6.12. Markkinakatsaus: Synkkä tunnelma viikonlopun romahduksen jäljiltä

crypto-news-1

Kryptomarkkinoilla vallitsee alakulo viikonlopun romahduksen jäljiltä. Sijoittajat pohtivat, onko kuuluisa Stock-To-Flow -malli tullut tiensä päähän. Terra Luna on viikon ehdoton raketti. Myös moni muu älysopimusalusta pärjäsi Bitcoinia paremmin. Terra on ohittanut DeFi-sektorissa Solanan.

Rekisteröidy Binancelle

Bitcoinin kehitys huolestuttaa sijoittajia

Bitcoinin kurssi on artikkelin kirjoitushetkellä 47.500 dollaria. Lukema oli viikko sitten lähes 10.000 dollaria korkeammalla. Vielä kuukausi sitten kolkuteltiin jopa 70.000 taalan rajapyykkiä! Trendi on siis vähintään huolestuttava. Mikä pahinta, kurssikehitys on ollut täysin päin vastaista sijoittajien odotuksiin verrattuna.

Alla näkyy Bitcoinin kurssigrafiikka kolmen kuukauden ajalta. Yksi kynttilä vastaa yhtä päivää. Sininen trendilinja on 50 päivän keskiarvo ja purppura puolestaan 200 päivän keskiarvo. Oranssit katkoviivat kuvaavat tärkeitä tuki- ja vastustasoja.

btc-06-12-21

Grafiikasta on vaikea löytää mitään hyvää sanottavaa. Ainoa positiivinen asia on se, että kurssi sentään palautui 200 päivän keskiarvon yläpuolelle. Sitä voidaan pitää bull-markkinan viimeisenä linnakkeena.

Moni muistaa vielä hyvin kesän tapahtumat. Tuolloin nähtiin kuuluisa Death Cross, kun 50 päivän keskiarvo leikkasi 200 päivän keskiarvon läpi. Myös Bitcoinin kurssi syöksyi tuolloin reilusti alle 200 päivän keskiarvon. Vielä ei olla aivan näin synkissä tunnelmissa. Tilanne on kuitenkin huolestuttava monestakin syystä.

Bitcoin romahti lauantaina pahimmillaan 21 prosenttia. Suurin syöksy nähtiin aamuyöllä Suomen aikaa, jolloin kurssi putosi noin $9000 dollaria alle tunnissa. Syynä olivat jälleen johdannaismarkkinoiden pakkomyynnit. Suosittu analyytikko Will Clemente tiivistää tapahtuneen.

Sijoittajat lähtivät betsaamaan Bitcoinin uutta nousua liian aggressiivisesti. Tämä tarjosi valaille hyvän tilaisuuden huuhtoa treidaajia markkinoilta parilla suuren luokan myyntikäskyllä.

Ei ole sattumaa, että vastaavia romahduksia nähdään juuri viikonloppuisin. Silloin tilauskirjat ovat pörssissä ohkaiset, kun suurin osa pelureista on vapaalla. Valaat nappasivat dipistä jälleen halpoja bitcoineja omaan lompakkoonsa. Joku voisi kutsua tätä markkinan manipuloinniksi. Niin tai näin, tällaista heiluntaa on jokaisen kryptosijoittajan vain kestettävä.

Viikonlopun romahdus tuntui olevan viimeinen naula Stock-To-Flow -mallin arkkuun. Sama koskee myös Bitcoinin nelivuotisia halving-syklejä. Moni analyytikko vaikuttaa menettäneen uskonsa tähän teoriaan, joka on hallinnut Bitcoinin kurssikeskustelua kaksi vuotta.

Tilanne oli aivan toinen vielä kuukausi sitten. Bitcoinin kurssi oli marraskuun alussa 70.000 dollaria, ja markkinan tila suorastaan euforinen. Neljä viikkoa jatkunut alamäki on kuitenkin muuttanut kaiken. Sijoittajien olotila on yhtä ankea kuin viime kesän pohjilla.

