4.11. Uutiskatsaus: Markkinat, Finanssivalvonta, Craig Wright, Donald Trump, TRON

globaali krypto

Uutiskatsaus aloitetaan tuttuun tapaan markkinoista. Takana on harvinaisen tylsä viikko, joten suurempaa raportoimista ei ole. Sen jälkeen siirrytään kotimaahan ja Craig Wrightin tilanteeseen. Lisäksi katsaus vähälle huomiolle jääneen uutiseen, jonka mukaan Donald Trumpi hallinto edesauttoi Bitcoinin kurssiromahdusta 2017/2018. Lopuksi TRON-uutisia.

Rekisteröidy Binancelle

Markkinakatsaus: Bitcoin

Viime viikolla otsikoissa oli Bitcoinin historiallinen raketointi. Kaikkien rakastama bittiraha nousi lokakuun viimeisenä perjantaina yli 40%, mikä oli suurin nousu 24h sisällä sitten vuoden 2011.

Tämän nousun jälkeen Bitcoin tasaantui tukitasolle 9200-9300$, joka on tullut sijoittajille hyvin tutuksi kesän 2019 aikana. Artikkelin kirjoitushetkellä ollaan edelleen tällä tasolla.

bitcoin-kurss-2019-11-04

Yllä oleva kuva summaa hyvin viime viikon tapahtuma, joita oli markkinoiden kannalta käytännössä nolla kappaletta. Bitcoinin kurssi ei ole liikkunut juuri lainkaan noin kymmeneen päivään.

Kuvassa näkyvä sininen viiva toimi kesän aikana tukitasona, eli lattiana, jota kokeiltiin useampaan kertaan. Nyt se toimii kattona eli resistanssina. Bitcoin on monien mielestä tällä hetkellä no-trend -tilassa, eli sijoittajat odottavat nyt uutta trendiä.

Olemme saaneet myös pari kysymystä Stock-To-Flow -malliin ja toukokuussa 2020 tapahtuvaan puoliintumiseen liittyen. Jos et tiedä mistä on kysymys, niin lue lisää tästä artikkelista. Moni sijoittaja pohtii sitä, onko S2F-mallin ennuste jo hinnoiteltu kurssiin vai ei.

Katsotaanpa S2F-mallin ennustetta ja kurssin nykytilaa.

stock-to-flow

Kuten kuvasta näkyy, Bitcoinin kurssi on lähes tarkalleen ennusteen mukaisella tasolla, itse asiassa aavistuksen sen yläpuolella. Malli ennustaa merkittäviä muutoksia kurssille vasta puoliintumisen jälkeen, eli vuoden 2020 lopulle.

Monien mielestä tilanne voi kuitenkin muuttua, sillä S2F-mallin saama suosio sekä yleinen tietoisuus puoliintumisesta ovat eri tasolla kuin neljä ja kahdeksan vuotta sitten. Täytyy silti huomioida, että tämä informaatio on yhä hyvin pienen joukon hallussa. Lisäksi moni sijoittaja ei yksinkertaisesti edes usko S2F-ennusteen pitävän paikkansa.

Tällä hetkellä ei näytä siltä, että puoliintumista tai S2F-mallia olisi mitenkään erityisemmin hinnoiteltu mukaan kurssiin. Jos näemme lähikuukausina paluun 12-15K maastoon, voidaan puhua jo eri sävyyn.

Mainitaan lopuksi vielä kuuluisa Bitcoinin kurssiennustus, joka oli pitänyt ennen marraskuun alkua paikkansa askel askeleelta.

Valitettavasti ”4Chan Wizard” -nimellä tunnettu ennustaja ei osunut oikeaan enää kolmatta kertaa. Bitcoinin kurssi ei koskaan noussut lähellekään 16.000 dollaria lokakuussa lupaavasta raketoinnista huolimatta!

Markkinakatsaus: altcoinit

Kuten moni lukijoista tietää, altcoinit seuraavat hyvin pitkälle Bitcoinin kurssikehitystä. Koska BTC:llä on takanaan tylsä viikko, niin alttien maailmassa on vietetty myös varsin uneliasta aikaa.

