Maanantaina vietettiin Bitcoinin syntymäpäivää! Chainlink ilmoitti kaudan odotetusta steikkauksesta. Aave kehittyy kovaa vauhtia. NFT-sektorissa tapahtuu jatkuvasti. Polygon paikkasi kaikessa hiljaisuudessa valtavan kokoisen haavoittuvuuden.
Sisällysluettelo
Bitcoinin syntymästä 13 vuotta
Uusi vuosi käynnistyy aina Bitcoinin syntymäpäivällä! Eilen näitä juhlallisuuksia vietettiin jo 13. kerran. Nimimerkki Satoshi Nakamoto käynnisti Bitcoinin lohkoketjun 3. tammikuuta vuonna 2009.
Ensimmäistä lohkoa kutsutaan alkulohkoksi (genesis block). Satoshi sisällytti siihen myös kuuluisan viestin: The Times 03/Jan/2009 Chancellor on brink of second bailout for banks. Tämä on viittaus The Times -lehden etusivuun kyseisenä päivänä.
Alkulohko sisälsi myös muita erikoisuuksia. Voit lukea Bitcoinin alkuvuosista sekä Satoshi Nakamoton roolista lisää tästä artikkelista.
Vuosi 2021 päättyi monien mielestä valtavaan pettymykseen. Bitcoin 100K -kurssi jäi näkemättä, ja joulukuu oli masentavaa aikaa markkinoilla. Kannattaa kuitenkin zoomata ulos ja katsoa Bitcoinin kurssia sen aiempina syntymäpäivinä.
The price of #Bitcoin on its birthday 🎂
13 years: $47,310
12 years: $33,400
11 years: $7,319
10 years: $3,783
9 years: $14,764
8 years: $1,084
7 years: $432
6 years: $275
5 years: $816
4 years: $13
3 years: $5
2 years: $0.29
1 year: $0.05— Bitcoin Magazine (@BitcoinMagazine) January 3, 2022
Kurssi on lähes 7x korkeammalla kuin kaksi vuotta sitten ja yli 12x korkeammalla kuin kolme vuotta sitten. Ihan kelvollisia vuosituottoja, eikö vain?
Bitcoinin fundamentit ovat muutenkin kohdallaan. Verkon louhintateho eli hash rate saavutti viikonloppuna uuden ennätyksen 207,53 EH/s. Voit tarkastella ajantasaista tilastoa tältä sivulta.
Lukema oli kesäkuun lopussa alimmillaan noin 58 EH/s. Tämä johtui Kiinan louhintabännistä. Suuret louhintafirmat joutuivat ajamaan toimintansa alas ja siirtymään muihin maihin. Bitcoinin verkko on toipunut tapahtuneesta nopeasti, ja se on nyt turvallisempi ja vahvempi kuin koskaan.
Vuoden 2021 aikana nähtiin useita historiallisia tapahtumia: El Salvador teki Bitcoinista virallisen maksuvälineen, Taproot-päivitys sekä ensimmäinen Bitcoin ETF Yhdysvalloissa. Nähdäänkö vuoden 2022 aikana myös 100.000 dollarin kurssi?
Chainlinkin staking ulos vuoden 2022 aikana
Vuosi 2022 oli tuskin saatu käyntiin, kun Chainlikin suunnalta saatiin mielenkiintoisia uutisia. Aiheesta kertoi The Future of Chainlink -videolla perustaja Sergey Nazarov. Jo vuodesta 2019 asti odotettu steikkaus eli staking saadaan vihdoin ulos vuoden 2022 aikana.
Tässä kohtaa on syytä olla tarkkana, sillä steikkaus ei tarkoita samaa mihin moni on tottunut esim. Solanan tai Cardanon kohdalla. Nämä ovat Proof of Stake -konsensusta käyttäviä älysopimusalustoja. Steikkausta suorittavat verkon validaattorit eli kyse on ylläpitotyöstä.
Chainlink on hajautettu oraakkeliverkko eikä oma lohkoketjunsa. LINK on myös Ethereum-alustalla pyörivä token. Chainlinkin kohdalla steikkausta suorittavat sen oraakkelit, ja sen ideana on vahvistaa verkoston turvallisuutta. Alla oleva video käy aiheen hyvin läpi.
Chainlink on projektina kasvanut huikealla tavalla parin vuoden ajan. Se on integroitu jokaiseen millään tavalla merkittävään DeFi-appiin. Chainlink on jo nyt erittäin tärkeä palanen DeFi-infrastruktuuria. LINK-tokenin kurssi on silti samalla tasolla kuin vuosi sitten.
