Uutiset
31
touko

Sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Bitcoinkeskus voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos vierailet yhteistyökumppaneiden sivuilla linkkiemme kautta. Saat lisätietoja mainoksista info-sivulta.

31.5. Markkinakatsaus: Tyyntä myrskyn edellä?

Bitcoinin kurssi on edennyt viikon ajan vaakasuoraan. Markkina on toipunut pahimmasta romahduksesta, mutta sijoittajien fiilikset ovat yhä hyvin pelokkaita. Tunnelma on tällä hetkellä odottava. Altcoineista parhaiten ovat pärjänneet Uniswap ja Polygon. DeFi-sektori on myös alamaissa, ja Binance Smart Chainissa on nähty hakkerointeja.

Markkinakatsaus: Bitcoin

Bitcoinin kurssi on artikkelin kirjoitushetkellä 35.900 dollaria. Viikko sitten lukema oli noin 700 taalaa matalampi, joten kurssi ei ole liikkunut oikeastaan mihinkään. Markkina onkin selkeästi odottavalla kannalla. Moni sijoittaja pelkää uutta romahdusta ja 30.000 dollarin rikkoutumista.

Alla olevassa kuvassa on yhden tunnin (1H) tolpat reilun viikon ajalta. Kuten näkyy, kurssi on jämähtänyt treidauskanavaan.

btc20210531

Kattona toimii tärkeä 200 päivän keskiarvo, mikä näkyy hyvin alla olevassa grafiikassa sinisellä viivalla. Kun zoomataan ulos ja otetaan päiväkohtaiset tolpat (1D) käyttöön, ei Bitcoinin tilanne näytä hyvältä.

Kurssi on todella kaukana 50 päivän keskiarvon alapuolella (ylempi sininen viiva), minkä lisäksi noin 42.000 dollarissa sijaitseva resistanssi pitäisi muuttaa tukitasoksi. Markkinoile tarvitaan uusia ostajia ja ennen kaikkea positiivista fiilistä.

btc202105312

Sijoittajien tunnelma muuttuisi härkämäiseksi, jos Bitcoin rikkoisi 200 päivän keskiarvon sekä 42.000 dollarin resistanssin kovalla volyymilla. Tämän jälkeen kurssin pitäisi testata näitä tasoja, ottaa niistä tukea ja pompata uuteen nousuun. Kyseinen skenaario näyttää juuri nyt varsin kaukaiselta.

Markkinoiden olotilaa kuvaava Bitcoinin Fear & Greed -indeksi on lähestulkoon historiallisissa pohjissa.

Vain kaksi viikkoa sitten oltiin yli 70 lukemissa eli Greed-tasolla. Silloin oltiin ahneita ja ostettiin koirakolikoita, mutta nyt olotila on vaihtunut paniikin puolelle. Olemme tasolle Extreme Fear.

Taustalla siintää myös toinen uhka. Mitä jos nähty dumppi onkin ns. bull trap, ja koko nousumarkkina on ohi? Kävimme tätä aihetta läpi viime viikolla Bitcoinkeskuksen Youtube-kanavalla. Alla olevassa twiitissä on upotettuna osuva kuva.

Osa analyytikoista uskoo, että 65.000 dollaria oli euforiavaiheen huippu, ja viikko sitten nähty romahdus vastaisi joulukuun 2017 dumppia. Toisin sanoen, bull-markkina olisi tältä erää ohi. Jos teoria pitää paikkansa, luvassa on V:n muotoinen kurssikäyrä ja nopea ”relief rally” 50.000+ dollariin ennen lopullista pudotusta.

Valtaosa sijoittajista uskoo bull-markkinan olevan yhä hengissä.  Tämän teorian mukaan, kurssikehitys vastaisi vuoden 2013 rallia (katso kuva yllä olevassa twiitissä). Tuolloin nähtiin myös syklin puolivälissä raju romahdus, mitä seurasi kuukausien mittainen sivuttaisliike ennen lopullista raketointia.