Bitcoinin markkinaosuutta kuvaava Bitcoin dominance on artikkelin kirjoitushetkellä 67,3%. Se on hieman ylempänä kuin kaksi viikkoa sitten, jolloin lukema oli jo pudonnut lähes 65 prosenttiin. Bitcoinin historiallinen raketointi nosti markkinaosuuden 68,5% tasolle, josta se on pikkuhiljaa palautunut taas alemmas.

Suuret pelurit eli Ethereum ja XRP vaikuttavat edelleen mahdollien alttinousun vetureilta. Yllä on tviitti Rippleen liittyen, joka käyttää XRP-tokenia rahanvälityspalvelu Moneygramin kanssa.

Tällä hetkellä eletään odottavissa tunnelmissa myös alttien maailmassa.

Finanssivalvonta rekisteröi viisi suomalaisyritystä

Viime viikon tärkein kotimainen uutinen liittyy finanssivalvontaan. Kyse on toukokuussa 2019 hyväksytty laki virtuaalivaluuttojen tarjoajista Suomessa. Marraskuun 2019 alusta alkaen vain Finanssivalvonnan asetukset täyttävät tarjoajat voivat harjoittaa liiketoimintaa Suomessa.

Finanssivalvonta ilmoitti viime viikolla viidestä suomalaisyhtiöstä, joiden rekisteröinti on hyväksytty. Yritykset ovat LocalBitcoins Oy (localbitcoins.com), NorthCrypto Oy (northcrypto.com), Prasos Oy (coinmotion.com), Prasos Cash Management Oy ja Tesseract Group Oy.

Yrityksistä viimeisin tunnettiin Whale Lend -palvelusta, joka yhdistyi viime viikolla Tesseract Investment -brändin alle.

Finanssivalvonnan hyväksyntä kertoo myös palveluntarjoajan laadusta. Kaikki rekisteröidyt palvelut noudattavat jatkossakin lakeja sekä säädöksiä. Tämän lisäksi Finanssivalvonta kävi läpi mm. palveluiden tietoturvaa, riskienhallintaa, henkilöstön taustoja jne.

Kaikkia suomalaisia toimijoita voi pitää tällä hetkellä luotettavina palveluina. Bitcoinkeskus suosittelee Coinmotionia ja Northcryptoa etenkin aloitteleville kryptosijoittajille. Ne ovat helppokäyttöisiä palveluita, joista saat apua myös suomen kielellä. Lue lisää Bitcoinkesuksen esittelyistä.

Craig Wright vaikeuksissa

Bitcoin SV-kryptovaluutan perustaja sekä pitkän linjan Bitcoin Cash -tukija Craig Wright on kiistämättä yksi kuluneen vuoden tunnetuimmista nimistä. Wright oli vuosi sitten toinen Bitcoin Cash -sisällissodan osapuolista. Tämä peitsien kalistelu aiheutti välillisesti mm. Bitcoinin romahtamisen lähes 3000 dollariin.

Wright on ollut uutisissa myös vuoden 2019 puolella lukemattomia kertoja. Tuorein tapaus on kahden kuukauden takaa, jolloin Wright hävisi oikeudenkäynnin hänen ex-partnerinsa Dave Kleimanin kuolinpesää (Ira Kleiman) vastaan.

Kyseessä oli varsin rankka tuomio Wrightin kannalta, sillä hänet määrättiin maksamaan puolet yhdessä Kleimanin kanssa louhituista bitcoineista. Tämä tarkoittaa yli puolta miljoonaa kolikkoa eli noin viittä miljardia dollaria!

Tuoreiden tietojen mukaan Wright olisi rikkonut tätä sopimusta varojen puuttumisen vuoksi.

Ilmeisesti tapaus etenee uudelleen oikeuden käsittelyyn, jos Wright ei kykene maksamaan hänelle langetettua tuomioita. Tämä voi tietää lisää ongelmia Wrightille sekä Kleimanin perikunnalle. Tällä hetkellä spekuloidaan kovasti sitä, kuinka paljon bitcoineja Wrightilla on ylipäätään hallussaan.

