Uutiset
05
loka
el-salvador-tulivuori

Sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Bitcoinkeskus voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos vierailet yhteistyökumppaneiden sivuilla linkkiemme kautta. Saat lisätietoja mainoksista info-sivulta.

5.10. Uutiskatsaus: El Salvador, Brasilia, Kiina, Q4, Elon Musk

Bitcoin-adoptio etenee El Salvadorissa vahvasti: yli 3 miljoonaa Chivo-lompakon käyttäjää ja louhintaa tulivuorien lämpöenergialla! Myös Brasilia haluaa Bitcoinista virallisen maksuvälineen. Kiinan kryptobännillä laajempia vaikutuksia kuin aluksi osattiin odottaa. Neljäs kvartaali on ollut perinteisesti vahva. Elon Musk sai koirakolikot nousuun.

Rekisteröidy Binancelle

El Salvadorin Bitcoin-louhinta käynnistyi

El Salvador on jälleen yksi uutiskatsauksen aiheista. Käsittelimme El Salvadorin tilannetta edellisen kerran 20.9. uutiskatsauksessa. Tämä Keski-Amerikan valtio on tehnyt taas historiaa.

Presidentti Nayib Bukele twiittasi perjantaina kuvan Bitcoin-louhintatilin saldosta. Hän tarkensi seuraavassa twiitissään, että käynnissä on edelleen testaus- ja asennusvaihe. Joka tapauksessa, El Salvadorin ”volcanode” on louhinut ensimmäiset bitcoinit!

Kyseessä on geotermistä energiaa hyödyntävä voimalaitos. El Salvadorissa se tarkoittaa sähköntuotantoa tulivuorista syntyvän lämpöenergian avulla. Presidentti Bukele julkaisi aiemmin viime viikolla seuraavan teaser-videon.

”Tulivuorienergia” on 100-prosenttisesti uusiutuvaa ja puhdasta. El Salvadorista löytyy lukuisia tulivuoria, joten tarjolla on valtavasti uusiutuvaa energiaa.

Tapaus osoittaa jälleen Bitcoin-louhinnan tehokkuuden. Laitteisto voidaan kuljettaa rekka-autoilla sinne, missä energiaa tuotetaan. Sähkönsiirto on usein kallista ja tehotonta. Nyt se voidaan valjastaa Bitcoin-louhintaan paikan päällä.

El Salvadorin Bitcoin-adoptio etenee muutenkin hurjaa vauhtia. Uutisoimme kaksi viikkoa sitten, että valtion virallisella Chivo-lompakolla oli yli miljoona käyttäjää. Nyt lukema on presidentti Bukelen mukaan jo kolme miljoonaa.

Tämä tarkoittaa sitä, että useammalla elsalvadorilaisilla on Bitcoin-lompakko kuin pankkitili. Vain noin 30 prosentilla maan 6,5 miljoonasta asukkaasta on käytössään perinteiset pankkipalvelut.

Brasilia ja Tonga ottavat askeleita El Salvadorin suuntaan

El Salvadorin Bitcoin-laki tuli voimaan noin kuukausi sitten. Maan adoptio etenee vauhdilla, kuten edellisestä kappaleesta voi hyvin todeta. Kysymys kuuluu nyt: mitä tapahtuu seuraavaksi?

Monet eri valtiot seuraavat tiiviisti El Salvadorin tapahtumia. Tähän joukkoon kuuluu myös Etelä-Amerikan jättiläinen, Brasilia. Kyseessä on yksi maailman väkirikkaimmista valtioista ja suurimmista talouksista. Brasilian BKT on samaa luokkaa kuin Venäjän, Australian sekä Espanjan.

Maa valmistelee nyt lakia Bitcoiniin liittyen. Anthony Pomplianon The Best Business Show käsitteli aihetta eilen.

Brasilia haluaa tunnistaa Bitcoinin maksuvälineeksi, mikä mahdollistaa sen säätelyn sekä kontrollin keskuspankin ja valvontaviranomaisten toimesta. Moni Brasilian tilannetta tunteva taho ei suoraan lämpene ajatukselle. Taustalla lienee enemmän valtion kontrollointi kuin kansalaisten taloudellinen vapaus.

