Ronin-verkossa nähtiin ennätyksiä rikkonut 620 miljoonan dollarin hakkerointi. Korkokäyrä kääntyi Yhdysvalloissa – mitä se tarkoittaa? Bitcoin numero 19 miljoonaa on nyt markkinoilla! Inter julkisti oman sirun Bitcoin-louhintaan. Bitcoinkeskuksen kumppannuus FC Hakan kanssa tuo Bitcoinin näkyviin Veikkausliigassa.
Sisällysluettelo
Ronin-verkossa 620 miljoonan dollarin hakkerointi
Viikon ensimmäinen uutinen käsittelee hakkerointia. Kryptovaluuttojen maailmassa tehtiin kyseenalainen ennätys, kun Ethereumin sivuketju Ronin hakkeroitiin viikko sitten. Menetykset olivat tapahtumahetkellä noin 622 miljoonan dollarin arvoisia; 173.600 ETH sekä 25.500.000 USDC.
Kryptomaailman hakkeroinnit voidaan jakaa karkeasti kahteen eri tyyppiin: pörssien hakkeroinnit sekä sovellusten ja/tai lohkoketjuinfran hakkeroinnit. Viimeksi mainitut liittyvät lähes poikkeuksetta DeFi-sektoriin.
Tuore tapaus oli isku ns. token-siltaan. Tällaiset iskut ovat nousseet suurimpien hakkerointien listalle viime kuukausina. Moni muistaa varmasti vielä tammikuun Wormhole-hakkeroinnin (320 miljoonaa dollaria) sekä elokuussa 2021 tapahtuneen Poly Network -hakkeroinnin (600 miljoonaa).
Ronin on suurelle yleisölle tuntematon lohkoketju. Kyseessä on Ethereumin sivuketju, joka on luotu Axie Infinity NFT-peliä varten. Alla on linkki Decrypt-sivuston artikkeliin hakkeroinnista sen tapahtumapäivänä.
Huge crypto hack just revealed as @AxieInfinity's Ronin Network hit with an attack, some $622M drained in the process. The latest at @decryptmedia: https://t.co/VSrgNDXeyh
— Andrew Hayward (@ahaywa) March 29, 2022
Kuten edellä jo mainittiin, kyseessä oli isku token-siltaan. Tämä tarkoittaa kirjaimellisesti siltaa Ronin- ja Ethereum-lohkoketjujen välillä. Sen avulla Ronin-verkkoon voidaan siirtää Etheriä (ETH) ja muita Ethereum-alustan tokeneita.
Hakkeroinnin syynä oli desentralisaation puute. Ronin-verkossa on vain yhdeksän validaattoria, joista viiden on hyväksyttävä silta-transaktiot. Kuitenkin, neljää näistä pyörittää Axie Infinity -pelin kehittäjä Sky Mavies. Hakkerille riitti siis isku Sky Maviesiin sekä yhteen muuhun verkon validaattoreista.
Moni on kritisoinut sitä, että Sky Maviesilla ei ollut riittävää tietotaitoa luoda näin valtavaa kokonaisuutta.
1/ Ronin’s hack is very sad but not surprising…
The chain has only 9 validators and Sky Mavis doesn’t specialize in building high-performing DLT. They’re building/managing a game, publisher platform, DEX, bridge, blockchain all at the same time! pic.twitter.com/umbkZhYjtK
— DeFi Vader (@DeFiVader) March 29, 2022
Kaksi aiemmin mainittua hakkerointia päättyivät sijoittajien kannalta onnellisesti. Poly Networkin hakkeri palautti varat, kun taas Wormholen tapauksessa VC-firma paikkasi 320 miljoonan dollarin aukon. Ronin-hakkeroinnissa ei ole näkyvissä vastaavaa ratkaisua. Päinvastoin.
Hakkeri on alkanut siirtää varoja Tornado Cash mixer-palveluun, minkä avulla hän pyrkii häivyttämään niiden alkuperän. On kokonaan eri asia, mikä on tämän prosessin lopputulos. Viranomaisilla on käytössään tehokkaita menetelmiä alkuperän selvittämiseksi myös mixerin toiselta puolelta.