Valtaosa sijoittajista odotti marras- ja joulukuulta vuoden 2017 toisintoa. Toisin on käynyt. Onko Bitcoinin (ja kryptomarkkinoiden) dynamiikka nyt muuttunut lopullisesti? Vieläkö Plan B uskaltaa twiitata Stock-To-Flown olevan raiteillaan? Tulevat viikot ja kuukaudet näyttävät, miten käy.

Bitcoinkeskus ei usko bull-markkinan olevan isossa kuvassa ohi. Se on ohi vasta silloin, kun valaat ovat dumpanneet omistuksensa piensijoittajille FOMO-rallissa. Tämä on vielä näkemättä kesän jäljiltä. On kuitenkin tärkeää olla realisti ja hyväksyä se, mitä markkina kertoo. Bitcoin 100K -lippalakit on ainakin toistaiseksi syytä ottaa pois päästä.

Taustalla on myös makrotason ongelmia, joita Bitcoin ei pääse karkuun. Yhdysvaltain keskuspankin pääjohtaja, Jerome Powell, antoi viime viikolla tärkeän lausunnon. Hän myönsi vihdoin, että korkea inflaatio on pysyvä ongelma.

Tästä seuraa kaksi epämiellyttävää asiaa. Jos inflaatio on ongelma, keskuspankin on tehtävä sille jotain. Fed aikoo nyt kiristää rahapolitiikkaa pienentämällä arvopapereiden tukiostoja. Se voi tapahtua jopa ennakoitua nopeampaa tahtia. Kun tämä ns. tapering on suoritettu, seuraa korkojen nosto.

Kymmenen vuotta jatkunut löysä rahapolitiikka voi tulla vihdoin tiensä päähän. Tämä on myrkkyä osakemarkkinoille, mikä on näkynyt punaisena värinä jo useita päiviä. Kun osakemarkkinat laskevat, kryptomarkkinat seuraavat perässä. On siis mahdollista, että kryptomarkkinan kehitys lyhyellä tähtäimellä on Fed-pomo Powellin käsissä…

Bitcoinin dominanssi edelleen heikolla tasolla

Bitcoinin dominanssi eli markkinanosuus on artikkelin kirjoituhetkellä 41,7 prosenttia. Lukema oli viikko sitten 41,9 prosenttia. Ei siis suurta muutosta, mutta isossa kuvassa laskutrendi kuitenkin jatkuu.

cryptocap-061221

Kirjoitimme jo viime viikolla siitä, miten Bitcoinin dominanssiin on muodostunut selkeä alamäki. Sunnuntaina nähtiin jo pudotus alle 41 prosentin, mutta Bitcoin on vahvistunut kahden viime päivän aikana hieman ylemmäs.

Tässä kohtaa voidaan toistaa myös aiemmin annettu lausunto. Markkinan dynamiikka on muuttunut aiemmista vuosista. Bitcoinin rajut romahdukset (tai kurssiheilunta ylipäätään) eivät näy niin selvästi altcoin-markkinassa.

Se on kuitenkin huomioitava, että stablecoinien raju kasvu vaikuttaa osaltaan tilanteeseen. Stablecoinit lasketaan altcoinien joukkoon, eikä niiden arvo muutu mihinkään kurssiromahduksessa. Tästä huolimatta, altcoinit pärjäävät kokonaisuutena aiempaa paremmin.

Älysopimusalustat vahvoilla Terra Lunan johdolla

Tarkastellaan sitten suurimpien altcoinien tilannetta. Koska Bitcoinin dominanssi on pysynyt lähes paikallaan, myös altcoin-markkina on pääosin punaisella. Markkinoilla nähdään yllättävän paljon hajontaa. Top 15 -listalta esiin nousevat syksyllä vahvasti pärjänneet älysopimusalustat.

Alla olevassa kuvassa näkyvät suurimmat altcoinit sekä niiden kurssikehitys Bitcoiniin verrattuna.

altcoins-061221

Viikon ylivoimainen ykkönen on ollut Terra Luna. Tässä ei ole sinänsä mitään ihmeellistä, sillä LUNA on ollut erittäin vahva koko syksyn ajan. Samaa voidaan sanoa myös Solanasta, joka on niin ikään plussalla Bitcoiniin verrattuna.

