Uutiset
05
loka
bitcoin-ethereum-markkina

Sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Bitcoinkeskus voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos vierailet yhteistyökumppaneiden sivuilla linkkiemme kautta. Saat lisätietoja mainoksista info-sivulta.

5.10. Markkinakatsaus: Portfolioissa vihertää!

Bitcoin rikkoi taas 50.000 dollarin rajapyykin! Vuoden neljäs kvartaali on ollut historiallisesti tuottava kryptosijoittajille – onko luvassa taas nousurallia? Bitcoinin dominanssi on lievässä nousussa, mutta suurempaa trendiä ei ole vieläkään näkyvissä. Suurimmat altcoinit ovat punaisella Bitcoiniin nähden. DeFi-sektorissa ollaan taas ennätystasolla.

Rekisteröidy Binancelle

Bitcoin rikkoi jälleen 50.000 dollarin rajapyykin

Bitcoinin kurssi on artikkelin kirjoitushetkellä hieman yli 50.000 dollaria. Lukema oli viikko sitten noin 6.000 dollaria pienempi, joten takana on erinomainen jakso kryptovaluuttasijoittajille.

Tarkastellaan ensin Bitcoinin kurssikehitystä. Alla on grafiikkaa TradingView-sivustolta, jossa yksi kynttilä on yksi päivä. Tumma trendilinja on 200 päivän ja turkoosin värinen 50 päivän keskiarvo.

btc20211005

Bitcoinin nykyinen trendi on erittäin ”bullish” eli positiivinen ja noususuunnassa. Suurin raketointi nähtiin viime viikolla. Tuolloin kurssi nousi kahdessa päivässä noin 41.500 dollarista 48.500 dollariin. Samalla palattiin takaisin sekä 50- että 200-päivän keskiarvon yläpuolelle.

Yksi nousun triggereistä oli varmasti Yhdysvaltain keskuspankin eli Fedin lausunto. Pääjohtaja Jerome Powell kommentoi viime viikon torstaina, että Yhdysvallat ei aio bännätä tai rajoittaa kryptovaluuttojen käyttöä Kiinan mukaisesti.

Tämän lisäksi Bitcoinin kurssi muodosti niin sanotun double bottom -muodostelman eli W-kirjaimen muotoisen kurssikehityksen, joka johtaa usein kurssinousuun. Nopea kurssiliike aiheutti likvidointeja shorttaajien positioille, mikä nosti kurssia entisestään.

Jos shorttaat Bitcoinin kurssia lyöt käytännössä vetoa (vivulla) sen alamäestä. Mitä suurempi vipu, sen vähemmän sinulla on pelivaraa väärään suuntaan. Jos kurssi nousee nopeasti yli tämän pelivaran, joudut ostamaan bitcoinit takaisin markkinoilta. Se luo kurssille painetta taas uuteen nousuun. Sama toimii myös toiseen suuntaan.

Viime viikolla käynnistyi myös vuoden 2021 neljäs kvartaali. Lieneekö sattumaa, että Bitcoin raketoi juuri lokakuun ensimmäisenä päivänä? Neljännet kvartaalit ovat olleet historiallisesti erittäin tuottoisia. Moni muistaa varmasti myös vuoden takaiset tapahtumat.

Tämä vuosi on kuitenkin poikkeuksellinen aiempiin verrattuna. Nyt eletään Bitcoinin halving-syklin viimeisiä hetkiä. Kolmen kuukauden päästä on kulunut neljä vuotta edellisen halving-syklin huipusta (tammikuu 2018). Kysymys kuuluu, miten paljon nousua on tällä kertaa jäljellä?

Suositun Stock-To-Flow -mallin kehittäjä PlanB uskoo bull-markkinan jatkuvan vuoden 2022 alkupuolelle.

Bitcoin on seurannut toistaiseksi aiempia trendejä. Mielenkiintoista oli myös nähdä syyskuun heikko kurssikehitys. Tämäkin on tapahtunut monta kertaa aiemmin. Tulevat kuukaudet kertovat sen, päättyykö tämäkin bull-markkina hurjaan kurssiralliin aiempien tavoin.

Kaikki merkit viittaavat toistaiseksi siihen. Ennen kaikkea lohkoketjun paljastama informaatio eli on-chain data. Valaiden lompakot ovat täydempiä kuin koskaan. Markkinoita dominoivat tahot ovat tankanneet kymmeniä tuhansia bitcoineja kesästä lähtien.

Bitcoinin markkinaosuudessa ei suuria muutoksia

Bitcoinin markkinaosuus on artikkelia kirjoittaessa 42,86 prosenttia. Viime viikon lukema oli 41,81 prosenttia ja tätä edeltävä 42,28 prosenttia. Voidaan siis hyvin todeta, että Bitcoinin dominanssi on löytänyt tällä hetkellä vakaan tason.

Alla olevassa kuvassa näkyy TradingView-palvelusta löytyvä CRYPTOCAP-indeksi.

btcdominance20211005

Vuonna 2021 on ollut kolme selkeää trendiä: Bitcoinin markkinaosuus romahti vuoden vaihteen huipuista (73,63 %) aina 39,66 prosenttiin toukokuun puolivälissä. Tämän jälkeen Bitcoin otti markkinaa haltuunsa, ja sen dominanssi kohosi heinäkuun lopussa lähes 50 prosenttiin.

