4.1. Uutiskatsaus: Markkinat, Ripple, Ethereum, Bitcoin, instituutiot

bitcoin ja kryptovaluutat

Vuosi 2021 on aloitettu hurjalla vuoristoradalla. Bitcoin rikkoi ensin 30.000 dollaria ja nousi uusiin ATH-lukemiin, jonka jälkeen kurssi putosi noin 5000 taalaa maanantaiaamuna. Ethereum rikkoi myös 1000 dollarin maagisen rajan. Ripple ja XRP ovat puolestaan vaikeuksissa SEC:n haasteen kanssa. Bitcoin vietti 12-vuotissynttäreitä.

Rekisteröidy Binancelle

Markkinakatsaus: Bitcoin

Ennen joululomia tehty uutiskatsaus oli Bitcoinkeskuksen historian ensimmäinen, jolloin raportoimme yli 20.000 dollarin Bitcoinin kurssista. Tuolloin lukema oli 22.500 taalaa, ja ajankohta pari päivää ennen jouluaattoa.

Kryptovaluuttamarkkinat ovat auki 24/7/365, joten joululomat eivät pysäytä Bitcoinin kurssikehitystä suuntaan tai toiseen. Tämä nähtiin myös vuoden 2020 lopulla, sillä Bitcoin rikkoi päivä toisensa jälkeen uusia ATH-lukemia.

Vuosi 2020 saatiin päätökseen hieman yli 29.000 dollarin kurssitasolla. Alla olevassa grafiikassa on neljän tunnin (4H) tolpat edellisiltä viikoilta.

btckurssi20210104

Kulunut vuosi ei ehtinyt vanhentua kuin pari päivää, kunnes Bitcoin rikkoi 30.000 dollarin maagisen rajan. Tämä tapahtui lauantaina. Nousu jatkui nopeasti ohi 31K, 32K ja 33K rajapyykkien. Lopulta uudet ATH-lukemat kirjattiin noin 34.500 dollariin – hieman pörssistä riippuen.

Raportoimme historiallisista tapahtumista lauantaina Youtuben puolella. Alla olevasta videosta on tullut Bitcoinkeskuksen historian tykätyin video vain parissa päivässä, joten tsekkaa se ihmeessä läpi ja laita samalla kanava tilaukseen!

Markkina alkoi näyttää jo sen verran ylikuumenneelta, että pieni korjausliike oli odotettavissa. Se saatiin tänään maanantaina, kun Bitcoinin kurssi syöksyi noin 28.500 dollariin. Pudotusta tapahtui lähes 5000 dollaria vain muutaman tunnin aikana.

Isossa kuvassa mikään ei ole muuttunut sitten edellisten katsausten. Bitcoinin kurssi jatkaa nousuaan valtavan osto- ja myyntilaidan epätasapainon vuoksi. Englanniksi tästä käytetään termiä ”supply squeeze”.

Kuten yllä oleva artikkeli kertoo, pelkästään Grayscale imuroi markkinoilta kolme kertaa enemmän bitcoineja, mitä uusia louhitaan. Grayscale on kuitenkin vain yksi instituutio.

Markkinoilla ei ole montaa myyjää myöskään ostajien profiilin vuoksi. Nyt bitcoineja imuroivat instituutiot ja alan ammattilaiset, joiden tähtäin on kuukausien tai vuosien päässä. Kyse ei ole piensijoittajista tai harrastelijoista, jotka dumppaavat bittirahat takaisin markkinoille pikavoittoja metsästäen.

Bitcoinin fundamentit näyttävät vuodelle 2021 vahvemmilta kuin koskaan. Kaiken lisäksi Google trendit kertovat myös siitä, että bitcoinin ostaminen ei kiinnosta vieläkään valtavasti suuria massoja. ”Tuulipuvut”, piensijoittajat, harrastelijat – tämä porukka on yhä pitkälti sivusta seuraajana.

Se on tosin todettava, että viimeisen kahden kuukauden trendimuutos on merkittävä. Bitcoinin suosio Googlessa on nyt korkeammalla kuin kertaakaan sitten helmikuun 2018. Toki, yhä vielä 60 prosenttia alempana kuin joulukuussa 2017.

Harrastesijoittajat tulevat laajemmin markkinoille todennäköisesti vasta altcoin-huuman myötä. Bitcoinin kurssi näyttää monelle piensijoittajalle niin korkealta, että harva uskoo sen nykytasoltaan raketoivan satoja prosentteja.

Markkinakatsaus: altcoinit

Bitcoinin markkinaosuus on artikkelin kirjoitushetkellä 68,6 prosenttia. Aiempi mittaus oli ennen joulua 66,8 prosenttia, ja sitä edeltävät 62-63 prosentin maastossa. Trendi on siis selkeä: altcoinit vuotavat verta Bitcoiniin nähden.

