Uutiset
04
touko
kryptovaluuttapörssit - bitcoin kurssi

Sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Bitcoinkeskus voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos vierailet yhteistyökumppaneiden sivuilla linkkiemme kautta. Saat lisätietoja mainoksista info-sivulta.

4.5. Uutiskatsaus: Markkinat, Prasos, Binance Pool, Ethereum, Telegram

Maanantain uutiskatsauksessa käydään läpi kryptomarkkinoita sekä Bitcoinin että alttien osalta. Bitcoinin halving lähestyy, ja takana on mielenkiintoinen ”halving-ralli”. Muita uutisia: Prasos julkaisi Q1 2020 -raportin, joka on tuhti infopaketti. Binance laajentaa taas – tällä kertaa louhintaan. Esittelemme monia syitä, miksi Ethereum voisi olla hyvä sijoituskohde. Telegramin lohkoketju siirtyy vuodella.

Markkinakatsaus: Bitcoin

Bitcoinin kurssi on artikkelin kirjoitushetkellä noin 8700 dollaria. Nousua on tullut reilun viikon takaiseen katsaukseen todella mukavasti, sillä edellinen mittaus oli 7600 dollaria. Bitcoinin kurssi on edelleen todella vahvalla kasvu-uralla, joka alkoi koronakriisin aiheuttamasta romahduksesta noin kaksi kuukautta sitten.

Viime viikon keskiviikkona nähtiin hurja nousu alle 8000 dollarista nykyiselle kurssitasolle. Ralli huipentui vappuaattona lähes 9500 dollariin saakka. Tämä ilotulitus laantui nopeasti noin 8800-8900 dollariin, jonka ylä- ja alapuolella kurssi on sittemmin pomppinut.

Jos zoomataan hieman ulos, niin 9400-9500 dollarin taso on teknisen analyysin kannalta todella merkittävä.

bitcoin 20200504

Kuten kuvasta näkyy, kyseinen alue toimi sekä support- että resistanssitasona moneen otteeseen edeltävän 12 kuukauden aikana. Ei ole mikään ihme, että kurssinousu stoppasi juuri tähän kohtaan. Myyntipaine oli todella kova ja moni sijoittaja kotiutti voittoja viimeisen parin kuukauden nousuista.

Isossa kuvassa mennään tietysti kohti Bitcoin halvingia, joka tapahtuu näillä näkymin 12. toukokuuta eli reilun viikon päästä. Moni analyytikko uskoi viime viikon nousun olevan ”halving-ralli”, mikä voi pitää hyvinkin paikkansa. Todellista syytä me emme koskaan tiedä, kuten usein on tilanne.

Jos Bitcoin halving ja sen pitkän tähtäimen kurssivaikutukset eivät ole vielä tuttuja, niin lue tämä Bitcoinkeskuksen artikkeli ja tsekkaa alla oleva Bitcoinkeskuksen video.

Tällä hetkellä moni länsimaalainen Bitcoin-louhija tarvitsee vähintään noin 5000-6000 dollarin kurssin toimiakseen kannattavaksi. Halvingin jälkeen tämä tarkoittaa vähintään 10000 dollarin kurssia. Tällä menolla Bitcoinin kurssi näyttää kehittyvät louhijoiden kannalta oikeaan suuntaan.

Halvingin lähestyessä kannattaa varautua kovaan volatiliteettiin. Ennen ja jälkeen halvingin voidaan nähdä rajuja muutoksia molempiin suuntiin, kuten viime viikolla jo tapahtui. Hyvä juttu on ainakin se, että Bitcoinin kurssi on alkanut eriytyä yhä vahvemmin osakemarkkinoiden kehityksestä.

Käytännön tasolla halving ei ole mikään triggeri, joka sammuttaa suoraan x prosenttia louhijoista ja saa aikaan kurssin raketoinnin. Kyseessä on pidemmän aikavälin prosessi, kuten voit nähdä myös aiempien puoliintumisten jälkeisestä kurssikehityksestä.

Esim. vuoden 2016 halvingin jälkeen kurssit lähtivät toden teolla nousuun vasta reilut 12 kuukautta myöhemmin.

