Uutiset
06
tammi
bitcoin

Sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Bitcoinkeskus voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos vierailet yhteistyökumppaneiden sivuilla linkkiemme kautta. Saat lisätietoja mainoksista info-sivulta.

6.1. Uutiskatsaus: Markkinat, Nakamoto, Burger King, Youtube, OneCoin

Bitcoinkeskuksen viikkokatsaukset ovat taas täällä! Uutena vuotena kävimme läpi vuoden 2019 tapahtumia, mutta nyt palataan taas tuoreiden uutisen pariin. Olemme julkaisseet uutiskatsauksia hieman harvakseltaan joulukuussa, mutta tämä johtuu pitkälti myös hiljaisesta vaiheesta markkinoilla.

Rekisteröidy Binancelle

Tämän viikon aiheena ovat nouseva markkina, Nakamoto.com -sivuston aiheuttama kohu, Burger Kingin kryptoadoptio, joulunajan Youtube-bänni sekä tapaus OneCoin.

Markkinakatsaus: Kryptovaluutat mukavassa nosteessa

Aloitetaan viikkokatsaus tuttuun tapaan kryptomarkkinan tapahtumilla. Bitcoinin kurssi on artikkelin kirjoitushetkellä hieman yli 7500 dollarissa, eli nyt on palattu taas tutulle resistanssi/tukitasolle. Tämä näkyy hyvin alla olevassa kuvassa.

bitcoinin-kurssi-2020-06-01

Punaisella näkyvä 6000 dollaria oli vuoden 2018 ”se taso”, jossa kurssi vietti pitkät pätkät. Vuoden 2019 merkittävin taso oli sen sijaan 7500 taalaa, joka näkyy kuvassa sinisellä viivalla. Se toimi kevään, kesän ja vielä alkusyksyn tukitasona, kuten kurssikehitys hyvin osoittaa.

Kun Bitcoinin kurssi syöksyi marraskuussa alle 7000 dollarin, tästä perinteisestä tukitasosta tuli resistanssi eli katto. Nyt tuota kattoa on yritetty puhkoa jo pian kaksi kuukautta, mutta turhaan. Vaikka kurssi on kohonnut pariin otteeseen viivan yläpuolelle, se on aina palautunut takaisin.

Tänään ollaan siis jännän äärellä, kun Bitcoin pyrkii ravistamaan tämän riippakiven jaloistaan ja yrittää kohota takaisin 8000+ dollarin tasolle. Alkuviikko näyttää, onnistuuko yritys tällä kertaa. Todennäköisyydet sille eivät ole kovin hyvät.

Suurempi muutos tarvitsee taakseen yleensä suurta volyymia, joka on kuin tuuli purjeveneen purjeissa. Jos volyymi on pientä, kurssi palautuu todennäköisesti pian takaisin lähtöpisteeseensä. Kuvan alalaidassa näkyvät volyymitolpat ovat vielä varsin maltillisia.

Tämän lisäksi moni uskoo kurssin nousevan Iran-jännitteiden vuoksi. Donald Trumpin viikonloppuna suorittama isku on saanut perinteisen turvasataman, kullan, vahvaan nousuun. Iran-jännitteet ovat aiheuttaneet epävarmuutta markkinoilla, minkä vuoksi sijoittajat ostavat turvallisempia sijoituskohteita.

Bitcoinkeskuksen seuraajat ovat vahvasti sitä mieltä, että samat jännitteet ovat myös Bitcoinin kurssinousun takana.

btckeskus-polli

Jos kurssimuutosta selittää markkinoiden epävarmuus tai sijoittajien spekulointi aiheesta johtuen, nousu ei ole kovin vakaalla pohjalla. Tähän viittaa myös aiemmin mainittu matala volyymi.

Moni analyytikko uskoo edelleen vahvasti siihen, että Bitcoin käy vielä ainakin kerran 5500-6000 dollarin tasolla, ennen kuin uusi nousu voi halvingin eli puoliintumisen myötä alkaa. Vanha totuus on kuitenkin tämä: mitä useampi Bitcoin-sijoittaja uskoo tiettyyn skenaarioon, sen varmemmin Bitcoin käyttäytyy juuri päinvastoin.

