Bitcoinin kurssi on liikkunut edeltävät viikot vaakasuoraan. Myös altcoin-markkina on hiljentynyt sen vanavedessä. Vielä on kuitenkin liian aikaista julistaa pohja tälle karhumarkkinalle. Axie Infinity on viikon paras nousija, ja GMX-token tulee hyvänä kakkosena. DeFi-sektorissa ei ole nähty suurempaa draamaa. Kovasti kärsinyt Solana on noussut takaisin DeFi-alustojen top kymppiin.
Bitcoin on löytänyt väliaikaisen pohjan
Bitcoinin kurssi on artikkelin kirjoitushetkellä 17.000 dollaria. Lukema oli viikko sitten noin 500 dollaria matalampi, joten viime päivinä on nähty muutama prosentti nousua. Se ei toki lohduta sijoittajia kovinkaan paljon, kun huomioidaan markkinan synkkä tila isossa kuvassa.
Alla olevassa grafiikassa on Bitcoinin kurssi päiväkohtaisilla kynttilöillä.
Kuten kuvasta hyvin näkyy, Bitcoinin kurssi on liikkunut lähinnä sivuttain edeltävät kolme viikkoa. Noin kuukausi sitten nähty romahdus oli tietysti FTX-pörssin aiheuttama, kuten kaikki seuraajamme varmasti tietävät.
Bitcoin on sahannut tämän jälkeen noin 16.000–17.000 dollarin välimaastossa. Tunnelma on markkinoilla hyvin odottava. Asiantuntijat pohtivat myös kilvan sitä, onko karhumarkkinan pohja vihdoin nähty. Todella moni tekninen indikaattori huutaa jo pohjia, mutta niin ne ovat tehneet jo parin kuukauden ajan.
Tässä on hyvä Twitter-ketju, missä on käyty läpi tärkeimpiä teknisiä indikaattoreita Bitcoinista.
Bitcoin Bottom Signal Series.
A thread of on-chain signals which suggest the Bitcoin bottom is in, or very close. In my opinion, these are the most important on-chain metrics today. Based on Bitcoin's 13 year history, they are telling me this is an extraordinary opportunity. pic.twitter.com/5io6WD2ELo
— Charles Edwards (@caprioleio) December 6, 2022
Bitcoinkeskuksen mielestä tilanne on mahdollisen pohjan osalta täysin auki. Tunnelma markkinoilla alkaa lähennellä kapitulaatiota, mutta FTX:n aiheuttama sotku ei ole vielä siivottu. Uutisoimme tällä viikolla mm. tapaus Genesiksestä, minkä lisäksi esiin voi tulla muitakin mustia joutsenia.
FTX:n romahdus katkaisi toistaiseksi myös Bitcoinin korrelaation osakemarkkinaan. Kryptomarkkina elää nyt hieman omaa elämäänsä pelonsekaisissa tunnelmissa. Esim. Nasdaq-indeksi on noussut kuukaudessa yli 10 prosenttia ja teki viime viikolla huikean 4,6 prosentin päivänousun. Kryptovaluutat eivät ole merkittävästi näihin liikeisiin reagoineet.
Isossa kuvassa ei ole siis tapahtunut suuria muutoksia kahden viikon takaisen katsauksen jälkeen. Sijoittajat odottavat nyt kärsivällisesti pölyn laskeutumista FTX:n jäljiltä sekä tietoa uusista konkursseista. On vaikea nähdä, mistä kryptomarkkina saisi merkittävää positiivista buustia aivan lähiaikoina.
Sijoittajien kannattaa pysyä kärsivällisenä ja hioa omaa strategiaansa. Bitcoinkeskus pitää edelleen hyvin mahdollisena, että kurssit tekevät vielä yhden 20–40 prosentin pudotuksen ennen kuin pahin on ohi. Tähän ei tarvita isoa triggeriä esim. Genesiksen tai muiden kryptopörssien suunnalta.