Axie Infinityn käyttäjien varat ovat toistaiseksi lukossa Ronin-verkossa. Seuraavaksi nähdään, pystyykö Sky Mavies paikkaamaan tappiot. Todennäköisesti yhtiön täytyisi myydä omistamiaan Axie Infinity -tokeneita OTC-kaupalla saadakseen varat kasaan.
Monet asiantuntijat ovat varoittaneet token-siltojen riskeistä jo pitkään. Ronin on tuskin viimeinen vastaava hakkerointi.
Korkokäyrän kääntyminen varoittaa taantumasta
Olemme käsitelleet vuoden 2022 aikana makrotaloutta useissa uutisartikkeleissa. Tähän on hyvä syy, sillä makrotalouden trendimuutokset näkyvät osakemarkkinoilla, mikä ohjaa puolestaan Bitcoinin kurssia. Ainakin toistaiseksi.
Viime kuukausien kestoaihe on ollut Yhdysvaltain keskuspankin eli Fedin koronnostot. Tämä operaatio saatiin käyntiin onnistuneesti maaliskuussa. Markkinat ovat sen jälkeen jopa raketoineet positiivisesti. Aikanaan vaikutus kääntyy negatiiviseksi, kun korot nousevat riittävälle tasolle.
Tähän liittyy myös viime viikon kuumin puheenaihe: yield curve inversion eli suomennettuna korkokäyrän kääntyminen. Tällä tarkoitetaan yleisesti ottaen sitä, että Yhdysvaltain 2 vuoden valtiolainan korko nousee yli 10 vuoden lainan koron. Normaalitilanteessa pidempi laina-aika tarkoittaa aina korkeampaa korkoa.
Alla oleva kuva on St. Lousin Fedin sivuilta, ja se näyttää em. korkojen erotuksen (10v miinus 2v).
Kuvassa olevat harmaat palkit tarkoittavat taantumaa. Nyt tarkkaavainen lukija todennäköisesti ymmärtää tämän merkityksen; korkokäyrän kääntyminen on ennustanut viimeiset 40 vuotta jokaisen taantuman.
Tähän on myös looginen selitys. Jos sijoittajat haluavat korkeampaa korkoa lyhyelle laina-ajalle, he näkevät silloin kohonneen riskin lähitulevaisuudessa. Mikä tarkoittaa siis talouden heikkenemistä eli taantumaa.
Edellisen kerran tämä inversio tapahtui vuonna 2019. Siitä seurannut taantuma jäi keväällä 2020 lyhyeksi – kiitos keskuspankkien historiallisen rahan pumppauksen. Covid osui keskuspankkien kannalta hyvään saumaan. Se tarjosi tekosyyn lääkitä taantumaa poikkeuksellisen paljon, joka olisi iskenyt päälle ilman pandemiaakin. Taantumaa käytännössä siirrettiin pari vuotta eteenpäin velkarahalla.
Valitettavasti joudumme nyt maksamaan näistä tukipaketeista ennätyskorkean inflaation muodossa. Jos sen päälle talous menee vielä taantumaan, niin lopputuloksena voi hyvinkin olla kaikkien pelkäämä stagflaatio (korkea inflaatio + korkea työttömyys + talouden laskusuhdanne).
Korkokäyrän kääntyminen on yleensä tarkoittanut taantumaa reilun vuoden päästä. Se ennustaa siis tulevaa pienellä viiveellä. Tämä ennustus on syytä ottaa vakavasti. Kyseessä on jälleen yksi riskitekijä markkinoilla, mikä voi vaikuttaa merkittävästi myös kryptovaluuttojen kursseihin.
Bitcoinin numero 19 miljoonaa on louhittu
Käsitellään seuraavaksi hieman positiivisempia uutisia, jotka liittyvät Bitcoiniin ja sen louhintaan. Aloitetaan tärkeästä merkkipaalusta. Kuten otsikkokin kertoo, viime viikolla louhittiin Bitcoin numero 19 miljoonaa!
