bitcoiniin nähden, prosentit eivät siis ole dollareissa mitattuna.

altit-20200706

Kuten nähdään, suurin osa altcoineista on plussalla Bitcoiniin verrattuna viikon ajanjaksolla. Kun katsotaan 30 päivää taaksepäin, suurin osa on jo pakkasella.

Trendit on ollut jo pidemmän aikaa se, että altcoinien menestyksessä on isoa hajontaa. Vuoden 2020 kuumat puheenaiheet ovat staking ja DeFi, joista on puhuttu myös Bitcoinkeskuksen eri medioissa lukemattomia kertoja. Julkaisimme viime viikolla myös uuden videon steikkauksesta, joka kannattaa ehdottomasti katsoa!

Perinteiset altit kuten XRP, Litecoin, Bitcoin Cash sekä Bitcoin SV ovat pärjänneet todella huonosti jopa Bitcoiniin nähden. DeFi sekä steikattavat kolikot vievät jatkossakin suurimman osan sijoittajien rahoista.

Crypto.com ja Chainlink ovat olleet esillä vähän väliä, ja ne näyttävät hyvin vahvoilta edelleen sekä lyhyellä että pitkällä aikavälillä. Näiden lisäksi Cardano on ollut myös selkeä menestyjä. Palaamme tähän projektiin tarkemmin seuraavassa kappaleessa.

Viime viikon menestyjä on ollut ehdottomasti VeChain, jonka kurssi on yli tuplaantunut (+128%) Bitcoiniin nähden 30 päivässä ja noussut jopa 65% vain viikon aikana. Nousun takana oli ilmeisesti tämä uutinen sekä samaan aikaan todella sopiva asetelma teknisen analyysin kannalta.

Cardanon staking aikataulussa

Cardano on kiistatta yksi viime vuosien puhutuimmista älysopimus-platformeista. Sen ADA-token nousi hurjasti edellisen altcoin-huuman aikana, vaikka projekti oli kaukana sen tavoitteistaan. Nyt Cardanon kauan odotettu staking eli Shelley-päivitys on vihdoin tulossa MainNetin puolelle.

Viime viikon lopulla pidettiin Cardano Virtual Summit 2020, josta on tihkunut muutamia mielenkiintoisia uutisia. Voit tsekata myös aiheet alla olevalta Crypto Lark -kanavan videolta.

Cardano staking eli Shelley-päivitys etenee aikataulussa. Steikkausta on toteutettu jo pitkään TestNetin puolella, jossa Cardanolla on ollut jo tuhansia osallistujia. Stakingin myötä Cardanon verkko muuttuu myös aidosti hajautetuksi ympäristöksi.

Kehitystyöstä vastaava IOHK-yhtiö ilmoitti myös 20 miljoonan dollarin cFund-rahaston perustamisesta. Sen tarkoituksena on rahoittaa Cardano-alustalle tehtyä kehitystyötä.

Atalta PRISM on myös erittäin kunnianhimoinen ja mielenkiintoinen hanke. Kyseessä on applikaatio, jonka avulla perinteisen pankkijärjestelmän ulkopuolella oleville ihmisille voidaan antaa digitaalinen identiteetti.

Maailmassa on tällä hetkellä yli 1,5 miljardia ihmistä ilman pankkitiliä. Monien mielestä kryptovaluuttojen ja esimerkiksi DeFi-sektorin suurimmat mahdollisuudet ovat juuri tällä alueella. Cardanon kehitysyhtiö IOHK testaa tätä teknologiaa yhdessä Etiopian hallituksen kanssa.

Vuosi 2020 on todennäköisesti Cardanon ja ADA-tokenin tärkein vuosi tähän asti. Nyt projekti on vihdoin lunastamassa kauan odotettuja lupauksia. Löydät lisätietoa Cardanosta tästä Bitcoinkeskuksen oppaasta.

Binance ja Swipe

Vuoden 2020 kuumimpia aiheita ovat ehdottomasti olleet DeFi, staking ja Bitcoin halving. Yksi selkeä trendi ovat myös kryptovaluuttoihin liittyvät debit-kortit.

