4.5. Uutiskatsaus: Maher & Munger, Taproot, Ethereum, Norja, PayPal

bitcoin money

Bitcoin on saanut tällä viikolla irvailua sekä Bill Maherin että Charlie Mungerin taholta. Teknologista kehitystäkin tapahtuu Bitcoinissa: Taproot-päivityksen ensiaskeleet on otettu. Ethereum rikkoo ennätyksiä ja jatkaa vastustamatonta kurssinousua. Useita uutisia Norjasta. PayPal suunnittelee omaa stablecoinia.

Rekisteröidy Binancelle

Bill Maher ja Charlie Munger dissasivat Bitcoinia

Aloitetaan katsaus Bitcoinia koskevilla ”uutisilla”. Bitcoin on saanut kuluneen viikon aikana kovaäänistä kritiikkiä kahdeltakin eri taholta. Aloitetaan Bill Maherista, joka on tunnettu yhdysvaltalainen koomikko. Hän pyörittää HBO:lla suosittua Real Time with Bill Maher -ohjelmaa.

Tuoreimmassa jaksossa nähtiin noin kymmenen minuutin mittainen Bitcoin-osio otsikolla ”Crypto Mania!”. Kuten arvata saattaa, sävy oli kryptovaluuttoja kohtaan kriittinen. Maher käytti kaikki kuluneet ja väsyneet fraasit siitä, miten kryptovaluutoilla ei ole mitään arvoa. ”The whole thing is a joke”.

Voit katsoa itse jakson tästä linkistä. Emme kuitenkaan suosittele, sillä kyseinen video ei ole edes hauska.

Katso sen sijaan Last Week Tonight with John Oliver -sarjan mainio video keväältä 2018. Kyseisessä jaksossa kritisoidaan (aiheesta) kryptobuumin hulluimpia asioita, mutta samalla John Oliver myös opastaa yleisöä siitä, miten lohkoketjuteknologia sekä Bitcoin toimivat. Nämä vitsit toimivat edelleen!

Bill Maherin lisäksi äänessä oli myös Charlie Munger. Jos nimi ei kerro mitään, niin kyseessä on Warren Buffettiin 97-vuotias yhtiökumppani Berkishire Hathawaysta.

Kaksikko on antanut aiemminkin hyvin kitkeriä kommentteja Bitcoinista. Hakusanalla Warren Buffett löytyy vanhoja uutisia esim. Bitcoinkeskuksen arkistosta. Tällä kertaa Charlie Munger kritisoi Bitcoinia Berkishire Hathwayn yhtiökokouksessa. Voit katsoa hänen kommenttinsa alla olevalta videolta.

Munger on saanut luonnollisesti kritiikkiä kryptoyhteisöltä. Vaikka lähes 100-vuotiaat papparaiset ovat kiistatta menestyneitä bisnesmiehiä, niin kommentit täytyy suhteuttaa nykyaikaan.

Buffett ja Munger ovat missanneet kryptovaluuttojen lisäksi myös monia muita teknologisia innovaatioita. Varmasti osittain tämän vuoksi, Berkishire Hathawayn osake ei ole biitannut S&P 500 indeksiä kymmeneen vuoteen. Herrojen oman sijoitusstrategian ja teknologiakritiikin voi siis hyvällä syyllä kyseenalaistaa.

Bitcoinin Taproot-päivitys etenee

Bitcoin on tunnettu hitaasta päivittymistahdistaan. Maailman tunnetuin kryptovaluutta on pysynyt suurilta osin muuttumattomana koko historiansa ajan. Viimeisen viiden vuoden aikana on nähty kaksi merkittävää päivitystä: SegWit (soft fork) sekä SegWitin mahdollistama salamaverkkoteknologia.

Vuoden 2021 alussa on puhuttu paljon Ethereumin EIP-1559 päivityksestä. Bitcoinin kehitystyö tapahtuu vastaavalla tavalla yhteisön luomien ehdotusten kautta. Niistä käytetään lyhennettä BIP eli Bitcoin Improvement Proposal.

Tällä viikolla on otettu tärkeitä askelia Taproot-nimisessä päivityksessä. Kyseessä on merkittävin ohjelmistopäivitys Bitcoinin koodiin moneen vuoteen. Taproot on soft fork, joka parantaa lyhyesti sanottuna Bitcoinin ohjelmoitavuutta sekä tuo mukaan privaattiominaisuuksia.