Steikkauksen puute selittää tilannetta. Sijoittajat ovat innostuneet valtavasti edellä mainituista Proof of Stake -älysopimustalustoista, jotka tarjoavat tokenin kurssinousun lisäksi 5-10 % vuosituottoa steikkauksesta.
Chainlinkin tavoin myös kaikki muut ei-steikattavat kryptovaluutat ovat pudonneet rankingissa. Hyviä esimerkkejä ovat XRP, Litecoin, Bitcoin Cash sekä Stellar Lumens.
Chainlink staking on varsin monimutkainen kokonaisuus, jota ei kursita kasaan aivan hetkessä. Sitä on odotettu jo yli kaksi vuotta. Voi hyvinkin olla, että staking ei ole toiminnassa edes puolen vuoden päästä. Kyseessä voi toteutuessaan olla sen kokoluokan juttu, että Chainlink arvo saa isoa buustia lähiaikoina ja LINK-token palautuu takaisin top 10 -kryptovaluutaksi.
Tsekkaa myös Bitcoinkeskuksen Chainlink-opas. Päivitimme artikkelin tällä viikolla.
Uutisia Aave-projektista
Suomalaistaustainen Aave on yksi johtavista DeFi-sovelluksista. Kyseessä on likviditeettiprotokolla, eli suomennettuna käyttäjät voivat kerätä korkoa talletuksilleen tai ottaa Aaveen kautta lainaa. Aaveen perustaja on suomalainen Stani Kulechov.
Hän aloitti vuoden 2022 räväkästi Twitterissä. Stani kertoi Aaveen rakentavan omaa mobiililompakkoa.
First announcement of the year, Aave is building a mobile wallet 👻
— Stani.lens (🌿,👻) (@StaniKulechov) January 1, 2022
Aaveella on monista projekteista poiketen maksupalvelulisenssi, mikä mahdollistaisi lompakon integroinnin mm. Apple Pay & Google Pay -järjestelmiin.
Joulukuun lopulla saatiin myös uutisia instituutioihin liittyen. Sveitsiläinen SEBA-pankki on uusin asiakas Aaveen institutionaalisessa palvelussa. Aave on rakentanut erillisen Aave Arc -sovelluksen, joka tarjoaa likviditeettipooleja pankeille ja muille rahoitusalan yrityksille.
Instituutioilla on kova hinku päästä kiinni DeFi-markkinan tarjoamiin korkotuottoihin stablecoineille. Taustalla on nollakorkojen ympäristö, mikä ajaa instituutiot etsimään tuottoja valtiolainojen sijasta muualta. Aave Arc on reguloitu ratkaisu tähän tarpeeseen.
Kolmas mielenkiintoinen uutinen liittyy Centrifuge-appiin.
We've launched the RWA Market with @AaveAave 🎉 🌀 👻
Let's dive in on what this means for DeFi — and cryptocurrency as a whole!https://t.co/Va8rdbbJEw
— Centrifuge ꩜ (@centrifuge) December 28, 2021
Kyseinen DeFi-sovelluksen ytimessä on RWA-markkina eli Real World Assets. Kyse on tokenisoiduista asseteista, jotka ovat tässä tapauksessa esim. velkakirjoja. Ne voivat olla myös osakkeita, kiinteistöjä tai mitä tahansa muita reaalimaailman instrumentteja.Tsekkaa Centrifugen markkinapaikka tästä.
Jatkossa Centrifugen RWA-markkinan tuotteet voivat toimia vakuuksina lainoille myös Aave-palvelussa. Kyseessä on yksi askel tokenisaation tiellä.
Aave on julkaisemassa myös uutta versiota vuoden 2022 aikana: Aave V3. Voit lukea sen ominaisuuksista lisää tästä linkistä.
Onko vuosi 2022 menestyksekäs Aave-tokenille? Sen nykykurssi on yhä 61 % alle toukokuussa 2021 saavutetun ATH-lukeman. Aave on kärsinyt muiden DeFi-tokenien tavoin todella huonosta Q3 & Q4 2021 -performanssista. Mahdollinen sektorirotaatio DeFi-tokenien suuntaan voisi hyvinkin olla yksi alkuvuoden teemoista.
NFT-markkina käy kuumana
Termi NFT tuli tutuksi myös kryptoskenen ulkopuolella vuoden 2021 aikana. Suurin meteli mainstream-mediassa nähtiin keväällä ennen toukokuun markkinaromahdusta. NFT-sektori jatkoi kyllä kasvuaan myös syksyllä, mutta uutisia nähdään lähinnä kryptosektorin sisällä.