Heinä-elokuun taitteessa alkanut altcoinien vahva kausi pudotti dominanssin taas 40 prosentin pintaan, jossa se on pyörinyt kuukauden päivät.

Kuvasta voidaan havaita pientä nousua, mutta uutta Bitcoin-trendiä ei lähdetä vielä(kään) julistamaan.

Suuret altcoinit pääosin pakkasella

Tarkastellaan sitten altcoin-markkinaa ja top 15 -listaa. Yllä olevassa kuvassa näkyvä Bitcoinin pieni nousuvire näkyy selvästi suurimpien valuuttojen kohdalla. Nämä ”Blue chip” kolikot ovat paria poikkeusta lukuun ottamatta punaisella.

Kuvassa näkyy kryptovaluuttojen kurssikehitys Bitcoiniin verrattuna.

altcoins20211005

Kun katsotaan seitsemän päivän tilannetta, niin ainoastaan Binance Coin, Solana sekä Terra ovat plussalla. Näistä Solana ja Terra ovat pärjänneet erinomaisesti koko alkusyksyn. Binance Coin on ollut sen sijaan alamaissa. Se osoittaa vihdoin heräämisen merkkejä.

Suurimmat nousijat löytyvät top 15 -listan ulkopuolelle. NFT-sektorista tunnettu peli Axie Infinity on lähes 70 prosenttia nousussa Bitcoiniin verrattuna. Taustalla on 60 miljoonan dollarin airdrop sekä steikkaus, joka tarjoaa peräti 385 prosentin vuosituottoa.

Kevään 2021 nousumarkkinasta tutuksi tullut Shiba Inu on niin ikään nosteessa. SHIB-token on lähes 60 prosenttia plussalla Bitcoiniin verrattuna. Syypää nousuun on kukapa muu kuin Elon Musk.

Suosittu miljardööri twiittasi eilen Shiba Inu -rotuisesta lemmikkikoirastaan. Tämä sai SHIB-tokenin välittömästi 70 prosentin nousuun. Myös vanha kunnon Dogecoin nousi toista kymmentä prosenttia Shiba Inun vanavedessä.

Myös vanhat älysopimusalustat OMG Network, Icon sekä Qtum ovat olleet vahvoja. Ne ovat kuitenkin pudonneet pahasti kelkasta platformien kisassa parin viime vuoden aikana.

DeFi-sektorin TVL uuteen ennätykseen

DeFi-sektori on noussut viime viikolla muun kryptomarkkinan vanavedessä. Itse asiassa, sektoriin lukittua dollariarvoa kuvaava TVL-lukema rikkoo uusia ennätyksiä! TVL on artikkelin kirjoitushetkellä 199,53 miljardia. Viikko sitten lukema oli 179,11 miljardia.

defi20211005

Tämä nousu on jatkoa viime viikkojen kehitykselle. DeFi-sektori on näyttänyt vahvalta, vaikka muu markkina onkin laskenut. Taustalla on varmasti myös uutta liikennettä Kiinasta. Moni kiinalaistreidaaja on siirtynyt DeFi-sovellusten pariin Kiinan kiristettyä kryptobänniä tiukemmalle.

Protokollatasolla on myös tapahtunut. Suomalaistaustainen Aave otti jälleen DeFi-rankingin ykköspaikan haltuunsa.

defiprot20211005

Aaveen TVL on noussut viikon takaisesta reilut kaksi miljardia dollaria. Ykköspaikkaa syyskuussa pitänyt Curve on saanut myös miljardi taalaa likviditeettiä.

Lähes kaikki suuret DeFi-protokollat ovat kasvattaneet TVL-lukemaansa. Ainoa poikkeus listalla on Compound. Kyseessä on Aaveen ja Curven kanssa kilpaileva likviditeettiprotokolla. Compoundin heikkoa viikkoa selittää kiusallinen bugi. Tilannetta ei parantanut perustaja Robert Leshnerin hyökkäys Twitterissä, jota mies sentään pyysi myöhemmin anteeksi.

The Defiant -kanava käy tapauksen napakasti läpi alla olevalla videolla.

Kyseessä oleva bugi jakoi liikaa palkkioita sijoittajille, jotka ovat tallettaneet palveluun likviditeettiä. Noloksi tilanteen tekee se, että kyseinen koodi oli auditoitu ja hyväksytty lukuisten eri tahojen toimesta. Kyse on reilun sadan miljoonan dollarin virheestä.

Lohkoketjujen tasolla näyttää seuraavalta.

defichains20211005

Tällä osastolla ei ole nähty merkittäviä muutoksia. Kaikki älysopimusalustat ovat saaneet mukavaa TVL-kasvua viime viikolla. Ainoa ero on sijalla kahdeksan, jonne on noussut Waves. Kyseinen platform oli hieman esillä vuosien 2017-2018 aikana, mutta jäänyt sittemmin pahasti paitsioon.


Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!

Disclaimer: Kryptovaluutat ovat korkean riskin sijoituskohde. Tutustu huolella riskeihin ja verotukseen ennen sijoittamista. Bitcoinkeskus.comin informaatiota ei pidä tulkita sijoitusneuvoksi. Lue lisää info-sivulta.