Uutiset
05
joulu
uutiset

Sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Bitcoinkeskus voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos vierailet yhteistyökumppaneiden sivuilla linkkiemme kautta. Saat lisätietoja mainoksista info-sivulta.

5.12. Uutiskatsaus: El Salvador, Microstrategy, Binance, VTT, Artinals, KyberSwap

El Salvadorin Bitcoin-positio on nyt plussalla! Microstrategy osti bitcoineja yli 590 miljoonalla dollarilla. Binance maksaa 4,3 miljardin dollarin sakot ja perustaja CZ voi joutua vankilaan. VTT julkaisi uuden metaversumi-projektin. Artinals on suomalainen taideprojekti, joka hyödyntää ordinalseja. KyberSwap-hakkeri vaatii kontrollia Kyber-projektista.

El Salvadorin Bitcoin-positiot vahvasti plussalla

Aloitetaan uutiskatsaus katsauksella kahden suuren Bitcoin-holdaajan positioihin.

El Salvadorin presidentti Nayib Bukele nousi koko maailman tietoisuuteen kaksi vuotta sitten ajamalla läpi historiallisen Bitcoin-lain. Sen myötä Bitcoinista tuli ensimmäistä kertaa valtion virallinen maksuväline. Jos aihe kiinnostaa enemmän, Bitcoinkeskuksen reportteri Tuomas Laine kävi kesällä 2022 paikan päällä El Salvadorissa.

El Salvadorin valtiolla on myös erillinen Bitcoin-sijoitusstrategia. Moni muukin valtio holdaa bitcoineja, mutta ne ovat poikkeuksetta rikollisilta takavarikoituja kolikoita. El Salvador lienee ainoa valtio, joka sijoittaa aktiivisesti bitcoiniin.

Presidentti Bukele postasi X:ään eilen infoa El Salvadorin bitcoineista. Maan positio on kasvanut jo yli 130 miljoonaan dollariin, ja viime päivien kurssinousun myötä se on ensimmäistä kertaa myös plussalla!

Kuten yllä olevasta kuvasta näkyy, El Salvador aloitti ostot pahimpaan mahdolliseen aikaan eli bull-markkinan viime hetkillä. Positio siis putosi pakkaselle vain pari kuukautta ostojen aloittamisen jälkeen. Bukele osti kuitenkin vuoden 2022 dippejä ja pudotti siten bitcoinien keskihinnan lähes 40.000 dollariin.

Bukelen mukaan El Salvadorilla ei ole pienintäkään aikomusta myydä bitcoinejaan. Samalla mies kritisoi toimittajia siitä, että El Salvadorin Bitcoin-sijoituksista on kirjoitettu lukuisia juttuja niiden ollessa miinuksella. Miten monta otsikkoa nähdään nyt, kun ostot ovat plussalla?

If they consider themselves true journalists, they should report this new reality with the same intensity they reported the previous one.

Mainitaan myös toinen tunnettu Bitcoin-holdaaja eli Microstrategy. Yhtiön perustaja Michael Saylor kertoi viikko sitten uudesta suuren kokoluokan BTC-ostosta.

Microstrategy oli hankkinut peräti 593 miljoonan dollarin arvosta bitcoineja. Yhtiö omistaa nyt 174.530 bitcoinia, joiden hankintahinta on yhteensä 5,3 miljardia dollaria. Bitcoinin kurssi on tämän jutun kirjoitushetkellä 41630 dollaria, mikä tekee omistusten arvoksi noin 7,3 miljardia.

Tämä tarkoittaa sitä, että Microstrategyn BTC-positio on tällä hetkellä voitolla noin kaksi miljardia dollaria! Vuonna 2022 yhtiö oli pahimmillaan miinuksella yli miljardi taalaa. Pitkäjänteisyys palkitaan Bitcoin-sijoittamisessa.

Binance sai yli 4 miljardin sakot ja CZ astui syrjään

Käsitellään seuraavaksi vuoden 2023 kenties suurin uutinen, joka tuli julki vain hetki edellisen uutiskatsauksen julkaisun jälkeen.

Maailman johtava kryptovaluuttapörssi Binance pääsi kaksi viikkoa sitten sopuun Yhdysvaltain viranomaisten kanssa vuosia kestäneestä tutkinnasta. Yhdysvaltain oikeusministeriö ja valtiovarainministeriö ovat seuranneet Binancen toimia jo vuodesta 2018 lähtien.

Binance on ollut viranomaisten tähtäimessä johtuen yhtiön puutteellisista KYC/AML-prosesseista pörssin alkuvuosina. Binance otti käyttöön pakollisen KYC:n syksyllä 2021, mutta tätä ennen pörssi ei pyrkinyt käytännössä estämään yhdysvaltalaisia käyttäjiä.

