Uutiset
06
joulu
kryptovaluuttauutiset

Sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Bitcoinkeskus voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos vierailet yhteistyökumppaneiden sivuilla linkkiemme kautta. Saat lisätietoja mainoksista info-sivulta.

6.12. Uutiskatsaus: FTX, Genesis, Chainlink, Coinbase, Nexo

FTX:n perustaja Sam Bankman-Fried on antanut useita haastatteluita viime viikkoina ja vakuutellut syyttömyyttään. Genesis on velkaa 900 miljoonaa dollaria Winklevoss-veljesten Gemini-pörssille. Chainlinkin steikkaus käynnistyy vuosien odottelun jälkeen. Apple uhkaa Coinbase Wallettia ja mahdollisesti pian myös muita kryptolompakoita. Lainapalvelu Nexo vetäytyy Yhdysvalloista.

Sam Bankman-Fried on antanut useita haastatteluita

Kryptopörssi FTX:n romahduksesta on kulunut pian kuukauden päivät. Jos et ole vielä perillä tapahtuneesta, lue Bitcoinkeskuksen kattava raportti romahduksen yksityiskohdista sekä taustoista.

Suurin kohu FTX:n ympärillä on laantunut, eikä tapauksesta ole tihkunut merkittäviä paljastuksia. Tällä hetkellä odotellaan etenkin lisätietoa seurannaisvaikutuksista. Mitkä kaikki yhtiöt joutuvat ongelmiin FTX:n romahduksen vuoksi? Yksi näistä on varmuudella Genesis, jota käsitellään myöhemmin tässä artikkelissa.

Viime viikkojen teemana on ollut FTX:n perustaja Sam Bankman-Friedin lukuisat esiintymiset. Hän on antanut useita lehtihaastatteluita, minä lisäksi mies on ollut myös Twitter Spaces -vieraana. SBF:n kommentit ovat olleet kautta linjan hämmentäviä.

Alla on suositun nettisalapoliisi Coffeezillan video kahdesta haastattelusta, jossa hän pääsi grillaamaan Bankman-Friedia. Vahva katselusuositus.

Yllä oleva video tiivistää hyvin SBF:n valitseman linjan. Hän oli ennen romahdusta yksi kryptoskenen tunnetuimmista hahmoista, ”golden boy”, treidaajaguru ja paljon muuta. Nyt mies ei tunnu tietävän suurin piirtein edes sitä, miten sitoa omat kengännauhansa.

Myös useat lehtihaastattelut ovat maalanneet Bankman-Friedistä talousrikollisen sijasta epäonnistuneena visionäärinä. Tämä on saanut monet kryptosijoittajat ärtyneiksi – hyvästä syystä.

SBF väistelee ja kiertelee kysymyksiä jotka koskevat FTX:n ja Alamedan varojan hallintaa, regulaatiota, ja niin edelleen. Miljardeja dollareita tahkonnut mestaritreidaaja ei ole yhtäkkiä perillä siitä, mitä Alamedassa tapahtui. Hän lähinnä pahoittelee ”tehneensä ison mokan”.

Tuoreessa The Blockin haastattelusta tuli myös esiin mielenkiintoinen yksityiskohta. Auditointifirmat eivät huomanneet FTX:n asiakasvarojen puuttumista, koska ne eivät olleet edes mukana auditoinnissa!

”Customer positions were not a part of FTX’s assets or liabilities”, kommentoi SBF. Mitä virkaa on sellaisella kryptopörssin auditoinnilla, jossa ei auditoida asiakkaiden varoja?

Lähes päivittäin nousee myös esiin kysymys siitä, miksi SBF on yhä vapaalla jalalla Bahamalla. FTX:n romahdus on yksi taloushistorian suurimmista puhalluksista. Esimerkiksi Bernie Madoffin historiallisessa Ponzissa kärsittiin lopulta vain noin neljän miljardin tappiot. Luulisi SBF:n olevan jo Yhdysvalloissa odottamassa tuomiota.

