5.10. Uutiskatsaus: Markkinat (Bitcoin, altit, DeFi), BitMEX, pörssien säätely, EMN & APY, NFT

bitcoin vuosi 2018

Maanantain uutiskatsauksessa on varsin vähän kerrottavaa markkinoiden tapahtumista. Bitcoinin kurssi teki pienen dipin BitMEX ja Donald Trump -uutisten myötä, mutta kokonaisuutena takana on varsin tylsä viikko. Suurin uutinen oli CFTC:n hyökkäys BitMEX-pörssin kimppuun. Tämä isku herätti myös laajempaa keskustelua esim. hajautettujen pörssien regulaatiosta. Ei viikkoa ilman DeFi-kohua – tällä kertaa otsikoissa EMN ja APY. Onko Non-Fungible Token eli NFT vuoden 2021 megatrendi?

Rekisteröidy Binancelle

Markkinakatsaus: Bitcoin

Bitcoinin kurssi on artikkelin kirjoitushetkellä noin 10.600 dollaria. Viikko sitten lukema oli 10.800, ja kaksi viikkoa sitten 10.400 taalaa. Kuluneet viikot ovat olleet kokonaisuutena varsin tylsää aikaa kryptomarkkinoilla.

Edeltävä viikko ei ollut täysin vailla tapahtumia, vaikka kurssi ei ole edelliseen mittaukseen nähden muuttunut juuri lainkaan. Taustalla on pientä vuoristorataa, mikä näkyy alla olevassa grafiikassa.

bitcoin-kurssi-20201005

Kuvassa on Bitcoinin kurssikehitys parin kuukauden ajalta. Jokainen tolppa vastaa yhtä päivää. Bitcoin kohosi viime viikon alkupuolella lähes 11.000 dollariin, kunnes torstaina nähtiin raju 500-600 dollarin pudotus. Tällä kertaa syypää ei ollut osakemarkkina vaan BitMEX.

Yhdysvaltain arvopaperimarkkinoita valvova CFTC iski syytteet BitMEX-pörssin johdolle, mikä säikäytti markkinat. Yleensä Bitcoinin kurssi dippaa nopeasti pörssien hakkerointeihin tai vastaaviin negatiivisiin uutisiin liittyen. Palaamme BitMEX-caseen vielä tarkemmin tässä artikkelissa.

Toinen dippi saatiin vain hetkeä myöhemmin, jolloin uutiset Donald Trumpin koronatartunnasta levisivät maailmalle. Käytännössä Trumpin sairastuminen lisäsi epävarmuutta kaikilla markkinoilla, mikä heijastui myös kryptovaluuttoihin.

Kryptomarkkina osoitti kuitenkin vahvuutensa, sillä Bitcoinin kurssi ei pudonnut edes lähelle 10.000 dollaria. Kurssi on palautunut viikonlopun aikana lähes edeltävän viikon tasolle.

Alkusyksy on ollut varsin hermoja raastavaa aikaa Bitcoin-sijoittajille. Moni odottaa uuden nousumarkkinan alkua Bitcoin halvingin jälkeen, mutta kurssirallia ei vielä näy. Pinnan alla kuitenkin kuplii.

Yllä oleva statistiikka on mielenkiintoinen. Se näyttää keltaisella ”new entities” käyrän ja harmaalla Bitcoinin kurssin. New entities tarkoittaa käytännössä uusia toimijoita markkinoilla, joko yksityishenkilöitä, hedger-rahastoja jne.

Bitcoinin kurssi on seurannut hyvin vahvasti tätä verkon statistiikkaa. Nyt on kuitenkin tilanne, jossa new entities-käyrä on noussut rajusti, mutta kurssi on jäänyt polkemaan paikalleen. Jos historia toistaa itseään, Bitcoinin kurssi raketoi pian 12-13.000 dollarin tasolle. Moni sijoittaja pohtiikin nyt Bitcoinin ostamista ja tulevaa tuottopotentiaalia.