Tapaus on kaikkea muuta kuin ohi. Mielenkiintoista on kuitenkin se, että Wrightin oikeustaistelulla ei näytä olevan vaikutusta Bitcoin SV:n kurssiin. Craig Wright tuli kuuluisaksi nimenomaan väitteestään, jonka mukaan hän on Bitcoinin keksijä, Satoshi Nakamoto.

Oikeustaistelu ei ole ilmeisesti vähentänyt Bitcoin SV:n kannattajien luottamusta Wrightiin, joka on BSV:n perustaja sekä merkittävin puolestapuhuja.

Trumpin hallinto puhkaisi Bitcoin-kuplan 2017

Palataan ajassa pari viikkoa taaksepäin uutiseen, joka on mennyt ohi mediassa hämmästyttävän paljon.

Christopher Giancarlo ei sano yhtään mitään keskimääräiselle suomalaiselle. Moni kryptosijoittaja kuitenkin muistaa miehen vuoden 2018 alkupuolelta, jolloin Giancarlo nousi hetkellisesti koko kryptomaailman suosikiksi.

CFTC:n edustaja (U.S. Commodity Futures Trading Commission) Giancarlo puhui tuolloin positiivisesti Bitcoinista Yhdysvaltain senaatin istunnossa ja käytti myös termiä HODL. Kyse oli yksi ensimmäisistä senaatin istunnoista bitcoiniin liittyen, joten tapausta pidettiin hyvin merkittävänä.

Giancarlo on nykyisin jättänyt tehtävänsä, joten mies on voinut puhua suunsa puhtaaksi siitä, mitä kulissien takana todella tapahtui.

Entinen CFTC:n pomo kertoi äskettäin Coindeskin haastattelussa, että Trumpin hallinto pyrki puhkaisemaan Bitcoin-kuplan vuonna 2017 ja myös onnistui siinä. Aiheesta on spekuloitu pian kaksi vuotta, eli vaikuttivatko futuurit todella Bitcoin-kuplan puhkeamiseen.

Yleisen mielipiteen mukaan ei, koska niiden vaihto oli liian pientä. Giancarlon mukaan tilanne on kuitenkin toinen. Ongelmana oli markkinoilta puuttuva shorttausmahdollisuus, jolloin negatiivista sentimenttia ei saatu mistään.

Bitcoinin kurssihuippu sattui päivälleen CME futuurien kanssa 19.12.2017. Shorttaamalla Bitcoin-futuureja, markkinoita hillitsevä taho saattoi antaa signaaleja siitä, mihin suuntaan kurssi olisi menossa. Ehkä tähän signaaliin sitten reagoitiin tai markkinoilla oli manipuloijia tai täysin orgaanista kuplan puhkeamista – kuka tietää.

Litecoinin ja hopean suurena kannattajana tunnettu Bix Weir pitää aiheesta palopuheen alla olevalla videolla (pitäisi käynnistyä ajasta 5:42)

Giancarlo kertoo Coindeskin haastattelussa, että Trumpin hallinto uskoi futuurien tuovan markkinoille kuria institutionaalisten pelureiden muodossa. ”And it worked”, hän toteaa.

Weir nostaa yllä olevalla videolla syystäkin esiin näkökulman, että ketkä kaikki tiesivät tästä markkinoiden räjäytysyrityksestä etukäteen? Weir spekuloi myös sillä, että oliko Trumpin hallinto jopa yhteistyössä “Mt. Gox valaan” kanssa. Kyseinen henkilö dumppasi väitetysti Mt. Gox -konkurssipesän bitcoineja ja aiheutti kevään 2018 kurssisyöksyn.

Kyseessä on yksi suurimmista paljastuksista tänä vuonna, mutta se on saanut yllättävän vähän palstatilaa julkisuudessa. Emme todennäköisesti saa koskaan tietää, mikä lopulta romahdutti kryptomarkkinat vuosien 2017-2018 taitteessa. Lue koko uutinen Coindeskin sivuilta.