Entä koko romahduksen aiheuttanut Alameda Research? Yhtiön toimista ei ole vieläkään tarkempaa tietoa. Alamedan toimitusjohtaja Caroline Ellison on ollut hiljaa & pakomatkalla viime viikot. Viikonloppuna Ellison bongattiin New Yorkista. Tämä herätti huhut, joiden mukaan Ellison olisi tekemässä diiliä Yhdysvaltain syyttäjänviraston kanssa.

Raportoimme lisää case FTX:n kehittymisestä tulevina viikkoina. Tämä sotku on tuskin selvitetty vielä pitkään aikaan.

Onko Genesis seuraava musta joutsen?

Mainitsimme FTX-uutisen alussa seurannaisvaikutuksista. Niiden laajuus on yhä hämärän peitossa. Tässä vaiheessa on tiedossa kaksi isoa dominoa, jotka ovat kaatuneet FTX:n seurauksena: lainapalvelu BlockFi sekä prime broker Genesis.

BlockFi ilmoitti hakeutuvansa konkurssiin heti FTX:n romahduksen jälkeen. Genesis on kuitenkin sekavampi vyyhti. Kyseessä on yksi kryptoskenen suurimmista pelureista nimenomaan institutionaalisten asiakkaiden parissa. Genesiksen omistaa Digital Currency Group, joka on mm. Grayscale Bitcoin Trustin takana.

Genesis nousi otsikoihin pari viikkoa sitten, kun se pysäytti ulosmaksut. Samalla selvisi, että Winklevoss-veljesten perustama Gemini-pörssi oli ulkoistanut korkopalvelunsa Genesikselle. Pari päivää sitten saatiin tarkempia lukuja tähän tapaukseen liittyen. Genesis on pystyssä peräti 900 miljoonaa dollaria Geminin asiakkaille.

Moni ihmetteli vielä pari viikkoa sitten, miksi Winklevoss-veljekset eivät vain kuittaa asiakkaidensa tappioita omasta pussistaan. Nyt selvisi syy tähän päätökseen. Edes Winklevoss-veljeksillä ei ole 900 miljoonaa dollaria ylimääräistä tilillään. Tappioiden kokoluokka on massiivinen.

Eikä tässä vielä kaikki. Coindeskin mukaan Genesiksellä on myös toinen velkoja, joka perii niin ikään 900 miljoonan dollarin velkoja. Myös kolmas velkoja löytyy, mutta näiden tappioiden kokoluokasta ei ole tietoa. Genesis on siis varmuudella pystyssä 1,8 miljardia dollaria.

Genesis on yrittänyt saada lisärahoitusta jo pari viikkoa. Tällä hetkellä on epäselvää, miten pahasti Genesiksen ongelmat säteilevät emoyhtiö DCG:n suuntaan. Jos DCG kaatuisi, sen omistama Grayscale Bitcoin Fund -rahasto voisi ajautua teoriassa myös likvidointiin. Grayscalen hallussa on 635.000 bitcoinia.

Genesis & DCG muodostavat tällä hetkellä yhden ison mustan joutsenen, joka voi vielä iskeä kryptomarkkinaan vuoden 2022 lopulla ja aiheuttaa uuden romahduksen.

Chainlinkin steikkaus käynnistyy

Chainlink on kiistatta yksi DeFi-sektorin tärkeimmistä komponenteista. Se on luotu ratkaisemaan perustavaa laatua oleva ongelma älysopimukseen liittyen: ne eivät voi lukea lohkoketjun ulkopuolista dataa. Tämä johtaa ongelmaan, jossa ulkopuolelta tulevat datasyöte (esim. kurssidata) on korruptiolle altis ja keskitetyn toimijan kontrollissa.

Chainlink on luonut tätä varten hajautetun verkoston oraakkeleita. Kun datan toimittavat itsenäiset oraakkelit, voidaan helposti varmistua sen oikeellisuudesta. Muista selkeästi eroa datasyöte erottuu joukosta virheellisenä.

Chainlinkista on muodostunut käytännössä standardi DeFi-sektoriin. Sen palveluita hyödyntää yli 1000 erilaista appia monissa eri lohkoketjuissa. Chainlink ei siis ole oma lohkoketjunsa, vaan kyseessä on ns. middleware tai API-kokoelma. Se voidaan integroida eri lohkoketjujen käyttöön.