Bitcoinkeskuksen arvaus olisi nyt noin 50%-60% sille, että 6000$ kurssi nähdään vielä kerran seuraavan 4-6 viikon aikana.

Jos katsotaan historiallista kurssikehitystä, niin Bitcoin on tällä hetkellä edelleen halpaa.

Tunnettu Mayer Multiple on vain 0,82 – kaikki alle yhden lukemat ovat matalia. Bitcoinin kurssi suhteessa 200 päivän keskiarvoon on ollut sen historiassa 80,64% korkeampi kuin nyt.

Bitcoinin kurssinousu on aiheuttanut vaihteeksi positiivista liikehdintää myös altcoineihin. Bitcoinin markkinaosuus on tippunut viikossa 68,3% -> 67,6% ja jatkanut laskuaan myös tänään. Suurin osa top 20 alteista on 3-6% plussalla edellisen 24 tunnin aikana.

Suurimman kirin on ottanut XRP, joka on lähes 10 pinnaa vihreällä. Tätä selittää Binancen lanseeraamat XRP-futuurit, joiden avulla on mahdollista käydä kauppaa XRP:n kurssilla jopa 75x vipua käyttäen.

Viimeisen viikon aikana hyvää nousua ovat tehneet myös Bitcoin Cash (+13%), Bitcoin SV (+20%) ja Monero (+21%).

Aiemmin markkinan vastaisesti noussut Tezos on ollut suurista altcoineista heikoimmilla. XTZ-tokenilla on kuitenkin takanaan todella vahva vuosi ja nousua noin 50% pelkästään lokakuun lopulta.

Nakamoto.com suututti Bitcoin-maksimalistit

Viime päivien suurin puheenaihe on ollut ehdottomasti nakamoto.com. Kyseessä on täysin uusi sivusto, joka ilmoitti olemassaolostaan @nakamoto Twitter-handlen kautta 3. tammikuuta. Kyseinen päivähän on Bitcoinin lohkoketjun syntymäpäivä.

https://twitter.com/nakamoto/status/1213336796379205632

Nakamoto.com ilmoittaa tviitissä olevansa ”a new general interest journal for the crypto community.” Twitter kuitenkin räjähti keskusteluun #proBTC hashtagin alla johtuen sivustolla olevasta kommentista.

”All contributors to Nakamoto are pro-Bitcoin (BTC) for the long-term, but beyond that we welcome a wide diversity of views.”

Kun katsoo sivustolla olevaa henkilöiden listaa, yllä oleva lainaus tuntuu vähintäänkin kummalliselta. Mukana on toki muutamia Bitcoin OG -statuksen henkilöitä (Jameson Lopp), mutta etenkin Roger Verin mukanaolo sai Bitcoin-maksimalistien verenpaineen nousemaan.

Tunnettu Bitcoin-maksimalisti WhalePanda tviittasi seuraavasti:

Myös Coinmotionin perustaja, Henry Brade, jatkoi samoilla linjoilla.

Roger Verillä on toki pitkä historia Bitcoinin tukijana, mieshän tunnettiin aikoinaan myös lisänimellä Bitcoin-jeesus. Hän on ollut jo usean vuoden ajan vahvasti eri leirissä ja kampanjoinut Bitcoinin nykyistä teknologiaa vastaan.

Tämä huipentui elokuussa 2017, kun Ver johdatti joukkonsa hard forkiin Bitcoinista, jonka seurauksena syntyi Bitcoin Cash -kryptovaluutta. Ver ei ole pahemmin parantanut tapojaan, sillä hän tviittasi vain pari päivää sitten tyypillisen anti-Bitcoin viestin.

Käytännössä Ver siis tviittasi tämän samana päivänä, jolloin hänet nimettiin Nakamoto.com -sivustolla #proBitcoin-kontribuuttoriksi.

Bitcoin-maksimalisteja kiukutti myös yleisellä tasolla Satoshi Nakamoto -nimen käyttäminen tällaisessa yhteydessä. Coinbasen perustaja Brian Armstrongin uusinta artikkelia kommentoitiin mm. näin: ”Armstrong mainitsi Bitcoinin artikkelissaan kerran, ja viittasi silloinkin vain toisen henkilön mielipiteeseen”.

Nakamoton Telegram-kanava meni ilmeisesti myös täysin tukkoon spämmin ja trollauksen vuoksi.

Coindeskin mukaan sivuston takana olisi entinen Coinbasen CTO, Balaji S. Srinivasan.

Burger King hyväksyy kryptovaluuttoja

Jos yllä oleva otsikko luettaisiin as is, niin kyseessä olisi valtava uutinen. Valitettavasti meidän on lisättävä yksi oleellinen sana: Venezuelassa.

Kyseessä on joka tapauksessa yksi miljoonista pienistä askeleista kryptovaluuttojen adoptiossa. Tämän takana on kryptovaluutta Dash, joka on ainakin omien sanojensa mukaan, yksi Latinalaisen Amerikan vahvimmista pelureista.

Lainaus Dashin blogista:

”Dash usage continues growing at a rapid rate in Venezuela, as it provides an alternative that is a more reliable payment method and store of value,” said Ryan Taylor, Dash Core Group CEO. “We are happy to collaborate with Cryptobuyer to keep growing the Dash ecosystem and serve Burger King and its customers.”

Uutisen vahvisti partnerina toimiva Cryptobuyer hieman ennen uutta vuotta Twitter-tilillään.

Cryptobuyer toimii kuluttajan ja kauppiaan välissä, jonka ansiosta Burger Kingin tilille tulee digirahan sijasta paikallista valuuttaa. Bitpay on globaalisti tunnetuin toimija, joka suorittaa vastaavan konversion.

Dashin lisäksi Burker King hyväksyy kryptovaluutoista Bitcoinin, Binance Coinin, Tetherin, Litecoinin sekä Ethereumin.

Käytännössä juuri yksikään kauppias ei halua vastaanottaa kryptovaluuttoja vaan kyseisen maan käytössä olevaa fiat-rahaa. Bitpay sekä muut operaattorit konvertoivat kryptovaluutat sen hetkisellä kurssilla fiat-rahaksi, jonka kauppias saa sitten tililleen.

Youtuben kryptobänni loppui lyhyeen

Joulupäivänä nähtiin yksi dramaattisimmista tapahtumista viime kuukausina, kun Youtube hyökkäsi kryptovaluuttoja koskevan sisällön kimppuun. Käytännössä jokainen alan vaikuttaja sai yhtäkkiä varoituksia videoistaan, mistä seurasi välitön riski jopa koko kanavan poistamisesta.

Youtube ei kommentoinut tapahtumahetkellä tilannetta millään tavalla, mikä aiheutti entistä enemmän kaaosta. Kukaan ei tuntunut tietävän syytä tilanteeseen ja monet tubettajat olivat syystäkin huolissaan toimeentulonsa vuoksi.

Lopulta tilanne palautui normaaliksi 24-48h sisällä tapahtuneesta. Youtuben edustaja kommentoi The Block -uutissivustolle tapahtuneen olleen virhe, eikä yhtiö ole muuttanut pelisääntöjään kryptovaluuttoja koskevan sisällön suhteen.

Data Dash -kanava oli yksi ”blackoutin” kärsijöistä, joka palasi takaisin linjoille.

Nyt kun tapahtuneesta on kulunut reilu viikko, niin kaikki näyttää tosiaan olevan ennallaan. Uusia poistoja ei ole tehty, ja tubettajat saivat videonsa takaisin kanavalleen.

Tapaus herätti kuitenkin keskustelua Youtuben valta-asemasta ja vaihtoehtoisista platformeista. Blockchain-pohjaiset LBRY, BitChute sekä BitTube nousivat esiin monissa some-keskusteluissa. Kuten Nicholas Merten kertoo yllä olevalla videolla, tällä hetkellä tubettajien on varsin vaikea siirtyä pois Youtubesta huomattavasti pienemmälle alustalle, josta puuttuvat mainostajat sekä videoiden katselijat.

Vaihtoehtoiset palvelut tarjoavat kuitenkin helpon tavan siirtää Youtube-sisältö myös niiden piiriin, joten todennäköisesti yhä useampi tubettaja synkronoi kanavansa sisällön myös blockchain-pohjaisille videoalustoille. Jos Youtube yrittää vastaavaa bänniä uudelleen, videot ovat ainakin tallessa muualla.