Bitcoinkeskus uskoo myös nousumarkkinaan – ainakin toistaiseksi. Myös Plan B:n Stock-To-Flow-malli on edelleen voimissaan. Sen kehittäjä uskoo niin ikään bull-runin jatkuvan.

Historia ei koskaan toista itseään täydellisesti. Vuoden 2021 bull-markkina on varmasti erilainen kuin vuoden 2017 ja 2013 rallit monestakin eri syystä. Tällä hetkellä voimme vain odottaa markkinan näyttävän suuntaa.

Positiivista on alla näkyvä kehitys lohkoketjun datassa.

Käynnissä on selkeä trendi, jossa bitcoinit siirtyvät lyhytaikaisten sijoittajien taskuista pitkäaikaisten holdaajien & valaiden lompakoihin. Mielenkiintoista on myös louhijoiden lisääntyvä hodlaus, eli louhintafarmit spekuloivat kurssinousulla eivätkä ne dumppaa louhittuja bitcoineja markkinoille.

Twiitissä oleva grafiikka näyttää hyvin sen, miten alan ammattilaiset pelaavat tätä peliä. Mitä nopeammin kurssi nousee, sitä enemmän pitkäaikaisten holdaajien positiot pienenevät. Valaat myyvät siis nousurallissa bitcoininsa uusille sijoittajille.

Kun kurssit laskevat, ammattilaiset tulevat apajille ja ostavat heikkojen käsien bitcoinit. Mieti tarkkaan missä kohtaa markkinasykliä sinä ostat ja myyt.

Bitcoinin markkinaosuus on löytänyt pohjan

Tarkastellaan sitten Bitcoinin markkinaosuutta. Tämä grafiikka on ollut mielenkiintoista luettavaa koko kevään 2021 ajan. Nyt näyttää siltä, että tärkeä trendimuutos on pikkuhiljaa vahvistumassa.

Bitcoinin markkinaosuus käväisi toukokuun alkupuolella jopa 40 prosentin tasolla. Hetkellisesti nähtiin jo kolmosella alkavia lukemia. Historiallinen pohja on 35,5 prosenttia tammikuun 2018 alusta, jolloin edellinen halving-ralli sai päätöksensä.

cryptocap20210531

Toukokuun lopun kurssiromahdukset ovat parantaneet Bitcoinin asemaa suhteessa altcoineihin. Markkinan ylikuumentuminen on sulattanut alttien arvosta pois kymmeniä prosentteja Bitcoinia enemmän. Bitcoinin markkinaosuus on noussut pohjilta muutaman prosenttiyksikön. Viikko sitten käytiin hetkellisesti jo 49 prosentissa.

Tällä hetkellä näyttää siltä, että pohja olisi saavutettu. Jos trendi on nyt kääntymässä, se tietää altcoin-sijoittajille vaikeita aikoja.

Altcoineilla takana kohtalainen viikko

Kun tarkastellaan altcoin-markkinaa, takana on itse asiassa vihreä viikko. Tämä johtuu siitä, että Bitcoinin markkinaosuus oli paikallisessa huipussaan noin seitsemän päivää sitten. Dominanssi kohosi lähes 49 prosenttiin pahimpien romahdusten aikaan. Altit ovat palautuneet kuopasta Bitcoinia nopeammin, mikä selittää vihreän värin 7D-sarakkeeessa.

Parhaiten ovat pärjänneet top 15 -altcoineista Uniswap sekä Polygon Matic. Lista näyttää suurimmat altcoinit ja niiden kehityksen suhteessa Bitcoiniin (ei dollariin).

altit20210531

Uniswap on saanut nostetta sen potentiaalisesta Layer 2 -skaalauksesta Arbitrumin avulla. Tokenin holdaajat ovat lähes yksimielisesti idean puolella, joten kyse on enää aikataulusta. Arbitrum on Offchain Labsin toteuttama ja Optimistic Rollup -teknologiaa hyödyntävä skaalausratkaisu Ethereum-sovelluksille.