Kryptovaluuttojen tilanne on joka tapauksessa erinomainen, kun katsotaan isoa kuvaa. Halvingin tuoma uusi noususykli yhdistettynä muihin talouden tapahtumiin (eli keskuspankkien loputtomaan fiat-rahan printtaukseen) on todella herkullinen asetelma.

Markkinakatasaus: altcoinit

Bitcoinin raju nousu toimi viime viikolla myös altcoinien buustina, kuten yleensä on tapana. Monet altit nousivat vappuaaton tienoilla reilusti, mutta sitä seurannut kurssiheilunta on ravistellut altteja selvästi Bitcoinia enemmän.

Tämä on myös tyypillistä kryptovaluutoille, eli markkinoiden volatiliteetti on yleensä huono juttu alttien kannalta. Jos Bitcoin etenee siksakkia ylös ja alas päätyen +-0 -tilanteeseen, alteista on yleensä sulanut 5-10% samalla ajanjaksolla.

Kun katsotaan top 15 kolikoita, Bitcoin on eniten plussalla viimeisen 7 päivän ajalta. Ainoastaan Stellar Lumens on merkittävästi yli 10% vihreällä ja monet altit ovat lähes palautuneet jo viikon takaisiin lukemiin.

altit-20200504

Stellarin nousun takana ei vaikuttaisi olevan mitään järisyttäviä fundamentteja. Ainoa millään tavalla merkittävä uutinen oli Stellar Lumensin lisäys Ledger Nanon hallintasoftaan eli Ledger Liveen. Tämä tuki on merkittävä askel sen suhteen, että XLM-kolikoita on nyt helppo säilyttää ja hallita Ledgerissä.

Edellä mainittu alttien heikko suoritustaso on vaikuttanut myös siihen, että Bitcoinin markkinaosuus on kiivennyt jo yli 66% tasolle. Vuoden 2020 pohjat olivat noin 60 prosentissa helmikuun alusta, ja tästä on noustu nyt vaarallisen lähelle syksyn 2019 huippua, joka oli hieman yli 70 prosentissa.

Bitcoinin tuleva halving ja sen aiheuttama volatiliteetti voi olla huono juttu jatkossakin alttien kannalta. Ei olisi suuri yllätys, jos Bitcoin nousisi taas 70% markkinaosuuteen.

Prasos Q1 2020 -raportti

Viime viikolla ilmestyi myös Prasoksen odotettu Q1 2020 -raportti. Kyseessä on joka kvartaali julkaistava tietopaketti, mikä sisältää kymmeniä sivuja hyödyllistä informaatiota kryptovaluuttojen tilasta. Nämä raportit ovat myös täysin ilmaisia.

Bitcoinkeskus suosittelee näitä kvartaaliraportteja jokaiselle – olitpa sitten piensijoittaja tai valas. Pääset siihen käsiksi alla olevan linkin kautta.

Uusin raportti sisältää tavallista enemmän asiaa osakemarkkinoista ja keskuspankeista, mikä on luonnollista koronaviruksen aiheuttaman kriisin vuoksi.

Kryptovaluutoista löytyy myös monia eri aiheita: markkinakatsaus, pörssit, stablecoinit, P2P-markkina, korrelaatiot ja niin edelleen. Yksi mielenkiintoinen statistiikka on eri pörssien välinen liikenne, joka näkyy alla olevassa kuvassa.

pörssien osuus

Kaavio kertoo hyvin siitä, miten vahva Binancen ja Coinbasen asema on tällä hetkellä markkinoilla. Kun katsotaan pörssien välistä volyymia, niin Binancen osuus on 51,6% ja Coinbasen vain 3,1% (BitMEX 22,9%). Binancen dominanssi on siis hurjaa, tosin pörssien todelliset volyymit ovat ikuisen kiistelyn aihe.

Tämä kuvastaa joka tapauksessa sitä, että Coinbase on suosittu piensijoittajien ostopaikka, jossa yksittäiset hankinnat ovat usein euromääräisesti pienempiä. Binance sisältää puolestaan paljon erilaisia treidausvaihtoehtoja, vivutusta, futuureja ym. jotka houkuttelevat myös lukemattomia ammattilaisia.

