31.8. Uutiskatsaus: Markkinat, Uniswap, BSV-miljonääri, INX-token, Southampton, Coinmotion

Maanantain uutiskatsaus aloitetaan tutustumalla Bitcoin-, altcoin- ja DeFi-markkinan tilanteeseen. Tämän jälkeen otetaan DEX-katsaus, eli UniSwap-pörssi on noussut jo alan jättiläisten tasolle. Ilta-Sanomien uutinen Bitcoin SV -miljonääristä oli kummallinen. INX Token Sale sai aikaan Bitcoin-maksimalistien somekohun. Valioliigaseura Southamptonin paidassa näkyy Bitcoin-logo. Coinmotion julkaisi kvartaaliraportin.

Rekisteröidy Binancelle

Markkinakatsaus: Bitcoin

Bitcoinin kurssi on artikkelin kirjoitushetkellä noin 11600 dollaria. Edellisen uutiskatsauksen aikaan lukema oli 11800 dollaria, eikä kurssi ole muuttunut myöskään kahden viikon takaisesta käytännössä lainkaan.

Alla olevassa kuvassa näkyy Bitcoinin kurssikehitys useamman kuukauden ajalta. Jokainen tolppa tarkoittaa yhtä päivää.

bitcoin-kurssi-20200831

Kuten näkyy, bittirahan kurssikehitys on pysähtynyt noin 11.000 ja 12.000 dollarin väliseen kanavaan. Tätä sivuttaisliikettä on nyt nähty kuukauden päivät. Samaan aikaan myös kuvan alareunassa näkyvät volyymitolpat ovat hiipuneet.

Tilanne oli täysin vastaava alkukesästä, jolloin Bitcoinin kurssi sahasi 9.000 ja 10.000 dollarin välimaastossa kolme kuukautta. Lopulta paine purkautui heinä- ja elokuun taitteessa noin 2.000 taalan loikkaan nykyiselle tasolle.

Bitcoinia on verrattu yhä enemmän tänä kesänä kultaan sekä kurssikehityksen että ominaisuuksien osalta. Oli BTC digitaalista kultaa tai ei, niin nämä kaksi inflaatiosuojaa ovat jämähtäneet samalla tavalla paikalleen elokuun ajan.

Sekä kulta että Bitcoin tekivät heinä- ja elokuun taitteessa suuret loikat. Kullan hinta nousi ensimmäistä kertaa historiassa yli 2.000 dollarin, mutta nyt keltainen metalli on liikkunut Bitcoinin tavoin vaakasuoraan.

Markkinoilla vaikuttaa olevan hieman odottava tunnelma osittain koronan vaikutuksista, keskuspankkien elvytyksestä ja geopolitiikasta. Tämä heijastuu osaltaan myös Bitcoinin kurssiin.

Viime viikolla saatiin joka tapauksessa uutisia inflaatioon liittyen, jotka ovat positiivisia kullan ja Bitcoinin kurssille.

Yhdysvaltain keskuspankki Fed aikoo suvaita tarvittaessa yli 2 % (aiempi tavoite) inflaatiota. Eli suomennettuna korot pysyvät nollassa vielä vuosia, vaikka inflaatio lähtisikin laukalle.

Kryptomarkkinoilla tapahtuu tästä huolimatta paljon, mutta lähinnä yhdessä sektorissa. Tämä on tietysti DeFi. Erilaiset DeFi-protokollat ovat olleet todella kuumia koko kesän 2020 ajan, eikä tämän sektorin meno näytä hyytyvän millään.

Mikään ei tällä hetkellä viittaa Bitcoinin räjähtävään nousuun lähitulevaisuudessa.

Markkinakatsaus: Altcoinit

Bitcoinin markkinaosuus on tällä hetkellä tasan 58 %. Lukema on prosenttiyksikön pienempi kuin viikko sitten, joten altcoin-markkina on kirinyt hieman Bitcoiniin nähden. Kyseessä ei ole mikään valtava muutos, sillä elokuu on pyöritty 59 % molemmin puolin.

Alla olevassa kuvassa on tuttuun tapaan suurimpien altcoinien kehitys Bitcoiniin nähden sekä 7 että 30 päivän ajalta. Kuten näkyy, kulunut viikko oli varsin sekava ”large cap” -alttien osalta, eli markkinoilla ei näy suuria nousijoita tai laskijoita.

altit-2020831

Aivan top 15 -listan ulkopuolella on Polkadot, joka esitellään myöhemmin tällä viikolla Bitcoinkeskuksessa. Kyseessä on mielenkiintoinen ja kovasti kohuttu platform, joka on noussut lähes 50 % Bitcoiniin nähden viikon aikana.