Vaikka palvelu on saavuttanut valtavan suosion, Chainlink kurssi ei ole kehittynyt odotetusti. Asiaan voi tulla vihdoin muutos tällä viikolla käynnistyvän steikkauksen myötä. Chainlink-asiantuntija ChainLinkGod käy steikkauksen läpi yksityiskohtaisesti alla olevassa Twitter-ketjussa.

Steikkaus tarkoittaa perinteisesti sitä, että validaattorit lukitsevat lohkoketjun natiivitokenia saadakseen oikeuden luoda lohkoja. Tämä tapahtuu Proof of Stake -konsensusta käyttävissä lohkoketjuissa. Chainlinkin kohdalla asia ei ole näin.

Chainlink ei siis ole lohkoketju vaan täysin irrallinen sovelluksensa. Steikkaus tarkoittaa tässä tapauksessa sitä, että Chainlinkin oraakkelia pyörittävä operaattori (node) osallistuu datan validointiin. Ideana on luoda järjestelmä, jossa oraakkelit valvovat datasyötteiden laatua.

Nyt käynnistävässä beta-vaiheessa testataan Ethereumin USD-kurssin datasyötettä. Steikkaukseen osallistuvat nodet voivat tehdä hälytyksiä havaitessaan poikkeavaa kurssidataa. Tulevaisuudessa virheellistä infoa välittänyt oraakkeli menettää osan panoksestaan (nk. slashing).

Operaattoreiden lisäksi järjestelmässä on myös Community Stakers eli yhteisön steikkaajia. Nämä voivat olla tavallisia sijoittajia, jotka haluavat delegoida LINK-tokeninsa node-operaattoreiden steikattavaksi. Tarjolla on noin viiden prosentin vuosituottoa.

Steikkauksella lienee positiivinen vaikutus LINK-kurssiin pitkässä juoksussa. Nyt julkaistavassa Beta 0.1 -versiossa steikatun LINK-tokenin määrä on vielä rajattu.

Lue lisää Chainlinkista Bitcoinkeskuksen oppaasta.

Apple blokkasi Coinbase-lompakon päivityksen

Viime viikolla saatiin huolestuttavia uutisia Coinbasen suunnalta Appleen liittyen. Mistä on oikein kyse?

Tehdään ensin pieni tarkennus. Tämä uutinen koskee Coinbase Wallet -appia, mikä on Coinbasen luoma Web3-lompakko. Se on vastaava sovellus kuin suosittu MetaMask. Coinbase Wallet on siis erillinen mobiiliappi, jossa käyttäjällä on täysi kontrolli varoistaan. Se ei ole sama asia Coinbase-pörssin mobiilisovellus.

Coinbase kertoi viime viikolla hämmentävän uutisen, että iPhonen käyttäjät eivät voi lähettää NFT:tä lompakosta. Kyseessä on siis Applen iOS-käyttöjärjestelmään liittyvä ongelma. Alla oleva Twitter-ketju selvittää syyn.

Taustalla on Applen vaatimus saada 30 % siivu NFT-transaktiomaksuista eli ns. gas feestä. Applen mukaan NFT-lähetykset pitäisi maksaa sen In-App Purchase -järjestelmän kautta. Tämä ei ole tietysti mitenkään mahdollista, kun kyse on lohkoketjun transaktiomaksusta.

Coinbase vertaa twiittiketjussa tilannetta siihen, että Apple haluaisi rahaa jokaisesta sähköpostista, joka lähetetään iOS:n kautta. Kiistan johdosta Apple on blokannut uusimman Coinbase-lompakon päivityksen.

Jos joku kuvittelee tämän olevan vain Coinbasen tai esim. Ethereum-verkon ongelma, on väärässä. Mikään ei estä Applea tekemästä samaa vaatimusta jokaiselle Bitcoin-lompakolle. Yhtiö on ottanut vain ensin tähtäimeensä alan suurimman ja tunnetuimman toimijan.