Tällä hetkellä ei siis ole käynnissä mitään tubettajien kapinaa tai pakoa vaihtoehtoisiin palveluihin.

Yle: Virtuaalivaluutta OneCoin ajautui kaaokseen

Valtavaa keskustelua jo viiden vuoden ajan aiheuttanut OneCoin on jälleen vaikeuksissa. Suomessakin kymmeniä tuhansia jäseniä saanut palvelu oli otsikoissa edellisen kerran marraskuun lopulla, jolloin Ylen MOT julkaisi videon otsikolla: OneCoin – Jättihuijauksen suomalaisuhrit.

OneCoin on ollut viranomaisten tutkinnassa jo pitkään, mutta mitään lopullista tuomiota palvelun laillisuudesta tai laittomuudesta ei ole vielä tähän päivään mennessä annettu. Tutkinta otti kuitenkin harppauksia eteenpäin syksyllä 2019, kun OneCoinin perustajan veli, Konstantin Ignatov, alkoi tehdä yhteistyötä Yhdysvaltain viranomaisten kanssa.

Suomessa OneCoinista jo vuosia raportoinut Petteri Järvinen tviittasi marraskuun alussa näin:

Yle julkaisi pari päivää sitten uuden uutisen aiheesta otsikolla: Valtava pyramidihuijaus on hiipumassa – virtuaalivaluutta OneCoin ajautui kaaokseen.

Näyttäisi siltä, että OneCoin on palveluna tullut tiensä päähän. Myös Petteri Järvinen kirjoittaa blogissaan otsikolla OneCoin kuolee, että OneCoinin tunnetuimmat verkkosivustot ovat lakanneet toimimasta. Järvisen mukaan uusia jäseniä on tullut enää vain kourallinen, kun parhaimmillaan mukaan liittyi jopa tuhansia henkilöitä joka päivä.

Sijoittajien kannalta huolestuttavinta on OneCoinin johtohenkilöiden joukkopako projektista, kuten Yle uutisessaan kirjoittaa. Useita tärkeässä asemassa olevia henkilöitä on jättänyt OneCoinin Konstantin Ignatovin tunnustusten jälkeen. Jäljellä oleva johtoporras kirjoittaa yhä palvelun jatkavan toimintaansa nykytilanteesta huolimatta.

Ylen mukaan suomalaiset ovat sijoittaneet OneCoin-virtuaalivaluuttaan vähintään 40 miljoonaa euroa, mutta todennäköisesti vielä huomattavasti enemmän. Maailmanlaajuisesti kyse on miljardeista dollareista.

Lopuksi vielä pari lyhyttä mainintaa viime viikkojen tapahtumista.

Bitcoinkeskus arvosteli äskettäin uuden kryptovaluuttapörssin. Kyseessä on kesällä 2019 markkinoille tullut StormGain, joka on erittäin käyttäjäystävällinen vaihtoehto treidaajille. Palvelun käyttöliittymä on yksi alan selkeimmistä, ja StormGain tarjoaa helpon tavan treidata tunnettuja kryptovaluuttoja myös vipua käyttäen.

Bitcoinkeskuksen arvostelu löytyy osoitteesta https://bitcoinkeskus.com/stormgain/

Arvostelimme joulukuussa myös uuden kirjan: Bitcoin – Matemaattisesti turvattu itsemääräämisoikeus on erinomainen perusteos Bitcoinista kiinnostuneelle. Tsekkaa arvostelu tästä linkistä.

Tsekkaa tämä Cointelegraphin video, jossa henkilö yrittää selviytyä vain bitcoinia käyttämällä New Yorkissa. Sen voisi kuvitella olevan jo vuonna 2019 varsin helppoa?

Kuva: iStockPhoto


Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!

Disclaimer: Kryptovaluutat ovat korkean riskin sijoituskohde. Tutustu huolella riskeihin ja verotukseen ennen sijoittamista. Bitcoinkeskus.comin informaatiota ei pidä tulkita sijoitusneuvoksi. Lue lisää info-sivulta.

Ei kommentteja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.