” It may clear up some legal quandaries but that’s it.” twiittaa @PhilipeCardinal. Valeria Garcia kommentoi puolestaan näin: “I’m a lawyer from Brazil and I dont think its actually a good thing. They want to tax crypto and They want to the bank be the leader and say the rules.”

Tonga on sen sijaan pieni saarivaltio Tyynellämerellä. Asukkaita on alle 1000 neliökilomterin valtiossa reilut 100.000 henkilöä. Tonga on myös kiinnostunut seuraamaan El Salvadorin jalanjälkiä.

Tämä ei ole yllättävää, kun huomioi maan tulonlähteet. Tonga on enemmän riippuvainen ulkomailta tulevista rahanlähetyksistä kuin mikään muu valtio. Noin 40 prosenttia maan BKT:sta on peräisin pois muuttaneilta työläisiltä. He maksavat 30–50 prosentin siirtokuluja Western Unionille.

Tongan kansalaiset hyötyisivät valtavasti Bitcoinin sekä salamaverkon adoptiosta. Se ratkaisisi todellisia ongelmia ja toisi miljoonaluokan säästöjä, aivan kuten El Salvadorissa. Jäämme seuraamaan tilannetta suurella mielenkiinnolla!

Kiinan kryptobännillä laajempia vaikutuksia

Uutisoimme jo viikko sitten Kiinan kryptovaluuttabännistä. Itse asiassa aihe on ollut otsikoissa jo vuodesta 2013 lähtien. Tällä kertaa ilmoituksella on ollut myös laajempia vaikutuksia.

On myös syytä muistaa vuoden 2021 kesän kryptobänni, joka aiheutti osaltaan kryptomarkkinoiden romahduksen. Tuolloin Kiina teki iskun Bitcoinin louhintaa vastaan. Se sai monet louhintafarmit siirtymään maasta pois.

Myös syyskuun ilmoitus on tuonut konkreettisia muutoksia markkinaan. Kerroimme viikko sitten, miten mm. aasialaisjätti Huobi päätti blokata kiinalaiset asiakkaat sen vuoksi. Kryptobänni on näkynyt myös DeFi-markkinassa sekä Ethereumin louhinnassa.

Coin Bureau käsitteli aihetta tuoreella uutisvideollaan.

Kaksi merkittävää Ethereum-louhintapoolia ovat päättänyt lopettaa toimintansa. BeePool ja SharkPool kattavat yhdessä yli 25 prosenttia Ethereumin louhinnasta. Niiden ilmoitukset tulivat vain päivän sisällä toisistaan. Molemmat kertoivat päätöksen syyksi muutokset regulaatiossa.

Aiheeseen liittyy myös Alibaban ilmoitus noin viikon takaa. Kiinalaisjätti kertoi lopettavansa louhintalaitteiden myynnin. Uuden regulaation mukaan kaikki kryptovaluuttoihin liittyvä kaupankäynti on jatkossa laitonta.

DeFi-sektori on saanut puolestaan liikennettä kiinalaisista treidaajista. Suosittu DEX (hajautettu pörssi) dYdX ohitti viikko sitten treidausvolyymissa jopa Coinbasen! Kiinasta on tullut liikennettä myös muihin suosittuihin DeFi-palveluihin.

Vuoden viimeinen kvartaali lupaa rajua nousua

Tätä artikkelia kirjoitetaan 5. lokakuuta. Parhaillaan eletään vuoden viimeisen kvartaalin ensimmäisiä päiviä. Bitcoin aloitti Q4:n todella vahvasti nousten tuhansia dollareita lokakuun 1. päivänä. Näemmekö vihdoin 100.000 dollarin Bitcoinin?

Kuuluisan Stock-To-Flow -mallin kehittänyt nimimerkki Plan B julkaisi pari päivää sitten oman mielipiteensä. Alla olevassa twiitissä on S2F:n tuoreempi versio eli Cross Asset Model ja sen ennustama kurssikehitys. Grafiikan väri kuvaa puolestaan markkinan vahvuutta blockchain datan perusteella.