MetaMask on toinen suosittu Web3-lompakko. Sen perustaja Dan Finlay asettui tukemaan Coinbasea kiistassa ja kehotti koko kryptosektoria jättämään iOS:n, jos Applen ei luovu päättömistä vaatimuksistaan. ”I assume MetaMask and every other wallet is next”, Finlay pohtii.

Coinbase Wallet oli viikko sitten otsikoissa myös muusta syystä. Coinbase ilmoitti lopettavansa tuen seuraaville kryptovaluutoille: Bitcoin Cash, Ethereum Classic, XRP ja Stellar Lumens. Syy tuen loppumiseen on yhtiön mukaan hyvin vähäinen käyttö.

Tämä ei ole mikään jättiyllätys, kun katsoo mistä kolikoista on kyse. Jos omistat kyseisiä kryptoja Coinbase Walletissa, ne on syytä siirtää pois ennen tammikuuta. Voit myös kloonata lompakon palautussanojen avulla toiseen lompakkoappiin, joka tukee vielä ko. kryptovaluuttoja.

Alleviivataan vielä sitä, että tämäkään uutinen ei koske Coinbase-pörssiä tai sen mobiiliappia. Coinbase Wallet on täysin erillinen ohjelmisto.

Nexo perääntyy Yhdysvaltain markkinoilta

Lainapalveluiden kenttä on kokenut vuonna 2022 melkoisen mullistuksen. Vielä vuosi sitten sektoria dominoi kolme toimijaa: Celsius, BlockFi ja Nexo. Nyt Nexo on näistä ainoa jäljellä oleva palvelu. Celsius kaatui jo kesällä ja BlockFi puolestaan pari viikkoa sitten FTX:n vanavedessä.

Celsiuksen ja BlockFin lisäksi markkinoilta on poistunut myös puoli tusinaa pienempää lainapalvelua. Nexo on onnistunut välttämään kaikki karikot tähän asti, vaikka yhtiö on tarjonnut aivan vastaavaa korkoa talletuksille kuin kilpailijansa.

Nexo oli eilen otsikoissa Yhdysvaltoihin liittyen.

Nexon mukaan yhtiö on yrittänyt saada jalansijaa Yhdysvalloissa jo 18 kuukauden ajan. Se on käynyt dialogia maan viranomaisten kanssa jatkuvasti, mutta päätti vetäytyä kokonaan regulaation epäselvyyden vuoksi.

Syyttävä sormi osoittaa jälleen Gary Genslerin suuntaan. SEC.n pomo on ollut otsikoissa viime viikkoina myös FTX:n romahduksen jälkeen. Monet syyttävät Gensleriä siitä, että hänen virastonsa asenne on ajanut FTX:n sekä monet muut ns. offshore-palveluiksi, koska ne eivät ole voineet rekisteröityä Yhdysvaltoihin. Nexon tapaus on yksi esimerkki tästä.

Bitcoinkeskus suosittelee lukijoitaan harkitsemaan lainapalveluiden ja erilaisten korkotilien käyttöä. Vuoden 2022 aikana on nähty lukuisia lainapalveluiden konkursseja, eli sektorissa on selvästi riskejä. Myös kotimainen Coinmotion ilmoitti äskettäin lopettavansa korkotilin tarjoamisen varotoimenpiteenä.

Onko muutaman prosentin vuosikoron kerääminen juuri nyt riskin arvoista? Oli kyse mistä palvelusta tahansa. Varat voi aina tallettaa takaisin siinä vaiheessa, kun markkinan suunta kääntyy taas positiiviseksi.

Esimerkiksi Celsius kaatui kesällä somen aiheuttamaan bank runiin, aivan kuten FTX kuukausi sitten. Ilman näitä kohuja molemmat jatkaisivat toimintaa normaalisti. Ei tarvita kuin pieni somekohu tai huolestuttava uutinen, niin bank run voi aiheutua mille tahansa pörssille. Sen seuraukset voivat olla kohtalokkaat, jos palvelulla ei ole riittävästi likvidejä varoja prosessoida jokaista ulosmaksua.


Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!