TRON, Samsung ja Kiina

Kerrotaan seuraavaksi hieman uutisia TRON-kryptovaluuttaan liittyen. Projektin perustaja Justin Sun raportoi viime viikolla merkittävästä uutisesta Samsungiin liittyen. TRON on nyt integroitu Samsung Blockchain Keystoreen,

Käytännössä uutinen tarkoittaa sitä, että Samsungin huippumallien (mm. S10) kautta päästään käsiksi TRON-lohkoketjun dApp-sovelluksiin. Tähän asti yhteys oli vain Bitcoiniin ja Ethereumiin.

Justin Sun uskoo, että Samsungin panostus lohkoketjuihin pakottaa myös muut suuret puhelinvalmistajat samalle uralle. Hänen mielestään Samsungin valinta oli looginen seuraus TRON -lohkoketjun kehityksestä.

”We have one of the largest blockchain infrastructures in the world. We have hundreds of dApps right now built on the TRON blockchain. By the end of this year, we are definitely going to pass one thousand dApps.”

Lainaus on u.today -sivuston haastattelusta, jonka voit lukea täältä.

Uutisoimme viime viikolla myös Kiinan valtion panostuksesta lohkoketjuteknologiaa. Tämä nyt ei ollut varsinaisesti uutinen, mutta presidentti Xi nosti blockchain-teknologian julkisesti kansakunnan ykkösprioriteetteihin. Justin Sun uskoo myös Kiinan kehityksen olevan positiivista TRONille.

” With TRON being one of the largest blockchains originally developed by the Chinese, this will give us huge benefits to its development. As for the future work, we’re looking forward to cooperating with the Chinese Government, as well as with other Chinese publicly listed companies.”

Tron aikoo avata tulevaisuudessa myös lisää toimipisteitä Kiinaan. Aiemmin tänä vuonna myös tunnettu stablecoin Tether lanseerasi TRON-lohkoketjussa toimivan version. Cointelegraphin mukaan jo 12% kaikista USDT-tokeneista on TRON-lohkoketjussa.

Justin Sun uskoo, että TRON voi olla tulevaisuudessa myös yksi alusta Kiinan valtiolliselle kryptovaluutalle DCEP (Digital Currency Electronic Payment). Tällä hetkellä sen spekseistä odotetaan vielä lisätietoa.

TRON-lohkoketju integroidaan tällä viikolla myös John McAfeen hajautettuun pörssiin McAfeeDEX.

Lopuksi vielä teaser, eli Bitcoinkeskuksen toimistolla luetaan tällä hetkellä Suomen tärkeintä kirjaa kryptovaluuttoihin liittyen. Bitcoin-standardi on erittäin mielenkiintoinen teos, jonka suomalainen käännös on ilmestynyt äskettäin. Löydät Bitcoin-standardin ja muita suomenkielisiä teoksia Konsensus Networkin verkkokaupasta.

Julkaisemme myöhemmin tällä viikolla kirja-arvostelun, jossa käydään läpi teoksen sisältöä hieman tarkemmin.

Bitcoinkeskus-käyttäjän artikkelit ovat sivuston taustalla olevan tiimin tuottamia. Bitcoinkeskuksen parissa työskentelee useita kryptovaluutoista kiinnostuneita henkilöitä. Mukana on myös vierailevia kirjoittajia, jotka eivät halua esiintyä omalla nimellään. Bitcoinkeskuksen pääanalyytikko on Antti Hyppänen.

Alec Baldwin eToro


Disclaimer: Bitcoinkeskus ei anna sijoitusvinkkejä eikä suosittele ostamaan mitään tiettyä kryptovaluuttaa. Kryptovaluutat sisältävät suuren riskin sijoituksen menettämisestä. Vuoden 2018 aikana suurin osa tunnetuista kryptovaluutoista on pudonnut yli 90% kurssihuipustaan. Lue lisää info-sivulta.

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*