6.12. Uutiskatsaus: Stock-To-Flow, Bitmart, Tether, Microstrategy, El Salvador, Bitcoin ETF

bitcoinkeskus uutiset

Bitcoinin kurssiromahdus on saanut analyytikot huolestumaan; onko Stock-To-Flow -malli ja nelivuotisten syklien teoria mennyt rikki? Bitmart-pörssi kärsi 200 miljoonan dollarin hakkeroinnin. Tetherin varallisuudesta uusi raportti. Microstrategy ja El Salvador tankkasivat bitcoineja. Paine spot Bitcoin ETF:n hyväksyntää kohtaan Yhdysvalloissa kasvaa.

Rekisteröidy Binancelle

Onko Stock-To-Flow -malli ja nelivuotisten syklien teoria rikottu?

Kryptovaluuttojen volatiliteetti ei ole uusi tai yllättävä ominaisuus. Myös vakain kryptovaluutta, Bitcoin, heiluu tasaisin väliajoin jopa 15-20 prosenttia yhden päivän aikana. Viikonloppuna nähtiin taas rajua liikehdintää. Bitcoinille merkattiin pahimmillaan yli 20 prosentin pudotus alle 24 tunnissa.

Lauantain romahdus oli jatkoa viikkoja kestäneelle alamäelle. Bitcoinin kurssi saavutti lähes 70.000 dollarin tason 10. marraskuuta. Sen jälkeen on lasketeltu alamäkeen. Viikonlopun pudotus alle 50.000 dollariin näytti olevan viimeinen niitti monille analyytikoille.

Nimimerkki Plan B:n keväällä 2019 julkaisema Stock-To-Flow -malli on hallinnut keskustelua Bitcoinin kurssikehityksestä parin vuoden ajan. S2F:n taustalla ovat Bitcoinin halvingit eli lohkopalkkioiden puoliintumiset, jotka puolittavat markkinoille tulevan tarjonnan neljän vuoden välein.

Alla on Plan B:n twiitti viiden päivän takaa, jossa mallin kehittäjä kommentoi S2F:n olevan vielä ”on track”.

Nyt näyttää kuitenkin siltä, että monien seuraama S2F ja nelivuotisten syklien teoria olisi menossa rikki. Bitcoinin kurssin pitäisi tällä hetkellä raketoida kohti 100.000 dollaria. Markkinoilla pitäisi olla euforiaa syksyn 2017 malliin. Vielä kuukausi sitten tilanne näyttikin tältä, kun Bitcoin lähestyi 70.000 dollarin kurssia.

Neljä viikkoa on kuitenkin muuttanut kaiken. Markkinoiden tunnelma on tällä hetkellä yhtä ”hilpeä” kuin viime kesän romahduksessa. Bitcoin Fear & Greed -indeksi on synkkää luettavaa.

Tässä vaiheessa lienee selvää, että Bitcoin 100K -haaveet voidaan haudata vuoden 2021 osalta. Tilannetta vaikeuttaa entisestään epävarmuus osakemarkkinoiden puolella. Omicron-variantti on saanut markkinat laskuun, mikä painaa Bitcoinin kurssia entisestään. Toinen hermostuttava asia on korkea inflaatio.

Inflaatio on periaatteessa hyvä asia asseteille, kuten on nähty viimeiset 10 vuotta. Nyt on kuitenkin saavutettu niin korkea taso, että keskuspankkien on ryhdyttävä toimeen. Tämä tarkoittaa arvopaperien tukiostojen asteittaista lopettamista sekä korkojen nostamista. Jos nollakorkojen ympäristö todella muuttuu, se tarkoittaa osakemarkkinoiden rajua laskua. Tästä saavat osansa myös kryptovaluutat.

Bitcoinin mahdollisella kurssinousulla on siis ulkoisiakin esteitä.

Vielä on liian aikaista tuomita S2F ja nelivuotiset syklit täysin kuolleiksi. Samaan aikaan on kuitenkin oltava realistinen. Markkinoiden kehitys näyttää nyt todella heikolta, ja todennäköisyys uudelle kurssirallille on joulukuun aikana todella pieni. Seuraavat viikot ja kuukaudet ovat mielenkiintoisempia kuin pitkään aikaan!

Bitmartin ja BadgerDAO:n hakkerointi

Kulunut vuosi on ollut surullisen kuuluisa DeFi-hakkerointien vuoksi. Sana hakkerointi on tosin hieman harhaanjohtava, sillä monissa tapauksissa on vain hyödynnetty tarjolla olevaa heikkoutta protokollassa ja siihen liittyvissä älysopimuksissa.