Taproot is a softfork to the Bitcoin network that will improve the scripting capabilities and privacy. It enables something called MAST, which can help making smart contracts more efficient and private by only revealing the relevant parts of the contract when spending. It can also improve privacy of the Lightning Network by making channels look like regular bitcoin transactions, if the Lightning implementations choose to adopt Taproot. (Lähde)

Tsekkaa myös tämä Bitcoinmagazinen artikkeli aiheesta.

Koska Bitcoin on aidosti hajautettu yhteisö, ei ole olemassa mitään softafirmaa, joka voisi ilmoittaa päivityksestä ajan hetkellä X. Päivitys on suoritettava yhteistyössä lohkoketjua ylläpitävien louhijoiden kanssa. Tämä tehdään signaalien välityksellä.

Alla oleva kuva on taproot.watch-sivustolta.

taproot watch

Vaatimus on tämä: 2016 lohkon jaksossa, vähintään 90 prosenttia louhijoista on annettava Taproot-signaali lohkon muodostamisen yhteydessä. Jos vaadittavaa määrä ei tule täyteen, otetaan taas uusi 2016 lohkon jakso. Ja niin edelleen.

Miksi juuri lukema 2016? Kyseinen määrä lohkoja louhitaan kahdessa viikossa (=6 x 24 x 7 x 2). Tuo on ajanjakso, jonka jälkeen louhinnan vaikeustasoa (difficulty) säädetään.

Tämän vuoksi näet vihreitä neliöitä Twitterissä etenkin Bitcoin-maksimalistien aikajanalla.

Nyt on jo selvää, että käynnissä olevan jakson jälkeen Taprootia ei aktivoida.

Onko päivityksellä sitten suurempaa vaikutusta Bitcoinin kurssiin? Mielestämme ei. Se ei muuta Bitcoinin toimintaa merkittävästi. Tällä hetkellä ”digitaalinen kulta” sekä ”ultimaattinen arvonsäilyttäjä” -narratiivit ajavat Bitcoinin kurssia mm. instituutioiden osalta. Taproot ei muuta tätä asetelmaa.

Ethereum-raketti jatkaa nousuaan

Ethereum on noussut viime viikkoina yhä suuremmaksi puheenaiheeksi kryptoskenessä. Näyttää siltä, että Etherin nousua ei pysty pysäyttämään mikään. Markkinoiden toiseksi suurin kryptovaluutta rikkoi pari päivää sitten 3000 dollarin rajapyykin ja jatkaa nousuaan. Artikkelin kirjoitushetkellä lukema on jo $3470.

Bitcoinkeskus on ollut erittäin ’bullish’ Ethereumin suhteen koko vuoden 2021 ajan. Julkaisimme alla olevan videon tammikuun alussa, jolloin Etherin kurssi oli $1300. Video on katsottu jo 3443 kertaa, joten toivottavasti tämän härän selässä on muitakin sijoittajia.

Sosiaalisessa mediassa on alkanut kuumentua keväältä 2017 tuttu ”flippening”-keskustelu. Tuolloin Ethereumin ennakoitiin flippaavan Bitcoinin markkina-arvossa. Vaikka tätä ei koskaan tapahtunut, niin yllättävän lähelle Ethereum lopulta pääsi (markkinaosuudet noin 38 % vs. 32 %).

Ethereumin nousurallia tuntuu ajavan tuleva EIP-1559-päivitys. Sosiaalisessa mediassa on valtava kiima tämän päivityksen tuomasta transaktiomaksujen poltosta (tuhoamisesta). Moni influensseri on alkanut myydä Etheriä deflatorisena kolikkona. Alla on hyvä esimerkki tästä Crypto Lark -kanavalta.

Vaikka ”fee burning” on totta, se ei vielä yksin tee Etheristä deflatorista valuuttaa. Riippuu täysin siitä, poltetaanko transaktiomaksuja ENEMMÄN mitä uusia ETH-tokeneita louhinnassa syntyy. Tämä riippuu täysin verkon aktiviteetista.