Markkinakatsaus: Altcoinit

Bitcoinin markkinaosuus on artikkelin kirjoitushetkellä 57,9 %, eli ainoastaan kymmenyksen suurempi kuin viikko sitten (57,8 %). Bitcoin dominance on pyörinyt edeltävän kuukauden hyvin pitkälti 57 ja 58 prosentin välimaastossa.

Tällä hetkellä ei ole siis käynnissä suurempaa trendiä altcoineja vastaan tai niiden puolesta. Katsotaan sitten suurimpien alttien kehitystä Bitcoiniin nähden Coinpaprika-sivuston datasta.

altit-20201005

Kuten kuvasta näkyy, edeltävää viikkoa voidaan pitää suht neutraalina. Suurin osa näistä large cap -alteista on hieman plussalla tai miinuksella. Ainoat merkittävät nousijat ovat Binance Coin sekä Monero.

Vuoden 2020 kohukolikko Chainlink on menettänyt taas asemiaan. LINK-token on pudonnut Bitcoiniin nähden pian 30 prosenttia edeltävän 30 päivän aikana. Tämä on heikompi lukema kuin millään muulla top 40 -kryptovaluutalla.

Listalta on syytä huomioida USD Coinin jatkuva nousu. USDC on pian yksi top 10 -kryptovaluutoista markkina-arvolla mitattuna. Kyseessä on Ethereum-verkossa liikkuva stablecoin, joka hyötyy merkittävästi DeFi-buumista.

Top 50 -listan suurin nousija on Celsius Networkin CEL-token. Kyseessä on BlockFI:n ohella yksi markkinoiden suurimmista lainapalveluista, josta saat korkoa kaikille tunnetuille kryptovaluutoille. Celsius Network ei ole siis DeFi-palvelu, vaan ihan perinteinen toimija (CeFi).

Jos olet kiinnostunut koron tienaamisesta sijoituksillesi, kannattaa tutustua edellä mainittuihin palveluihin.

Markkinakatsaus: DeFi

Heinä-elokuussa huippunsa saavuttanut DeFi-buumi ei ole vieläkään palautunut kuopastaan – päinvastoin. Syys-lokakuussa tapahtuneet dipit Bitcoinin kurssissa ovat saaneet sijoittajat dumppaamaan korkean riskin kolikot rajulla tavalla.

Alla oleva tilasto kertoo karua kieltään DeFi-kolikoiden tämän hetken kurssista suhteessa ATH-lukuihin.

Etenkin Curve ja Sushiswap ovat romahtaneet todella rajusti. Tällaisia pudotuksia nähtiin edellisen kerran vuoden 2018 lopulla. Myös suuret projektit kuten Ethereum, Chainlink, Aave ja Maker ovat rajusti pakkasella loppukesän huipuistaan.

Kun katsotaan Defipulse-sivuston dataa, tilanne ei näytä niin dramaattiselta. TVL on artikkelin kirjoitushetkellä lähes 11 miljardia, ja lukema on noussut tasaisesti koko alkusyksyn token-kurssien romahtamisesta huolimatta.

defipulse-20201005

Myös edellä mainittu Curve Finance on yhä nelospaikalla, vaikka sen CRV-token on romahtanut dollarikurssiltaan yli 90 prosenttia.

DeFi-protokollien ykköspaikkaa pitää hallussaan Uniswap, jonka marginaali vain surenee. Se saavutti hurjan virstanpylvään syyskuussa: Uniswapin volyymi oli 2 miljardia suurempi kuin Coinbasen! Uniswapin volyymi oli myös 65 % koko DEX-markkinasta.

Mainitaan myös mielenkiintoinen uutinen Aaveeseen liittyen. LEND-tokenin lyhenne päivittyy tämän kuun aikana muotoon AAVE, joka onkin loogisempi. Jos haluat pelata varman päälle, voit siirtää kolikkosi Binanceen (reilusti) ennen 11.10.2020 klo 04:00 UTC.