Löydät sekä Binancesta että Coinbasesta aloittelijan oppaat Bitcoinkeskuksesta.

Binance Pool

Kryptovaluuttapörssi Binance tuntuu laajenevan tällä hetkellä joka suuntaan. Viime viikolla saatiin taas uutisia Binanceen liittyen, sillä yhtiö on nyt ottanut ensimmäiset askeleet myös louhintapoolien markkinoilla. Binance on luonut louhintaan liittyvän sivun pool.binance.com, josta löytyy tarkempaa informaatiota sekä Proof of Work että Proof of Stake -louhintaan liittyen.

Binance Pool on louhinut myös ensimmäisen blokkinsa Bitcoin-louhinnassa. Se tarjoaa nollakulut kaikille mukaan liittyville louhijoille toukokuun loppuun asti ja poolin hashrate on lähtenyt heti alussa mukavaan kasvuun.

Moni piensijoittaja on kiinnostunut todennäköisesti enemmän Proof of Stake -vaihtoehdoista, joissa mukaviin vuosituottoihin pääsee käsiksi jo hyvin pienillä talletuksilla.

binance-staking

Yllä olevassa kuvassa näkyy muutamia Proof of Stake -valuuttoja, joiden steikkaukseen pääsee käsiksi helposti Binancen kautta. Vuosituotot vaihtelevat 1% ja 16% välillä (arviot). Lista on itse asiassa paljon pidempi: tarjolla on peräti 23 eri PoS-valuuttaa steikattavaksi.

Staking-prosessin ideana lukita omat kolikot verkon validaattoreille, jotka sitten antavat steikkaajalle saamansa lohkopalkkiot miinus pieni kulu, joka on yleensä luokkaa 10%.

Binance Pool vahvistaa entisestään Binancen markkina-asemaa, jota sivuttiin myös edellisessä uutisessa. Binance-platformin toiminnallisuus on kasvanut todella paljon vuodesta 2019 lähtien, ja uusia ominaisuuksia tulee koko ajan. Kilpailijoilla on iso työ pysyä tämän toimijan perässä.

Ethereum bull case

Ethereum on markkinoiden toiseksi suurin kryptovaluutta ja Bitcoinin lisäksi ainoa merkittävä sijoituskohde myös institutionaaliselle rahalle. Ethereum on lisäksi omassa platform-genressään vähintään yhtä ylivoimainen peluri kuin Bitcoin on valuuttojen kategoriassa.

Ethereumin kurssin noususta on puhuttu paljon viimeisen vuoden ajan, eikä vähiten rajusti kasvavan DeFi-markkinan myötä. DeFi-markkinaan lukittu varallisuus on kasvanut rajusti ja on yli tuplat vuoden takaisesta, vaikka huomioidaan koronakriisin aiheuttama, valtava, dippi.

DeFi ei ole kuitenkaan ainoa Ethereumia buustaava tekijä. Crypto Lark -kanava käy aihetta hyvin läpi uudella videollaan alkaen noin kohdasta 5:45.

Lark tuo ensin mielenkiintoisen pointin, joka löytyy tästä linkistä. Datan mukaan Ethereum biittasi viisi kuudesta (83%) ERC20 eli Ethereum-platformille luodusta tokenista tuotossa vuoden mittaisella tarkastelujaksolla.

Tämä kertoo paljon Ethereumin vahvuudesta, sillä markkinoiden suurimmat raketit ovat lähes poikkeuksetta ERC20-tokeneita. Silti, ”wanha kunnon” ETH tuotti paremmin kuin 5/6 näistä tokeneista, joista lähes kaikki ovat hyvin pienen volyymin kolikoita eli helposti manipuloitavia.

Toinen pointti liittyy Cryptoslate-sivuston uutiseen, jonka mukaan markkinoiden jättiläiset kuten IBM, Microsoft, Amazon ja monet muut holdaavat tällä hetkellä Etheriä.