Mikään kryptopörssi ei saa tarjota palveluta amerikkalaisille, jos se ei ole reguloitu ja lisensoitu Yhdysvalloissa. Binance rikkoi tietoisesti näitä määräyksiä. Uutisten mukaan perustaja CZ valitsi startup-maailmasta tutun taktiikan, joka kuuluu: ”on helpompi pyytää anteeksi kuin pyytää lupaa.” Binancen anteeksipyynnölle tuli lopulta melkoisen suuri hintalappu.

Binance pääsi siis sovintoon viranomaisten kanssa. Tässä yhtiön X-postaus aiheesta, jossa on linkki myös viralliseen lausuntoon:

Lopputuloksena Binance-pörssi maksaa peräti 4,3 miljardin dollarin sakot Yhdysvaltain viranomaisille. Tämän lisäksi perustaja Changpeng Zhao joutuu myös henkilökohtaiseen vastuuseen.

CZ joutuu maksamaan 150 miljoonan dollarin sakot ja häntä uhkaa myös potentiaalinen vankilatuomio. CZ:n oikeuskäsittely on helmikuun lopulla, ja hän joutuu odottamaan käsittelyä Yhdysvalloissa viikko sitten tehdyn päätöksen perusteella.

Tällä hetkellä ei ole varmaa, joutuuko Zhao istumaan päivääkään vankilassa vai ei. Teoriassa häntä voi uhata jopa 10 vuoden tuomio, mutta käytännössä tuo tuntuu epätodennäköiseltä vaihtoehdolta.

Binance nimitti välittömästi tuomion jälkeen myös uuden toimitusjohtajan. Kyseessä on Richard Teng, joka postasi näin X:ssä nimityksensä jälkeen.

Binancen tuomio nähtiin yleisesti ottaen suotuisana yhtiölle ja koko kryptosektorille. Binancella on varaa maksaa sakot, minkä lisäksi yhtiö saa jatkaa toimintaansa. Tosin, yhdysvaltalaisten viranomaisten tiukassa valvonnassa. CZ saa myös pitää omistuksensa yhtiössä.

Tapahtuneella ei siis ole vaikutuksia Binance-pörssin toimintaan. Viime viikkoina on nähty normaalia enemmän kotiutuksia Binancesta, mutta mikään ei viittaa yhtiön maksuvaikeuksiin tai ongelmiin asiakkaiden varojen kanssa.

On todella hyvä koko sektorin kannalta, että tapaus on nyt vihdoin käsitelty ja vuosia kestänyt FUD sen ympärillä voidaan haudata.

VTT julkisti metaversumi-aloitteen

Moni kryptoja aktiivisesti seuraava on sitä mieltä, että Suomi nukkuu digitaalisen rahan vallankumouksen ohi. Suomi on täynnä teknologista osaamista ja voisi olla edelläkävijä kryptoissa suotuisan verotuksen kautta ja houkutella myös ulkomailta alan startupeja.

Se on totta, ettei Suomesta juuri kryptoja tai web3-maailmaa koskevia uutisia tule. Viime viikolla tähän saatiin kuitenkin poikkeus. VTT julkaisi lehdistötiedotteen metaversumi-aloitteesta, joka on ensimmäinen laatuaan Euroopassa!

Alla on kuvakaappaus uutisesta.

vtt-uutinen

Kyseessä on Business Finlandin, VTT:n, Oulun yliopiston ja yli 400 muun toimijan lanseeraama aloite nimeltään Metaverse Initiative by Finnish Ecosystem. Sen tavoitteena on tehdä Suomesta digitaalisten kokemusten suunnannäyttäjä ja keskittyä myös metaversumin eettisiin ja vastuullisiin puoliin.

Projektin tavoitteeksi on asetettu vuosi 2035. Suomen halutaan olevan tuolloin seuraavan sukupolven metaversumin eli metaversumi 2.0:n globaali kärkimaa. Tavoitteena on rakentaa Suomeen metaversumi-ekosysteemi, joka luo hyvät puitteet startupeille ja uusille työpaikoille.

Metaversumi-ekosysteemi ennustetaan olevan vuonna 2035 jopa 30 miljardin euron kokoinen ala, jossa on mukana satoja yrityksiä. Erinomaista kehitystä!

Metaversumit liittyvät oleellisesti myös kryptovaluuttoihin, jotka toimivat metaversumien maksuvälineenä. Metaversumit ovat osa Web3-kokonaisuutta, johon digitaalinen maailma siirtyy tämän vuosikymmenen aikana.

Artinals julkaisee taidetta Bitcoin-lohkoketjussa

Jatketaan kotimaisilla uutisilla. Viime kuukausien suurin Bitcoin-puheenaihe on ollut Yhdysvaltojen spot Bitcoin ETF, mutta vuoden alkupuolella kohuttiin Ordinalsista. Tähän liittyy myös seuraava uutinen.