Suurin menestyjä tällä osa-alueella on Crypto.com, jonka token on nousemassa pian jopa kryptovaluuttojen top 10 -listalle. Uutisoimme äskettäin yhtiön debit-korttien laajennuksesta myös Eurooppaan.

Debit-kortteja on ollut tarjolla jo parin vuoden ajan, mutta niiden suosio näyttäisi olevan selkeässä kasvussa. Esimerkiksi Coinbasella on myös oma debit-kortti, jonka avulla käyttäjä voi maksaa tavallisia ostoksia, ja tilillä olevat kryptovaluutat konvertoidaan lennossa euroiksi tai dollareiksi.

Maailman johtava kryptovaluuttapörssi Binance on laajentanut palveluitaan rajusti joka vuosi. Tänä keväänä on saatu mm. staking-palvelut, 100x-vivutus futuureilla sekä oma louhintapooli. Nyt Binance haluaa oman osansa myös debit-korttien markkinoista.

The Block -sivusto uutisoi Binancen hankkineen merkittävän osuuden Swipe-yhtiöstä. Se tarjoaa kryptovaluuttojen käyttöön soveltuvia debit-kortteja. Swipella on myös oma SXP-tokeninsa.

swipe

Kryptokorttien tärkeimmät ominaisuudet näyttäisivät olevan konversiomahdollisuus sekä cashback. Esimerkiksi Crypto.com -tarjoaa mukavan cashbackin sekä muita etuja, mutta tilillä olevat kryptovaluutat on konvertoitava itse euroiksi ennen käyttöä.

Binancen debit-kortti mahdollistaa ilmeisesti automaattisen konversion, mutta tämä voi olla kortista riippuen varsin kallista. Kilpailu on vain hyvästä, sillä kuluttajien edut tulevat sen myötä koko ajan paremmiksi.

Oman sotkunsa on myös äskettäin uutisiin päätynyt WireCard, joka hukkasi lähes kaksi miljardia euroa ja uhkaa ajautua konkurssiin. WireCardin kortteja on käyttänyt mm. Crypto.com.

Telegramin oikeustaistelu päättyi

Kesäkuun lopulla saatiin päätökseen pitkä taistelu pikaviestipalvelu Telegramin sekä Yhdysvaltain arvopaperi- ja pörssikomission (SEC) välillä. Kyseessä on merkittävä uutinen, sillä Telegram järjesti vuonna 2018 yhden kryptomaailman historian suurimmista ICO:sta.

Telegram keräsi kahteen otteeseen yhteensä 1,7 miljardia dollaria rahoitusta tulevalle GRAM-tokenilleen. SEC iski kuitenkin projektiin kiinni, kuten se on tehnyt lähes jokaisen merkittävän ICO:n kanssa. Pääjohtaja Jay Clayton totesi jo vuonna 2018 yksiselitteisesti, että jokainen järjestetty ICO on ollut laiton.

SEC on sakottanut käytännössä kaikkia merkittäviä ICO:ta muutamasta miljoonasta kymmeniin miljooniin dollareihin. Sakkoja ovat maksaneet myös mm. EOS. Nyt Telegram myöntyi lähes vuoden kestäneen taistelun päätteeksi ja maksaa SEC:lle 18,5 miljoonan dollarin sakot. Lisäksi se joutuu palauttamaan 1,2 miljardia dollaria sijoittajien varoja.

Uudella päätöksellä ei ole käytännössä suurta merkitystä, sillä Telegram päätti luopua TON (Telegram Open Network) -projektista jo toukokuun puolivälissä.

Käytännössä yhtiö oli siis valmistautunut siihen, että SEC:n päätös tulee olemaan kielteinen. Telegram joutuu myös maksamaan ICO-sijoittajille takaisin heidän panoksensa.

Noin kaksi kuukautta sitten käynnistynyt Free TON -projekti jatkaa nyt Telegram Open Networkin kehittämistä yhteisövetoisesti. Tosin, lyhenne TON tarkoittaa jatkossa The Open Network, eli Telegram on pudotettu siitä pois.

Telegram ei ole virallisesti mukana tämän yhteisövetoisen projektin kehitystyössä. Koska kyseessä oli Open Source -pohjainen teknologia (käytännössä jokainen kryptovaluutta on tällainen), kuka tahansa voi luoda koodista oman versionsa.