DeFi:n vastakohta on CeFi eli centralized finance, mikä viittaa perinteisiin kryptovaluuttapörsseihin. Tässä sektorissa on ollut varsin hiljaista hakkerointien osalta. Se on vain ja ainoastaan hyvä asia. Pörssit ovat myös korvanneet viime vuosina asiakkaiden mahdolliset menetykset. Tavalliset sijoittajat ovat hävinneet varoja vain ns. exit scam -tapauksissa, joissa koko pörssin johto on kadonnut varat mukanaan.

Viime viikolla saatiin pitkästä aikaa ison kokoluokan hakkerointiuutinen. Se koskee Bitmart-pörssiä.

Bitmart mahtuu spottivolyymeissa top 40 -listalle. Se ei siis ole aivan pieni kioski, mutta Suomessa se on varsin tuntematon tapaus.

Bitmart menetti hakkeroinnissa noin 200 miljoonan dollarin arvosta kryptovaluuttaa. Suurin osa koski Etheriä ja Binance Coinia, mutta joukossa oli yhteensä noin 20 eri kolikkoa. Hakkerit iskivät ns. hot walletiin eli sellaiseen lompakkoon, joka sisältää kotiutuksiin tarvittavia varoja.

Pörssit säilyttävät nykyisin suuren osan asiakasvaroista hyvin suojatuissa kylmälompakoissa. Osa varoista on kuitenkin pidettävä helposti saatavilla, jotta asiakkaiden kotiutukset voidaan käsitellä.

Syy hakkerointiin ei ole vielä toistaiseksi selvillä. Pörssi on toistaiseksi myös pysäyttänyt kaikki kotiutukset.

Bitmartin hakkerointi tapahtui vain pari päivää sen jälkeen, kun DeFi-lainapalvelu BadgerDAO menetti noin 120 miljoonan dollarin edestä varoja. Samassa yhteydessä myös lainapalvelu Celsius joutui otsikoihin, sillä yhtiöllä oli miljoonien dollareiden edestä varallisuutta BadgerDAO:ssa keräämässä korkoa.

Celsiuksen tappioiden huhutaan olevan jopa 50 miljoonaa taalaa. Tapaus ei siis kosketa Celsius-palvelua millään tavalla tai sen asiakkaiden varoja.

Tetherin varallisuudesta uusi raportti

Tether on markkinoiden ylivoimaisesti suurin stablecoin eli vakaavaluutta. Sen markkina-arvo on artikkelin kirjoitushetkellä jo huikeat 75 miljardia dollaria. Vaikka Tether on kasvanut näin suureen mittaluokkaan, sen ympärillä pyörii edelleen spekulointia yhtiön todellisesta varallisuudesta.

Myös Bitcoinkeskus on raportoinut Tetheriin liittyvistä uutisista jo vuosia. Löydät vanhat uutiset helposti Tether-tagilla. Yhtiö oli tapetilla pari kuukautta sitten liittyen Kiinan Evergrande-kriisiin. Sijoittajat epäilivät, että osa Tetherin takauksista olisi Evergranden lainapapereita. Tetherin edustajat kiistivät tuolloin tiedon. Toisaalta, yhtiö ei ole myöskään yksilöinyt, mitä lainapapereita se pitää hallussaan.

Tether julkaisi viime viikolla tuoreen raportin sen omaisuudesta. Tämä uutinen jäi varsin pimentoon muiden kohujen alle. Linkki dokumenttiin on upotetussa twiitissä.

Tetherin varat on käynyt läpi Cayman-saarilla toimiva Moore Cayman. Raportti on tehty syyskuun lopun tilanteesta. Sen mukaan Tetherillä olisi varoja reilut 69 miljardia dollaria, mikä on noin miljardi taalaa enemmän kuin USDT:n markkina-arvo kyseisellä ajanhetkellä.

Talousjulkaisu Bloomberg otti kriittisen kannan raporttiin. Sen mielestä tuore selvitys ei avaa Tetherin varallisuutta yhtään enempää. Ongelmaksi muodostuu detaljien puute. Peräti 30,6 miljardia koko potista on Commercial Paper -otsikon alla, jonka sisällöstä Tether ei anna tarkempaa tietoa. Pankkitalletuksia ja käteistä takauksista on vain hieman yli 10 prosenttia.

Tetherin raportit ovat ehdottomasti positiivinen asia. Ne kuitenkin jättävät tilaa spekulaatiolle ja kritiikille ennen kuin yhtiö suostuu avaamaan eri omaisuusluokkien sisältöä tarkemmin.