Ordinals-protokolla on lyhyesti sanottuna tammikuussa 2023 julkaistu lisäosa Bitcoiniin. Se mahdollistaa NFT:n luomisen Bitcoin-lohkoketjuun. Ordinals hyödyntää Bitcoin-lohkojen metadataa, joiden käyttö vapautui pari vuotta sitten tehdyn Taproot-päivityksen myötä. Nykyisin sanalla Ordinals viitataan käytännössä Bitcoin-pohjaisiin NFT:hin.

Lue lisää tästä artikkelista: Bitcoin Ordinals.

Artinals on suomalainen projekti, joka hyödyntää Ordinals-protokollaa. Artinals on omistautunut taiteilijoiden työn esittelemiseen ja edistämiseen. Se tarjoaa artisteille työkalut digitaalisten kokoelmien lanseeraamiseen Bitcoin-lohkoketjuun Ordinalsien muodossa.

Artinals julkaisee huomenna ensimmäisen kuratoidun artistin!

Huomenna julkaistava droppi tulee esittelemään erittäin tunnetun suomalaisen taiteilijan teoksia. Kyseessä on ehdottomasti virstanpylväs perinteisen taiteen ja lohkoketjuteknologian yhdistämisessä.

Artinals-projekti erottuu edukseen innovatiivisilla Artinals-passeilla, jotka ovat myös ordinalseja. Ne tuovat holdereille eksklusiivisia etuja digitaaliseen taiteeseen liittyen.

Artinals on mielenkiintoinen suomalaisprojekti, joka tarjoaa Ordinals-taiteen launchpadin lisäksi taiteilijoille työkalut ja pääsyt digitaalisen taiteen maailmaan. Ja kaikki tämä Bitcoinin päälle rakennettuna!

Artinalsin takana on kotimainen yhtiö NFTaide Oy. Ota projektin X-tili @ArtinalsBTC seurantaan niin pysyt kartalla suomalaisen ordinals-taiteen kehityksestä.

KyberSwap-hakkeri otti torkut ja vaatii projektia itselleen

Hajautettujen finanssipalveluiden eli DeFi:n hakkeroinnit ovat olleet tasaisesti otsikoissa vuodesta 2020 lähtien. Sijoittajien tappiot ovat viime vuosilta miljardeja dollareita. Marraskuun lopulla nähtiin Kyber Networkia koskeva hakkerointi, joka jää historiankirjoihin kummallisten käänteidensä vuoksi.

Hakkerointi tapahtui 22.11–23.11 välisenä yönä Suomen aikaa. Hakkeri iski suosittuun KyberSwap DEXiin eli hajautettuun pörssiin, jossa oli tapahtumahetkellä 85 miljoonaa dollaria likviditeettiä. Hakkeri vei tästä yli puolet, noin 47 miljoonaa dollaria.

Tapaus nousi välittömästi puheenaiheeksi somessa johtuen viestistä, jonka hakkeri oli jättänyt Ethereum-lohkoketjuun:

Dear Kyberswap Developers, Employees, DAO members and LPs,
Negotiations will start in a few hours when I am full rested.
Thank you.

Hakkeri kertoi siis tarvitsevansa parin tunnin torkut ennen keskustelua mahdollisista jatkotoimenpiteistä! Tämä tuntuu absurdilta jopa kryptovaluuttojen maailmassa, jossa on totuttu näkemään kummallisia käänteitä.

Noin viikkoa myöhemmin hakkeri lähetti uuden viestin Ethereum-lohkoketjuun.

Hakkeri kutsuu itseään nyt nimellä Kyber Director ja hän vaatii kontrollia protokollaa kehittävästä Kyber-yhtiöstä ja hallintomoduuli Kyber DAO:sta.

Hakkerin lupaukset ovat kieltämättä mielenkiintoisia. Johtoporras ostettaisiin hakkerin mukaan ulos käyvällä arvolla ja työntekijöiden palkat tuplattaisiin. Kyber Director haluaa pitää omien sanojensa mukaan protokollan hengissä eikä kaataa sitä.

Hakkeri on antanut Kyber Networkille aikaa joulukuun 10. päivään asti. On mielenkiintoista nähdä, miten tämä prosessi oikein päättyy.

Tilastosivu Defillaman mukaan vuonna 2023 on nähty DeFi-hakkerointeja 1,2 miljardin dollarin arvosta. Marraskuun lukema oli noin 290 miljoonaa dollaria.


Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!

Bitcoinkeskus

Bitcoinkeskus-käyttäjän artikkelit ovat sivuston taustalla olevan tiimin tuottamia. Bitcoinkeskuksen parissa työskentelee useita kryptovaluutoista kiinnostuneita henkilöitä. Mukana on myös vierailevia kirjoittajia, jotka eivät halua esiintyä omalla nimellään. Bitcoinkeskuksen pääanalyytikko on Antti Hyppänen.