19 million #Bitcoin have been mined
— Benjamin Cowen (@intocryptoverse) April 2, 2022
Kuten moni lukijoista varmasti tietää, Bitcoinin maksimimäärä on rajoitettu 21 miljoonaan kappaleeseen. Näistä 19 miljoonaa eli ~90,5 prosenttia on nyt louhittu. Vain kaksi miljoonaa on jäljellä. Samalla saamme hyvän muistutuksen eksponentiaalisen kasvun (tai tässä tapauksessa vähenemisen) voimasta.
Bitcoin numero 20 miljoonaa louhitaan noin neljän vuoden päästä, vuonna 2026. Tästä noin 13 vuotta eteenpäin, vuonna 2039, on louhittu jo 20,9 miljoonaa bitcoinia. Viimeisen 0,1 miljoonan bitcoinin louhiminen kestää sata vuotta! Tätä on vaikea käsittää lineaariseen kasvuun tottuneilla ihmisaivoilla.
Samalla Bitcoinin hash rate eli verkon louhintateho on jatkanut uusien ennätysten rikkomista.
Tarkka lukema riippuu aina siitä, käytetäänkö raaka-arvoja vai keskiarvoja. Kuvassa on otettu 30 päivän keskiarvo.
Hash rate ja Bitcoinin kurssi ovat historiallisesti kasvaneet käsi kädessä. Viimeiset kuusi kuukautta tilanne on ollut toinen, kun kryptovaluutat ovat pudonneet osakemarkkinoiden siivellä. Milloin Bitcoinin kurssi ottaa hash raten kiinni eli nousee myös uusiin ATH-lukemiin?
Lopuksi vielä louhintauutinen Norjasta.
🇳🇴 🌱 100% Green #Bitcoin Mining by #Norway
88% hydro and 10% wind make Norway's electricity mix fully renewable for crypto mining.
This is pretty impressive! What do you think?https://t.co/rXKdT9srov
— Coinmotion – We Are Hiring!🙌 (@Coinmotion) April 5, 2022
Bitcoin-louhinta kasvattaa suosiotaan vuonomaassa, josta löytyy valtava määrä vesivoimalla tuotettua energiaa. Uuden tutkimuksen mukaan Norjan Bitcoin-louhinta tuotetaan tällä hetkellä 100-prosenttisesti uusiutuvalla energialla.
Kaukana asutuksesta sijaitsevat vesivoimalat ovat täydellisiä partnereita louhintafarmeille. Lisäksi Pohjois-Norjan kylmä ilmasto on sopiva. Toistaiseksi Bitcoinin globaalista hash ratesta on Norjassa 0,77 prosenttia. Tämä on kuitenkin 10 kertaa suurempi määrä kuin norjalaisten suhde maapallon väestöstä.
Intel julkisti louhintasirun
Jatketaan louhintaan liittyvillä aiheilla. Intel on tuttu brändi jokaiselle tietokoneista kiinnostuneelle. Se on ollut hallitseva prosessorivalmistaja PC-markkinoilla jo vuosikymmeniä. Nyt yhtiö aikoo suunata katseet myös Bitcoin-louhintaan, jota on dominoinut tähän asti kiinalainen Bitmain.
Intelillä on erinomaiset edellytykset menestyä myös louhintasektorissa. Se on yksi maailman suurimpia puolijohteiden valmistajia. Erona Bitmainiin on se, että Intelillä on omat puolijohteiden tuotantolaitokset. Bitmain joutuu tilaamaan sirut muilta toimittajilta. Pandemiasta johtuva sirupula on vaikuttanut myös Bitmainin toimituksiin.
Intel julkaisi eilen Blockscale-nimisen Bitcoin-louhintaan tarkoitetun sirun.
Does anyone remember the "Intel Inside" slogan?
Now the tech giant is creating Bitcoin mining chips with a hashrate of up to 580 gigahashes. https://t.co/VbviIRBpYM
— Cointelegraph (@Cointelegraph) April 4, 2022
Siru / mikrosiru / mikropiiri on elektronisen laitteen aivot. Intel aikoo valmistaa siis Bitcoin-louhijoiden ”aivoja”, mutta ei kokoa valmista louhintalaitetta Bitmainin tapaan.