Tilanne oli vielä huomattavasti pahempi vain päivää aiemmin, jolloin Bitcoinin dominanssi pyöri 72-73 prosentin välimaastossa. Maanantaiaamun kurssiromahdus on kuitenkin nostanut altcoinien asemaa usean prosenttiyksikön.

Tarkastellaan tuttuun tapaan suurimpia altcoineja Coinpaprika-sivustolta Bitcoiniin nähden.

altit20210114

Lista on pääosin punaisella – top 25 altcoineista vain kuusi on viikon aikana plussalla Bitcoiniin nähden. Viime viikon kovimpia suorittajia ovat Ethereum ja Polkadot. Etheriä käsitellään hetken päästä vielä tarkemmin.

Joidenkin mielestä Polkadotin nousuun vaikutti sen nosto Binancen etusivulle:

Kyseessä on joka tapauksessa yksi Ethereumin vahvimmista haastajista. DOT-tokenin nousua vauhdittaa myös sen jatkuva steikkaus; peräti 63 prosenttia kierrossa olevista tokeneista on lukittu pois markkinoilta!

Suurin tapahtuma altcoinien kärkisijoilla on tietysti XRP:n valtava romahdus; markkina-arvosta ja XRP:n kurssista on kadonnut joulukuun ongelmien myötä noin kaksi kolmannesta. Syihin palataan myöhemmin tässä artikkelissa.

XRP:n kurssiromahdus pudotti sen Tetherin taakse kolmanneksi, ja tällä hetkellä XRP ja Litecoin vaihtavat paikkaa koko ajan neljännestä sijasta. XRP ei ole ollut top kolmen ulkopuolella sitten edellisen altcoin-huuman 2017/2018.

Myös VeChain sekä Theta ovat pärjänneet hyvin Bitcoiniin verrattuna. Sijoittajat ovat innostuneet vaihteeksi myös meemikolikko Dogecoinista, josta mm. Elon Musk twiittasi ennen joulua.

Uusinta kurssirallia on todennäköisesti avittanut myös aikuisviihdetähti Angela White.

Yleisesti ottaen altcoinien menestys on ollut heikkoa viime kuukaudet Bitcoinin perässä. Sijoittajat odottavat trendin kääntymistä Bitcoinista altcoineihin kuin kuuta nousevaa. Onko Ethereumin raketointi vihdoin merkki siitä?

Markkinakatsaus: DeFi

Kuten monessa uutiskatsauksessa on tullut jo mainittua, DeFi jatkaa tasaista nousuaan Bitcoinin kurssirallin taustalla ilman suurempaa meteliä. Edellisen uutiskatsauksen aikaan DeFi-palveluissa oli lukittuna 15,76 miljardia. Nyt lukema on 16,76 miljardia, joka on samalla viittä vaille ATH-taso.

Alla oleva kuva on defipulse.com -sivustolta, joka on hyvä tietolähde DeFi-markkinaan.

defi20210104

Tällä kertaa top 5 -sijoilla on tapahtunut merkittäviä muutoksia, sillä defipulse.com on poistanut WBTC:n (Wrapped Bitcoin) listoiltaan – syystä tai toisesta. Kieltämättä nykyinen listaus käy enemmän järkeen, sillä WBTC oli vain Bitcoinin Ethereum-formaatti eikä DeFi-palvelu.

Kakkoseksi on noussut näin ollen suomalaistaustainen Aave, jonka TVL-luku on noussut 1,68 miljardista dollarista 2,3 miljardiin kahden viikon aikana. Myös muut kärkipään DeFi-protokollat ovat nostaneet lukujaan selvästi.

Tämä tarkoittaa sitä, että edellä mainittu 16,76 TVL olisi itse asiassa yli 19 miljardia, jos WBTC olisi vielä laskuissa mukana!

Kärkipään DeFi-protokollat ovat pärjänneet myös viimeisen viikon aikana kohtalaisen hyvin: Aave +10,2 %, Synthetix +12,2 %, Compound +3,8 % ja Uniswap +39,8 % USD-nousua, kun Bitcoin on samaan aikaan noussut +15,3 %. Samalla DeFi Pulse Index -token teki äskettäin uudet ATH-lukemat.

Näyttää siis siltä, että DeFi-markkina olisi taas heräilemässä!

Ethereum rikkoi 1000 dollarin haamurajan

Bitcoin on varastanut otsikot viime viikkoina hyvästä syystä, mutta sunnuntain kuningas oli Ethereum. Kryptomarkkinoiden kakkosnimi rikkoi maagisen 1000 dollarin kurssin ensimmäistä kertaa sitten vuoden 2018.