Jos Polkadot kiinnostaa jo nyt todella paljon, kannattaa tsekata tämä Coin Bureaun video aiheesta.

Hieman alempaa löytyy myös toinen merkittävä nousija: NEM. Kyseessä on vanha platform-projekti, joka oli kryptovaluuttojen top 10 -sijalla edellisen buumin aikaan. Moni uskoi NEM-platformin olevan jo kuollut, mutta lisärahoitus on nostanut sen henkiin ja XEM-tokenin nousuun.

Bitcoinkeskus esitteli NEM-projektin jo helmikuussa 2018 – löydät artikkelin tästä linkistä. Kyseessä on noin 2,5 vanha opas, joten osa tiedoista on vanhentunutta. Tällä hetkellä NEM kiinnostaa niin harvaa lukijaa, että artikkelia ei todennäköisesti päivitetä lähitulevaisuudessa.

Kun katsotaan kuukauden päivät taaksepäin, Chainlinkin +109 % lukema erottuu selkeästi edukseen large cap -kolikoista. LINK-token on kiistatta yksi vuoden 2020 puhutuimmista altcoineista. Jokainen voi itse määritellä Chainlinkin DeFi-kategoriaan tai ei.

Markkinakatsaus: DeFi

Tarkastellaan DeFi-kolikoita erikseen Bitcoinista sekä suurimmista altcoineista, sillä tämä markkina elää ikään kuin omaa elämäänsä.

DeFi-kentän kuumin nimi on ollut viime aikoina ehdottomasti yearn.finance, jonka YFI-token on raketoinut satoja prosentteja lyhyessä ajassa. Viime viikon uutiskatsauksessa mainittiin YFI-tokenin yksikköhinnan ylittäneen Bitcoinin kurssin, mutta nyt sen kurssi on jo yli 30.000 dollaria. Yearn.finance -protokollaan on lukittuna nyt jo yli 800 miljoonaa dollaria.

Suomalaisille erittäin tuttu Aave on edelleen DeFi-sektorin suurin protokolla, kun mitataan TVL eli Total Value Locked -lukemaa. Se on Yearn.Financeen verratuna tuplasti suurempi. Aaveen LEND-token rikkoi myös viime viikolla taas uudet ATH-lukemat ja nousi yli 30% Bitcoiniin nähden.

defi-top10

Yllä oleva lista on DeFipulse-sivustolta. Aave on ottanut ykköspaikan äskettäin Maker DAO:lta, joka hallitsi DeFi-sektoria TVL-luvussa mitattuna.

DeFi on jatkanut sektorina huimaa kasvuaan viime viikot. Artikkelin kirjoitushetkellä DeFi-protokolliin on lukittuna jo yli 7,8 miljardia dollaria. Lukema on tuplaantunut vain 30 päivässä! Edellisen uutiskatsauksen aikaan lukema oli 6,5 miljardia dollaria.

Tällä hetkellä DeFi on edelleen ammattilaisten pelikenttä. Siihen on kaksi selkeää syytä: hajautetut pörssit, yield farming ja liquidity pools eivät ole aloittelijoille tuttuja. Ethereumin siirtohinnat ovat myös niin korkeita, ettei DeFi-kasinolla pelaaminen edes kannata kuin suurilla panoksilla.

Uniswapin volyymi ylitti Coinbasen

Jatketaan DeFi-aiheilla. Tällä kertaa uutinen koskee UniSwap-protokollaa, joka on yksi DeFi-sektorin tunnetuimmista palveluista. Kyseessä on DEX eli Decentralized Exchange eli suomennettuna hajautettu pörssi.

DEX:n vastakohta on CEX eli Centralized Exchange. Kaikki markkinoiden tunnetut palvelut, kuten Binance, Coinbase, Kraken, tai suomalaiset Coinmotion ja Northcrypto, ovat CEX-kategoriaa. Tämä tarkoittaa sitä, että palvelua pyörittää käytännössä joku yritys.

Toki DEX-pörssin on myös koodannut jokin taho, mutta se toimii täysin itsenäisenä protokollana älysopimuksia hyödyntäen. Hajautetussa pörssissä voit treidata suoraan omasta lompakostasi, eikä välissä ole ketään tahoa hyväksymässä tai hylkäämässä treidejä.

DEXit mahdollistavat uudet AMM eli Automated Market Maker -algoritmit sekä likviditeettipoolit (Liquidity Pools). Näiden myötä DEX:it ovat saaneet riittävän volyymin, joten isotkin treidit ovat mahdollisia.

Katso alla oleva video aiheesta liquidity pools.

