Uutiset
31
touko
kryptovaluuttauutiset

Sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Bitcoinkeskus voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos vierailet yhteistyökumppaneiden sivuilla linkkiemme kautta. Saat lisätietoja mainoksista info-sivulta.

31.5. Uutiskatsaus: Terra, Uniswap, a16z, Coinbase, Elon Musk

Terra 2.0 käynnistyi lauantaina. Uniswap rikkoi biljoonan dollarin treidausvolyymin. A16z perustaa 4,5 miljardin dollarin sijoitusrahaston kryptoihin. Coinbasen osake syöksyssä heikon Q1-2022 tuloksen pohjalta. Elon Musk sai Dogecoinin nousuun Twitter-kommenteillaan.

Terran uusi lohkoketjun käynnistyi

Älysopimusalusta Terra pysyy edelleen otsikoissa. Tällä kertaa uutisointi käsittelee uutta Terraa, jota kutsutaan yleisesti nimellä Terra 2.0.

Uutisoimme viikko sitten Prop 1623 -ehdotuksesta Terran pelastamiseksi. Tarkoituksena oli luoda hard forkin sijaan kokonaan uusi lohkoketju ja aloittaa niin sanotusti puhtaalta pöydältä. Äänestys tästä pelastuspaketista päättyi viime viikon torstaina. Tulos oli 65 % puolesta ja 35 % vastaan.

Suurin osa yhteisön jäsenistä haluaa antaa Terralle uuden mahdollisuuden. Näin ollen Terra 2.0 lanseerattiin viime viikon lauantaina.

Hieman yllättävää oli se, että Terra 2.0 sai todella laajan tuen markkinoiden suurimmilta kryptovaluuttapörsseiltä. Binance, FTX, KuCoin, Kraken sekä monet muut ottivat Terra 2.0:n välittömästi listoilleen. Tämä tarkoittaa käytännössä uutta Luna-tokenia.

Kun Terra 2.0 käynnistyi, vanha järjestelmä sai nimen Terra Classic. Samalla entinen Luna muuttui Luna Classic -tokeniksi ja tickeriksi LUNAC. Uusi Luna-token sai LUNA-tickerin itselleen. Sen startti ei ollut erityisen vahva, sillä tokenin kurssi romahti lauantaina noin 70 prosenttia. Kurssi on sittemmin vakiintunut kuuden dollarin tasolle.

Kohut Terran ympärillä eivät varmasti jää tähän. Suosittu Terran DeFi-appi, Mirror Protcol, on yksi esimerkki tästä. Viime viikolla selvisi, että Mirrorissa ollut bugi mahdollisti 90 miljoonan dollarin hakkeroinnin jo puoli vuotta sitten! Tämän lisäksi Mirror on jälleen ongelmissa validaattoreiden virheiden vuoksi ja uhkaa jopa kaatua kokonaan.

Etelä-Korean viranomaiset ovat myös kiinnostuneet Terran toiminnasta. Sosiaalinen media on myös täynnä erilaisia huhuja liittyen Terran taustoihin sekä romahduksen syihin. Aika näyttää, mitä tapahtuneesta lopulta selviää.

Tällä hetkellä on vaikea povata Terra 2.0 -projektille menestystä. Sen kilpailuetu on mennyt algoritmisten stablecoinien myötä, joita ei uudessa lohkoketjussa enää ole. Lisäksi nimi on myös historiallinen painolasti. Tähän päälle tuhannet sijoittajat, jotka yrittävät dumpata Luna-tokenia markkinoille saadakseen kuitattua edes osan tappioistaan.

Uniswap rikkoi biljoonan dollarin treidausvolyymin

Uniswap on yksi markkinoiden suosituimmista DeFi-palveluista. Kyseessä on DEX (decentralized exchange) eli hajautettu pörssi. Alun perin Ethereum-alustalla toiminut appi on laajentunut nykyään myös Ethereum skaalausratkaisuille, kuten mm. Polygon-alustalle.

Uniswapin oma UNI-token on lähes 90 prosenttia miinuksella ATH-luvuista. Tällä ei ole kuitenkaan suoraa yhteyttä Uniswapin menestykseen. Se dominoi edelleen hajautettujen pörssien sektoria ja saavutti viime viikolla merkittävän virstanpylvään. Pörssissä on nyt treidattu yli biljoonan dollarin eli tuhannen miljardin edestä.

Kuten twiitissä oleva grafiikka näyttää, treidausvolyymi on noussut hyvällä kulmakertoimella keväästä 2021 lähtien. Volyymi on pyörinyt 45–80 miljardin dollarin välimaastossa kuukausitasolla. Tämä tarkoittaa noin 1,5–2,5 miljardia dollaria per päivä. Näillä lukemilla Uniswap pääsisi aivan markkinoiden suurimpien pörssien (pl. Binance) tasolle.

Myös Uniswapin markkinaosuus on vakiintunut edeltävän 1,5 vuoden ajan 60–70 prosentin välimaastoon. Uniswapin osuus koko DeFi-sektorin käyttäjistä on vielä tätäkin suurempi.

Jos data näyttää näin hyvältä, niin miksi Uniswapin oma token ei sitten menesty? Syy tähän löytyy tokenin tyypistä. Uniswap on muiden DeFi-tokenien tavoin hallintotoken. UNI-tokenia ei siis tarvita pörssin käyttöön. Sen omistus antaa vain päätösvallan protokollan kehitykseen.

Olemme nähneet vastaavaa kehitystä myös muilta DeFi-tokeneilta. Edes palveluun tallennetun likviditeetin kasvu ei näytä nostavan hallintotokenin kurssia. Aika näyttää, saavatko DeFi-tokenit jossain vaiheessa uutta buustia. Tällä hetkellä ne näyttävät todella heikoilta sijoituskohteilta.

A16z perustaa $4,5 miljardin kryptorahaston

Nimi Andreessen Horowitz on tuttu jokaiselle kryptoskeneä aktiivisesti seuraavalle henkilölle. Pitkä nimi lyhennetään usein uutisissa muotoon a16z. Kyseessä on tunnetuin kryptomarkkinoihin sijoittava venture capital (VC) -yhtiö. Tällä tarkoitetaan sijoitusyhtiötä, joka tarjoaa riskipääomaa alkuvaiheessa oleville projekteille.

Andreessen Horowitz hallitsee yli 30 miljardin dollarin varallisuutta. Yhtiöllä on erillinen kryptoihin sijoittava osasto a16zcrypto. Se on sijoittajana monissa alan tunnetuimmista projekteista, kuten mm. Coinbase, Opensea, Uniswap ja Yuga Labs.

Jos haluat kuulla a16z:n ajatuksia markkinasta, tsekkaa tuorein Bankless-podcastin jakso.

Viime viikolla saatiin mielenkiintoisia uutisia a16zcryptoon liittyen. Yhtiö kertoi perustavansa $4,5 miljardin suuruisen sijoitusrahaston! Sen tähtäimessä ovat kaikki kryptosektorin kuumimmat osa-alueet:

The firm is specifically “excited” about the latest advancement in sectors including Web3 games, decentralized finance (DeFi), decentralized social media, self-sovereign identity, layer-1, and layer-2 infrastructure, DAOs and governance, NFT communities, privacy, creator monetization, regenerative finance (ReFi), new applications of ZK proofs, decentralized content and story creation, and many other areas.

Näin kommentoi yksi a16z:n partnereista, Chris Dixon. Hän on yllä olevan videon toinen haastateltavista.

Uusi rahasto nostaa a16zcrypto:n kokonaispanostukset peräti $7,6 miljardiin. Se lähettää ennen kaikkea vahvan signaalin markkinoille ja kryptojen epäilijöille. Vaikka sektori on karhumarkkinan pohjalla ja monet Web3- ja DeFi-tokenit 90 prosenttia miinuksella huipuistaan, a16z uskoo erittäin vahvasti kryptojen tulevaisuuteen.

“We think we are now entering the golden era of web3”, Chris Dixon linjaa. Jos termi Web3 ei ole vielä tuttu, niin tsekkaa tämä Bitcoinkeskuksen aloittelijan opas.

Coinbasen osake kärsinyt valtavat tappiot

Kryptovaluuttoihin voi nykyisin sijoittaa monin eri tavoin. Voit ostaa suoraan bitcoineja tai sijoittaa eri kryptoihin futuurien, trackereiden tai ETF-tuotteiden kautta. Perinteinen osakemarkkina tarjoaa yhä enemmän vaihtoehtoja, sillä Yhdysvaltoihin on listattu jo paljon alan yrityksiä.