Kyseessä oli todella mielenkiintoinen raketointi, sillä Ethereumin kurssi oli vielä sunnuntaiaamuna alle 800 dollaria. Lopulta huippu nähtiin noin 1100-1150 dollarissa maanantaiaamuna. Ei olisi yllätys, jos kurssinousun taustalla olisi jokin instituutio, joka ilmoittaa ostostaan parin viikon päästä.

Raketointi täytti somen uusilla, rajuilla, kurssiennustuksilla.

Bitcoinkeskus on kirjoittanut Ethereumista positiivisesti jo pitkään, ja asiaa on käsitelty myös kaikilla Youtube-kanavan altcoin-videoilla. Jos Bitcoinin fundamentit ovat vuodelle 2021 erinomaiset, niin sitä ne ovat myös Ethereumin kannalta.

Alati kasvava DeFi-markkina sekä nurkan takana odottava NFT-buumi ajavat todennäköisesti kurssi ylös vuoden 2021 aikana. Tämä markkina keskittyy lähes 100-prosenttisesti Ethereumiin, mikä luo koko ajan enemmän kysyntää Etherille (varsin korkeisiin) transaktiomaksuihin.

Toinen tekijä on instituutioiden kasvava kiinnostus. Ethereum on Bitcoinin lisäksi ainoa kryptovaluutta, joka kerää sijoitusalan ammattilaisten varoja. Alla oleva Grayscalen tilasto antaa hyvän kuvan.

Ethereum Trustin 2,1757 miljardin potti on noin 6,6x suurempi kuin kaikkien muiden altcoin-rahastojen sijoitukset yhteensä.

Kolmas tekijä on Ethereum 2.0 steikkaus. Ethereumin virallinen launchpad kertoo, että artikkelin kirjoitushetkellä jo 2,2 miljoonaa ETH-kolikkoa on lukittu version 2.0 steikkaukseen. Nämä ovat kaikki pois markkinoilta.

Ethereumin ATH on 1432,88 dollaria tammikuulta 2018. Olisi aikamoinen shokki, jos ETH ei tätä lukemaa rikkoisi kevään aikana.

Ripple vs SEC oikeudenkäynti lähestyy

Ennen joulua julkaistu uutiskatsaus käsitteli Ripple-yhtiön ja Yhdysvaltain arvopaperimarkkinaa valvovan SEC:n välistä kahakkaa. Tuolloin Ripplen toimitusjohtaja Brad Garlinghouse kertoi SEC:n suunnitelmista haastaa yhtiö lakitupaan.

Asiasta saatiin virallinen varmistus hieman tämän uutisoinnin jälkeen. Voit tutustua viralliseen dokumenttiin tästä linkistä ja lukea itse, mistä kaikesta SEC Rippleä oikein syyttää. Kyseessä on peräti 71-sivun mittainen asiakirja.

Syytettynä ovat siis Ripplen toimitusjohtaja Brad Garlinghouse sekä perustaja Chris Larsen. Bitcoinkeskuksen Youtube-kanavalta löytyy hyvä yhteenveto aiheesta, josta saat yksityiskohtaisen kuvan tapahtumista.

Myös tämä Coinbureaun video aiheesta on katsomisen arvoinen.

Yhteenvetona tilanne on tämä; Ripple on tiennyt SEC:n suunnitelmista jo vuodesta 2019 lähtien. Tapausta on lykätty ns. Tolling Agreement -sopimusten avulla, mutta sovintoon ei olla päästy. Brad Garlinghouse on myös äskettäin antanut lausuntoja, että hän ja Larsen eivät aio sopia juttua.

Syy on mahdollisesti se, että SEC:n yksi vaatimuksista sovintoon olisi sakkojen lisäksi XRP:n luokittelu arvopaperiksi, joka olisi käytännössä kuolinisku tokenille. Helmikuun 22. päivä järjestetään ns. pretrial conference, joka on viimeinen mahdollisuus osapuolille sopia juttu ennen varsinaista oikeudenkäyntiä.

Jutussa on kyse siitä, onko XRP arvopaperi (engl. security) vai ei. SEC:n mukaan se on. Arvopapereita koskevat aivan eri tason säädökset kuin valuuttoja, minkä vuoksi tämä määritys estäisi XRP:n treidaamisen kryptovaluuttapörsseissä ja käytännössä tappaisi kyseisen tokenin.

XRP:n kurssi on laskenut rajusti viime viikkojen aikana. Laskua on vauhdittanut yhdysvaltalaispörssien ilmoitukset XRP-tokenin treidauksen lopettamisesta. Kryptovaluuttapörssien lisäksi myös suosittu treidauspalvelu eToro on tehnyt vastaavan ilmoituksen.

Bitcoin ja Ethereum ovat saaneet aiemmin Yhdysvaltain viranomaisten hyväksynnän sille, että ne eivät ole arvopapereita.