DEX-volyymit ovat silti olleet varsin pieniä perinteisiin pörsseihin verrattuna. Tilanne on kuitenkin muuttunut dramaattisesti DeFi-buumin myötä. UniSwap on ohittanut viime päivinä Coinbasen 24h-volyymissa, mikä on todella merkittävä saavutus.

UniSwapin käyttöön on myös hyviä syitä. Uudet ja kuumat DeFi-kolikot tulevat treidattaviksi ensin vain hajautettuihin pörsseihin. Sektori kasvaa niin kovaa tahtia, että perinteiset pörssit eivät yksinkertaisesti ehdi lisätä uusia tokeneita listoilleen.

Suomalainen Bitcoin-miljonääri

Viime viikon kohutuin uutinen kotimaassa oli ehdottomasti tapaus Toni Laaksonen. Kyseessä on nelikymppinen levyseppähitsaaja Espoosta, joka kertoi miljoonistaan Ilta-Sanomissa.

Artikkeli herätti todella paljon keskustelua eri some-kanavissa. Koko juttu antoi kryptosijoittamisesta todella huonon kuvan, minkä lisäksi se sisälsi asiavirheitä ja muitakin kummallisuuksia.

Poimitaan jutusta pari kummallista pointtia.

  • Laaksonen kertoo sijoittaneensa Bitcoiniin vuodesta 2009 alkaen. Tuolloin Bitcoin-skenessä oli koko maailmassa vain kourallinen ihmisiä, jotka tunsivat suurin piirtein kaikki toisensa. Bitcoinien ostaminen oli lähes mahdotonta tai erittäin vaikeaa, sillä pörssejä ei ollut olemassa.
  • Laaksonen näyttää toimittajalle ”Coinbase-lompakkonsa saldoa”. Kyseessä on kuva block explorer -sivustolta tietyn osoitteen sisällöstä. Kuka tahansa voi näyttää kyseistä sivua ja väittää omistavansa kolikot, mutta kuva ei itsessään todista mitään.
  • Laaksonen kertoo myyneensä bitcoineja Prasosin eli Coinmotionin kautta, mutta jutussa hän kuitenkin näyttää Bitcoin SV -osoitetta. Jutussa näkyvästä osoiteesta ei ole liikutettu Bitcoin SV -kolikoita yli vuoteen.
  • Jutussa kerrotaan, miten ”bitcoinien vaihtaminen ei ole onnistunut koronan aikana”, mikä kuulostaa kummalliselta. Kaikki pörssit (kuten Coinmotion) toimivat korona aikana täysin normaalisti.

Tämän lisäksi jutun infoboksissa väitetään Bitcoin SV:n louhintakapasiteetin olevan ”kantaisäänsä suurempi”, vaikka todellisuudessa BSV:n kapasiteetti on noin 2 % Bitcoinin vastaavasta.

Aiheeseen liittyvä ”Bitcoin-professorin” haastattelu on myös kummallinen ja asiavirheitä sisältävä. Somesta poimittujen tietojen mukaan Vili Lehdonvirta on ilmeisesti haukkunut Bitcoinia jo vuodesta 2011 lähtien. Joku voisi todeta, että 10 vuoden track record väärässä olemisesta on sopiva CV asiantuntijarooliin?

Niin tai näin, IS:n julkaisu oli outo kokonaisuus. Merkittävä osa jutusta oli vieläpä Laaksosen kertomuksia siitä, miten paljon hän tuhlasi rahaa ryyppyreissuilla baariin.

Juttu sai ainakin aikaan sen, mitä julkaisulla tavoiteltiin. Se oli yksi IS:n luetuimpia ja eniten kommentoituja tarinoita kyseisenä päivänä. Myös Bitcoinkeskuksen lukijamäärät räjähtivät kyseisenä päivänä. Ehkä vanha sanonta pitää paikkansa siitä, että kaikki julkisuus on hyvää julkisuutta?

Miljonääri-Tonin tarina herätti ainakin tuhansien ihmisten kiinnostuksen kryptovaluuttoja kohtaan.

INX-token ja Bitcoin-maksimalistien kohu

Bitcoin-maksimalistit ovat äänekäs ja tunnettu joukko henkilöitä, joiden vakaumus voidaan lyhyesti sanottuna tiivistää seuraavasti: kaikki (siis aivan kaikki) muu kuin Bitcoin ovat ”shitcoineja”, ja lohkoketjuteknologialla on vain yksi käyttötarkoitus – Bitcoin.

Bitcoin-maksimalistit taistelivat etenkin vuosina 2017-2018 Bitcoin Cashia vastaan, mutta vuodesta 2019 lähtien (DeFi-buumin nousun myötä) sanasota on suunnattu Ethereumia kohtaan. Kun lähtökohdat ovat nämä, niin Bitcoin-maksimalistien tukema Ethereum-ICO kuulostaa aika kaukaa haetulta? Sitä se ei kuitenkaan ole vaan täyttä todellisuutta.