Taustalla on yhä myös teknisiä ongelmia. Ethereumin korkeat transaktiomaksut (gas) pitävät piensijoittajat loitolla. Myös suosittujen NFT-kokoelmien hinnat ovat päätähuimaavia. Esimerkiksi Bored Ape Yacht Clubin (BYAC) NFT:llä on 72,5 ETH floor price eli noin 270.000 dollaria.
Vuosi 2022 on alkanut todella kovalla kysynnällä. OpenSea-markkinapaikka saavutti 2.1. ja 3.1. historiansa kolmanneksi ja neljänneksi suurimmat volyymit Dune Analytics -sivuston mukaan. Päiväkohtainen treidausvolyymi on pyörinyt 100 miljoonan dollarin molemmin puolin viime kuukaudet. Vuoden 2022 ensimmäiset päivät ovat olleet 169, 243 ja 255 miljoonaa taalaa.
Myös Tunnettu räppäri Eminem pääsi otsikoihin tällä viikolla hankittuaan oman apina-avatarinsa noin 462.000 dollarilla!
Viime päivinä nähtiin myös merkittävä NFT-hakkerointi. Amerikkalaisen taidegallerian omistajalta varastettiin noin 615 ETH (2,2 miljoonaa dollaria) arvosta edellä mainittuja Bored Ape Yacht Club sekä sen mutanttiversion NFT:tä. Ko. henkilö oli ilmeisesti klikannut Googlen kautta phishing-linkkiä ja menettänyt näin Metamask-lompakkonsa hallinnan.
Kalliin NFT:n varastaminen on nykyisin varsin huono idea. Myyminen onnistuu vain parissa eri kauppapaikassa – ei tavallisissa pörsseissä. Vaikka hakkeri tekisi myynnin privaatisti, NFT:n liikkeitä voi seurata lohkoketjun datasta. Edellä mainitussa tapauksessa Opensea jäädytti kyseiset NFT:t jolloin niiden myynti ei ole mahdollista.
Polygon paikkasi valtavan haavoittuvuuden
Polygon oli yksi vuoden 2021 parhaiten tuottaneista älysopimusalustoista. Kyseessä on ennen kaikkea Ethereumin skaalausratkaisu eli ns. sidechain, mutta Polygonin voi nähdä myös täysin itsenäisenä lohkoketjuna. Lue lisää Bitcoinkeskuksen Polygon-oppaasta.
Polygon-sijoittajat huokaisivat helpotuksesta viime viikolla. Projekti ilmoitti nimittäin paikanneensa haavoittuvuuden, joka uhkasi kaikkia markkinoilla olevia MATIC-tokeneita. Kyseessä oli bugi MATIC-tokenin steikkausta koskevassa älysopimuksessa.
Coin Bureau -kanava käy tapausta läpi alla olevalla videolla.
Polygon havaitsi ongelman 3. joulukuuta, kun hakkeri onnistui varastamaan yli 800.000 MATIC-tokenia. Polygon Foundation maksoi tapauksen yhteydessä palkkiona reilut 3,4 miljoonaa dollaria ns. white hat -hakkereille, jotka löysivät haavoittuvuuden.
Bugi paikattiin lopulta kahdessa päivässä. Voit lukea tarkemman raportin Polygonin blogista.
Kyseessä ei ollut ensimmäinen kerta, kun Polygonin koodista löydettiin vakava haavoittuvuus. Vain reilu kaksi kuukautta sitten löydettiin bugi kokoluokaltaan 850 miljoonaa dollaria. Polygon maksoi tässäkin yhteydessä 2 miljoonaa taalan bountyn haavoittuvuuden löytäjälle.
Vaikka käyttäjien varoja ei menetetty eikä MATIC-tokenin kurssi ole tapauksista kärsinyt, ne ovat kuitenkin hyviä muistutuksia kryptovaluuttoihin liittyvistä riskeistä. Vakava ohjelmistobugi voidaan havaita joku päivä liian myöhään, jolloin hakkeri on jo ehtinyt dumpata tokenit markkinoille ja romahduttaa kurssit. Oli kyse sitten Polygonista tai mistä tahansa muusta kryptovaluutasta.
Polygon raportoi molemmat caset tarkoituksella vasta viikkoja tapahtuneen jälkeen. Tarkoitus on varmistua ensin siitä, että haavoittuvuus on todella paikattu eli uusi ohjelmistoversio toimii. Muut hakkerit pyrkisivät hyödyntämään haavoittuvuutta, jos siitä kerrottaisiin välittömästi.
Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!