EU:ssa on sovittu uudesta kryptovaluuttojen regulaatiosta. Lainapalvelut Vauld, Voyager ja BlockFi ovat taloudellisissa vaikeuksissa. Somessa kiertää myös huhuja USDC:n ja KuCoinin ongelmista. Annamme ohjeita siitä, miten tavallisen sijoittajan pitäisi toimia kryptojen säiltyksen kanssa. Cardanon tärkeä Vasil hard fork lähestyy.
EU päätti uudesta kryptoregulaatiosta
EU:ssa paketoitiin viime viikolla merkittäviä lakimuutoksia kryptovaluuttojen regulaatiosta. Nämä muutokset tulevat koskettamaan jokaista kryptosijoittajaa EU-alueella lähivuosina. Päätöksiä tehtiin kahden eri kokonaisuuden osalta: MiCa ja TFR.
MiCa on lyhenne sanoista Markets in Crypto-Assets. Se on laajempi kokonaisuus, jonka alle kuuluvat mm. aiheet kuten stablecoinit, DeFi, Proof of Work (ympäristövaikutukset) sekä alan toimijoita (esim. pörssit) koskevat säädökset.
Kryptojen regulaatiota tarkasti seuraava Patrick Hansen on tehnyt hyvän yhteenvedon tässä Twitter-ketjussa:
1/ Yesterday, after 2-3 years of consultation, discussion, amendments & negotiation, EU institutions reached an agreement on MiCA.
MiCA is probably the most important piece of crypto regulation to date.
Here is a brief overview of some key decisions 👇 https://t.co/4CtzMkZhb0
— Patrick Hansen (@paddi_hansen) July 1, 2022
Jokaisen maan viranomaiset tulevat valvomaan kryptopalveluiden tarjoajia, mutta toimintaa koordinoi ESMA eli Euroopan arvopaperimarkkinaviranomainen. Sillä on oikeus myös puuttua mm. pörssien listaamiin kryptovaluuttoihin. Pörssit ovat vastuussa mahdollisista hakkeroinneista, ja asiakkaiden varat on erotettava palvelua pyörittävän yhtiön varoista.
Suurin muutos koskee stablecoineja. Jokaisen stablecoin-tarjoajan on rekisteröidyttävä EU-alueelle. Tämän lisäksi EU valvoo stablecoinien reservejä, mitkä on vielä erikseen suojattava. Tässä vaiheessa DeFi- ja NFT-sektorit jäävät MiCan ulkopuolelle. Myös keväällä väläytelty PoW-bänni ei ole ajankohtainen.
TFR-paketti määrittää pykälät rahanpesuun (AML) liittyen. Niissä määritellään toimia, joita jatkossa vaaditaan mm. kryptojen siirroissa pörssiin sekä ulos pörsseistä. Patrick Hansenin toinen Twitter-ketju käy läpi TFR-pykäliä.
1/ The EU has reached a deal on the TFR (AML rules).
Yesterday evening, policymakers agreed on the first of the two key EU crypto regulations being currently finalized.
It's not looking great, but could have ended up even worse. A quick overview👇 https://t.co/kM3PW2FAWD
— Patrick Hansen (@paddi_hansen) June 30, 2022
Kuten oli odotettua, jatkossa transaktioita ulos pörsseistä tullaan valvomaan. Jos kohteena on toinen palveluntarjoaja, siirrolle suoritetaan AML-tarkistus, vaikka summa olisi miten pieni. Omiin lompakoihin tehtävistä siirroista vaaditaan varmennus näillä näkymin vain yli 1000 euron transaktioista.
Tällä hetkellä on vielä epäselvää, miten varmennus käytännössä suoritetaan. Riittääkö esimerkiksi screenshot lompakosta vai pelkästään henkilön oma ilmoitus lompakon omistajasta?
Viime viikolla päätetyt linjaukset jättivät vielä ilmaan kysymysmerkkejä. Kokonaisuutena vaikuttaa kuitenkin siltä, että pahimmat kauhuskenaariot jäivät toteutumatta. Regulaatio kiristyy, mutta EU ei sentään yritä tappaa koko kryptosektoria. Todennäköisesti vastaavia AML-pykäliä ajetaan läpi kaikissa länsimaissa myös EU:n ulkopuolella.