CFTC hyökkäsi BitMEXin kimppuun

Viime viikon suurin uutinen on ehdottomasti tapaus BitMEX, joka sai myös aikaan reilun 500 dollarin dipin Bitcoinin kurssiin. Kyseessä on volyymilla mitattuna yksi kryptomarkkinoiden suurin pörssi.

BitMEX nousi laajempaan tietoisuuteen vuoden 2017/2018 alttirallin jälkeen. Se on tunnettu johdannaiskaupasta, jonka volyymit olivat parhaimmillaan markkinoiden suurimpia. Nykyisin myös Binance ja monet muut pörssit ovat tuoneet futuurit tarjontaansa.

BitMEX on ollut markkina-asemansa menetyksestä huolimatta yksi suurimmista toimijoista. Sen perustaja Arthur Hayes on myös hyvin tunnettu hahmo kryptoskenessä. Nyt Hayes on kuitenkin ongelmissa yhtiön muiden avainhenkilöiden tavoin.

Kyse on siitä, että Yhdysvaltain arvopaperimarkkinoita valvova CFTC on haastanut BitMEXin perustajineen oikeuteen. CFTC syyttää BitMEXiä puutteellisesta KYC-prosessista, minkä vuoksi Yhdysvaltain kansalaisten on ollut mahdollista käydä pörssissä kauppaa.

Yhdysvaltain lainsäädäntö on näissä asioissa hyvin tarkka, eli jokaisen amerikkalaisille ovensa auki pitävän pörssin on rekisteröidyttävä maan viranomaisille. BitMEX ei ole näin tehnyt, eikä ole CFTC:n mielestä blokannut amerikkalaisia riittävän tehokkaasti.

BitMEX on saanut myös varoituksia aiheesta, mutta niihin ei ole ilmeisesti reagoitu. Tämän lisäksi Hayesia ja kolmea muuta johtohenkilöitä syytetään AML- eli rahapesulakien rikkomisesta.

Pörssi on toistaiseksi auki normaalisti, ja BitMEX on käsitellyt myös asiakkaiden kotiutukset ilman ongelmia. Mitään paniikkia ei tämän suhteen siis ole ollut. BitMEX on luonnollisesti menettänyt paljon asiakkaiden varoja tapahtuneen vuoksi. Sijoittajat eivät halua ottaa riskiä sen suhteen, että palvelu sulkeutuisi ilman erillistä ilmoitusta.

BitMEX julkaisi blogissaan oman vastineensa asiasta. Tapauksella ei ollut suurempaa vaikutusta markkinoihin, mikä kertoo osaltaan Bitcoinin vahvuudesta. Toimitusjohtaja Arthur Hayes ei ole twiitannut toistaiseksi mitään tapahtuman jälkeen.

Johtaako case BitMEX laajempaan ajojahtiin?

Vaikka case BitMEX ei vaikuttaisi suoraan Bitcoinin kurssiin nähtyä enempää, tapaus on herättänyt keskustelua myös laajemmasta ajojahdista kryptovaluuttoja kohtaan.

On vaikea sanoa vielä tässä vaiheessa, sulkeeko BitMEX ovensa tapauksen johdosta vai ei. CFTC on saanut aiemmin pari pienempää pörssiä kiinni, ja jotkut toimivat ovat maksaneet myös sakkoja. BitMEX on rekisteröity Seychillien saarelle, ja yhtiön johtoa voi olla vaikea saada oikeuteen Yhdysvaltoihin.

Kannattaa muistaa, että Bitfinex/Tether on vääntänyt oikeudessa Yhdysvaltain syyttäjänviraston kanssa noin kolme vuotta. Eikä käsittelylle näytä tulevan loppua. Kaikki draama Tetherin (USDT) ympärillä ei ole vaikuttanut millään tavalla sen suosioon, vaan USDT on enemmän käytetty nyt kuin koskaan.