Etheriä tuntuu myös nostavan Layer 2 -skaalauksen toimivuus. Vahvin peluri on tässä Polygon, jonka DeFi-appeihin on lukittu lyhyessä ajassa miljardeja dollareita. Suurin yhteistyökumppani on suosittu lainapalvelu Aave.

DeFi-palveluissa käytetty MetaMask-lompakko on myös viisinkertaistanut käyttäjämääränsä viimeisen kuuden kuukauden aikana.

Mitä enemmän liikennettä siirtyy Layer 2 -ratkaisuihin, sitä pienemmäksi Ethereumin transaktiomaksut putoavat. Nämä molemmat tekijät tuovat yhä laajemman joukon sijoittajia Ethereum-appien pariin. Tästä osoituksena Ethereum-verkon transaktiomäärät ovat ennätyslukemissa.

Ethereumin tulevaisuus näyttää erittäin hyvältä. Yhä useampi analyytikko ja somevaikuttaja ennustaa ETH-tokenille vähintään 10.000 dollarin kurssia vuoden 2021 aikana. Tämä tavoite ei tunnu lainkaan utopistiselta nykyisellä kehityksellä.

Twiitti Norjasta nousi vuoden suosituimmaksi

Länsinaapurimme Norja on tunnettu vuonoista, öljystä sekä maailman suurimmasta sijoitusrahastosta (kiitos öljyn). Nyt Norjasta kantautuu myös mielenkiintoisia kryptovaluuttauutisia.

Kerroimme esimerkiksi viime viikon katsauksessa, miten Norjan keskuspankki ottaa askelia CDBC:n kehitystyössä. Akerista tuli maaliskuussa Norjan ja Skandinavian ensimmäinen pörssiyhtiö, jolla on merkittäviä Bitcoin-sijoituksia.

Tällä viikolla twiittasimme Norjan Handeslbankenin pääekonomista.

Kari Due-Andersen kertoi siis julkisesti olevansa hodler. Mielenkiintoista on se, että kyseinen twiitti on saanut eniten tykkäyksiä vuoden 2021 aikana. Norja tuntuu kiinnostavan Suomessa kovasti.

Kyseessä on merkittävä ulostulo, sillä pankkimaailma on edelleen hyvin negatiivinen kryptovaluuttoja kohtaan. Esim. nimimerkki ”Ismo” twiittasi näin: Hauska yhteensattuma, kun juuri viime viikolla kysyin Handelsbankista yritystiliä kryptovaluutoilla kauppaa tekevälle sijoitusyhtiölleni. Vastaus oli tyly: “kryptot ovat liian exoottinen tuote meille”, vaikka tarjosin yritystilille perustettavaksi pankin rahastotiliäkin.”

Tapahtuu Norjassa muutakin kehitystä. Norjan suurin oppilaitos HVL tarjoaa tulevana kesänä kurssin Bitcoinista ja lohkoketjuteknologiata.

Kurssin oppimateriaalina ovat mm. Bitcoinin white paper sekä Jameson Loppin kirjoitukset. Mahtavaa kehitystä!

Myös norjalainen startup-yhtiö solgt.no ilmoitti sijoittavansa bitcoiniin.

Norjassa on silti vielä paljon tehtävää. Kannattaa lukea esim. Google Translaten avulla tapaus Mathias Marthinsen e24.no-sivustolta. Marthinsen treidasi kryptovaluuttoja pari vuotta Binancessa ja kotiutti keväällä noin 250.000 euron suuruisen potin. Hän maksoi myös verot asianmukaisesti ja toimitti pankille kaikki tarvittavat tiedot.

Marthinsen halusi käyttää rahat asuntolainan käsirahana. Kun mies kysyi pankistaan (DNB) asuntolainaa, sitä ei suostuttu antamaan. Marthinsenin Binancelta saamaa pottia ei hyväksytty käsirahaksi vedoten rahanpesuun ym. rikolliseen toimintaan sen potentiaalisena lähteenä.

Samaan aikaan DNB sai 400 miljoonan kruunun sakot Norjan finanssivalvonnalta nimenomaan rahanpesulakien puutteellisesta noudattamisesta…

PayPal pohtii oman stablecoinin lanseerausta

Maksupalvelu PayPal on jatkuvasti otsikoissa kryptovaluuttoihin liittyen. Syksyllä 2020 pudotettu pommi kryptovaluuttojen käyttöönotosta PayPal-lompakoissa toimi monien mielestä yhtenä suurimmista triggereistä koko kurssirallille.