Bitmainin suosittu Antminer S19 Pro kykenee tällä hetkellä 110 TH/s louhintatehoon 3250 watin energiankulutuksella. Yksi Intelin Blockscale siru tarjoaa 0,58 TH/s tehon 4,8-22,7 watin kulutuksella, ja niitä on mahdollista niputtaa 256 kappaletta yhteen. Tämä tarkoittaa 148,5 TH/s laskentatehoa 1228-5811 watin kulutuksella.
Intelin siru on siis teholtaan varsin kilpailukykyinen Antminerin kanssa. Toimitukset alkavat vuoden 2022 kolmannella neljänneksellä. Asiakkaina ovat etenkin amerikkalaiset louhintafirmat, kuten Argo Blockchain.
Bitcoinkeskuksesta FC Hakan yhteistyökumppani
Käsitellään lopuksi Bitcoinkeskukseen liittyvää uutista. Kuten otsikko kertoo, Bitcoinkeskus on solminut tänä keväänä historiallisen sopimuksen. Olemme kaudella 2022 yksi FC Hakan pääyhteistyökumppaneista! FC Haka on yksi kotimaisen Veikkausliigan yksi perinteisimmistä ja menestyksekkäimmistä joukkueista.
Kumppanuus julkistettiin virallisesti viime viikon perjantaina, kun FC Hakan uudet peliasut saivat ensi-iltansa. Twiitti on saanut enemmän tykkäyksiä kuin mikään muu vuoden 2022 aikana.
FC Hakan kausi käynnistyy huomenna Veikkausliigassa. Hetki sitten esiteltiin uusi pelipaita, josta voi bongata oranssia väriä… 😲
Bitcoinkeskus on yksi FC Hakan pääyhteistyökumppaneista! 😎 Sana Bitcoin näkyy ensimmäistä kertaa pelipaidassa Suomen jalkapallon pääsarjatasolla! https://t.co/UPRUX6dvO3
— Bitcoinkeskus (@BTCkeskus) April 1, 2022
Vaikka julkistus osui aprillipäivään, niin tämä kumppanuus on täyttä totta. Samalla tehtiin myös historiaa. Kyseessä on ensimmäinen Bitcoin-aiheinen sponsorointi Suomen palloilulajien pääsarjatasolla. Sana Bitcoin näkyy tänä vuonna ensimmäistä kertaa Veikkausliigassa.
Bitcoinille tuttu oranssi väri erottuu myös hyvin, sillä Bitcoinkeskus on ainoa ei-mustavalkoinen logo FC Hakan paidassa.
Miksi Bitcoinkeskus sitten solmi tällaisen kumppanuuden? Urheilun sponsorointi on erittäin hyvä vaihtoehto perinteiselle printti- ja online-mainonnalle. Globaalit jättiläiset, kuten FTX ja Crypto.com, ovat sijoittaneet viime vuosina satoja miljoonia urheilusponsorointeihin. Esimerkiksi Crypto.com julkistettiin äsken futiksen MM-kisojen pääsponsoriksi.
Kryptovaluutat näkyvät yhä enemmän urheilun parissa. Nyt myös ensimmäistä kertaa Suomessa! Kyseessä on todella iso etappi Bitcoinkeskukselle. Se kertoo paljon siitä, miten pitkälle tämä projekti on edennyt 4,5 vuoden aikana. On myös hienoa olla mukana tukemassa suomalaista urheilua ja perinteikästä futisseuraa.
Toivottavasti sponsorointi herättää keskustelua ja saa uusia suomalaisia kiinnostumaan kryptovaluutoista. Mitä enemmän kryptovaluutat näkyvät suomalaisten arjessa, sitä parempi!
Kausi lähti myös hienosti käyntiin, sillä FC Haka kaatoi avausottelussa paikallisvastustaja Ilveksen 2-1!
Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!