Seuraavaksi tehdyt päätökset kirjataan viralliseksi laiksi, jonka jälkeen on luvassa 18 kuukauden siirtymäaika. Todennäköisesti pörssit alkavat implementoida näitä säädöksiä jo vuoden 2023 aikana.
Vauld ja Voyager
Uutisoimme viime viikolla lainapalvelu Celsiuksen sekä hedge-rahasto 3AC:n romahduksesta. Viime päivinä on saatu lisää raportteja alan yritysen ongelmista.
Singaporelainen lainapalvelu Vauld pysäytti eilen asiakkaidensa ulosmaksut. Yhtiön tilanne oli alkanut huonontua jo aiemmin, minkä vuoksi Vauld oli irtisanonut 30 prosenttia työntekijöistään kesäkuussa. Valtava joukko sijoittajia jää taas lakimiesten armoille.
Tämä epäonninen henkilö oli siirtänyt bitcoininsa Vauld-tililleen vai minuutteja ennen ilmoitusta.
I literally just transferred from blockfi to Vauld like minutes ago before the announcement. Could I have my btc back. Seriously.
— Unemployed Banana (@unemployedbana2) July 4, 2022
Juuri äskettäin julkaistun uutisen mukaan lainapalvelu Nexo olisi kiinnostunut hankkimaan Vauldin itselleen.
Yhdysvaltalainen Voyager pysäytti puolestaan ulosmaksut heinäkuun ensimmäisenä päivänä. Yhtiö nousi otsikoihin jo pari viikkoa sitten ilmoittamalla, että se oli myöntänyt hedge-rahasto 3AC:lle noin 650 miljoonan dollarin lainan. Kuten viikko sitten uutisoimme, 3AC on ajautunut vararikkoon ja aiheuttanut ongelmia lukuisille alan toimijoille. Voyagerin tapauksessa seuraukset ovat kohtalokkaat.
Voyager rajoitti jo aiemmin ulosmaksujen kokoa. Nyt yhtiö pisti ovensa säppiin kokonaan.
An update to customers: https://t.co/myyrQ6gZi7
— Voyager (@investvoyager) July 1, 2022
Voyager ei ole mikään pieni toimija, sillä yhtiö on listattu Yhdysvaltain pörssiin. Sen osakkeen arvo on romahtanut viimeisen kuukauden aikana huikeat 87 prosenttia. Vaikuttaa siltä, että 3AC:lle tehty laina ajaa Voyagerin konkurssiin.
BlockFi teki diilin FTX:n kanssa
Markkinoiden johtavat lainapalvelut ovat olleet tähän asti Celsius, BlockFi sekä Nexo. Näistä ainoastaan Nexo toimii nykyisten tietojen mukaan ilman ongelmia. BlockFi oli myös lähellä kaatua, mutta yhtiö löysi pelastajan Sam Bankman-Friedistä ja FTX-pörssistä.
BlockFin perustaja Zac Prince kommentoi diiliä tässä Twitter-ketjussa.
(Long thread!)
Excited to share an update on our previously announced term sheet with @FTX_US – and how we've broadened the scope of the initial deal for the benefit of all key @BlockFi stakeholders.
— Zac Prince (@BlockFiZac) July 1, 2022
Toisin kuin moni muu palvelu, BlockFi ei ole missään vaiheessa pysäyttänyt kotiutuksia. BlockFi jatkaa siis toimintaansa normaalisti, eivätkä asiakkaiden kolikot ole ainakaan nykyisillä tiedoille vaarassa.
BlockFi oli kuitenkin ajautumassa suuriin taloudellisiin vaikeuksiin. Yhtiö on hävinnyt rahaa jo pitkään, eikä onnistunut tekemään tuottoa edes vuoden 2021 nousumarkkinassa. Se on myös vähentänyt rajusti työvoimaansa kevään 2021 aikana.