Tällaiset haasteet voivat siis venyä vuosien mittaisiksi väännöiksi. On kuitenkin vaikea nähdä, että BitMEXin poistuminen markkinoilta vaikuttaisi merkittävästi Bitcoinin kurssiin. Treidaajat vain siirtyvät kilpaileville alustoille – niitähän nykyisin riittää.

Onko tämä sitten alkusoittoa laajemmasta ajojahdista? Eniten kysymyksiä herättää DeFi, joka on tällä hetkellä kaiken regulaation ulkopuolella. Mikko Ohtamaa julkaisi hyvän Twitter-ketjun aiheesta, joka kannattaa lukea. Löydät sen alla olevasta upotuksesta.

Kuten aiemmin uutisoitiin, Uniswapin volyymi oli viime kuussa jo suurempi kuin Coinbasen. Tällä hetkellä myös rikolliset tai Yhdysvaltain pakotteita koskevista maista tulevat käyttäjät (Iran, Pohjois-Korea jne.) voi treidata tokeneita DEXeissä, sillä käyttöön vaaditaan vain ilmainen lompakkosofta ja nettiyhteys.

Jokaisen DeFi-palvelun taustalla on kuitenkin kehittäjä ja/tai kehitysyhtiö, jota voidaan painostaa. Ohtamaa twiittaa myös seuraavaa:

“In the case of KuCoin hack, liquidity providers made money when the hacker was trading against their pool.

It will become worse in the case when $UNI enables revenue share, like $SUSHI is already doing. Everyone who participates in the governance token revenue share is going to profit from criminal gains.”

Esim. viime viikolla uutisoitu KuCoin-hakkeri vaihtoi varastamiaan tokeneita Uniswapissa. Käytännössä pörssin LP:t eli likviditeetion tarjoajat hyötyivät tästä rahallisesti, koska he saivat treidauspalkkioita. Voiko Yhdysvallat tai joku muu taho uhata likviditeetin tarjoajia ja pyrkiä sulkemaan DEXit sitä kautta?

Aika näyttää, mihin suuntaan regulaatio kehittyy. Se on kuitenkin selvää, että DeFi on tuonut lainsäätäjille ympäri maailmaa taas uutta päänvaivaa.

Eivät perinteiset pörssit ole saa myöskään puhtaita papereita. Tuoreen tutkimuksen mukaan, suurimmalla osalla pörsseistä on puutteellinen KYC tällä hetkellä. Tämä kertoo vain siitä, että kryptoskene on yhä kuin villi länsi. Regulaation kehittymiseen voi hyvin mennä koko 2020-luku.

Eminemce ja APY.Finance

Ei viikkoa ilman DeFi-kohua. Tällä kertaa myrskyn aiheutti Eminemce Finance, joka on Yearn Financen perustajan, Andre Cronjen, uusi projekti. Cronje on tunnettu ”I test in prod” lauseestaan, jota mies toteutti taas viime viikolla.

Cronje uudelleentwiittasi Twitterissä Ethereumin MainNetiin julkaistun projektinsa logon, mikä sai sijoittajat kiinnostumaan.

Projektista ei ollut juuri muuta tietoa kuin se, että Eminemce Finance liittyy jollain tavalla peleihin. Tämä ei estänyt Cronjen faneja tallettamasta rahojaan. Sijoituksia tehtiin yli 15 miljoonan dollarin edestä EMN-tokeniin alle kolmessa tunnissa!

Tämän jälkeen alkoi tapahtua ikäviä, sillä eräs hakkeri löysi projektin koodista haavoittuvuuden, mikä mahdollisti rajattoman EMN-tokeneiden luonnin. Tämän avulla huijari onnistui myymään paljon tyhjästä luotuja tokeneita sijoittajille.

