Uutiset
06
maalis
intia-taj-mahal

Sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Bitcoinkeskus voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos vierailet yhteistyökumppaneiden sivuilla linkkiemme kautta. Saat lisätietoja mainoksista info-sivulta.

6.3. Uutiskatsaus: Markkinat, Etelä-Korea, Intia, Steemit, Samsung, Konsensus Ry

Viime viikolla tapahtui enemmän kryptojen maailmassa kuin pitkään aikaan. Koronavirus säikytteli markkinoita, Etelä-Koreasta ja Intiasta saatiin hyviä uutisia. Kaiken lisäksi TRON kaappasi Steemit-projektin!

Rekisteröidy Binancelle

Markkinakatsaus: Koronavirus aiheuttaa kaaosta

Edellinen uutiskatsaus tehtiin viime viikon torstaina, jolloin Bitcoinin kurssi oli syöksynyt noin 8500 dollarin tasolle. Tällä hetkellä ollaan noin 7-8% korkeammalla, eli viikossa on tapahtunut positiivista kehitystä.

Maailman uutisotsikoita on hallinnut tietysti koronavirus. Viikko sitten Bitcoin sai lokaa niskaansa etenkin kultauskovaisilta, kun BTC:n kurssi laski pari päivää rajusti samaan aikaan muun osakemarkkinan kanssa.

Perinteiset finanssimarkkinat alkoivat panikoida koronaviruksesta huolella Italian tilanteen jälkeen, ja tämä viikko on ollut rajua vuoristorataa. Yhdysvaltain keskuspankki painoi myös paniikkinappulaa ja laski ohjauskorkoa, mutta se ei markkinoita rauhoittanut.

Alla on Bitcoinin kurssikaavio viimeisen kahden viikon ajalta.

bitcoin-kurss-2020-03-06

Bitcoinin kurssi tasaantui jo viikonlopun aikana noin 8500-8600 dollarin maastoon. Alkuviikko edettiin pitkälti vaakasuoraan 8700-8800 dollarissa, eli Bitcoin irtautui selkeästi osakemarkkinoiden heilunnasta.

Lopullinen ero tehtiin eilen, jolloin BTC alkoi keulia ja veti muun markkinan mukanaan. Nousun syynä saattoivat olla koko alaa koskevat uutiset, joihin palataan hetken päästä tarkemmin.

Se on kuitenkin selvää, että koronavirus uhkaa maailmantaloutta ja tulee aiheuttamaan merkittäviä ongelmia vielä pitkään. Leviäminen on vasta alkanut Euroopassa ja Yhdysvalloissa, minkä lisäksi tehtaat seisovat Kiinassa edelleen. Todellinen tarjontashokki on vasta tulossa, kun tärkeiden raakamateriaalien ja tuotteiden vienti loppuu Kiinasta kokonaan.

Viime viikot onkin kiistelty kovasti siitä, miten koronavirus vaikuttaa Bitcoiniin. Julkaisimme tästä aiheesta videon viime viikon perjantaina. Kannattaa katsoa se, jos et ole vielä aiheeseen tutustunut. Sisältö ei ole viikon aikana mennyt millään tavoin vanhaksi.

Käsittelimme aihetta myös viime viikon katsauksessa, joten ei mennä siihen nyt uudelleen kovin tarkasti. Koronavirus ei vaikuta Bitcoinin fundamentteihin, mutta se varmasti vaikuttaa sijoittajien yleiseen olotilaan. Jos panikointi lisääntyy, bitcoineja voidaan vaihtaa käteiseen (-> ruoka, lääkkeet, varusteet) siinä missä muitakin instrumentteja.

Isossa kuvassa Bitcoin etenee kohti seuraavaa noususykliä halvingin lähestyessä. Tällä hetkellä kurssi on palannut myös 200 päivän keskiarvon yläpuolelle, mikä on hyvä merkki. Koronavirus tuskin sotkee tätä trendiä, mutta lyhyellä aikavälillä voidaan nähdä hyvinkin poikkeuksellista heiluntaa.