Microstrategy ja El Salvador ostoksilla

Moni Bitcoin-sijoittaja on tällä hetkellä hyvin epävarmoissa fiiliksissä. Kuukausia hehkutettu ja odotettu nousumarkkina jäi tulematta. Sen sijaan on saatu raju kurssiromahdus, ja nyt jopa Stock-To-Flow -malli on menossa rikki. Fear & Gred -indeksi näyttää kääntyvän yhä enemmän punaiselle.

Tällaiset hetket ovat epämiellyttäviä elää, mutta pitkän linjan sijoittajat ajatteleva toisin. Suuret romahdukset ovat olleet historiallisesti loistavia ostopaikkoja. Näin ajattelee mm. El Salvadorin presidentti Nayib Bukele.

Bukele ilmoitti pari päivää sitten ostaneensa dipistä 150 bitcoinia noin 7,3 miljoonan dollarin hintaan. Hän tviittasi vielä ilmoituksensa jälkeen: Missed the f***ing bottom by 7 minutes”. El Salvador on ostanut syksyn mittaan yli 1000 bitcoinia ja hyödyntänyt fiksusti useamman Bitcoinin dipin.

El Salvadorin presidentti lienee yksi maailman kuuluisimmista Bitcoinin ostajista juuri nyt. Hänen edellään on kuitenkin vielä Microstrategyn Michael Saylor. Bitcoin-fanaatikkojen suureen suosioon noussut Saylor ilmoitti äskettäin 7002 bitcoinin hankkinasta.

Microstrategyn kohdalla on aina muistettava, että yhtiön hankinta-ajankohta voi erota huomattavasti Saylorin ilmoituksesta. Esimerkiksi tässä tapauksessa kyse on 1.10. – 29.11. välisenä ajankohtana tehdyistä ostoista. Keskihinta näillä bitcoineilla oli reilut 59.000 dollaria, joten Saylorin uusin hankinta on aika pahasti pakkasella.

Microstrategy sekä El Salvador toteuttavat selkeää strategiaa ja lisäävät bitcoineja hallintaansa tasaisin väliajoin. Saa nähdä, ostaako Bukele dipin pian uudelleen!

Fidelity ETF ja Invesco ETP

Bitcoin ETF on ollut syksyn 2021 kuuma puheenaihe. Lokakuun lopussa pitkä odotus päättyi, kun Bitcoin ETF saatiin vihdoin Yhdysvaltain markkinoille. Tämä oli kuitenkin vasta puoli voittoa. Kyseessä oli futuuripohjainen ETF, eli rahaston taustalla ei ole ”oikeita bitcoineja” vaan Bitcoin-futuureja.

Sijoittajat haluavat siis markkinoille spot-ETF-tuotteen, jossa rahastoa hoitava yhtiö hallitsee futuurien sijasta ”oikeita bitcoineja”. Tälle ei Yhdysvaltalainen SEC ole kuitenkaan antanut lupaa. Näyttää siltä, että tilanteeseen ei saada ihan heti muutosta.

Kanada on ottanut hieman yllättäen vetovastuun tässä asiassa. Siellä on julkaistu jo useampi spot-ETF Bitcoinille sekä Ethereumille. Viime viikolla myös Fidelity liittyi jonon jatkoksi.

Fidelity lanseerasi viime viikolla Bitcoin spot-ETF-tuotteen Toronton pörssiin. Kyseessä on merkittävä askel, sillä Fidelity on valtavan kokoluokan varainhoitofirma. Se hallitsee tällä hetkellä yli neljän biljoonan dollarin edestä varallisuutta. Summa on vertailun vuoksi 2x koko kryptomarkkinan koko.

Myös toinen yhdysvaltalainen varainhoitofirma, Invesco, teki äskettäin vastaavan peliliikkeen. Invesco lanseerasi ”oikeita bitcoineja” hallitsevan ETP-rahastotuotteen Saksan pörssiin yhteistyössä CoinSharesin kanssa. Invesco on myös valtavan kokoluokan yhtiö halliten yli 1,3 biljoonan dollarin varallisuutta.

Paine Yhdysvaltain markkinoille hyväksyttyä spot-ETF-tuotetta kohtaan siis lisääntyy päivä päivältä. Moni analyytikko on sitä mieltä, että tällainen ETF Yhdysvalloissa vaikuttaisi merkittävästi Bitcoinin kurssiin pitkällä sekä lyhyellä tähtäimellä.

Alec Baldwin eToro


Disclaimer: Bitcoinkeskus ei anna sijoitusvinkkejä eikä suosittele ostamaan mitään tiettyä kryptovaluuttaa. Kryptovaluutat sisältävät suuren riskin sijoituksen menettämisestä. Vuoden 2018 aikana suurin osa tunnetuista kryptovaluutoista on pudonnut yli 90% kurssihuipustaan. Lue lisää info-sivulta.