BlockFi kertoi myös myöntäneensä peräti miljardin dollarin lainan aiemmin mainitulle 3AC:lle. Laina oli sentään ylivakuutettu, mutta BlockFi kärsi sen likvidoinnin yhteydessä 80 miljoonan tappiot. Diili FTX:n kanssa tuo satoja miljoonia yhtiön kassaan ja rauhoittaa tilanteen.
Lainapalvelu BlockFi on tullut suurelle yleisölle tutuksi etenkin influensseri Anthony ”Pomp” Pomplianon kautta. Hän on ollut julkisesti yksi suurista BlockFin tukijoista. Pomplianon perustama Morgan Greek oli myös merkittävä sijoittaja BlockFin ensimmäisillä rahoituskierroksilla.
KuCoin ja USDC huhut somessa
Tilanne kryptoskenessä on tällä hetkellä hyvin hermostunut. Monet alan toimijat ovat ilmoittaneet julkisesti taloudellisista ongelmista. Tämän lisäksi kulissien takana käy kova kuhina. Kukaan ei tiedä, miten paljon ongelmia esim. pörsseillä tällä hetkellä on.
Yleensä ongelmat tulevat esiin siinä vaiheessa, kun asiakkaat alkavat kotiuttaa varojaan ulos. Siihen asti palvelun taseessa voi olla vaikka miljardin dollarin reikä kenenkään tietämättä.
Tällä hetkellä vaikuttaa siltä, että eri tilannetta pyritään hyödyntämään myös huhujen levittämiseen. Tavallisen sijoittajan on usein mahdoton erottaa FUDia paikkansa pitävistä varoituksista. Tämän tietävät myös huhujen levittäjät. Lähteenä käytetään usein nimettömiä tahoja. Tavoitteena on luoda paniikkia ja saada aikaan ns. bank run ja/tai mainehaittaa.
Viime viikkoina huhujen kohteeksi ovat joutuneet stablecoin USDC sekä KuCoin-pörssi. Suosittu ruotsalainen tubettaja CEO Larsson kävi tapaus USDC:n läpi eilen videollaan.
Kannattaa myös muistaa, että kilpailija Tetheriä (USDT) vastaan on kampanjoitu somessa aktiivisesti jo viisi vuotta. Sen reserveistä käydään väittelyä vieläkin joka päivä.
KuCoin on puolestaan yksi markkinoiden suurimmista pörsseistä. Useampi Twitter-tili alkoi levittää viime viikolla huhuja, joiden mukaan KuCoin laittaisi pian kotiutukset säppiin. Kampanja sai aikaan sen verran paniikkia, että KuCoin joutui mm. tyhjentämään 80 miljoonaa USDT-tokenia kylmälompakostaan.
Toimitusjohtaja Johnny Lyu on kiistänyt tiukasti kaikki huhut KuCoinin ongelmista. Mikään ei myöskään toistaiseksi viittaa siihen, että pörssillä olisi merkittäviä ongelmia.
Not your keys, not your coins
Tämän ja viime viikon uutiskatsauksissa on raportoitu monien kryptopalveluiden ongelmista. Mitä tavallisen sijoittajan pitäisi ajatella tästä kaikesta? Onko syytä paniikkiin? Tässä Bitcoinkeskuksen mielipiteitä tilanteesta.
On syytä ymmärtää, huhuja liikkuu kaikista merkittävistä projekteista jatkuvasti. Bitcoin-maksimalistien mielestä Ethereum on scammi. Ethereum-maksimalistien mielestä Cardano on scammi. Kultaan uskovien mielestä Bitcoin on scammi. Listaa voisi jatkaa loputtomiin. Pointti on siis tämä: kaikkiin sijoituskohteisiin ja palveluihin löytyy aina sekä kriitikoita että suosittelijoita.
Mitä suurempi toimija, sitä enemmän äänekkäitä vastustajia myös löytyy. Jokaisen on tehtävä omat tutkimuksensa ja johtopäätöksensä siitä, mihin sijoittaa ja mitä palveluita käyttää.