Tällä hetkellä odotamme kryptovaluuttojen tuloa myös eurooppalaisten PayPal-käyttäjien lompakkoon.

Yhtiö on ollut äskettäin uutisissa toisesta syystä. PayPal nimittäin kaavailee oman stablecoinin lanseerausta. Näin ainakin uutissivusto The Block vihjailee. Kyseessä ei siis ole vahvistettu uutinen.

Moni lukijoista muistaa vielä varmasti kesän 2019 Facebook Libra -kohun. Tämä stablecoin-viritys meni metsään regulatorisen paineen vuoksi, mikä sai sen tärkeimmät yhteistyökumppanit jättämään laivan. PayPal oli yksi Libra-organisaation jäsenistä ja PayPal oli myös yksi eronneista kumppaneista.

The Blockin mukaan Avalanche-projektia pyörittävä Ava Labs olisi yksi teknisistä partnereista, joiden kanssa PayPal on neuvotellut. Yksi The Blockin lähteistä kommentoi tilannetta seuraavasti.

“It looks like they’re more likely to do something with an existing stablecoin partner rather than build something themselves, because I think that that would get something to market faster, and I think that’s their primary concern.”

Stablecoin-markkina unohtuu helposti monilta sijoittajilta, koska ne löytyvät lähinnä ammattilaisten portfolioista. Kyseinen markkina on noussut räjähdysmäisesti vuodesta 2020 lähtien. Tällä hetkellä eri stablecoinien arvo on jo ylittänyt 80 miljardia dollaria.

Stablecoinit toimivat dollarin korvikkeena kryptovaluuttojen maailmassa. Sijoittajat konvertoivat eri valuuttoja stablecoineihin voittoja kotiuttaessaan. Lisäksi stablecoinit ovat todella suosittuja DeFi-palveluissa. Niille maksetaan myös keskitetyissä lainapalveluissa yli 10 prosentin vuosikorkoa.

Näyttää yhä vahvemmin siltä, että stablecoinit sekä keskuspankkien digirahat (CBDC) ovat ne kryptovaluutat, jotka toimivat lähitulevaisuudessa maksuvälineenä. PayPal haluaa oman palansa tästä kakusta.

Lopuksi muutamia lyhyitä uutispaloja.

PayPalia voi käyttää nyt Coinbasessa myös kryptovaluuttojen ostamiseen. Toiminto on aluksi vain yhdysvaltalaisille asiakkaille. Tähän asti PayPal-tilille on voinut vain kotiuttaa varoja.

Aave nousi suurimmaksi DeFi-protokollaksi, kun yhteisö äänesti token-bonuksesta likviditeetin tarjoajille.

Uranium Finance hakkeroitiin, koska kehittäjät eivät osanneet edes copy-pasteta Uniswapin lähdekoodia oikein.

Cardano ilmoitti tärkeästä yhteistyöstä Etiopian hallituksen kanssa.

Dogecoin nousi yli 0,50 dollariin. Pumpin takana voi olla Elon Muskin tuleva Saturday Night Live -ohjelman hostaus 8.5. ja spekulointi Muskin Dogecoin-vitseistä tms.

Ethereumin raju nousu huomioitu myös valtamediassa.

Ethereumin perustajasta, Vitalik Buterinista, tuli miljardööri! Hän omistaa 333.520 ETH.

Petteri Järvinen kertoi kryptosijoituksistaan.

Hyvä haastattelu Cardanon historiasta ja nykytilanteesta.

Photo by CardMapr.nl on Unsplash

Alec Baldwin eToro


Disclaimer: Bitcoinkeskus ei anna sijoitusvinkkejä eikä suosittele ostamaan mitään tiettyä kryptovaluuttaa. Kryptovaluutat sisältävät suuren riskin sijoituksen menettämisestä. Vuoden 2018 aikana suurin osa tunnetuista kryptovaluutoista on pudonnut yli 90% kurssihuipustaan. Lue lisää info-sivulta.