Samassa uutisessa näkyy myös kiistaton kasvu niin Ethereum kuin Bitcoin-osoitteiden osalta, joissa on hyvin pieni määrä kolikoita. Tämä viittaa käytännössä retail-sektorin mukaantuloon eli ns. tavisten ostoksiin, jotka hankkivat kryptovaluuttaa 10-1000€ summilla.

Näiden päälle vielä merkittävää buustia Ethereum 2.0 -versiosta. Ensinnäkin se tarkoittaa steikkauksen mukaantuloa. Crypto Lark mainitsee, että esim. Tezosin XTZ-tokeneista peräti 80% on lukittu nyt steikkaukseen. Kun Ethereum 2.0 versio ja Proof of Stake saadaan ulos, valtava määrä ETH-tokenia tullaan lukitsemaan pois markkinoilta samalla tavalla. Tällä on luonnollisesti kurssia nostava vaikutus.

Lopuksi Crypto Lark tuo vielä esiin Ethereumin laskevan inflaation, joka on kuin kirsikka kakussa. Vitalik Buterinin mukaan Ethereumin vuosittainen inflaatio laskee 2.0 -version myötä noin 2 miljoonaan ETH-kolikkoon nykyisestä 4,7 miljoonasta. Ethereum oma halving on siis tulossa.

Jos tämä sai sinut kiinnostumaan Ethereumista, niin tutustu Bitcoinkeskuksen oppaaseen.

Telegramin lohkoketju siirtyy vuodella

Telegram on WhatsAppin ja muiden vastaavien sovellusten kanssa kilpaileva viestintäsovellus. Sen suosio on lähtenyt nopeaan kasvuun parin viime vuoden aikana. Syy on hyvin selvä: Telegram biittaa esimerkiksi WhatsAppin jokseenkin kaikilla mahdollisilla mittareilla.

Tällä hetkellä esteenä laajemmalle käytölle on lähinnä se, että suurin osa ihmisistä käyttää hyväksi todettua WhatsAppia, eikä halua vaihtaa huvin vuoksi hieman erilaiseen sovellukseen. Telegram on venäläistaustainen projekti, jonka omistaa yhä 100-prosenttisesti sen perustaja Pavel Durov.

Telegram liittyy myös kryptovaluuttoihin, sillä yhtiön järjestämä kaksiosainen ICO oli vuonna 2018 yksi historian suurimmista. TON eli Telegram Open Network keräsi Gram-tokenille 850 miljoonaa dollaria kahteen otteeseen eli yhteensä 1,7 miljardia taalaa. Alla olevalla videolla on lisää informaatiota aiheesta.

Gram-tokenin lanseeraus ja TON lohkoketju on kuitenkin viivästynyt merkittävästi johtuen oikeustaistelusta Yhdysvaltain arvopaperimarkkinoita valvovaa SEC:tä vastaan. SEC:n hampaisiin on joutunut käytännössä jokainen merkittävä vuonna 2017-2018 lanseerattu ICO.

Telegram hävisi oikeustaistelun ensimmäisen osan ja viime viikolla saatiin taas uutisia aiheeseen liittyen. Telegram ilmoitti, että TON blockchain viivästyy ainakin vuodella.

Sijoittajilla on nyt mahdollista saada aiemman sopimuksen mukaan 72% rahoistaan takaisin. Telegram ilmoitti myös toisesta optiosta, eli mahdollisuudesta saada 110% sijoituksesta takaisin keväällä 2021. Tämä olisi 53% suurempi summa kuin nyt ulos otettu rahamäärä.

Kyseessä olisi käytännössä laina Telegramille, jonka takaisinmaksuun yhtiöllä pitäisi olla riittävät varat. Moni sijoittaja jääneenkin Telegramin kelkkaan odottamaan tilanteen kehittymistä. Projekti vaikuttaisi olevan teknisesti hyvin pitkälti valmis.

Jos Telegram ei ole vielä tuttu, niin kannattaa asentaa kyseinen appi. Suomen kryptokeskustelusta noin 99,9% käydään Telegramin puolella. Voit liittyä esim. seuraaville kanaville: t.me/Kryptovaluutat ja t.me/BTCFinland. Desktop-versio löytyy osoitteesta telegram.org.


Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!

Ei kommentteja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *