Uutiset
31
touko
kryptovaluuttauutiset

Sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Bitcoinkeskus voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos vierailet yhteistyökumppaneiden sivuilla linkkiemme kautta. Saat lisätietoja mainoksista info-sivulta.

31.5. Markkinakatsaus: Kurssit vihdoinkin nousussa!

Bitcoinin kurssi on mukavassa nosteessa pitkän laskun jälkeen. Onko karhumarkkinan pohja vihdoin nähty? Cardano on pärjännyt suurimmista altcoineista parhaiten. DeFi-sektori toipuu yhä Terran aiheuttamasta kaaoksesta.

Bitcoinin kurssi päätti viikon laskuun – jälleen kerran

Bitcoinin kurssi on artikkelin kirjoitushetkellä noin 31.500 dollaria. Lukema oli viikko sitten reilut 2000 taalaa matalampi, joten Bitcoin on pitkästä aikaa nousutrendissä. Viikon alku on ollut yllättävän vahva, kun huomioidaan edeltävien kuukausien rajut kurssiliikkeet.

Tarkastellaan Bitcoinia päiväkynttilöiden sijasta viikkotasolla. Sininen trendilinja on tärkeä 200 viikon keskiarvo.

btc-0531

Kuten kuvasta näkyy, Bitcoin päätti edeltävän viikon laskuun. Samalla tehtiin historiaa; kurssi on laskenut peräti yhdeksän peräkkäistä viikkoa. Vastaavaa ei ole koskaan nähty Bitcoinin historiassa. Myös aiempi kahdeksan viikon lasku oli ennätys.

Tällä kertaa Bitcoinin alamäki yllätti sijoittajat. Kurssi on seurannut jo puoli vuotta osakemarkkinoita, mutta viime viikolla tämä ei pitänyt paikkaansa. Osakkeet nousivat monta päivää ja päättivät pari kuukautta kestäneen laskumarkkinan väkevään nousuun. Bitcoinin kurssi sen sijaan laski.

Syy Bitcoinin käyttäytymiseen oli todennäköisesti se, että perjantai oli optioiden erääntymispäivä. Bitcoinin kurssi on laskenut monta kertaa aiemminkin optioiden erääntymispäivän tienoilla.

Bitcoinin kurssi kääntyi lievään nousuun lauantaina ja sunnuntaina. Maanantaina nähtiin sitten todella mukava, lähes 2000 dollarin, nousu. Vaikuttaa siltä, kuin Bitcoin olisi toistanut osakemarkkinoiden liikkeen pienellä viiveellä.

Maanantai 30.5. oli Yhdysvalloissa pyhäpäivä, joten osakkeilla ei silloin treidattu. Vaikuttaa siltä, että osakemarkkina avaa tänään lievään laskuun. Alla olevassa kuvassa näkyy S&P 500 -indeksin kehitys viime viikolta. Tähän nousuun ei Bitcoin lähtenyt mukaan.

sp500

Viime päivien kurssinousu ei tullut suurena yllätyksenä. Kirjoitimme viime viikon markkinakatsauksessa näin:

Lyhyellä tähtäimellä voidaan odottaa ainakin pientä nousua. Markkinat ovat pudonneet niin paljon niin pitkään, että vihreitä kynttilöitä on pian ”pakko” ilmestyä ruudulle. Valuaatiot ovat sellaisella tasolla, että ostajia alkaa ilmaantua markkinoille ennemmin tai myöhemmin.

Saadaanko nyt hieman pidempi ralli aikaan? Esim. maaliskuussa markkina nousi useita viikkoja sekä kymmeniä prosentteja. On vielä liian aikaista ottaa kantaa nousun kestoon.

Isossa kuvassa tilanne näyttää edelleen haastavalta. Yhä useampi analyytikko tuntuu leimaavan kahden viikon takaisen kuopan ns. capitulation-pisteeksi ja laskumarkkinan pohjaksi. Vaikka moni tekninen mittari tukee tätä ajatusta, on syytä muistaa, että kryptot ovat edelleen osakemarkkinan armoilla.

Yhdysvaltain suuri S&P 500-indeksi on pakkasella vain 13,3 prosenttia vuoden alusta. Pahasti kärsinyt Nasdaq on sekin vain 23,4 prosenttia miinuksella. Laskuvaraa on osakkeissa vielä todella paljon.

Markkina tarvitsee hyviä signaaleja keskuspankeilta. Toistaiseksi kaikki nousua hidastavat tekijät ovat edelleen voimissaan. Esimerkiksi Euroopan keskuspankki EKP on vasta aloittamassa koronnostot tulevina kuukausina. Fed nostaa taas korkoja parin viikon kuluttua. Kesäkuun inflaatiolukemalla on myös paljon painoarvoa.

Bitcoinkeskus kehottaa sijoittajia olemaan edelleen varovaisia. Laskumarkkinoissa nähdään usein vahvojakin nousuralleja, mutta ne eivät vielä tarkoita pohjan löytymistä. On kuitenkin mukavaa nähdä vaihteeksi myös vihreitä kynttilöitä kursseissa! Se piristää ehdottomasti sijoittajia pitkän alamäen jälkeen.

Cardano on viikon paras nousija

Tarkastellaan seuraavaksi altcoin-markkinaa. Sitä ennen on hyvä huomioida, että Bitcoinin dominanssi on noussut viime viikosta noin kaksi prosenttiyksikköä. Tämä tarkoittaa käytännössä kovia aikoja altcoineille.

Alla oleva lista sisältää markkinoiden 15 suurinta kolikkoa sekä niiden kurssikehityksen Bitcoiniin verrattuna.

alts-0531

Seitsemän päivän (7D) sarake on täynnä punaista väriä. Koko listalta löytyy vain yksi kryptovaluutta, joka on pärjännyt Bitcoinia paremmin: Cardanon ADA-token. Huomaa, että sijalla 12 oleva WBTC on siis Wrapped Bitcoin eli Ethereum-lohkoketjuun wrapattu Bitcoin.

Syy Bitcoinin dominanssin nousulle on todennäköisesti Ethereumissa. Markkinoiden toiseksi suurin kryptovaluutta putosi pahasti Bitcoiniin verrattuna viime viikon torstaina. Syynä oli Beacon Chainissa tapahtunut seitsemän lohkon uudelleenorganisointi. Bitcoinin dominanssi nousi rajusti juuri kyseisenä päivänä.

Beacon Chain on Ethereum 2.0 -version lohkoketju. Se pyörii Proof of Stake -konsensuksen avulla. Tämä sinänsä merkityksetön tapahtuma säikäytti sijoittajat myymään Etheriä, mikä johti puolestaan muun altcoin-markkinan laskuun.

Viikon suurin nousija oli siis Cardanon natiivitoken ADA.

Nousun taustalla ei näytä olevan mitään suurempaa syytä. Paras arvaus on tekninen analyysi yhdistettynä vahvasti lisääntyneeseen aktiviteettiin DeFi-sovelluksissa. Kasvusta huolimatta, Cardano on defillama.comin mukaan vasta 28. suurin DeFi-lohkoketju eli kaukana kärjestä.

Top 100 -listalla on Cardanon lisäksi yksi merkittävä nousija: Waves. Kyseessä on niin ikään älysopimusalusta, joka nousi otsikoihin jo aiemmin keväällä. Waves nousi maaliskuussa useita viikkoja ilman mitään selkeää syytä. Nyt sen token on jälleen noussut räjähdysmäisesti lyhyessä ajassa. Arvelemme kyseessä olevan jälleen lyhyen aikavälin pumppi.

DeFi-sektori ei ole toipunut Terran romahduksesta

Käydään lopuksi läpi DeFi-sektorin tilannetta.

Alla oleva grafiikka kertoo selkeästi siitä, että sektori ei ole vieläkään alkanut toipua Terran aiheuttamasta romahduksesta. Likviditeettiä kuvaava TVL-lukema ei ole liikkunut viime viikosta käytännössä yhtään. TVL on yhä lähes 50 prosenttia alempana kuin kuukausi sitten.

Artikkelissa olevat grafiikat ovat kuvakaappauksia Defillama.com-sivustolta. Löydät sieltä ajantasaiset lukemat.

defi-0531

Terran romahdus pisti myös protokollien top 10 -listan toden teolla uusiksi. Viime viikon jälkeen ei ole nähty merkittäviä liikkeitä, tosin top kolmosessa on vaihdettu sijalukuja. Suomalaistaustainen Aave on ohittanut Curven ja noussut kakkoseksi. Ero TVL-luvuissa on kuitenkin marginaalinen.

Tämän lisäksi Compound ja PancakeSwap ovat vaihtaneet paikkaa sijoilla 7 & 8. Myös näiden appien ero on hyvin pieni.

defi-prot-0531

Suurin osa DeFi-sovelluksista on sentään TVL:n osalta plussalla viikon takaisesta. Nousut ovat kuitenkin lähinnä muutamia prosentteja. Kun katsotaan kuukausitason muutosta, kaikki ovat JustLendiä lukuun ottamatta rajusti pakkasella.

Tänään nähtiin uutta draamaa Terran Mirror-apissa, jota uhkasi käytännössä tuhoutuminen uuden bugin vuoksi. Vasta äskettäin paljastui myös, että Mirrorista oli hakkeroitu 90 miljoonan dollarin edestä varoja jo kuusi kuukautta sitten kenenkään huomaamatta.

Kuten uutiskatsauksessa kerroimme, Terra lanseerasi viime viikolla Terra 2.0 -lohkoketjun. Jäämme seuraamaan mielenkiinnolla, miten moni Terran suosituista DeFi-sovelluksista yrittää uutta nousua tämän lohkoketjun kautta. Moni voi hyvinkin siirtyä esim. BNB Chainin puolelle.

Tarkastellaan lopuksi lohkoketjujen tilannetta.

defi-chains-0531

Listalla on nähty ainoastaan yksi muutos: Cronos ja Fantom ovat vaihtaneet paikkaa sijoilla 7 ja 8. Lohkoketjujen ero on lähinnä marginaalinen.

Viime viikolla noussut Tron erottuu jälleen edukseen. Äskettäin lanseerattu USDD-stablecoin lisää aktiviteettia alustalla. Tarjolla on peräti 30 prosentin vuosikorkoa USDD:n steikkaajille. Tron yrittää kasvaa siis täsmälleen samalla taktiikalla kuin Terra.

Aiemmin mainitun Cardanon TVL on vasta 156 miljoonaa, joten kasvua tarvitaan noin 10x ennen kuin Cardano-ekosysteemi mahtuisi top kymppiin.


Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!