Vuoden 2013 ja 2017 bull-markkinat päättyivät raketointiin juuri vuoden viimeisellä neljänneksellä. Neljäs kvartaali on ollut muutenkin tuottoisa, kuten tämä Will Clementen grafiikka kertoo. Monella on varmasti tuoreessa muistissa Bitcoinin raketointi vuosi sitten.

Lähestymme siis käynnissä olevan halving-syklin loppuhetkiä. Jos historia toistaa itseään, luvassa on 3-6 kuukautta rajua nousumarkkinaa. Tätä kuitenkin seuraa noin vuoden mittainen alamäki. Ei kannata jäädä meemikolikoiden bag holderiksi, kuten miljoonat piensijoittajat tekivät neljä vuotta sitten. Lopputuloksena oli tuolloin 99 prosentin lasku monilla kolikoilla.

Vastakkaisia mielipiteitäkin on. Tsekkaa alla olevalta videolta Gareth Hollowayn kommentit. Kyseessä on fiksu treidaaja, joka on ollut oikeassa Bitcoinin kurssikehityksestä koko vuoden 2021.

Hollowayn mielestä kesän ~65.000 dollaria oli tämän syklin huippu, ja nyt eletään vastaavaa jaksoa kuin tammi-helmikuussa 2018. Bitcoin palautuu hänen Hollowayn mielestä pian takaisin 30.000 dollariin ja alemmas.

Tämä teoria on yksi vaihtoehto, mutta on-chain data ei tue sitä. Valaat ovat tehneet valtavia tankkauksia koko kesän ja alkusyksyn ajan. Lohkoketjusta tuleva informaatio viittaa vahvasti kurssiralliin. Kun markkinoita dominoivat tahot ovat ostoksilla, kurssit harvemmin syöksyvät. Toivotaan Hollowayn olevan siis tällä kertaa väärässä.

Seuraa Twitterissä Will Clementeä, niin pysyt hyvin kärryillä mm. valaiden liikkeistä. Luvassa on joka tapauksessa hyvin mielenkiintoinen kvartaali.

Elon Musk sai meemikolikon nousuun

Elon Musk on tuttu nimi Bitcoinkeskuksen uutiskatsausten lukijoille. Löydät kaikki Muskiin liittyvät artikkelit joko hakutoiminnolla tai Elon Musk -tagin avulla.

Suosittu miljardööri sai keväällä aikaan useita eri Dogecoinin raketointeja – kiitos miehen Twitter-tilin. Nyt Musk on ollut jälleen elementissään. Hän twiittasi eilen kuvan Shiba Inu -lemmikkikoirastaan.

Seuraukset olivat odotettuja: Shiba Inu -tokenin kurssi nousi twiitin seurauksena 70 prosenttia. Myös ”aito ja alkuperäinen” meemikolikko, Dogecoin, otti pientä lämpöä nousten yli 10 prosenttia.

On itse asiassa hyvin yllättävää, miten korkea markkina-arvo näillä meemikolikoilla on edelleen. Dogecoin on vieläkin top 10 -kryptovaluutta yli 30 miljardin markkina-arvolla. DOGE oli tammikuun 2018 huipussa markkina-arvoltaan vain hieman yli kaksi miljardia.

Shiba Inu on markkina-arvoltaan yli viisi miljardia dollaria. Se on matkalla jälleen top 30 -kryptovaluutaksi. Monet pienemmät meemikolikot romahtivat kesän aikana yli 95 prosenttia, mutta nämä ”jättiläiset” ovat pitäneet hyvin pintansa.

Shiba Inun ja Dogecoinin menestys kertoo siitä, että piensijoittajilla on myös uskoa härkämarkkinan jatkumiseen. Moni odottaa näiltä kolikoilta satojen prosenttien nousuja loppuvuoden aikana. Bitcoinkeskus kehottaa jälleen suureen varovaisuuteen tällaisten sijoituskohteiden kanssa.

Photo by Alain Bonnardeaux on Unsplash


Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!

Disclaimer: Kryptovaluutat ovat korkean riskin sijoituskohde. Tutustu huolella riskeihin ja verotukseen ennen sijoittamista. Bitcoinkeskus.comin informaatiota ei pidä tulkita sijoitusneuvoksi. Lue lisää info-sivulta.