Bitcoin täytti vuosia

Vuosi 2021 on käynnistynyt vasta muutama päivä sitten. Tästä huolimatta, vuoden alkuun on mahtunut jo yksi erittäin tärkeä päivä Bitcoinin kannalta. Kyseessä on siis Bitcoinin virallinen syntymäpäivä!

Bitcoinin syntymäpäivästä on olemassa kaksi versiota. Ensimmäinen teoria on 31. lokakuuta (2008), jolloin Satoshi Nakamoto julkisti Bitcoinin whitepaperin kryptografiaa käsittelevällä postituslistalla. Tuolloin Bitcoin tuli konseptina ensimmäistä kertaa julkisuuteen.

Enemmistö on kuitenkin sitä mieltä, että Bitcoinin syntymäpäivä on 3. tammikuuta (2009). Kyseessä on päivä, jolloin Satoshi Nakamoto käynnisti Bitcoinin lohkoketjun. Samalla syntyi blokki numero nolla, lohkoketjun ensimmäinen lohko, jota kutsutaan termillä genesis block.

Yllä olevassa kuvassa on The Times -lehden etusivu kyseiseltä päivältä (3.1.2009). Sen pääotsikko päätyi genesis blockin viestiksi, joka kuuluu tarkalleen näin:

The Times 03/Jan/2009 Chancellor on brink of second bailout for banks

Bitcoin on nyt siis 12-vuotias ja voi paremmin kuin koskaan! Vuosipäivää juhlistettiin myös uudella ATH-lukemalla, joka on Coinmarketcapin mukaan 34.608 dollaria. Kaikki viittaa siihen, että Bitcoinin 13. vuosi tulee olemaan sijoittajien kannalta erinomainen.

Bitcointreasuries.org paljastaa institutionaaliset omistajat

Jatketaan Bitcoin-aiheilla ja tarkastellaan mielenkiintoista sivustoa bitcointreasuries.org. Kyseessä on ilmainen verkkosivu, joka paljastaa markkinoiden suurimmat institutionaaliset holdaajat. Toki on huomioitavaa, että tässä listassa ovat vain julkisesti tiedossa olevat tapaukset. Tuhannet privaatit yhtiöt omistavat myös bittirahaa listan ulkopuolella.

Sivustolla on tästä huolimatta listattu jo yli 1,1 miljoonan bitcoinin omistajat, joka vastaa noin 5,5 prosenttia kaikista bitcoineista. Todellisuudessa nämä yhtiöt omistavat 7-8 prosenttia kierrossa olevista bitcoineista, jos huomioidaan miljoonat kadotetut kolikot.

bitcointreasuries

Kuvassa on listan kärkipää julkisista, eli pörssilistatuista yhtiöistä. Tämä listaus on erittäin mielenkiintoinen, sillä se tarjoaa mahdollisuuden hajauttaa Bitcoin-sijoituksia myös pörssin kautta. Esimerkiksi Microstrategy-yhtiön kurssi on noussut puolen vuoden aikana enemmän kuin Bitcoinin!

Instituutioiden ykkönen on tietysti Grayscale, joka pitää hallussaan 20 miljardin dollarin edestä kryptovaluuttoja. Bitcoineja niistä on reilut 17 miljardia ja kpl-määränä 572.644 BTC. Tämä lukema jatkaa todennäköisesti kovaa kasvuaan myös tulevina vuosina.

Mielenkiintoisia nimiä ovat myös Block One eli EOS:n taustayhtiö sekä Tezos-projektia hallitseva Tezos Foundation. Molemmilla on valtava omaisuus kiinni bitcoineissa.

Myös surullisen kuuluisalla Mt. Goxin konkurssipesällä on yhä hallussaan 141.686 bitcoinia, vaikka se menetti vuoden 2014 hakkeroinnissa noin 850.000 bitcoinin potin.

Uuden vuoden ensimmäiseen artikkeliin olisi voitu hyvin lisätä myös kattava kooste vuoden 2020 tapahtumista. Kyseessä oli sen verran tapahtumarikas vuosi, että se käsitellään kokonaan omassa artikkelissaan. Tämä vuosikatsaus julkaistaan Bitcoinkeskuksessa lähipäivinä.

Photo by Roger Brown from Pexels

Alec Baldwin eToro


Disclaimer: Bitcoinkeskus ei anna sijoitusvinkkejä eikä suosittele ostamaan mitään tiettyä kryptovaluuttaa. Kryptovaluutat sisältävät suuren riskin sijoituksen menettämisestä. Vuoden 2018 aikana suurin osa tunnetuista kryptovaluutoista on pudonnut yli 90% kurssihuipustaan. Lue lisää info-sivulta.