Mitä tulee pörsseihin, niin lause not your keys, not your coins on ajankohtaisempi kuin koskaan. Jos säilytät kryptojasi pörssissä tai lainapalveluissa, ne ovat kyseisen toimijan hallinnassa. Aiemmin pelkona on ollut lähinnä hakkerointi tai muut tekniset ongelmat. Nyt moni pohtii taloudellisia vaikeuksia.
Sijoittajan on varauduttava mahdollisiin ongelmiin etukäteen. Ei palovakuutustakaan voi ostaa enää siinä vaiheessa, kun mökki on jo tulessa. Yksi hyvä tapa on hajauttaa omistukset useaan pörssiin tai omiin lompakoihin. Jos eri lompakkovaihtoehdot eivät ole tuttuja, lue tämä Bitcoinkeskuksen kattava aloittelijan opas. Artikkelin sisältö löytyy myös Youtubesta videoformaatissa.
Riskittömiä säilytyskohteita ei ole olemassa. Myös omissa lompakoissa on omat heikkoutensa, mitkä liittyvät ennen kaikkea lompakon omistajan omaan huolellisuuteen. Jokaisen sijoittajan on pohdittava juuri itselle parhaiten sopivia vaihtoehtoja.
Käynnissä oleva karhumarkkina tulee vaatimaan vielä lisää uhreja. FTX-pörssin perustaja Sam Bankman-Fried varoitteli tuoreessa Forbesin haastattelussa, että osa alan toimijoista on salaa maksukyvyttömiä.
Bitcoinkeskus kehottaakin jokaista sijoittajaa pohtimaan nyt huolella kryptovaluuttojen säilytystään. Olisiko omistuksia syytä hajauttaa? Olisiko nyt oikea aika hankkia Ledger Nano?
Jos oma lompakko tuntuu ahdistavalta ajatukselta, niin suomalaiset kauppapaikat voi kyllä nähdä alan luotettavimpina toimijoina. Niitä pyörittävät ammattimaiset tiimit, minkä lisäksi Coinmotion ja Northcrypto ovat Suomen Finanssivalvonnan tarkasti reguloimia.
Cardanon Vasil hard fork lähestyy
Cardano oli viime vuoden kohutuimpia ja suosituimpia sijoituskohteita. Pitkään työn alla ollut projekti sai syyskuussa 2021 kauan kaivatut älysopimukset. Alonzo-nimellä kulkenutta hard forkia odotettiin kuin kuuta nousevaa. Lopputulos oli kuitenkin pettymys – ainakin sijoittajille.
Cardanon ADA-tokenin kurssi romahti pahasti Alonzon jälkeen. Tämä tapahtui jo ennen kuin muu markkina aloitti laajemman alamäen. Vaikka älysopimuksia ja appeja on mahdollista rakentaa, Cardano-alustan tekniset rajoitteet ovat hidastaneet ekosysteemin kehitystä.
Tätä ongelmaa pyritään ratkaisemaan tulevalla Vasil hard forkilla. Coin Bureau kävi aihetta lyhyesti läpi alla olevalla videolla.
Kehitystyöstä vastaava IOHK ilmoitti eilen, että Vasil-päivitys on suoritettu onnistuneesti Cardanon testiverkkoon. Jos testiverkossa ei havaita ongelmia, Vasil hard fork suoritetaan myös MainNetin puolella kuukauden päästä.
Cardanon natiivitoken ADA on perinteisesti raketoinut ennen tärkeitä hard forkeja. Tällä kertaa tilanne on kuitenkin toinen. Kryptot ovat niin syvällä karhumarkkinan pohjalla, että positiivisilla uutisilla ei ole suurta vaikutusta. ADA-token ei ole suoriutunut edeltävän 30 päivän aikana merkittävästi paremmin kuin muutkaan vastaavat kryptovaluutat.
IOHK:n mukaan Vasil on tärkein päivitys Cardanoon sitten kesän 2020 Shelley hard forkin. Tuo päivitys toi Cardanoon steikkauksen. Vasil on siis tärkeä askel, ja se voi triggeröidä Cardanon DeFi-ekosysteemin uuteen kukoistukseen. Aika näyttää.
Voit lukea Vasil hard forkin yksityiskohdista IOHK:n sivuilta.
Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!