Pitkäjänteiselle sijoittajalle on tarjolla jo nyt erinomaisia tarjouksia. Kuten edellä mainittiin, todella moni tekninen indikaattori signaloi pohjaa.
Vuoden 2018 karhumarkkinan pohja löytyi 364 päivää ATH-lukeman jälkeen, ja Vuoden 2013 huipusta lasketeltiin puolestaan 407 päivää. Olemme nyt lähes tarkalleen näiden lukemien puolivälissä eli päivässä 391 Bitcoinin ATH:n jälkeen.
Altcoin-markkinassa ei suuria muutoksia
Jos Bitcoinin kurssi on edennyt lähinnä sivuttain, niin samaa voidaan sanoa myös altcoin-markkinasta. Bitcoinin markkinaosuus on liikkunut kuukauden päivät ylös-alas noin 40 ja 41 prosentin välimaastossa. Tällä hetkellä dominanssi on 40,5 prosenttia.
Alla olevassa listassa näkyy 15 suurinta kryptovaluuttaa sekä niiden suoritus Bitcoiniin verrattuna. Tsekkaa reaaliaikaiset kurssit tästä linkistä: kryptovaluutta kurssit.
Top 15 -listalla ei näy mitään merkittävää liikehdintää. Kaikki altcoinit mahtuvat noin -5 % ja +5 % välimaastoon. Polygonin kurssi on ottanut parhaimmat nousut, ja BNB kurssi puolestaan laskenut muita enemmän. Puhutaan kuitenkin maltillisista kurssimuutoksista.
Kryptovaluuttojen top 100 -listaltakin löytyy vain pari merkittävää nousijaa. Selvänä ykkösenä on Axie Infinity -pelin AXS-token. Sen kurssi on noussut Bitcoiniin verrattuna peräti 32 prosenttia. AXS on ainoa kryptovaluutta, jonka kurssi on noussut yli 20 prosenttia Bitcoiniin nähden.
Axien nousun takana on ilmeisesti kolme tekijää. Ensimmäinen on Axie Core -päivitys, josta julkaistiin blogipostaus eilen.
1/ Dear Axie Community,
We’ve penned an article laying out the vision for a crucial part of our ecosystem: Axie Core.
Axie Core is eternal and not tied to one particular game; it’s the universal Axie experience and aesthetic.
📜 | https://t.co/NJIlqSrqz6 pic.twitter.com/olZNsvuzLh
— Axie Infinity | #AxieOrigins (@AxieInfinity) December 5, 2022
Tämän lisäksi Axie-yhteisö on innostunut Axie Contributor -ohjelmasta, jossa peliä kehitetään yhdessä pelaajien kanssa. Myös NFT-markkinan volyymin kasvu on nostanut AXS-tokenia ja tarjonnut pientä buustia myös muille NFT-peleihin liittyville tokeneille, kuten MANA ja SAND.
Toiseksi kovin nousija on GMX-token. Kyseessä on hajautetun GMX-pörssin käyttö- ja hallintotoken. Sen holdaajat saavat mm. siivun pörssin generoimista treidauspalkkioista. GMX eroaa perinteisistä DEX:eistä kuten Uniswap, sillä se mahdollistaa futuurien ja velkavivun käytön.
GMX on nostanut suosiotaan vahvasti viime aikoina. Tähän on vaikuttanut osaltaan mm. FTX-pörssin romahdus. GMX toimii Ethereumin pääverkon sijasta Arbitrum Layer 2 -ratkaisussa.
Kolmanneksi paras nousija on Trust Walletin TWT-token, jonka olemme nostaneet esiin myös aiempina viikkoina. Nousun syyt ovat edelleen samat eli omien lompakoiden käytön lisääntyminen. Sijoittajat spekuloivat TWT:n kurssin nousevan johtuen Trust Walletin uusista käyttäjistä.
Bitcoinkeskuksen Youtube-kanavalla on julkaistu tänään myös Trust Wallet -opas, jonka voit katsoa tältä!
Kaikki edellä mainitut kryptovaluutat löytyvät Binancen tarjonnasta.
DeFi-markkinassa ei taaskaan suuria muutoksia
DeFi-markkinan hiljaiselo on jatkunut jo kuukausia, eikä tähän trendiin ole saatu muutosta myöskään edeltävän seitsemän päivän aikana. Koko sektorin likviditeettiä kuvaava TVL on pyörinyt FTX:n romahduksen jälkeen 40-45 miljardin dollarin välillä. Tänään lukema on 41,8 miljardia.
Protokollien top 10 -lista on myös käytännössä muuttumaton. TVL on vaihdellut seitsemän päivän aikana noin -6 % ja +6 % välimaastossa. MakerDAO ja Lido erottuvat yhä todella selvästi muusta joukosta.
Solana on noussut lohkoketjujen rankinglistalla vaivoin takaisin top kymppiin. Tämä on kuitenkin laiha lohtu, sillä sen TVL on yhä hurjat -75 % edeltävän kuukauden ajalta. Kestää varmasti pitkään, ennen kuin Solana on toipunut lähellekään ekosysteemin huippuhetkiä.
Solana ei ole kuitenkaan kuollut – huhuista huolimatta. InvestAnswers-kanava teki äskettäin aiheesta hyvän videon.
Mielenkiintoista on se, että Solanan oma Phantom-lompakko on laajentamassa tukensa myös Ethereum- ja Polygon-alustoille.
DeFi-sektorista voidaan nostaa esiin myös pari uutista, joista ensimmäinen liittyy aiemmin mainituun GMX:ään. Kyseisen pörssin tienaamat treidauspalkkiot ohittivat ensimmäistä kertaa Uniswapin noin viikko sitten. Treidauvolyymissa on yhä lähes 100-kertainen ero, joten näitä kahta ei kannata sekoittaa keskenään.
Suomalaistaustainen Aave päätti jäädyttää lähes 20 assettipoolia matalan likviditeetin vuoksi. Toimenpiteen tarkoitus on protokollan suojeleminen. Se päätettiin tehdä sen jälkeen, kun DeFi-palveluihin ”hyökkäävä” treidaaja, Avraham Eisenberg, aiheutti CRV-treidillään 1,6 miljoonaa dollaria ns. huonoa velkaa. Eisenbergin hyökkäys oli mahdollista CRV-poolin matalan likviditeetin vuoksi.
Ei myöskään unohdeta stablecoineja!
Stablecoins are one of the few crypto use cases that have found product market fit. Capital efficiency in crypto, giving access to USD to those without banking, etc.
– ATH in aggregate volume
– Not far off highs in aggregate supplies
– Active addresses back at peak 2021 levels pic.twitter.com/xk4ww5DWHO— Will Clemente (@WClementeIII) December 4, 2022
Stablecoinit ovat yksi kryptomaailman tärkeimmistä keksinnöistä. Ne ovat elintärkeitä etenkin DeFi-palveluille ja mahdollistavat Yhdysvaltain dollarin helpon liikuttelun. Stablecoinit ovat myös nykyisessä verotusympäristössä selkeästi parhaiten toimivia maksuvälineitä.
Niiden maine on kärsinyt jo viisi vuotta kestäneestä Tether-FUDista sekä Terra UST:n romahduksesta. Toistaiseksi suuret stablecoinit kuten USDT, USDC, BUSD ja DAI ovat selvinneet hyvin karhumarkkinan aiheuttamista stressitesteistä.
Tällä hetkellä vaikuttaa myös siltä, että kryptojen myynneistä saatuja varoja on parkkeerattu kasvavassa määrin stablecoineihin eikä siirretty takaisin fiat-valuuttoihin. Tämä kertoo siitä, että moni sijoittaja pitää kuivaa ruutia lähietäisyydellä dippien ostoja varten.
Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!