Chainlink on juuri nyt altcoinien kuningas

Parin viime viikon heilunta on vahvistanut Bitcoinin asemaa markkinoilla. Altcoinit olivat hyvässä nosteessa yli kahden kuukauden ajan, mikä näkyi Bitcoinin markkinaosuudessa lähes 10 prosenttiyksikön pudotuksella.

Bitcoin dominance putosi noin 69 prosentista lähes 60 prosenttiin joulukuun lopun ja helmikuun lopun välisenä aikana. Nyt tuo pudotus on puolitettu, eli tämän päivän mittaus on 64 prosentin tuntumassa.

Suurimpien altcoinien ykkösnimi on ollut viimeisen vuoden ajan Chainlink. Harvassa ovat ne kolikot, jotka treidaavat dollarikurssillaan ATH-lukujen tuntumassa. Chainlinkin LINK-token teki pari päivää sitten jopa uudet ennätyslukemat!

LINK oli myös tuolla mittauksella noussut yli 1000 prosenttia edellisen vuoden aikana. Nyt se on vetäytynyt viitisen prosenttia huipusta alemmas, mutta tahti on edelleen hurjaa. Nousua on viimeisen kuukaudenkin aikana 67%, vaikka Bitcoin ja monet muut suuret altit ovat miinuksella.

Löydät alta tuoreen Chainlink-oppaan videomuodossa!

Chainlinkin lisäksi myös Tezos on ollut erittäin vahvassa vireessä jo pitkään. XTZ on niin ikään yli 60% plussalla viimeisen kuukauden ajalta. Nämä kaksi tokenia ovat nousseet askel askeleelta kohti kryptovaluuttojen top kymppiä.

Tällä hetkellä Tezos on sijalla 10 ja Chainlink sijalla 11. Tezosin markkina-arvon pitäisi nousta sijalla 9 olevaan Binance Coiniin nähden 50% ja Chalinlinkin tuplaantua, jotta seuraava sijaluku saavutettaisiin. Sijalukujen nousu lienee siis pysähtynyt toistaiseksi.

Kaksikon taakse ovat jääneet mm. Cardano, Stellar ja TRON, jotka ovat olleet tuttu näky viime vuosina top kympissä.

Intian korkein oikeus hylkäsi kryptokiellon

Intia on maailman toiseksi väkirikkain valtio. Se on myös todella potentiaalinen maa kryptovaluuttojen adoptiolle monestakin eri syystä. Tähän asti maa on kuitenkin edennyt Kiinan tiellä, eli kryptovaluuttojen ostolle on asetettu selkeitä rajoitteita. Kyse on todella valtavista asioista, sillä Kiinan ja Intian väkiluku alkaa pian lähennellä jo kolme miljardia ihmistä.

Pari päivää sitten saatiin vihdoin positiivisia uutisia. Intian korkein oikeus nimittäin hylkäsi maan keskuspankin asettaman kryptokiellon. Uutisoimme aiheesta Bitcoinkeskuksessa jo ensimmäisen kerran huhtikuussa 2018, eli Intian keskuspankki on puuttunut kryptovaluuttoihin jo pitkään.

Oikeusistuin totesi kiellon yksinkertaisesti perustuslain vastaiseksi. Intian keskuspankki RBI oli siis estänyt pankkeja palvelemasta kryptovaluuttapörssejä sekä muita alan toimijoita. Tavallisten käyttäjien on ollut vaikea osaa kryptovaluuttoja fiat-rahalla tällaisen eston aikana.

Intialaiset pörssit reagoivat nopeasti: suurimmat toimijat avasivat fiat-talletukset jo 24h uutisen jälkeen. Korkeimman oikeuden päätöksellä voi olla todella merkittäviä vaikutuksia kryptovaluuttojen adoptioon. Kuten edellä tuli jo mainittua, Intia on maailman toiseksi väkirikkain maa.

Tilanne ei ole vielä täysin ohi, sillä Intian keskuspankki (RBI) kaavailee valitusta. Sen mahdollisuuksia pidetään kuitenkin varsin pienenä.

Etelä-Korean lainsäädäntö selkeytyi

Kryptoskenessä oli vasta aloitettu juhlinta Intian edellä mainitusta päätöksestä, kun Etelä-Korea ilmoitti myös positiivisista uutisista. Otsikot ovat olleet tosin hieman harhaanjohtavia, tyyliin ” South Korean Parliament Legalizes Bitcoin Trading”.

Kryptovaluuttojen treidaus ei ole ollut tähän asti missään nimessä laitonta. Etelä-Korea on päinvastoin yksi maailman ehdottomia kryptovaluuttojen keskuksia. Maan nuoriso omistaa kryptoja korkeammalla prosentilla kuin missään muualla.

Tällä viikolla julkistettu päätös tuo ennen kaikkea selkeyttä ja legitimiteettiä koko kryptoskenelle maan sisällä.

“There has been great uncertainty regarding regulations in cryptocurrency in South Korea until now. However, with the new law, cryptocurrency has been officially classified as an asset class by the institutions and virtual asset operators are able to operate under proper law in Korea. I believe this is a strong, positive signal for South Korea moving forward and proving itself as the perfect testbed for blockchain and cryptocurrency on the global scene.” (Lähde: Cryptonews)

Lakimuutoksen myötä kryptovaluuttapörssit sekä muut toimijat joutuvat AML/KYC -lainsäädännön alle, mikä toisaalta tiukentaa niiden toimintaa ja aiheuttaa lisäkustannuksia. Tärkeämpää on kuitenkin se, että uuden lain myötä kryptovaluuttojen asema selkeytyy lainsäädännön näkökulmasta.

https://twitter.com/mdudas/status/1235596165267075073

Kaikki Etelä-Korean suurimmat kryptoalan toimijat ovat ajaneet tätä lakimuutosta. Nyt yritykset ovat saaneet mitä halusivat, joten tie on selkeytynyt lakipykälien osalta.

Kyseessä on siis positiivinen uutinen ja jatkoa globaalille trendille, mitä olemme todistaneet viimeisen kahden vuoden aikana. Eri valtiot pyrkivät yksi kerrallaan reguloimaan kryptovaluuttoja, mutta tähän mennessä Intian lisäksi mitään merkittäviä rajoituksia niiden suhteen ei ole kaavailtu.

TRON otti Steemit-lohkoketjun haltuunsa

Viikolla nähtiin myös mielenkiintoinen ja kohua herättävä tapaus, jonka pääosassa oli kukapa muu kuin TRON-projektin perustaja Justin Sun. Tämä kiinalainen yrittäjä on kulkenut viimeiset kaksi vuotta kohusta toiseen, alkaen jo TRONin whitepaperin plagiointisyytöksistä vuonna 2018.

Tuorein tapaus liittyy siis Steemit-platformiin. Kyseessä on yksi EOS-perustaja Dan Larimerin tuotoksista, joka käyttää miehen kehittämää DPoS eli Delegated Proof of Stake -konsensusalgoritmia. Tässä järjestelmässä lohkoketjun ylläpidosta vastaa hyvin pieni joukko delegaatteja, vain 21 kappaletta.

Nämä delegaatit mm. hyväksyvät transaktiot ja muodostavat uudet lohkot. Teoriassa homma toimii, koska yhteisö äänestää hyvin toimivia delegaatteja. Tällä viikolla kuitenkin todistettiin tapausta, miten hyökkäys tällaiseen konsensukseen toimii.

Yllä oleva kuva kertoo, mitä oikein tapahtui. Käytännössä Justin Sun hyödynsi omistamaansa Poloniex-pörssiä sekä Binancea ja Huobia ja otti kaikki verkon delegaatit haltuunsa. Niiden hallussa on valtava määrä asiakkaiden Steem-tokeneita, joita voitiin nyt käyttää äänestämään haluttuja delegaatteja. Monien mielestä kyse oli yksinkertaisesti lahjonnasta, mutta Binance sekä Huobi kiistivät väitteet julkisesti.

Binancen perustaja Changpeng Zhao myös sanoutui irti halusta olla mukana osa vallankaappauksia ja hän ilmoitti vetävänsä Binancen äänet pois.

https://twitter.com/cz_binance/status/1234676941111742467

Tapaus on esimerkki siitä, miten pörssi voi käyttää asiakkaiden varoja ja toimia vähimmäisvarantojärjestelmää hyödyntäen. Sama on käytössä kaikissa maailman pankeissa, eli tallettajien rahoista vain pieni prosentti on itse asiassa pankin hallussa. Jos kaikki ryntäisivät nostamaan rahansa, koko järjestelmä romahtaisi.

