Bitcoinin kurssi on tärkeillä tukitasoilla, mutta pudotus ja Death Cross uhkaavat. Altcoin-markkinassa on vain kourallinen hyvin menestyneitä kryptovaluuttoja.
Bitcoinin kurssia uhkaa Death Cross
Bitcoinin kurssi on artikkelin kirjoitushetkellä noin 25.800 dollaria. Kurssi on liikkunut reilut kaksi viikkoa 25.800 ja 26.200 dollarin välisessä maastossa. Ainoa poikkeus on viime viikolla nähty hetkellinen kurssinousu, johon palaamme kohta tarkemmin.
Kun zoomataan ulos ja katsotaan koko vuoden kuvaa, nähdään Bitcoinin liikkuvan lähinnä sivuttain noin 26.000 ja 31.000 dollarin välimaastossa. Viime viikkojen trendin on kuitenkin huolestuttava.
Alla oleva grafiikka kuvaa Bitcoinin kurssia päiväkohtaisilla kynttilöillä. Sininen trendiviiva on 50 päivän keskiarvo ja purppura trendi puolestaan 200 päivän keskiarvo.
Kuten kuvasta näkyy, 50 päivän keskiarvo on kääntynyt jyrkkään laskuun. Jos kurssissa ei tapahdu jotain täysin poikkeuksellista, kyseinen trendi leikkaa 200 päivän keskiarvon tulevan viikon aikana. Tätä leikkausta kutsutaan nimellä Death Cross.
Death Cross nähdään tyypillisesti karhumarkkinan alussa. Edellisen kerran se tapahtui tammikuussa 2022, josta seurasi vuoden mittainen alamäki. Käänteinen operaatio on nimeltään Golden Cross, joka signaloi taas bull-markkinan alkamista. Se tapahtui tammikuussa 2023.
Death Cross ei ole mikään kuolemantuomio Bitcoinin kurssille. Esimerkiksi 2019–2020 nähtiin kaksi Death Crossia lyhyen ajan sisällä, kun kurssi sahasi pitkään lähinnä vaakasuoraan. Aivan kuten tänä vuonna.
Sijoittajat seuraavat Death Crossia enemmän tärkeän 25.200 dollarin tukitason pitämistä. Kurssi löysi pohjan kyseiseltä tasolta kesäkuun puolivälissä, ja tukea on kokeiltu kahteen otteeseen viime viikkoina. Jos Bitcoinin kurssi sulkee päiväkynttilän tuon kuvassa näkyvän tason alle, luvassa lienee syöksy lähelle 20.000 dollarin kurssia.
Jos 25.200 dollarin tuki menetetään, Bitcoinin bull-markkina menisi myös teknisesti rikki. Nousumarkkina vaatii ”higher highs” ja ”higher lows” -kehitystä, eli jokainen pohja on entistä korkeammalla ja jokainen huippu niin ikään edellistä ylempänä. Tämä trendi menee rikki, jos kurssi clousaa päivätasolla alle kesäkuun pohjan.
Sijoittajat ovat syystäkin huolestuneita. Kryptomarkkina on tällä hetkellä kuollut, eikä uutta rahaa tule sisään.
– Crypto’s aggregated trading volume is the lowest that it’s been since 2020
– Google search trends for Bitcoin/crypto at multi year lows
– Realized volatility, implied volatility, weekly bollinger bands all near record lows
This is exactly what apathy looks like.
— Will Clemente (@WClementeIII) September 4, 2023
Paine alkaa lisääntyä myös makrotalouden puolelta, kun Yhdysvaltain työttömyyslukemat heikentyvät ja Kiina on ajautumassa pahaan taantumaan.
Kryptosijoittajien on syytä varautua siihen, että loppuvuoden aikana sukelletaan nykyisiä kurssitasoja alemmas. Altcoinit tulevat tällaisessa ympäristössä kärsimään vielä Bitcoinia enemmän. Jos sijoitushorisonttisi on riittävän pitkä, mahdolliset romahdukset tarjoavat hyviä ostopaikkoja laadukkaista projekteista.
MakerDAO plussalla Vitalik Buterinin kritiikistä huolimatta
Altcoin-markkinassa ei ole tapahtunut suuria muutoksia viime viikkoina. Koko kryptomarkkina seuraa tällä hetkellä Bitcoinin suuntaa ja liikkuu lähinnä sivuttain. Joitain poikkeuksiakin sentään löytyy. Yksi näistä poikkeuksista on noussut uutena tulokkaana kryptojen top 15 -rankinglistalle.
Alla olevassa taulukossa näkyy top 15 -kryptojen kurssikehitys Bitcoiniin verrattuna.
Yllä oleva rankinglista on pääosin tylsää katseltavaa. Suurimmat kryptot ovat tehneet vain marginaalista liikettä Bitcoiniin verrattuna. Ainoa poikkeus on sijalla 11 olevan Toncoin, joka on noussut Bitcoiniin verrattuna lähes 20 prosenttia.
TON on samalla noussut ensimmäistä kertaa top kympin tuntumaan! TON on lyhenne sanoista Telegram Open Network, eli kyseessä on suositun viestipalvelun oma token. TON on saanut kovaa buustia uudesta lompakosta, joka julkaistaan syyskuun lopussa.
🔥 @wallet_tg presents the new TON Space interface — a non-custodial wallet fully integrated with @telegram. Send & receive #NFT Collectibles, manage @telegram usernames and #TON DNS, and much more.
🗓 Full release is expected by end of September. Get ready! pic.twitter.com/fFX5rF8u9V
— TON 💎 (@ton_blockchain) September 1, 2023
TON Space on Telegramiin integroitu non-custodial lompakko. Non-custodial tarkoittaa sitä, että privaattiavaimet eivät ole Telegramin vaan käyttäjien hallussa. Vaikka TON on tehnyt viime viikkoina kymmenien prosenttien nousut, sen dollarikurssi on selvästi alempana kuin vuoden 2023 ensimmäisenä päivänä.
Nostetaan top 100 -listalta esiin myös Maker, jonka MKR-token on noussut reilut 10 prosenttia Bitcoiniin verrattuna. Maker on saanut vauhtia jo parin kuukauden ajan projektin hyvin etenevästä kehitystyöstä.
Kaikki eivät ole kuitenkaan samaa mieltä tästä suunnasta. Ethereumin perustaja Vitalik Buterin nimittäin dumppasi kaikki MKR-tokeninsa viime viikolla. Kyseessä oli protesti sitä kohtaan, että Maker aikoo vaihtaa leiriä Ethereumista Solanaan.
Rune from Maker decides to use Solana SVM
Vitalik sells MKR for the first time in 2 years
Interesting to say the least 👀
— Gumshoe (@0xGumshoe) September 2, 2023
Maker aikoo lanseerata lähitulevaisuudessa oman lohkoketjunsa, johon projektin (DAI stablecoin) hallinta siirretään. Makerin perustaja Rune Christensen kertoi Makerin toteuttavan lohkoketjun Solanan teknologialla, ei Ethereumin.
Vitalik Buterinin protestimyynnillä ei näyttänyt olevan suurempaa vaikutusta Makerin kurssikehitykseen. Makerin ja Toncoinin lisäksi vain Safepal ja IOTA ovat nousseet yli 10 prosenttia edeltävän viikon aikana.
Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!