Polygonin olemme maininneet joka viikko jo parin kuukauden ajan. Sen MATIC-token on ollut todellinen raketti, ja kurssikehitys on heijastanut hyvin Polygonin jatkuvasti kasvavaa suosiota. Kyseessä on Arbitrumin tavoin skaalausratkaisu Ethereum-sovelluksille.

Nostetaan myös esiin yksi altcoin, joka on menettänyt rajusti asemiaan viime viikkoina. Litecoin on pian vaarassa pudota jo top 15 -listan ulkopuolelle. LTC on tuskin ollut näin alhaalla viiteen vuoteen? Myös Stellar Lumens (sija 16) sekä THETA (sija 22) ovat menettäneet rajusti asemiaan alkuvuoteen nähden.

Altcoin-sijoittajan kannattaa haistella nyt laajempaa markkinatrendiä. Jos edessä on vuoden 2013 toisinto, kuukausien mittainen vaakasuora liike ja Bitcoinin markkinaosuuden nousu, monet altit ovat lähitulevaisuudessa heikkoja sijoituskohteita. Tämä koskee etenkin meemikolikoita yms.

Huom. Tsekkaa myös tänään julkaistu opas Internet Computer -projektista!

Binance Smart Chainissa DeFI-hakkerointeja

DeFi-sektori on muun markkinan tavoin alamaissa. Kun katsotaan Total Value Locked -lukemaa, ollaan suurin piirtein viime viikon tasolla. Tuolloin TVL putosi pitkästä aikaa alle 100 miljardin. Tämän päivän mittaus on 103,29 miljardia dollaria.

Kuten grafiikasta näkyy, ollaan edelleen noin 50 prosenttia huippua alempana. Alla olevat kuvat ovat defillama.com-sivustolta.

Aave jatkaa protokollatasolla edelleen ykköspaikalla. Sen kärkipaikka on peruja likviditeetin tarjoajille suunnatusta bonusohjelmasta.

Kevään kohutuin platform, Polygon, oli vielä viikko sitten kakkospaikalla. Nyt tilanne on muuttunut, sillä defillama.com ei listaa Polygonia lainkaan. Tämä on ärsyttävä temppu, vaikka Polygonin listaaminen yhtenä rivinä olikin tavallaan väärin.

Rivi Polygon sisälsi aiemmin kaiken Polygon-platformin likviditeetin, vaikka yllä näkyvä listaus on muuten tehty protokollakohtaisesti. Tämä oli hieman epäreilua muita kohtaan, mutta nyt defillama.com näyttää Polygon-alustalta vain QuickSwapin, eikä esim. 7 miljardin dollarin likviditeettiä Aaveesta. Top kympissä pitäisi näkyä erikseen AAVE-ETH ja AAVE-POLY.

Viime viikkoina on nähty myös pari hakkerointia: BurgerSwap sekä PancakeBunny joutuivat flash loan -hyökkäysten kohteeksi. Case BurgerSwap on näistä tuorein tapaus. Hakkerit imaisivat protokollista varoja reilut 50 miljoonaa dollaria. Kyseessä oli heikosti rakennettuja sovelluksia, jotka eivät hyödyntäneet Chainlinkin oraakkeleita.

”Chainlink fixes this” on tutu sanonta lähes jokaisen DeFi-hakkeroinnin kohdalla. Ei ole mikään ihme, että kaikki tunnetut DeFi-palvelut ovat integroineet Chainlinkin kurssifeedit. Osa protokollista oikoo mutkia edelleen jostain syystä. Lopputulos on sitten yllä olevan kaltainen.

Edellä mainittu Arbitrum tulee auttamaan myös Chainlinkia merkittävästi. Lue alla olevan twiitin sisältö ja katso etenkin tarkkaan 3. kohta, jossa kerrotaan Arbitrumin vaikutukset Chainlinkin tokenomicsiin.

Photo by Tyler Franta on Unsplash


Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!