Lopulta haavoittuvuutta hyödyntänyt taho sentään palautti 8 miljoonaa dollaria Cronjen projektille, joka puolestaan palautti rahat ostajille. Cronje aikoo kehittää Eminenceä tulevina viikkoina tapahtumasta huolimatta. Toivottavasti ensi kerralla innokkaat sijoittajat odottavat koodin auditointeja ja Cronjen virallisia ilmoituksia.

Toinen DeFi-uutinen liittyy lanseerattuun palveluun APY.Finance. Vaikka DeFi-tokeneiden kurssit ovat olleet rajussa laskussa, APY Finance keräsi peräti 65 miljoonaa dollaria vain yhdessä tunnissa.

APY Finance on yield farming -alusta, johon sijoittajat tarjoavat likviditeettiä. Protokollassa ovat käytössä stablecoinit DAI, USDC ja USDT. Likviditeetin tarjoajat saavat kannustimena alustan hallintotokeneita, lyhenteeltään APY.

Protokolla on saanut osakseen kritiikkiä, koska sijoitusfirmat kuten Alameda Research, Coingecko ja Parafi Capital pääsivät varhaisemmalle sijoituskierrokselle yhteensä 3,6 miljoonan dollarin edestä. Nämä yhtiöt nettosivat siis iso kasan tokeneita ennen liquidity miningin aloittamista.

APY Finance pyrkii optimoimaan yield farmingin parhaalla mahdollisella tavalla, eli tarjoamaan korkeaa tuottoa mahdollisimman pienellä riskillä.

DeFi-maailmasta Bitcoinkeskukselle raportoi @CryptoSandra.

NFT on seuraava kuuma trendi?

Jos olisit sijoittanut vuosi sitten DeFi-markkinaan, olisit saanut monille kolikoille tuhansien prosenttien tuoton tulevan vuoden aikana. Tuolloin vain harva tokeneista oli tarjolla suurissa pörsseissä kuten Binance, ja monia joutui hankkimaan “epäilyttävien” ja tuntemattomien DEXien kautta.

DeFi-buumi tuli ja meni (ainakin väliaikaisesti), joten sijoittajat etsivät jo seuraavaa kohdetta. Yhä vahvemmin näyttää siltä, että uusi megatrendi koostuu kirjaimista NFT. Bitcoinkeskus julkaisi NFT-oppaan viime viikolla, joka kannattaa lukea!

Alla olevalla videolla on myös Coin Bureau -kanavan viisi tärppiä NFT-maailmaan.

NFT on lyhenne sanoista Non-Fungible Token. Tätä buumia odoteltiin jo vuosien 2018/2019 taitteessa, mutta vasta DeFi-markkinan nousu on nostanut myös NFT-projektit framille. NFT mahdollistaa uniikkien tokeneiden luomisen, joita hyödynnetään nyt jo pelimaailmassa.

NFT-skeneen liittyy oleellisesti myös digitaalinen taide. Kauppapaikat kuten Rarible ovat tässä markkinoiden edelläkävijöitä.

Non-Fungible Token on teknologiana mielenkiintoinen, koska se tarjoaa lähes rajattomia mahdollisuuksia finanssimaailman puolella. Osakkeiden, kiinteistöjen, velkakirjojen ym. tokenisointi tapahtuu NFT-standardeilla helposti.

Jos haluat olla edellä vuoden 2021 megatrendiä, kannattaa tutustua NFT-maailmaan!

Imageby David McBee from Pexels

Alec Baldwin eToro


Disclaimer: Bitcoinkeskus ei anna sijoitusvinkkejä eikä suosittele ostamaan mitään tiettyä kryptovaluuttaa. Kryptovaluutat sisältävät suuren riskin sijoituksen menettämisestä. Vuoden 2018 aikana suurin osa tunnetuista kryptovaluutoista on pudonnut yli 90% kurssihuipustaan. Lue lisää info-sivulta.