Tämän vuoksi somessa saatiin aikaan todellista kuohuntaa, kun INX Token Salen takaa paljastui useampi tunnettu BTC-maksimalisti.

Kyseessä ei ole mikään pieni tapaus, sillä INX Token Sale on historian ensimmäinen SEC:n eli Yhdysvaltain arvopaperimarkkinoita valvovan viranomaisen hyväksymä ”ICO”.

INX ei ole kuitenkaan tyypillinen ICO-kolikko, joita markkinoille tupsahti satoja (tai jopa tuhansia) vuosien 2017-2018 kryptohuumassa. Kyseessä on STO eli Security Token Offering. Tokenin omistajat saavat sivun platformista ja sen tuotoista.

Muun muassa Jameson Lopp, Samson Mow ja WhalePanda-nimimerkistään tunnettu Stefan Jespers ovat kaikki sijoittajina projektissa. He ovat ostaneet tokeneita 1/90 siitä hinnasta, joita nyt myydään julkisesti. Jos nimet eivät sano lukijalle mitään, niin herrat ovat skenen “superstaroja” eli todella tunnetut Bitcoin-maksimalisteja.

Kyseiset maksimalistit ovat saaneet kuraa niskaansa somessa, koska henkilöt ovat mukana Ethereum-pohjaisessa token-annissa ja kritisoineet samaan aikaan Ethereumia ja muita ICO:ta. Voit lukea Jameson Loppin selvityksen aiheesta hänen blogistaan.

Bitcoin näkyy Valioliigassa tulevalla kaudella

Englannin Valioliiga on maailman seuratuin futissarja ja supersuosittu myös Suomessa. Valioliiga on tällä hetkellä kesätauolla, joka venyi koronaviruksen vuoksi normaalista aikataulusta. Sarja jatkuu perjantaina 12.9. eli vajaan kahden viikon kuluttua.

Kryptovaluutat ovat saaneet viime vuosina yhä kasvavaa näkyvyyttä myös Valioliigassa. Moni otteluita seuraava katsoja on varmasti nähnyt eToron Bitcoin-mainoksia kentän laidalla. StormGain-pörssi toimii puolestaan Newcastlen partnerina.

Viime viikolla saatiin tällaisia uutisia:

Kerroimme vuosi sitten Sportsbet.io -vedonvälittäjän tekemästä sponsorisopimuksesta Watfordin kanssa, joka toi Bitcoin-logon seuran hihaan. Watfordin kausi oli kuitenkin vaikea, ja seura putosi sarjaporrasta alemmas.

Bitcoinin logo näkyy tällä kaudella uuden Valioliigaseuran paidassa, sillä Sportsbet.io on solminut yhteistyösopimuksen Southamptonin kanssa.

Coinmotion julkaisi uuden kvartaaliraportin

Suomalainen kryptovaluuttojen osto-, myynti- ja säilytyspalvelu Coinmotion julkaisee neljä kertaa vuodessa todella hyödyllisiä kvartaaliraportteja. Ne ovat kymmeniä sivuja pitkiä PDF-tiedostoja, jotka ovat täynnä hyödyllistä dataa kryptovaluuttamarkkinoista.

Coinmotion on julkaissut aivan äskettäin Q2-2020 raportin, johon löydät linkin tästä twiitistä.

Raportit on kirjoitettu englanniksi, mutta ei kannata antaa sen häiritä. Tekstiä on loppujen lopuksi varsin vähän. Raporteissa on paljon grafiikkaa sekä muuta tilastodataa, josta on hyötyä varmasti kaikille sijoittajille.

Aiheina ovat mm. kryptovaluuttapörssit, stablecoinit, P2P-markkina, Ethereum, DeFi, kehittyvät markkinat, Libra, hajautetut pörssit (DEX), louhinta, investointi, johdannaiset ja niin edelleen. Bitcoinkeskus suosittelee kaikille lukijoille tutustumista tähän materiaaliin.

Tsekkaa myös Youtuben puolelta suosittu altcoin-sijoituskatsaus, joka julkaistiin viime viikolla!

Image by Pete Linforth from Pixabay

Alec Baldwin eToro


Disclaimer: Bitcoinkeskus ei anna sijoitusvinkkejä eikä suosittele ostamaan mitään tiettyä kryptovaluuttaa. Kryptovaluutat sisältävät suuren riskin sijoituksen menettämisestä. Vuoden 2018 aikana suurin osa tunnetuista kryptovaluutoista on pudonnut yli 90% kurssihuipustaan. Lue lisää info-sivulta.