Kun stablecoinit jätetään pois laskuista, niin kaksi muuta hyvin pärjännyttä kolikkoa ovat myös älysopimusalustoja (ETH & BNB). Myös sijalla 16 oleva Polygon on pärjännyt 27 prosenttia Bitcoinia paremmin.

Älysopimusalustat ovat olleet vuoden 2021 suurin trendi. Ne kiinnostavat sijoittajia eniten yksittäisenä sektorina. Proof of Stake -konsensus tuo mukanaan steikkauksen, minkä lisäksi natiivitokenilla maksetaan transaktiomaksut. Nämä kaksi tuovat helposti ymmärrettävän käyttökohteen platform-tokeneille. Steikkauksesta saatava korkotuotto houkuttelee yhä enemmän myös instituutioita.

Terra ohitti Solanan DeFi-sektorissa

DeFi-sektori ei ole päässyt pakoon markkinan yleistä alakuloa. Olemme raportoineet jo usean viikon ajan negatiivisesta kehityksestä. Koko syksyn jatkunut huikea nousu sai päätöksensä marraskuun puolivälissä. Viime viikolla käytiin vielä pikaisesti yli 275 miljardin TVL:n tasolla, mutta viikonloppuna nähtiin raju pudotus.

DeFi-sektoriin lukittua likviditeettiä kuvaava TVL on nyt 244 miljardissa dollarissa. Pudotusta on neljässä päivässä yli 30 miljardia. Lukema on liikkunut lähinnä vaakasuoraan noin neljän viikon ajan.

defitvl-061221

Nykyinen TVL-taso on edelleen historiallisesti todella korkea, joten mitään syytä huoleen ei ole. DeFi on joka tapauksessa tullut jäädäkseen markkinoille. Nyt sektori näyttää seuraavan yleistä markkinan suuntaa, mitä se ei tehnyt aiemmin tänä syksynä.

TVL-kuoppa näkyy tasaisesti kaikissa suurimmissa protokollissa.

defi-protocol-061221

Esiin on syytä nostaa marginaalisesti top kympin ulkopuolelle jäävä Anchor Protocol. Kyseessä on Terran alustalla toimiva lainauspalvelu, jonka ytimessä on Terran oma UST-stablecoin. UST:n luomiseen tarvitaan Terran LUNA-tokeneita, jotka poltetaan samassa yhteydessä. Anchorin ja UST:n suosio ruokkii siis LUNA-tokenin hinnannousua.

Terra-platform on siis ehdottomasti kuumin nimi. Tämä näkyy myös lohkoketjujen rankingissa.

defi-chains-061221

Listalla on nähty merkittävä muutos, sillä Terra on ohittanut Solanan ja siirtynyt rankingin kolmannelle paikalle. Solana on ollut Terran edellä koko historiansa ajan. Nyt tämä ”flippening” on tosiasia. Samalla Terra on noussut Binance Smart Chainin suurimmaksi haastajaksi.

Erot ovat kuitenkin varsin pieniä. Terra, Solana ja Avalanche ovat kaikki menestyneet loistavasti tänä syksynä.

DeFi-sektorista saatiin myös viime viikolla ikäviä uutisia. BadgerDAO-protokolla menetti hakkeroinnin seurauksena 120 miljoonan dollarin edestä varoja. Summa käsittää noin 2100 bitcoinia sekä 151 Etheriä. Tapauksesta raportoi ensimmäisenä tietoturvayhtiö PeckShield.

Mielenkiintoista tapauksessa on se, että hyökkääjä sai varat haltuunsa Badger DAO:n käyttöliittymän kautta. Kyseessä ei siis ollut älysopimuksissa oleva haavoittuvuus, mikä on yleisin syy DeFi-sektorin hakkerointeihin.

Photo by Roger Brown from Pexels

Alec Baldwin eToro


Disclaimer: Bitcoinkeskus ei anna sijoitusvinkkejä eikä suosittele ostamaan mitään tiettyä kryptovaluuttaa. Kryptovaluutat sisältävät suuren riskin sijoituksen menettämisestä. Vuoden 2018 aikana suurin osa tunnetuista kryptovaluutoista on pudonnut yli 90% kurssihuipustaan. Lue lisää info-sivulta.