Justin Sunin versio löytyy tästä tviittiketjusta. Kuten vastauksista voi lukea, yhteisön jäsenet olivat hyvin eri mieltä tapahtuneesta. Operaation seurauksena mm. monet Steemit-projektin johtohenkilöt erosivat. Oli Justin Sun tässä hyväntekijän roolissa tai ei, niin kyseessä oli jälleen yksi markkinoita kohahduttanut tapahtuma. Se tuskin jää viimeiseksi Sunin kohdalla.

Aiheesta löytyy paljon materiaalia googlettamalla ja Youtubesta, joten kannattaa etsiä lisätietoa, jos tapaus kiinnostaa. Kyseessä on joka tapauksessa ensimmäinen tapaus laatuaan kryptoskenessä. Vitalik Buterin kutsui sitä nimellä ”de facto bribe attack”.

Samsung S20 ja kryptovaluutat

Samsung julkisti kuukausi sitten uudet lippulaivamallinsa, S20-sarjan. Myyntiin on tulossa ainakin Galaxy S20, Galaxy S20+ ja Galaxy S20 Ultra -puhelimet, joiden hinnat pyörivät 1000€ ja 1400€ välimaastossa.

Uudet mallit tukevat supernopeaa 5G-yhteyttä, minkä lisäksi muitakin teknisiä parannuksia on tehty. S20 sisältää mm. 100-kertaisella zoomilla varustetun kameran, 108 megapikselin pääkameran, 5000 milliamperin akun ja se tukee 8K-videokuvausta.

Samsung myös tukee ja vahvistaa sisäänrakennettuja ominaisuuksia kryptovaluutoille. S20 sisältää S10-mallien tavoin Blockchain Keystore -applikaation, joka on yli 30 kryptovaluuttaa tukeva lompakko.

Privaattiavaimesi on myös tallennettu entistä turvallisemmin:

”We created a secure processor dedicated to protecting your PIN, password, pattern and Blockchain Private Key. Combined with the Knox platform, security is infused into every part of your phone, from hardware to software. So private data stays private.” (Lähde: Weisscrypto).

Esiasennetut kryptolompakot eivät vielä räjäytä adoptiota, mutta ne ovat tärkeitä, ensimmäisiä askeleita oikealla tiellä. Nämä ominaisuudet saavat varmasti monen kryptoharrastajan harkitsemaan Samsungin malleja esim. Applen tuotteiden sijasta.

Konsensus Ry sai uudet puheenjohtajat

Suomen virallinen kryptovaluuttayhdistys Konsensus Ry valitsi vuosikokouksessaan uudet puheenjohtajat ja hallituksen jäsenet. Tällä kertaa hallituksen puheenjohtajaksi valittiin tunnettu alan asiantuntija Rafael Eeronen ja varapuheenjohtajaksi Martin Wichmann.

Hallituksen muut jäsenet sisältävät myös varmasti lukijoille tuttuja nimiä: Anton Räsänen, Coinmotionista tuttu Pessi Peura, Toni Kauppinen, Konsensus Networkin Niko Laamanen, lakiasiantuntija Henri Väkeväinen, Miika Tuomi ja Laura Oinonen.

Tässä kohtaa on hyvä tehdä myös yksi tarkennus.

Konsensus Network on mm. Bitcoin-standardin julkaissut yritys. Konsensus Ry on sitten edellä mainittu yhdistys. Nämä saattavat mennä sekaisin, etenkin, kun Niko Laamanen on aktiivisesti mukana molemmissa.

Konsensus Ry:n aktiivista keskustelua käydään etenkin sen Telegram-kanavalla.

Photo by Julian Yu on Unsplash


Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!

Disclaimer: Kryptovaluutat ovat korkean riskin sijoituskohde. Tutustu huolella riskeihin ja verotukseen ennen sijoittamista. Bitcoinkeskus.comin informaatiota ei pidä tulkita sijoitusneuvoksi. Lue lisää info-sivulta.

Ei kommentteja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.