Tunnetuin lienee Michael Saylorin Microstrategy. Tämän lisäksi löytyy useita eri louhinta-alan yhtiöitä. Kryptopörssi Coinbase on myös houkutteleva vaihtoehto. Vai onko?

Äkkiseltään voisi kuvitella, että Coinbasen kaltainen yhtiö pitää kurssinsa paremmin kuin esim. Bitcoin. Pörssit kun tekevät rahaa treidausvolyymilla kursseista riippumatta. Käytännössä tilanne on kuitenkin se, että Coinbase (ticker: COIN) on syöksynyt jopa pahemmin kuin monet kryptovaluutat.

coin-chart

Kurssikehitys ei ole kaunista katseltavaa. COIN on pudonnut myös vuoden 2022 puolella 70 prosenttia eli huomattavasti enemmän kuin Bitcoin.

Tilanne näytti hyvältä vielä kolme kuukautta sitten. Coinbase julkaisi silloin hämmästyttävän hyvän Q4-2021 raportin. Sen luvut tuntuivat uskomattomalta huomioiden markkinan kehityksen ja etenkin retail-käyttäjien poistumisen jo kuukausia aiemmin.

Raportti antoi yhtiölle pientä buustia, mutta osake on sittemmin romahtanut muun markkinan perässä. Pari viikkoa sitten julkaistu Q1-2022 tulos oli myös tylyä luettavaa.

coinb

Treidausvolyymi oli matalampi kuin yhdelläkään kvartaalilla 2021. Myös käyttäjien määrä putosi selvästi Q4-2021 huippuluvuista. Sijoittajat säikähtivät eniten yhtiön nettotulosta, mikä romahti yli 400 miljoonaa taalaa pakkasen puolelle.

Osake putosi julkaisun myötä lähes 40 dollariin, josta se on sittemmin toipunut nykyiselle 75 taalan kurssitasolle. Sekin on vielä hyvin kaukana 430 dollarin ATH-lukemista.

Suurin tekijä Coinbasen lukuihin on yleinen kryptojen markkinatilanne. Iso osa piensijoittajista on ollut poissa pidemmän aikaa. Kuluja ovat kasvattaneet valtavat investoinnit ja rekrytoinnit vuoden 2021 puolella. Lisäksi kevään NFT-markkinapaikan lanseeraus meni pahasti vihkoon.

Jos haluat tarkempaa analyysia Coinbasen tilanteesta, tsekkaa tämä Lari Heinosen video. Coinbase voi olla nyt houkutteleva sijoituskohde, jos pohtii sellaisia yhtiöitä, jotka tulevat nousemaan rajusti kryptomarkkinan toipuessa.

Elon Musk sai Dogecoinin hetkelliseen nousuun

Elon Musk on tullut viime vuosina tutuksi Dogecoinin kurssin pumppaajana. Mies on saanut DOGE:n lentoon markkinoilla lukuisia kertoja, joko tahallisesti tai tahtomattaan. Syynä on lähes aina Muskin kommentointi Twitterissä.

Näin tapahtui myös viime viikolla.

Musk oli ilmoittanut jo aiemmin, että Tesla shopin tietyt tuotteet ovat ostettavissa Dogecoineilla. Nyt hän teki myös vastaavan ilmoituksen SpaceX-yhtiöstä. SpaceX on avaruusteknologiaa valmistava yhtiö, joka on myös Starlinkin taustalla.

Starlink mahdollistaa internet-yhteyden satelliittien avulla sellaisilla alueilla, jossa perinteinen mobiili- ja internet-verkko ei ole tarjolla. Starlink on ollut erittäin tärkeässä roolissa myös Ukrainassa. Dogecoinia voi olla joskus maksuväline myös Starlinkin käytöstä. ”Maybe one day”, Musk kommentoi aiheeseen.

Elon Musk on ollut tänä vuonna myös esillä Twitter-kaupoistaan. Kohuttu diili on tällä hetkellä jäissä, koska Musk vaatii Twitteriltä selvitystä ns. bottitilien määrästä. Hän epäilee, että Twitterin käyttäjistä on botteja enemmän kuin Twitterin viralliset lukemat kertovat.

Dogecoin saanee jonkinlaisen roolin myös Twitterissä, jos Muskin diili menee lopulta läpi.


Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!