Uutiset
04
tammi
markkinakatsaus

Sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Bitcoinkeskus voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos vierailet yhteistyökumppaneiden sivuilla linkkiemme kautta. Saat lisätietoja mainoksista info-sivulta.

4.1. Markkinakatsaus: Vuoden alku ei ole tarjonnut yllätyksiä

Vuosi 2022 on alkanut siitä mihin vuosi 2021 päättyi. Markkinoiden olotila on masentunut ja pelokas. Bitcoinin kurssi liikkuu vaakasuoraan, ja Bitcoinin dominanssi laskee tasaisesti. Älysopimusalustat sekä valitut DeFi-tokenit ovat pärjänneet altcoineista parhaiten. Convex Finance & Curve dominoivat DeFi-sektoria.

Bitcoinin kurssi on jatkanut vaakasuoraa liikettä

Bitcoinin kurssi on artikkelin kirjoitushetkellä noin 46.700 dollaria. Viikko sitten oltiin noin 49.000 dollarissa, ja kurssi on pyörinyt tällä tasolla myös aiempien viikkokatsauksen aikana. Isossa kuvassa ei ole tapahtunut mitään merkittävää.

Alla oleva grafiikka näyttää Bitcoinin kurssikehityksen edeltäviltä kuukausilta. Yksi kynttilä vastaa yhtä päivää. Sininen trendilinja on 50 päivän keskiarvo ja purppura trendilinja 200 päivän keskiarvo.

btc-040122

Kuten grafiikasta näkyy, kurssi on liikkunut vaakasuoraan jo kuukauden ajan. Se sahaa tällä hetkellä noin 45.000 ja 52.000 dollarin välisessä kanavassa. Pohjakosketukset ostetaan joka kerta, mutta kurssi saa myös vahvaa myyntipainetta 50.000 taalan jälkeen.

Bitcoinin kurssi on edelleen sekä 50- että 200-päivän keskiarvon alapuolella. Tämä ei ole hyvä asia. Pieni toivonpilkahdus on nähtävissä, kun katsotaan oranssia trendilinjaa. Bitcoin rikkoi tämän laskutrendin juuri ennen joulua. Kurssi muodosti myös trendilinjasta selkeän tukitason juuri ennen vuoden vaihdetta. Nyt sen pitäisi ottaa pomppu tästä tuesta ja siirtyä selkeästi yli 50.000 dollarin tasolle.

Markkinoiden tunnelma on kuitenkin liian negatiivinen, jotta kurssi lähtisi nousuun. Myös treidausvolyymit ovat erittäin matalalla. Sijoittajat ovat tällä hetkellä hyvin epävarmoja tulevasta.

Vuoden 2021 loppu vaikuttaa merkittävästi markkinoiden olotilaan. Joulukuun piti olla täyttä ilotulitusta vuosien 2013 ja 2017 tavoin. Nyt näyttää kuitenkin siltä, että Bitcoinin nelivuotisiin sykleihin perustuva kurssikehitys on menossa rikki. Käynnissä oleva bull-markkina kulkee nyt omia polkujaan.

Pidentyvän syklin teoriasta on tulossa yhä suositumpi sijoittajien keskuudessa. Tästä ovat puhuneet jo pidemmän aikaa sekä Data Dash että Benjamin Cowen. Alla on Cowenin tuore video Bitcoinin kurssikehityksestä.

Molemmat ovat ennustaneet Bitcoinin bull-syklien venyvän joka kerta pidemmiksi. Tämän teorian mukaan nykyinen nousumarkkina saataisiin päätökseen vasta 2023 vuoden tienoilla.

Taustalla on myös makrotalouden huolia. Yhdysvaltain keskuspankki on matkalla kohti korkojen nostoja, mikä on erittäin huono asia osakemarkkinoiden kannalta. Tällä prosessilla olisi negatiivinen vaikutus myös kryptovaluuttoihin.

Sijoittajat jakautuvat aika vahvasti kahteen leiriin. Osa uskoo markkinoiden romahdukseen ja korkojen nousuun, kun taas toinen puoli ei usko Fedin koskaan toteuttavan uhkauksiaan. Syynä tähän olisi juuri pelko osakemarkkinan romahduksesta. Lisäksi globaali velkavuori ei kestä edes parin prosentin korkotasoa.

Tulevaisuuden ennustaminen on juuri nyt hankalampaa kuin pitkään aikaan. Perinteiset mallit ovat menossa rikki, ja inflaatio on ensimmäistä kertaa noussut ongelmaksi sitten 1980-luvun. Nyt on vain otettava päivä kerrallaan ja seurattava mihin suuntaan markkina alkaa elää.

Bitcoinin markkinaosuus kriittisellä tasolla

Bitcoinin markkinaosuus on artikkelin kirjoitushetkellä 39,6 prosenttia. Lukema oli viikko sitten noin 40,5 prosenttia. Kun katsotaan isoa kuvaa, niin Bitcoinin dominanssi on laskenut tasaisesti lokakuun lopusta lähtien.

cryptocap-040122

Dominanssi on tällä hetkellä hyvin kriittisellä tasolla: 39,5 % on pohja, johon alkuvuoden pitkä lasku päättyi. Tätä lukemaa on myös testattu aiemmin syyskuun alussa. Nyt Bitcoinin markkinaosuus on jälleen tällä virtuaalisella tukitasolla.

Olemme saaneet viime viikkoina yhä enemmän merkkejä siitä, että vahvat altcoinit ovat sietäneet kurssien heiluntaa Bitcoinia paremmin. Putoaako Bitcoinin dominanssilta vihdoin pohja? Ottavatko altcoinit lopullisesti markkinan haltuunsa?