Brock Pierce ja Kanye West ilmoittivat ehdokkuudestaan

Yhdysvaltain presidentinvaalit ovat yksi planeettamme merkittävimmistä ja seuratuimmista tapahtumista. Ei mikään ihme, kun vaaleilla valitaan henkilö maailman vaikutusvaltaisimpaan virkaan. Donald Trump on nauttinut presidenttiydestään pian neljä vuotta, mutta nyt hänen jatkonsa näyttää epävarmalta.

Donald Trump oli vielä vuoden vaihteessa lähes saletissa uudelleenvalintaan, sillä vastassa oleva ”Sleepy Joe” Biden vaikutti varsin heikolta showmies Trumpia vastaan. Koronakriisi, nyt käynnissä oleva toinen aalto sekä sen tuomat talousvaikutukset ovat kuitenkin heikentäneet Trumpin kannatusta melkoisesti. Maailman suurin vedonlyöntipörssi Betfair esim. asettaa Bidenin lähes 60-40 suosikiksi Trumpia vastaan, joten asetelma on muuttunut rajusti.

Vielä nyt on vaikea sanoa, olisiko Bidenin valinnasta mitään hyötyä kryptosijoittajille. Trumpin negatiivinen kanta Bitcoiniin ja kryptovaluuttoihin on tullut ainakin selväksi, kuten Bitcoinkeskus on aiemmin uutisoinut. Viime viikolla peliin on tullut kuitenkin uusia nimiä, jotka ovat positiivisempia Bitcoinin suhteen.

Brock Piercen nimi on tuttu jokaiselle kryptoskenen seuraajalle. Kyseessä on mm. Tetherin, EOS:n (Block.One) sekä monien muiden projektien taustalla vaikuttava henkilö. Pierce ilmoitti ehdokkuudestaan virallisesti sunnuntaina ja avasi myös viralliset kampanjasivut.

Paljon kuuluisampi nimi on sen sijaan Kanye West, joka ilmoitti niin ikään ehdokkuudestaan sunnuntaina. Elon Musk ehti jo tukemaan täysillä miehen pyrkimyksiä, vaikka virallista lehdistötiedotetta aiheesta ei olekaan kuulunut.

Tunnettu räppäri ja showmies on puhunut Bitcoinista sekä lohkoketjuista myönteiseen sävyyn, joten West olisi varmasti monen Bitcoin-hodlaajan mieleen. Piercen ja Westin lisäksi myös elävä legenda John McAfee on ilmoittanut presidenttiehdokkuudestaan aiemmin.

Näillä ehdokkuuksilla ei toki ole muuta kuin viihdearvoa. Yksi vakavampi ehdokas on sen sijaan libertaaripuolueen Joanne ”Jo” Jorgensen. Voit lukea tästä hänen haastattelunsa Bitcoin.com -sivustolta. Moni kryptovaluuttojen ystävä on libertarismin kannattaja.

Jorgensenin kanta kryptovaluuttoihin on selkeä. ” Businesses should be able to trade and accept whatever they want and that would mean bitcoin and all the other cryptocurrencies.”

Jorgensenin ongelma on sama kuin muillakin kahden pääpuoleen ulkopuolella: hänellä ei ole edes asiaa tv-debatteihin. Jorgensen toivookin Kanye Westin ehdokkuuden lisäävän keskustelua Yhdysvaltain vaalijärjestelmästä. Tällä hetkellä ”third-party” kandidaatin on lähes mahdoton päästä edes kunnolla kisaamaan.

Valinta kohdistuu ainakin seuraavissa vaaleissa joko Trumpiin tai Bideniin. Päätyi presidentiksi kumpi hyvänsä, niin valinnalla tuskin on merkittäviä vaikutuksia Bitcoinin asemaan ainakaan lähitulevaisuudessa.

Photo by CoinView App on Unsplash


Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!

Disclaimer: Kryptovaluutat ovat korkean riskin sijoituskohde. Tutustu huolella riskeihin ja verotukseen ennen sijoittamista. Bitcoinkeskus.comin informaatiota ei pidä tulkita sijoitusneuvoksi. Lue lisää info-sivulta.