Kuvassa näkyvän CRYPTOCAP-grafiikan historiallinen pohja on 35,4 prosentissa tammikuulta 2018. Tätä tasoa voidaan kokeilla jo tulevalla viikolla.

Älysopimusalustat pärjänneet altcoineista parhaiten

Koska Bitcoinin dominanssi on pudonnut viikossa noin prosenttiyksikön verran, altcoineissa pitäisi näkyä vihreää väriä. Näin on myös asian laita, tosin kolikoissa on paljon hajontaa. Nousut ja laskut ovat myös suuruusluokaltaan lähinnä muutamia prosenttiyksiköitä suurimpien altcoinien osalta.

Alla on kuva markkinoiden 15 suurimmasta kryptovaluutasta sekä niiden kurssikehitys Bitcoiniin verrattuna.

altcoins-040122

Kun jätetään stablecoinit pois, niin parhaiten ovat pärjänneet älysopimusalustat. Tässä ei ole mitään yllättävää. Sama trendi on ollut käynnissä jo kuukausien ajan. Top 15 -listan nousut ovat kuitenkin kokoluokaltaan merkityksettömiä.

Kun katsotaan top 100 -listaa laajemmin, niin sama trendi on nähtävissä myös pienempien platformien kohdalla. Cosmos (+47 %), Fantom (+34 %), Harmony (+36 %) ja NEAR (+26 %) ovat hyviä esimerkkejä. Sijalle 93 noussut Velas (+40 %) on niin ikään älysopimusalusta.

Myös Chainlink on saanut nostetta (+14 %) pari päivää sitten julkistetun steikkauksen myötä. Kirjoitimme aiheesta myös tämän viikon uutiskatsauksessa.

Osa DeFi-tokeneista on myös heräämässä yli puolen vuoden horroksesta. Yearn Finance ja Curve ovat nousseet viikossa 35 % Bitcoiniin nähden. Bitcoinkeskus ennakoi laajempaa sektorirotaatiota DeFi-tokenien suuntaan vuoden 2022 alkupuolella.

Mitään selkeää trendiä ei ole vielä nähtävissä älysopimusalustojen lisäksi. Ne ovat olleet markkinoiden parhaimpia suorittajia jo kuukausien ajan.

DeFi-sektorissa ei suuria muutoksia

Tutkitaan lopuksi DeFi-sektoria, jossa ei ole tapahtunut suurempia muutoksia joulupyhien aikana. Koko sektoriin lukittua varallisuutta kuvaava TVL on artikkelin kirjoitushetkellä 254 miljardia dollaria. Lukema on lähes dollarin tarkkuudella sama kuin viikko sitten.

defitvl-040122

TVL saavutti pitkän nousurallin huippunsa marraskuun alussa eli kaksi kuukautta sitten. Tämän jälkeen se on sahannut vaakasuoraan ilman selkeää trendiä.

Protokollatasolla on nähty yksi muutos: Convex Finance on ohittanut Makerin ja siirtynyt kakkospaikalle. Se rikkoi myös ensimmäistä kertaa 20 miljardin dollarin TVL-rajapyykin.

defi-protocol-040122

DeFi-sektori kulkee nyt erittäin vahvasti Curven komennossa, sillä Convex Finance liittyy myös ko. protokollan. Convex Finance niputtaa käyttäjiensä likviditeettiä yhteen ja hankkii niillä Curve-alustan veCRV-tokeneita jotka tarjoavat erilaisia etuja kuten korkeampaa korkoa sekä äänestysoikeuden.

Käynnissä on eräänlainen ”The Curve Wars”, jonka perusperiaatteet on selitetty hyvin tällä videolla. Convex Finance tarjoaa käytännössä saman palvelun kuin Curve mutta korkeammalla korolla. Tämä on nostanut sen suosiota hurjaa tahtia syksyn 2021 aikana.

Myös älysopimusalustojen listalla on nähty muutoksia.

defi-platforms-040122

Terra on vahvistanut asemaansa markkinoiden toiseksi suurimpana DeFi-alustana. Terra ohitti joulukuun lopulla Binance Smart Chainin. Tuolloin Terran TVL oli vielä alle 18 miljardia dollaria, mutta pian nähdään myös 20 miljardin selkeä ylitys.

Viikon paras nousija on ollut Fantom. Sen TVL on kasvanut yli 25 prosenttia eli selvästi enemmän kuin minkään muun suuren DeFi-alustan. Kasvua ajaa etenkin Multichain-nimelle brändätty Anyswap. Kyseessä on cross-chain -protokolla, joka mahdollistaa tokenien siirron lohkoketjuista toiseen.

Mainintaan myös 9. sijalle noussut Cronos. Kyseessä on Crypto.comin vuonna 2021 lanseerattu älysopimusalusta. Visa-korteistaan tunnettu Crypto.com on siis nykyään myös DeFi-peluri. Cronoksen suurin Dapp on hajautettu pörssi VVS Finance.


Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!

Bitcoinkeskus

Bitcoinkeskus-käyttäjän artikkelit ovat sivuston taustalla olevan tiimin tuottamia. Bitcoinkeskuksen parissa työskentelee useita kryptovaluutoista kiinnostuneita henkilöitä. Mukana on myös vierailevia kirjoittajia, jotka eivät halua esiintyä omalla nimellään. Bitcoinkeskuksen pääanalyytikko on Antti Hyppänen.